Adres: | Alidede, Vakıflar sarayı yağ cami, 01020 Taksi/Adana |
---|---|
Kategoriler: | Turistik yer Arkeolojik alan Cami |
Çalışma saatleri: | Cumartesi 08:30–00:00, Pazar 08:30–00:00, Pazartesi 00:00–07:30, Salı 08:30–00:00, Çarşamba 08:30–00:00, Perşembe 08:30–00:00, Cuma 08:30–00:00 |
Web sitesi: | http://www.adanadan.biz/icerik.asp?ICID=193 |
Google Haritalar'da Aç |
Kiliseden camiye çevrilmiş bir yapı. 1501 yılında yapılmış. Eskiden cami çevresinde yağ satıldığı için bu ismi almış. Çevresinde Mısır Çarşısı bulunmakta. Huzurla ibadet edilebilecek bir mekan.
Hangi tarihte yapıldığına dair bir bilgi yok. Ben pek anlamam ama muhteşem bir yapı. İçi sütunlar üzerine inşa edilmiş ve tertemiz içi ve avlusu... Emeği geçen herkese teşekkürler
Güzel camii çarşı merkezinde girişteki baykuş işlemesi gerçek bir sanat eseri
Adana'nın sembol ve ikonik camilerinden Yağ Cami... Eskiden ermeni kilisesiymiş, Ramazanoğulları döneminde camiye çevirilmiş, ismi ile alakalı bir rivayete göre toprak altında kalan şadırvan kısmı yağ deposu olarak kullanılmış, diğer bir rivayete göre kapısının önünde eskiden yağ pazarı kurulurmuş, emeği geçenlerden Allah razı olsun, Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur : "Beldelerin Allah'a en sevimli olan mekanları camiler/mescidlerdir"...
Güzel görünümlü bir Osmanlı cami.
M.s. 900 yıllarında Kiliseden devşirilmiş bir cami. Çok serin ve temiz. Bulunduğu bölgede otopark ciddi sorun. Ara sokaklar dar ve tekin değil. Bunu binanın 3. katında balkon ve camların kafes ferforje (demir) korkulukla tamamen kapalı olmasından da hissediyorsunuz.
1501 yılından kalan çevresinde zamanında Yağ satışı çok yapıldığı için ismi oradan kalan tarihi eski Adana’nın merkezindeki camii.. Sükunet, sakinlik ve huzur hakim. Büyük olmayan, sade bir camii. Uğranmalı
Yağ Camii, Adana Eski Cami veya eskiden Surp Hagop Ermeni Apostolik Kilisesi, Adana'nın merkezinde, eski çarşı içindeki tarihî cami. 1501'de Ramazanoğlu Halil Bey devrinde ekler yapılarak camiye çevrilen Surp Hagop adındaki Ermeni Kilisesi ile onun yanı başına Ramazanoğlu Beyi Piri Paşa tarafından inşa ettirilmiş caminin birleşmesi ile meydana getirilen, çok sütunlu bir camidir. 19 yüzyılda önünde yağ satışı yapılan bir pazar kurulduğundan Yağ Cami olarak anılmaktadır.
Yağ Camii - Adana Aslında Saint Jacque adına yaptırılmış, bir Haçlı Kilisesi'dir, 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevrilmiştir. Cami sade bir mimari yapıya sahiptir. Taç kapısı, anıtsaldır. Yapı basık kemerli, kavsaralı, mukarnaslı, kalkanlıdır. Adana Ulu Camii yapımı Ramazanoğlu Halil Bey tarafından 1509'da başladı; Halil Bey'in ölümü üzerine oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından 1541 yılında tamamlandı. Ramazanoğlu Halil Bey ve Piri Mehmet Paşa ile Mehmet Paşa'nın iki oğlu caminin güneydoğusundaki 1541 tarihli türbede yatmaktadır. Daha önce “Eski Camii” denilen yapı, anıtsal avlu kapısının önünde yağ pazarı kurulması nedeniyle, “Yağ Camii” adını almıştır.
Adana'nın tarihi yapılarına bayılıyorum. Tekrar tekrar gezmeli. Genel olarak gezilmesi gereken bir şehir Adana. Yağ camini de kesinlikle gezi listenizde bulundurun. Taç kapı üzerinde yer alan kitabenin Türkçesi: Büyük talih sahibi Sultan Selim Han’ın oğlu Sultan Süleyman Şah Han, Allah zaferini daim eylesin, hükmü zamanında bu medreseyi inşa ettiren ve bu caminin bakımını yaptıran, devletin ileri gelenlerinin emiri, Ramazanoğlu Halil’in oğlu Piri’dir. şeklindedir. Tarihin ve Adana'nın güzellikleri sizinle olsun.
