Adres: | Topkapı Mahallesi, 34122 Fatih/İstanbul |
---|---|
Kategoriler: | Alet odası Müze |
Google Haritalar'da Aç |
Öyle büyülü bir yer ki tüyleriniz diken diken geziyorsunuz, ecdadimizdan kalan emanetler, peygamber efendimizin sakalı ayak izi emanetleri, Osmanlı'dan kalan savaşta kullanılan kılıçlar zırhlar ve her parça öyle etkiliyor, derin düşündürüyor ve etkiliyor tarif edilemez kesinlikle gidilip ziyaret edilip o atmosferi yaşamalısınız, muhteşem geçmişe yolculuk gibi, haftaici öğlenden önce saatlerde daha sakin oluyor... Müze kart ile girdik, müze kartınız yoksa bilet kuyruğu hayli uzun oluyor, o sıkıntıyı yaşamamak adına önceden biletleme işleminizi yapınız ☺️
Topkapı Sarayı'nın en önemli odalarından birisi. İçeride canlı okunan kuran sayesinde insan üzerinde daha da büyük bir etki bırakıyor. İçeride sergilenen kutsal emanetler: Hırka-i Saâdet Hırka-i Saâdet'in saklı olduğu altın sandık Muhammed'in ayak izi Muhammed'in sakalı Muhammed'in Uhud Savaşı'nda kırılan dişinin bir parçası (Dendan-ı Saadet) Muhammed'in kabir toprağı Muhammed'in mührü (Mühr-ü Saadet) Muhammed'in sandaletleri (Nal-ı Saadet) Muhammed'in kılıcının kabzası Muhammed'in kılıçları Muhammed'in oku ve yayı Muhammed'in bir "yalancı peygambere" gönderdiği mektup (Name-i Saadet) Muhammed'in kızı olan Fatıma'nın seccadesi, hırkası ve gömleği Sancak-ı Şerif Sahabe-i Kiram'ın kılıçları Hacerü'l-Esved muhafazası Kâbe'nin altın su oluğu Kâbe'nin anahtarı ve kilitleri Kâbe'nin kapılarından biri Mescid-i Nebevi'nin maketi Mescid-i Aksa'nın maketi Davud'un kılıcı İbrahim'in tenceresi Musa'nın asası Yusuf'un cübbesi Yahya'nın kol kemiği Gasl-i Nebevî Suyu
Emanetler Odası, Topkapı Sarayı'nın farklı dönemlerinde kullanılmıştır. Osmanlı padişahları, özellikle kutsal emanetleri ve değerli eşyaları bu odada korurdu. Bu eşyalar arasında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e ait eşyalar, sahabelere ait kalıntılar, kutsal kitaplar ve diğer dini ve tarihi öneme sahip objeler bulunur.Bu odada saklanan emanetler, Osmanlı İmparatorluğu'nun dini kimliğini ve tarihini yansıtır. Aynı zamanda, Osmanlı padişahlarının bu değerli eşyaları koruma ve dini sorumluluklarını yerine getirme çabalarını da gösterir.Mimarisi ve İçerik: Emanetler Odası'nın mimarisi, diğer odalardan farklı olarak daha güvenli ve korunaklıdır. Odanın içinde değerli eşyaların sergilendiği vitrinler, özel olarak tasarlanmış güvenlik önlemleriyle korunur. Duvarlarında Osmanlı dönemine ait süslemeler ve yazılar bulunabilir.Emanetler Odası'nda sergilenen objeler arasında Hz. Muhammed'e ait bir sakal teli, mühr-i saadet (Peygamber mührü), Hz. Muhammed'in asası, sahabelere ait eşyalar, kutsal kitaplar, peygamberlerin hırkaları gibi önemli ve kutsal nitelikteki eşyalar yer alır.
Kutsal emanetler bazı peygambere ait olduğuna inanılan İslam'da kutsal sayılan eşyalar Yavuz Sultan Selim'i 1517 de mısır'ı fethinden sonra İstanbula getirilmiş, Topkapı Sarayı içinde bulunan has oda'ın mukaddes emanetler dairesinde sergileniyor. Çok yoğun ziyaretçisi var.
Sakalı-ı Şerif, Peygamber efendimizin ayakkabısı, ayak izi, yayı, kılıcı vs. Musa aleyhisselamın asası, dört halifenin eşyaları vb. Benzersiz eserler mutlaka görülmeli.
Topkapi sarayı içerisinde bulunan en önemli bolum. Emanat-ı Mukaddese (Kutsal Emanetler) denince akla gelen, Yavuz Sultan Selim Hanın Mısır”ı fethiyle (1517) Osmanlılara intikal eden ve günümüzde Topkapı Sarayı Müzesi, Hırka-i Saadet Dairesinde muhafaza edilen kutsal emanetler; yüzyıllardır büyük bir hürmet ve itina ile korunmuşlardır.
Maneviyatı yüksek bir mekan girince ruh haliniz değişiyor. Içeriye girerken Kuran okunurken konuşulmaması dinlenmesi gerekir gibi bir takım kuralların hatırlatılması gerek. Herkes sevdiğinden girmiyor malesef haset edenler, islamafobikler ile karşılaşmayı en son isteyeceğim yerdi.
