Adres: | Pınarbaşı, Bayramyeri Cd. 12-1, 16040 Osmangazi̇/Bursa |
---|---|
Kategoriler: | Turistik yer Arkeolojik alan Cami |
Google Haritalar'da Aç |
Bursa kalesinin Yerkapısının tarafında Pınarbaşı mezarlığına bakan tarafında güzel düzenlenmiş görülmeye değer bir alan olmuş. Mevlevi müzeside girişte ücretsiz .
Bursa Mevlevihane’si uzun yıllar atıl kaldıktan sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından rekonstrüksiyonu yapılarak müze olarak yeniden ele alınmıştır. İçeride yer alan müzede Mevlevilik kültürü ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Semahane yapısı, iç mekanında yer alan ahşap kubbesi, kalem işleri ve süslemeleri ile oldukça etkileyici. Çevre düzenlemesi ve oturma alanları ile huzurlu bir mekan. Yolu düşenlerin görmesi gereken bir yer.
BURSA –Büyükşehir Belediyesi tarafından rekonstrüksiyon çalışmaları sürdürülen 4 asırlık Bursa Mevlevihanesi’nin son yapısı olan Haremlik–Selamlık binasında kaba inşaat tamamlanırken, Semahane bölümünde ahşap montaj işçilikleri hızla devam ediyor. Bursa’da 8500 yıllık arkeoparktan 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda eşsiz eserlere sahip olan Bursa, Büyükşehir Belediyesi marifetiyle adeta açık hava müzesine dönüşüyor. Kaderine terk edildikten bir süre sonra yıkılıp yerine su depoları yapılan 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi’ni tekrar gün yüzüne çıkaran Büyükşehir Belediyesi, Pınarbaşı Mezarlığı karşısında bulunan ve 17. yüzyılda Mevlevîliğin önemli isimlerinden Cünûnî Ahmed Dede tarafından kurulan yapıyı aslına uygun şekliyle ayağa kaldırıyor. ‘Semahane’, ‘Türbe, Meydan-ı Şerif ve Matbah-ı Şerif’ ve ‘Dedegan Hücreleri, Selamlık ve Harem Dairesi’ olmak üzere 3 bölümden oluşan yapı, özgün kimliğiyle kente kazandırılıyor. Mevlevihane’nin son yapısı olan ve günümüzde bulunmayan Haremlik-Selamlık bölümünün olduğu alanda, Müze Müdürlüğü tarafından kazı çalışmaları yapıldı. Kazı çalışmalarının ardından başlayan imalatta, üç katlı binanın kaba inşaatı tamamlandı. Semahane bölümünde ise ahşap montaj işçilikleri hızla sürüyor. “Bölgeye değer katacak” Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 1615 yılında inşa edilen tarihi yapının aslına uygun olarak mevlevihane olarak kullanılacağını söyledi. Son yapının da artık ayağa kaldırıldığını ifade eden Başkan Aktaş, “Hanlar Bölgesi, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri ile yine Bey Sarayı, Zindan Kapı ve Hisar bölgesinde, Osmangazi Belediyemizin yapmış olduğu restorasyon ve düzenlemelerle birlikte, bu alanı bütünleyen Mevlevihane tamamlandığında mükemmel bir eser olacak. Buranın hem Bursa içinden hem de dışından tam bir ziyaret alanına dönüşeceğine inanıyorum” dedi.
Ramazanda perşembe akşamları 21.30 civarı semazen gösterisi oluyor. İlgili olanlara duyurulur. ( Biraz uzun sürüyor bilginiz olsun)
Bursa Mevlevîhanesi XVII. yüzyılda Cünûnî Ahmed Dede (ö. 1030/1620) tarafından kurulmuştur. Aynı yüzyılda Bursa’ya gelen Evliyâ Çelebi, bu dergâhın Bursa’da bulunan diğer dergâhlardan daha büyük, 70-80 civarında oda ve geniş bir semâhaneden müteşekkil olduğunu yazmıştır.6 1925 yılına kadar varlığını sürdüren Mevlevîhane, tekkelerin kapatılmasından sonra müştemilâtıyla birlikte yıkılmış, harem bölümü mülkleri olduğu için şeyh ailesine bırakılırken selâmlık kısmı askeri kışla olarak kullanılmış, semâhanenin yerine su deposu inşa edilmiş, aslı ahşap olan türbe de yıkılarak yerine betonarme tuhaf bir bina yapılmıştır. Bursa Büyükşehir Belediyesinin Tarihi Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma Çalışmaları kapsamında ele alınarak yeniden ihyası gerçekleştirilen Mevlevihane alanı ve binaları, 2023 yılından Bursa Mevlevihanesi ve Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bagdadi tarzında inşa edilen Semâhâne bölümündeki tavan islemeleri ile ahsap oymaları göz kamaştırırken, Matbâh-ı Serîf binası Mevlevilik kültürünün tüm yönleriyle anlatıldığı bir müze olarak tasarlanmıştır.