Tarihi yapit yeri konumu eski donemleri animsatiyor gorulmesi gerekli nokta
Adananın en eski sembolik yapılarından bir tanesi..çarşıya giden tüm ulaşım araçlarının son durak noktası..öncesi kilise olarak yapılmış ama daha sonradan camiye cevrilmiş..döneminin tarihi dokusunı cok güzel yansıtan bir eser..merkezdeysen ugramanızı tavsiye ederim..yakınında da birçok alışveriş mekanı bulunuyor..
Yeni takılan klimaların sayısı ve uzantı tertibatı beni üzdü. Kablo kanalları çok ortada. Camiiler evet bir yerdir nihayetinde fakat o sütunlar yılları taşır.
Kilise üzerine inşa edilmiş bir camidir. Saint Jacque adına yaptırılmış, bir Haçlı Kilisesi'dir, 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevrilmiştir. Cami sade bir mimari yapıya sahiptir. Taç kapısı, anıtsaldır. Yapı basık kemerli, kavsaralı, mukarnaslı, kalkanlıdır. Üzerinde bir sıra sülüs hatlı kitabe vardır. Eski Belediye Caddesi üstünde Büyük Çarşı semtinde olup, bitişiğindeki medrese ile birlikte bir külliye teşkil etmektedir. Evvelce bir kilise iken, camie çevrilmiş olan bu yapının asıl adı Eski Camidir. Evliya Çelebi Seyahatname'sinde de Eski Cami diye bahsedilmekte ise de; cami'in kapısı önünde vaktiyle yağ pazarı kurulmuş olduğundan Yağ Camii adını almıştır. Cami'nin hemen bitişiğinde yer alan medrese kapısı üzerindeki kitabede, eserin 1501 yılında Ramazan oğlu Halil Beyin emri ile camiye çevrildiği ve bu tarihten 57 yıl sonra da buraya Piri Paşa tarafından medresenin yaptırıldığı okunmaktadır. Minarenin inşası ise kilisenin camiye çevrilişinden 24 yıl sonrasına, yani 1525 yılına rastlamaktadır. Bölgenin etkisine uyularak bu eserde de büyük bir son cemaat yeri bulunmakta olup, son cemaat yerinden sonra camiin harım kısmına üç kapı açılmaktadır. Caminin planı enine dikdörtgen şeklindedir. Bu dikdörtgen mekân, kuzey - güney yönünde ikişerden dört sütun sırası ile beş sahına bölünmüştür. Yüksek kemerleri taşıyan, boyları bir metreyi geçmeyen bu çok basık sütunlar camiye loş bir hava vermektedirler. Spoli ve çok alçak olan sütunlar sivri kemerlerle birbirine bağlanmaktadır. Sahınların üzerini beşik tonozlar örtmektedir ki bu da Ulu Camilerde daima görülen bir özelliktir.
Büyük Saat çarşısının sonunda bulunuyor Osmanlı mimari dokusunun fazlasıyla hissedildiği bir cami Kilisenin Ramazanoğlu Halil Bey emriyle camiye çevrilmesinden sonra Piri Mehmet Paşa tarafından yaptırılan yeni bir cami ile birleştirilmiştir Avlu kapısı yapıya sonradan eklenmiştir Önceleri Eski Camii denilirken avlu kapısı önünde yağ pazarı kurulmasından Yağ Camii adı verilmiş
Harika bir cami giriş kapısı çok güzel caminin etrafı çok iyi korunuyor ve çok temiz abdesthane üç sene önce falan bulunmuş önceden kilise olan yapının yanina cami eklenerek büyütülmüş bölgede güzel gezebilceginiz ve alışveriş yapabileceğiniz yerler var
Kiliseden camiye çevrilmiş hâli ile estetik bir yapı. Giriş kapısında, daha önce Amasya'da gördüğüm Baykuş görselli işleme yer alıyor. Tek problem, yapı öyle işlek/yoğun bir yerde ki, fotoğraf çekmek için uygun zamanı beklemek gerekiyor. Bu tip sembol ve değerli yapıların, biraz daha sakin yerlerde olması daha güzel olurdu.