Topkapı Sarayı'nın içinde ziyaret edilebilecek silahlar müzesi. Sultanların ikametgahı Ayrıca o döneme ait makaleleri de görebilirsiniz. Aynı erişim veya giriş Ayrı olarak ödenmez Dahildir. Tavsiye edilen
Yavuz Sultan Selim'in 1517'de Mısır'ı fethinden sonra İstanbul'a getirilmişler. Emanetlerin bulunduğu alanda canlı Kur’an-ı Kerim okunuyor. Maneviyatı müthiş. Özlem duygusunu en derinden hissediyorsunuz. Bu emanetler gibi İslam’ın da koruyucusu olma ve nesillere ulaşmasına vesile olmak duası ile.
Sarayda en çok sıra beklediğimiz yer. Tabi beklediğimize değdi kesinlikle ziyaret edin.
Nihayet açıldı. Çok güzel olmuş. Ama niye fotoğraf çekmek yasak anlayamadım.
Muhakkak görülmesi gereken, içinde çok özel duygular barındıran muhteşem bir ortam.
Topkapı sarayı içinde diğer bölümde. Ekstra bilet almak gerekmiyor. İçerisinde sultanlara ait ve dönemin aletleri mevcut.
Muhteşem
Kutsal emanetlerin bulunduğu özel oda, insanı başka alemlere götürüyor
Özel Oda/Kutsal Emanetler Odası, tarihi ve dini değerleri içinde barındıran özel bir mekan. Kutsal objelerin sergilendiği bu odada tarih ve inanç bir araya geliyor. Ziyaretçilere mistik bir deneyim sunuyor, geçmişin derinliğine yolculuk yapma fırsatı veriyor. #KutsalEmanetler #TarihiDeğerler #RuhsalDeneyim
Kendimi çok huzurlu hissetim orasi okadar guzel ki
bence daha iyi bir duruma getirilebilir,sergilenmeyen birçok eser olmalı diye düşündüm,
Çok güzel. Kur'an-ı Kerim seside ayrı bir güzellik katıyor.
Topkapı Sarayı Arzhane bölümünde Sergilenen Kutsal Emanetler... Topkapı Sarayı'nın "Hırka-i Saadet Dâiresi" olarak adlandırılan bölümünde muhafaza edilen, Hz. Peygamber (s.a.s), yakınları, peygamberler ve Ka'be'ye ait eşyalar. Bu eşyalara "Emânât-ı Mukaddese" veya "Emânât-ı Mübâreke" adı verilmiştir. Eşyalar, yakın zamana kadar Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırıldığı sanıları fakat sonradan Fatih Sultan Mehmed'in yaptırdığı anlaşılan, Topkapı Sarayının "Üçüncü Yer" veya "Üçüncü Avlu"sunun batı kısmında Harem Dairesinin Kuzey ucundaki odada korunmaktadır. Kare şeklinde, dört kubbeli ve etrafı revnaklarla çevrili olan oda önceleri "Has Oda" olarak tanınmakta idi. Mukaddes Emânetleri koruma görevini yüklendikten sonra onların en değerlisinin adına izafeten "Hırka-i Saadet Dairesi" denildi. Sedefkâr Vâsıf tarafından yapılmış nefis sedef kakmalı kapısından girince Türk Sanatı'nın en güzel örnekleri ile karşılaşılan oda, dört pencereli ve üç gömme dolaplıdır. Tezyinatı Mukaddes Emânetleri koruma göreviyle bağdaşır güzelliktedir. Burada bulunan Kutsal Emânetlerin bir bölümü Yavuz'un Mısır Seferinden sonra İstanbul'a getirilmiştir. Daha Suriye Seferinde 29 Ağustos 1516'da Halep Büyük Camiinde Yavuz nâmına hutbe okurken hatip, Türk Hükümdarını, halîfelere mahsus "Hâkimü'l-Haremeyn eş-Şerifeyn" (Mekke ve Medine'nin hâkimi) diye anmış, buna müdahale eden Yavuz, "Hadimü'l-Haremeyn eş-Şerifeyn' (Mekke ve Medine'nin hizmetkârı) şeklinde düzeltmişti. Mukaddes emânetler, kısmen hilâfeti Yavuz'a devreden III. Mütevekkil Allah tarafından verilmiş, kısmen de Kahire'ye kadar gelerek Mekke ve Medine'nin anahtarlarını teslim eden Emir Ebu Numey tarafından getirilmiştir. Bundan çok memnun kalan Yavuz, ilk defa Çelebi Sultan Mehmet tarafından gönderilmeye başlayan Sürre Alayına daha da önem vermiştir. Hırka-i Saadet Dâiresinde bulunan eşyaların bir bölümü ise sonradan intikal etmiştir.