Adana da gidip görmeniz gereken, aslında kilise ama sonradan cami olan bu tarihi eseri görmenizi tavsiye ederim.
Adana'ya yolunuz düşerse görülmesi gereken bir yer.
Aslında Saint Jacque adına yaptırılmış, bir Haçlı Kilisesi'dir, 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevrilmiştir. Büyüksaat'ten Küçüksaat'e doğru giderken yol üzerinde bulunmaktadır. Normalde dışarıdan bakıldığı zaman eskiden kilise olduğu anlaşılmasa da caminin içine girdiğiniz zaman eğer çok dikkatli bakarsanız anlaşılıyor. Ama dikkatli bakmazsanız yine anlaşılmaz. Zaten görevliye danıştığınız zaman sağolsun bu konuda yardımcı oluyor ve bilgi veriyor. Yine görevliden caminin avlusu içerisinde yer alan merdivenlerle aşağıya inilen şadırvanın bir rivayete göre kilise zamanında şarap mahzeni olarak kullanıldığını, başka bir rivayete göre de su deposu olarak kullanıldığını öğreniyoruz. Zaten insan yaşadığı sürece ve gezdiği sürece hep yeni bilgiler öğrenmesi kaçınılmaz diye düşünüyorum.
Adana'nın merkezinde güzel bir camii...yani kiliseden çevrildiğini öğrenince daha farklı bakıyorsunuz; gözünüze yakışmayan mimari bir anda kendini gösteriyor...
Eskiden bir kiliseyken Ramazanoğlu Beyliği eliyle yapıya mianre, muazzam görünen bir müderris odası, talebe odaları ve mescid eklenmesiyle Camiye çevrilmiş. Cami çimle kapısındaki mukarnaslar muhteşemdi. İsmini de orta alandaki avlunun altındaki yağ depolarından alıyor. Ayrıca eski Adananın çarşı pazar ticaretinin döndüğü bir merkez imiş zamanında. Çok güzel ve farklı bir yapı fakat gece olduğu için sadece dışardan görebildik. Yolu düşenlere kesinlikle tavsiye ediyorum. Özellikle müderris odası çok dikkat çekici.
Tarihi cok guzel bir cami, merkez de mutlaka gorulmeli
Çok güzel bir camii. Giriş kemerinden yukarı bakınca baykuş silüeti var.
Kazancılar da ufak, farklı mimarisi ile ziyaret edilmesi gereken bir yer. Camii hakkinda bilgi; Saint Jacque adına yaptırılmış, bir Haçlı Kilisesidir, 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevrilmiştir. Camii, sade bir mimari yapıya sahiptir. Taç kapısı, anıtsaldır. Yapı, basık kemerli, kavsaralı, mukarnaslı, kalkanlıdır. Üzerinde bir sıra sülüs hatlı kitabe vardır. Bir zamanlar önünde yağ pazarı kurulduğu için bu ismi almıştır.
Adana ya gidip yağ caminin buz gibi çesmesinden bi yudum su içmeden gelmeyin. Yanındaki arzu şalgam dan şimdiye kadar içtiğiniz en iyi şalgamı içip, çıtır çıtır simitle keyif yapın.
Eskiden kilise olup 1501 yılında Ramazanoğlu Halil bey tarafından camiye çevrilmiş. Diğer bir adı da Eski Cami'dir. Bir zamanlar ön tarafında yağ pazarı kurulduğu için Yağ cami adını vermişler. Biraz ilerinde de Adana'nın simgelerinden Tarihi Büyüksaat'te bulunmaktadır.
Aslında bir Ermeni kilisesi olan bu yapı 1500 lu yılların başında camiye çevrilmiş ve daha sonra minaresi yapılmıştır. Daha sonra medreseleri inşa edilen caminin önüne yağ pazarı kurulduğu için yağ cami adını almıştır.
Oldukça güzel bir cami. Taş duvarlarını çok sevdim. Farklı bir hava katmış. Ayrıca kemerli yapısı farklı bir derinlik veriyor camiye. Minberindeki tAş oyma işçiliği süper. Gezin görün, memnun kalacaksınız.
Yağ Camii Adananın önemli tarihi camilerinden
Adana’nın en eski camilerinden biri olan Yağ Camii, kent tarihinde önemli etkileri olan Ramazanoğulları Beyliği döneminde inşa edildi. Eski Camii olarak da adlandırılan tarihi Yağ Camii halen kullanılmakta olan ender tarihi yapılardan biri olduğu için büyük öneme sahip. Kazancılar Çarşısı ile Büyük Postane arasında kalan Yağ Cami aslında eski bir Ermeni kilisesiydi. Adana merkezde Eski Belediye Caddesinde bulunan Büyük Çarşı semtinde yer alıyor. Eskiden St. Jacgues adında küçük bir Ermeni kilisesi olan camii medrese kapısının üzerindeki yazıtta yazılana göre 1501’de Ramazonoğlu Halil Bey’in emri ile camiye dönüştürülmüş. Günümüzde bir külliye görünümünde olan camiye ek yapıldıkan sonra 1525’te minaresi, 1558’de Halil Bey’in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından medresesi yaptırılmış ve bugünkü halini almış. Evliya Çelebi’nin Seyahaname’sinde de geçtiği şekilde eskiden caminin adı Eski Camii imiş. Zamanla Yağ Camii denmesinin nedeni avlu kapısının önünde yağ pazarı kurularak yağ satılmasıymış.
Enteresan bir cami. Abdest alınan fotoğraftaki yerde eskiden yağ mahzeniymiş 1501 yılında Ermeni Saint Jacgues Kilisesi’nin Ramazanoğlu Halil Bey’in emri ile camiye çevrilmesinden bir süre sonra mekânın yörenin ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalması üzerine yanı başına Halil Bey’in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından yeni bir cami yaptırılmış, iki yapı birleştirilmiştir. Minaresinin yapımı 1525’te tamamlanan cami, Piri Mehmet Paşa’nın bitişiğine inşa ettiği medrese ile bir külliye teşkil eder. Medresenin inşası 1558’de tamamlanmıştır.
Bu mekândan geçipte cennetle müjdelenen kulllarinin arasına bizleride köy yarabbi
Bu güzelliğin ve tarihi yapının içinde huzuru bir başka yaşarsınız. Namazdan sonra cami önünde içilen şalgam paha biçilemez.
*Merkezde yer alan Yağ Camii, içerisinde samimi bir hava taşıyor. *Birbirine yakın ayaklar taşıyor olması nedeniyle cemaat arasında engel teşkil ediyor. *Abdest alma yeri zeminin altında bir mahzen gibi. *Görülmesi tavsiye edilir.
Güzel bir cami daha önceden medrese olarak kullanılmış. Bence Adanaya gitmişken gidip görün derim. Zaten saatli kule, ulucami, taş köprü ve kazancı çarşısı hep aynı bölgede bulunuyor
Mimarisi enteresan ama en çok adı enteresan geliyor bana, Yağ Camii. Bulunduğu nokta itibari ile zaten görmek mecburiyetindesiniz , özel olarak bir vakit ayırmanız gerekmiyor. İçini ziyaret etme gereği duymadığım için sadece dışarıdan değerlendiriyorum.
Çok güzel bir camii mimarisi harika avlusu mükemmel adana ulu camii kadsr etkileyici kesinlikle görün derim..
Harika bir cami ismini buraya gelen köylüler kuyruk yağını eritip tenekelere doldurarak satarlarmış O yüzden ismi ya cami olmuş. ayrıca Aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir meydan
Tarihi hoş bir mescid. Aslı Hristiyan ibadethanesiyken Ramazanogullari tarafından camiye döndürulmus. Gezip görmeye değer. Tek yıldız verdim. Koca cami kadınların abdest alacağı bir alan yok. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor
Adana'da camilerin biraz daha bakıma ihtiyacı var ulu camiinin de aynı sıkıntıları vardı.
Tarih severler için görülmesi gerken bir yer.
Tarihsel gecmisi olan bir cami aciklamasini goremedim.
Adana'nın en eski camilerinden biridir. 1501 yılında Ramazan oğulları beyliği döneminde kiliseden camiye çevrilmiştir.
Eski Ermeni Kilisesi Ramazanoğlu Halil Bey Tarafindan Camiye Çevrilmiş Muhteşem Taş İbadethane. Cami Önunde Eskiden Yağ Pazari Kurulduğundan Dolayı Yağ Camii Olarak İsimlendirilmiştir.
Yağ cami ,şehir merkezinde dolmuş gūzergahında,tarihi yer olup;Īçerisinde kapalı bazalikanın olması ayrı gūzelikte.Būyūk saat kulesi cıvarında.Burayı ziyaret ederken lūtfen Adana nīn cezeryesininde tadına bakmalısınız.