Sıra 40 dakika sürüyor, içeride çok küçük bir odada kutsal emanetler var. Eğer gerçekten dalmışsanız ilginç olacaktır. Maalesef hiçbir şey anlamadık. 40 dakika bekledik, çünkü sıranın başındaki sesli rehber padişahın odasında olduğumuzu söylüyordu, sıranın ortasında ise zaten tamirde olduklarını, yani sadece emanetlerin kalacağını yazmışlardı. Yaklaşık bir dakika kadar içeride kaldık çünkü büyük insan kalabalığı hiçbir şey anlamadı.
mutlaka görülmesi gereken bir yer
Uzun bir kuyruk yoksa görülmeye değer, eğer Müslümansanız sıra beklemeye değer.
İlk kez 3. avluya gittiğimde, porsiyonlar içeri alınırken bura için uzun bir kuyruk vardı. Başka yerleri ziyaret ettikten sonra buraya geri döndüm ve hemen içeri girebilecek kadar şanslıydım. Çoğunlukla din ile ilgili farklı öğelerin bulunduğu oldukça ilginç bir yer.
Muhteşem mekan. Özellikle İslam'a inananlar için.
Ziyaret edilmesi gereken eşsiz saraylardan biri. Güzel kalıntılar ve Boğaz'ın Marmara Denizi ile buluştuğu muhteşem manzaraya bakan muhteşem manzara
Osmanlı İmparatorluğu'nun kılıçları ve kutsal kıyafetleri gerçekten harika!
Tek kelimeyle berbat! Orada hiçbir şey yok, zahmet bile etmeyin, sadece birkaç kılıç var ve onlara doğru düzgün bakamıyorsunuz çünkü gözetmenler durmanıza izin vermiyor... yani bir saat kuyrukta bekledikten sonra. Bu "kalıntılar salonunda" ne olması gerekiyordu, bakın... sadece bir aldatmaca
Topkapı Sarayı'nın en dikkat çekici yeri. Kuyruk uzun olsa da görmelisiniz. Diğer şeylerin yanı sıra Muhammed'in sakalını, Muhammed'in silahlarını ve su içtiği kaseyi görebilirsiniz. Elbisesi açık olmayan bir kutunun içinde. Ancak Musa'nın asası için yıldız kesintisi vardır. 15 bin yıllık olduğu söylenen ama oldukça sahte görünen tahta bir sopa. Musa'nın var olduğu dahi kanıtlanmamıştır. Bu, diğer tarihi sergilerin güvenilirliğini biraz kaybediyor. Fotoğraf çekmenize izin verilmiyor ama eğer akıllıysanız yine de yapabilirsiniz.
Birkaç nesne için 2 saatlik hat. Belki bunlar inancını savunanlar ve bu yüzden saygıyı hak edenler için özeldir. Ancak 3 dakikadan fazla sürede görülemeyen bir odayı görmek için kuyrukta bu kadar zaman harcamanın imkânı yok.
Ben tavsiye ediyorum!
burada çok ilginç eşyalar sergileniyor
Bu oda erken dönem İslam tarihiyle doludur.
İlginç yer
Çok ilginç! :)
Muhteşem 🤩🤩
Ne olduğu ilginç
Topkapı Sarayı'nın en güzel mekanı. Hazreti Muhammed ve ashabının eşyaları ile diğer Allah Peygamberlerinin bazı eşyaları da odada sergilenmektedir. TopKapı Sarayı'nda mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir bölge.
Mutlaka görülmeli, Osmanlı imparatorluğuna dair harika bir fikir.
Fantastik
Özel birşey yok.
📍 Kocasinan Merkez, Mahmutbey Cd. 233A, 34188 Bahçelievler/İstanbul
💬 Burada açılan Vestel mağazasını yeni gördüm güzel bir alışveriş oldu benim için yetkili arkadaş berfin hanım çok içten ve samimi hakikaten de yardımcı oldu diğe...
İstanbul En İyi Alet odası Listesi Bahçelievler En İyi Alet odası Listesi Bahçelievler En İyi Elektronik eşya mağazası Listesi Bahçelievler En İyi Ev eşyaları mağazası Listesi
📍 Altıntepsi, Altıntepsi Mah, Büyük Otogar, İstanbul TR, Çiftlik Cd., 34150 Bayrampaşa/İstanbul
💬 Bauhaus, 1960'lı yıllarda Almanya'da kurulan bir yapı market zinciridir. Bayrampaşa'daki şubesi ise İstanbul'da 2000'li yıllarda faaliyete geçmiştir. Bu, Bauhau...
📍 19 Mayıs, Şemsettin Günaltay Cd. No:166, 34736 Kadıköy/İstanbul
💬 Mac Fit Spor Salonu'nda deneyimim gerçekten harikaydı ve bunun büyük bir kısmı, harika hocamız Fatih GÜLBABA'ya ait. Üç yılı aşkın süredir hocamızın rehberliğin...
Kadıköy En İyi Alet odası Listesi Kadıköy En İyi Spor salonu Listesi
📍 A Plus AVM Adnan Kahveci Bulvarı, Ataköy Blv. 6.Kısım, 34158/İstanbul
💬 Restorasyondan sonra oldukça iyi bir salon oldu. Sakin nezih bir yer, havlu ve su gibi ihtiyaçları içeride ücretsiz tedarik edebiliyorsunuz. Full cam cephe olma...