Cami güzel bir eser. İçi çok güzel. Mimarisi güzel. Ayıpladım. Cami içindeki wc ler kullanışsız, kirli, özensiz. Adana ya yakışmıyor.
tarihi dokusu cok guzel.. gorulmesi gereken yerlerden bir tanesi..
Muhteşem bir mimari. Huzur verici...
Adana Yağ Camii Eskiden St. Jacgues adında küçük bir Ermeni kilisesi olan camii medrese kapısının üzerindeki yazıtta yazılana göre 1501’de Ramazonoğlu Halil Bey’in emri ile camiye dönüştürülmüş. Günümüzde bir külliye görünümünde olan camiye ek yapıldıkan sonra 1525’te minaresi, 1558’de Halil Bey’in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından medresesi yaptırılmış ve bugünkü halini almış.
Eski şarap mahseni abdest alma yerine çevrilmiş, kilise olan kısım da belli çok güsel şekilde camiye dönüştürülmüş
Tarihi camii
Adana büyüksaat yolında merkezi birr yerde yağcami.bayan mescidi bulunan tarihi bir cami .küçük saat yol takip edilip büyük saate doğru gidilirken sağ tarafta bulunan cami tarihi dokusunu karumaktadır....
Adana'da kesinlikle ziyaret edilmesi gereken hem tarihi hemde uhrevi bir mekan etrafinda da gorulmesi gereken yerler var.
Aslında Saint Jacque adına yaptırılmış, bir Haçlı Kilisesi'dir, 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevrilmiş.
Tarihi güzel bir camii
Tarihin o mistik kokusunu burada alabiliyorsunuz. Harika bir yerdi. İçeri girer girmez tavanın güzelliği o eski taş yapıt müthiş bir şeydi. Avlusu da bir o kadar güzeldi
Eski mimarilerden bir tanesi ve içeri girdiğiniz de farklı bir his uyandırıyor o eski zamanların havasına girebiliyorsunuz içeride görüntüyü bozan belediyeye ait bazı şeyler var onları kaldırırsanız daha iyi olacaktır
Kapının girişinde yukarı bak bişey göremiyceksin ama kameranı açınca baykuşu göreceksin. Yan tarafta şalgam içmeden gitme.
1501 yılında kilise kalıntıları üstüne kurulmuş kilise. Ziyarete açık.
Adananın eski tarihinden kalan bir güzellik, kesinlikle gezilmesi gereken bir yer
İlginç bir mimari. Mutlaka görülmeli
Muazzam bir eser. müthiş bir cami.
En güzel arkeolojik camilerden biri
Küçük güzel bir camii fakat avlu kapısı muazzam
İçerisine girer girmez size o tarihi havayı veriyor. huzurlu hissettiriyor. Hemen caminin yanında şalgam satan abi var. Ben normalde şalgam içemiyordum ama Adana'da şalgamı sevdim. Camiden çıktıktan sonra yürüyüp Kazancılar çarşısına ordan büyük saate, büyük saatten ulu camiye gidebilir ordan da taş köprüye geçebilirsiniz. Zaten her yer birbirine yakın
Görülmesi gereken yerlerden bir tanesi
Gidin gezin görün. Keyifli gezmeler…
Yağ Camii veya Adana Eski Cami adıyla bilinen, Adana'nın merkezinde, eski çarşı içindeki tarihî cami yer almaktadır. Büyük saat kulesine 150 metre mesafededir. Aslında Saint Jacgues adına yapılmış bir kilisedir. Ramazanoğlu Halil Bey’in emri ile 1501 yılında camiye çevrilmiştir. Ancak bir süre sonra mekânın yörenin ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalması üzerine hemen yanı başına Halil Bey’in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından yeni bir cami yaptırılmış, iki yapı birleştirilmiştir. Minaresinin yapımı 1525’te tamamlanan cami, Piri Mehmet Paşa’nın bitişiğine inşa ettiği medrese ile bir külliyeyi oluşturmaktadır. Medresenin inşası 1558’de tamamlanmıştır. Selçuklu Ulu Camileri karakterinde, yani çok sütunlu cami tipinde bir camidir. Yapıya sonradan eklenen bir anıt gibi büyük ve görkemli bir avlu kapısı vardır. Camiinin ilginç özelliklerinden biri de, mihrab kısmında bulunan devekuşu yumurtası çeşitli böcek ve örümceklerin camiide yuva yapmasını engellemek için koyulmuştur.(English Below) ----------------------------------------------------------------------------- There is a historical mosque in the old bazaar in the center of Adana, known as Yağ Mosque or Adana Old Mosque. It is 150 meters from the big clock tower. It is actually a church built in the name of Saint Jacgues. It was converted into a mosque in 1501 by the order of Ramazanoğlu Halil Bey. However, after a while, when the place was insufficient to meet the needs of the region, a new mosque was built by Halil Bey's son, Piri Mehmet Pasha, right next to it, and the two buildings were combined. The mosque, whose minaret was completed in 1525, forms a complex with the madrasa built by Piri Mehmet Pasha. The construction of the madrasah was completed in 1558. It is a mosque with the characteristics of the Seljuk Great Mosques, that is, a mosque with multiple columns. There is a large and magnificent courtyard gate like a monument added to the building later. One of the interesting features of the mosque is that the ostrich eggs in the mihrab are placed in order to prevent various insects and spiders from nesting in the mosque.
Adanamizin tarihi camii
Adana nin en eski camilerinden olan yağ cami kapali iç alanı fazla olmasa da oldukça geniş bir avlusu var. Avlusunda bulunan golgelikler ile yazin sıcağından koruyor..bayanlar için lavabo ihtiyacını ve namazini kılacak yer mevcuttur
1501 yılında Ermeni Saint Jacgues Kilisesi’nin Ramazanoğlu Halil Bey’in emri ile camiye çevrilmesinden bir süre sonra mekânın yörenin ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalması üzerine yanı başına Halil Bey’in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından yeni bir cami yaptırılmış, iki yapı birleştirilmiştir. Minaresinin yapımı 1525’te tamamlanan cami, Piri Mehmet Paşa’nın bitişiğine inşa ettiği medrese ile bir külliye teşkil eder. Medresenin inşası 1558’de tamamlanmıştır. Selçuklu Ulu Camileri karakterinde, yani çok sütunlu cami tipinde bir camidir. Yapıya sonradan eklenen bir anıt gibi büyük ve görkemli bir avlu kapısı vardır. Daha önce “Eski Camii” denilen yapı, anıtsal avlu kapısının önünde yağ pazarı kurulması nedeniyle, “Yağ Camii” adını almıştır.
Kesinlikle ziyaret edilmeli..
Adana da görülmeye değer yerlerden
Mahallemizde bulunan YAĞ CAMII. 300 YILI AŞKIN KAYITLI TARIHIMIZ VAR..
Tarihi ve güzel bir camimiz.
Çok güzel eski taş yapı. İçerisinde klimalar var ve çok serin 1501'de Ramazanoğlu Halil Bey devrinde ekler yapılarak camiye çevrilen Surp Hagop adındaki Ermeni Kilisesi ile onun yanı başına Ramazanoğlu Beyi Piri Paşa tarafından inşa ettirilmiş caminin birleşmesi ile meydana getirilen, çok sütunlu bir camidir. 19 yüzyılda önünde yağ satışı yapılan bir pazar kurulduğundan Yağ Cami olarak anılmaktadır.
Tam bir tarih kokuyor mutlaka görülmesi gereken bir yer
Kadın bölümüne düzenleme yapılması gerekiyor. Çok atıl duruyor. Caminin kendisi, avlusu, tarihi dokusu gayet güzel. Ama keşke bahçesinde yeşillik ya da gölgelik bir şeyler olsa.
Geçmişin ve maneviyatın izleri alın teri dökülerek örülmüş duvarlarına, revaklarına sütunlarında sinmiş, yüzyıllara şahitlik etmiş, iki farklı dine hizmet etmiş eşsiz bir ibadethane. Taş ustalığının sade ve mütevazı güzelliğini yansıtan iç mekanı serinliği ve huzuru ile size hazır zamanın gürültüsünü ve gösterişli aldatıcılığını unutturup kendinize getiriyor.. zamanın nasıl geçtiğini farkına bile varmıyor, bu ortamdan çıkmak istemiyorsunuz.
Caminin köşesinde yıllarca yani 30_35 sene halı ticareti ile ilgili iş yaptım hhayatımın yarıdan fazlası orada geçti diye bilirim.şu anki hali içler acısı trafik açısından ilgili makamlar gerektiği kadar malesef önemsemiyor. Toplu taşıma araçları son 4_ 5 yıldır yolu kulanamıyor. Adana nın ali münif caddesi kapandığı için şehir içi trafik yarı yarıya felç olmuş durumda tarihi eserlerden bahsediyorlar gerekçe olarak fakat alakası yok. Tarihi eser sadece büyük saat kulesi oda yola engel değil malesef gerekli yol düzenlemesi yapılmıyor. İlgililer ilgilenmiyor malesef. Adana ya ve o bölge esnafına da bu uygulama zarar veriyor. Dilerim en kısa zamanda yolu trafiğe açıp gerekeni yaparlar. Sevgi ve saygılarımla
Mimarisi çok güzel taş yapılar ile yapılmış. Gereksiz süsler abartılı görseller yok sade ve ihtişamlı taş yapıya sahip olduğu için insana huzur veriyor.
Heryeri tarih olan camii,atalarımızın sanat inceliklerini bütün ayrıntıları ile ortaya koyuyor,orta alanda mescid-i nebevideki gibi bir şemsiye gölgelik olsa çok iyi olur diye düşünüyorum.
Tarihi guzel bir camii
La ilahe illAllah Muhammed en Resulullah. Adana, genelde yeme içme kültürüyle öne çıksa da şehirde gezilecek ve görülecek çok sayıda yer var. Tarihte kültür sanat ve sinema alanında çok verimli ürünler üreten Adana, aynı zamanda topraklarında barındırdığı birçok medeniyetin kültürel ve tarihi miraslarını taşıyor. Adana sahip olduğu dini yapılarıyla inanç turizmi açısından da doyurucu bir potansiyele sahip. Tarih öncesine ait antik kentlerden ortaçağ kalalerine, Osmanlı dönemi camilerine kadar zengin bir tarihe sahip Adana’yı seyahat listenize ekleyin. Verimli Çukurova topraklarında kurulmuş Adana’da görülmesi gereken yerlerden biri de Yağ Camii. Adana’nın en eski camilerinden biri olan Yağ Camii, kent tarihinde önemli etkileri olan Ramazanoğulları Beyliği döneminde inşa edildi. Eski Camii olarak da adlandırılan tarihi Yağ Camii halen kullanılmakta olan ender tarihi yapılardan biri olduğu için büyük öneme sahip. Kazancılar Çarşısı ile Büyük Postane arasında kalan Yağ Cami aslında eski bir Ermeni kilisesiydi. Adana merkezde Eski Belediye Caddesinde bulunan Büyük Çarşı semtinde yer alıyor. Adana Yağ Camii Eskiden St. jacgues adında küçük bir ermeni kilisesi olan Camii medrese kapısının üzerindeki yazıtta yazılana göre 1501’de Ramazonoğlu Halil Bey’in emri ile camiye dönüştürülmüş. Günümüzde bir külliye görünümünde olan camiye ek yapıldıkan sonra 1525’te minaresi, 1558’de Halil Bey’in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından medresesi yaptırılmış ve bugünkü halini almış.
Gezmeye ve görmeye değer bir cami .farklı bir yapısı var.tavsiye ederim.
Ramazanogullarindan kalan bir yapı.icinde huzuru bulabilirsiniz
Saint Jacque adına yaptırılmış, bir Haçlı kilisesidir, 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevrilmiştir. Camii, sade bir mimari yapıya sahiptir. Taç kapısı, anıtsaldır. Yapı, basık kemerli, kavsaralı, mukarnaslı, kalkanlıdır. Üzerinde bir sıra sülüs hatlı kitabe vardır. Bir zamanlar önünde yağ pazarı kurulduğu için bu ismi almıştır. Şehir merkezinde olduğu için dolmuş, halk ve belediye otobüsleri ile kolay olarak gidilir.
Eski kilise kalıntısı üzerine inşaa edilmiş. Caminin sol kümbetli tarafı kilise den kalan kısım. Dikkatli bakıldığında tavanda resim silüeti belli oluyor. Caminin ana taş girişinde bulunan mukarnaslara tam altından bakılınca baykuş yüzü görünüyor. Saint Jacque adına yaptırılmış, bir Haçlı Kilisesi'nin kalıntıları, 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevrilmiş.
Tarih, mimari ve huşu... Adananın bu tarihi camii ni mutlaka görmelisiniz. Mekan olarak çevresine Ramazanogullari tarafından yapılan saray medrese ve saat kulesi de görülmeye değer tarihi yerler. Hemen yakınlarında Dünyanın kullanılan en eski köprülerinden biri olan Taşköprüyü de görmek mümkün...
Adana'ya gelipte mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden birisi. Hem tarihi dokusu hemde maneviyatı yüksek bir ortamda huşu içerisinde namazlarınızı kılabilirsiniz.
Gidip görmeniz gereken bir yapı. Çocukluğumun geçtiği Adanamızın en sembolik Camilerinden biridir. Büyük saate çok yakın olduğu için tam bir kültür gezisi olacaktır sizler için.
Orijinali Kilise olan yapı; 1501 yılında Ramazanoğulları Beyliği döneminde Camiye dönüştürülmüş ve 5 asırdan fazla süredir kesintisiz bir şekilde varlığını sürdürmekte
Tarihin günümüze taşıdığı önemli yapılardan biri. Adana çarşıda, birçok tarihi esere yakın konumda, eskiden Kilise olan ama şu anda camii olarak hizmet veren yapıyı görmenizi tavsiye ederim. Buraya kadar gelmişken, Büyüksaat’e de uğramadan gitmemenizi tavsiye ederim.
Cuma namazı kılmak nasip oldu. Yağ cami gibi ecdadın tarihi eserlerinde bulunmak namaz kılmak insanda ayrı bir his uyandırıyor.
Güzel Adana'nın en meşhur ve büyük tarihi camilerinden eski bir kilise minare avlu kapısı ve bazı eklentiler yapılmış 1501 yılında Ramazanoğlu Halil bey emriyle camiye çevrilmiş büyük saat yakınlarında
İsmini önünde kurulan yağ pazarından almış. Selçuklu mimarisiyle yapılmış güzel bir camii.
Tarihi cami,görülmeye değer
Müthiş bir tarihi güzelliğe sahip bir mekan . Eskiden burası bir kilise imiş daha sonra camiye çevriliyor. Osmanlı imparatorluğu döneminde önünde sürekli pazar kurulur bu pazarda yağ satıldığı için bu adı aldığı söylenir.
Bu muhteşem mabede turist getirdim. Her bir taşın Camiinin inşaasındaki hikayesini anlattım. Birçok yerdeki tarihi değerlerimiz gerektiği gibi anlatılamıyor. Turizmle ilgili kurumlar şapkalarını önlerine koymazlarsa daha çok zaman sessiz sedasız bekler eserlerimiz.
📍 Ulucami, Ali Münif Yeğenağa Cd. No:163, 01010 Seyhan/Adana
💬 Türkiye’nin ilk diş hekimliği müzesi olan “İlter Uzel Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi”nin açılışı, Vali Süleyman Elban’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Çukurova Üni...
Adana En İyi Arkeolojik alan Listesi Adana En İyi Müze Listesi Seyhan En İyi Arkeolojik alan Listesi Seyhan En İyi Müze Listesi
📍 Döşeme, 42. Sk No:7, 01130 Seyhan/Adana
💬 Adana Müzesi, Cumhuriyetin ilanından hemen sonra, 1924 yılında kurulmuş olup Türkiye’nin en eski on müzesinden biridir. İlk olarak çevredeki sütun başlıkları ve...
Adana En İyi Arkeolojik alan Listesi Adana En İyi Müze Listesi Seyhan En İyi Arkeolojik alan Listesi Seyhan En İyi Müze Listesi
📍 Kuruköprü, Ziyapaşa Blv. No:118, 01060 Seyhan/Adana
💬 Adana Etnografya Müzesi, Adana'nın önemli simgelerinin etnografik eserlerini, simgesel yapılarını, kitabesini ve mezar taşlarını sergilenmekte olduğu bir müzedi...
Adana En İyi Arkeolojik alan Listesi Adana En İyi Müze Listesi Seyhan En İyi Arkeolojik alan Listesi Seyhan En İyi Müze Listesi
📍 Kuruköprü, Sefa Özler Cd. No:1, 01060 Seyhan/Adana
💬 Beş yıldızı veriyorum çünkü; şehrin yapısını tam olarak anlatan nadir merkezlerden bir tanesi olduğunu düşünüyorum. İnsanıyla, esnafıyla, tablacısıyla... Her şe...
Adana En İyi Firma ve Yerler Adana En İyi Tarihi yer Listesi Adana En İyi Arkeolojik alan Listesi Seyhan En İyi Tarihi yer Listesi Seyhan En İyi Arkeolojik alan Listesi