Bursa Mevlevihane mutlaka görülmesi gereken bir yer perşembe akşamları Mevlevi mukabelesi var insana huzur veren bir başka yer
Osman ve Orhan Gazi türbelerini gezdikten sonra Ulu Cami ye gidiş yolunda görülmesi gereken bir yer. Türbelerin içinde bulunduğu büyülü bir mekan.
Perşembe akşamları Sema gösterisi oluyor. Temmuz ve Ağustos ayları için 15 günde bir gerçekleştirilecekmiş. Çok hoş gidilmesi tavsiye edilir 💫
Gördüğüm en ihtişamlı ve iyi korunmuş Mevlevihanelerden biriydi. Ulaşımı kolay ve bahçesi çok genişti. Tertemiz bir alana sahipti.
Üftade hazretlerinin türbesinin yanında çok iyi restore edilmiş belediye tarafından kullanılan mistik bir dergah. Perşembe akşamları 20:00-21:00 saatleri arasında ücretsiz semah gösterisi yapılıyor. Çıkışta lokma ve çay ikramı var. Ayrıca müzesi de var.
Etkileyici, huzurlu, sıcacık bir ortam. Ancak düzenli bir etkinlik takvimi yayınlanmasını arzu ederim. Haberdar olmak istiyorum.
Güzel restore edilmiş . Yanında ücretli otopark var . Keşke semazen gösteri de izleyebilseydik
1953 de maalesef su deposuna çevrilmiş bu güzel manevi degeri yüksek yeri tekrar ayağa kaldıran tüm emeği geçen kişilerden Allah razı olsun
Tadilat devam ettiği için sadece dış cephe görüntülerini alabildik. Dışarıdan gördüğüm kadarıyla oldukça iyi bir çalışma olmuş. Tadilat yapan personel 7 Ekim 2023 tarihinde açılacağı söyledi. Merakla bekliyorum.
Tarihi Hisar Bölgesinde, şehrin en eski Müslüman mezarlıklarından biri olan Pınarbaşı Mezarlığının karşısında, Bayramyeri Caddesi üzerinde yer alan Bursa Mevlevihanesi, âsitane olarak tanımlanan büyük dergâhlar arasında yer almaktadır. 1615 yılında Sultan I. Ahmed’in emriyle Cünûnî Ahmed Dede tarafından inşa edilen söz konusu dergâh, dört asır boyunca Hak ile hâk olanların, dost yolunda ölenlerin, Allah yolunda birlik olanların sığınağı olmuştur. 20. yüzyıldan itibaren mescit, karakol, askeri depo ve son olarak su deposu gibi farklı işlevler için kullanılan Mevlevihane binaları zaman içinde bakımsızlıktan ve kimsesizlikten harap hale gelerek yıkılmıştır. Bursa Büyükşehir Belediyesinin Tarihi Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma Çalışmaları kapsamında ele alınarak yeniden ihyası gerçekleştirilen Mevlevihane alanı ve binaları, 2023 yılından Bursa Mevlevihanesi ve Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Hisar’da, sur dibinde geniş bir avlu içerisinde konumlanan Bursa Mevlevihanesi ve Müzesi; Semahane, Matbâh-ı Serîf, Cünûnî Ahmed Dede Türbesi ve Haziresi (Hâmûsân) ile Dedegân Hücreleri ve Selamlık bölümlerinden meydana gelmektedir. Bagdadi tarzında inşa edilen Semâhâne bölümündeki tavan islemeleri ile ahsap oymaları göz kamaştırırken, Matbâh-ı Serîf binası Mevlevilik kültürünün tüm yönleriyle anlatıldığı bir müze olarak tasarlanmıştır. Mevlevihaneler; kurulduklarından itibaren sanat, edebiyat ve musiki çevrelerinin bir nevi eğitim öğretim gördükleri güzel sanatlar merkezi olarak faaliyet göstermişlerdir. Mevlevi kültürünü yaşatılarak korunmasının amaçlandığı Bursa Mevlevihanesinin Dedegân Hücreleri ile Selamlık bölümleri de bu amaçlarla ayrılmıştır. Dedegân Hücrelerinde hat ve tezhip gibi gelenekli sanatlarımızın dersleri verilirken, selamlık bölümünde mesnevi okumaları ile mutrip (saz) ekibinin çalışmaları devam etmektedir.
Bursa büyükşehir belediyesine Ve Sayın başkan Alinur aktaş'a ne kadar teşekkür etsek azdır 1922'de zavilerin tekkelerin medreselerin kapatıldığı dönemden sonra ilk kez ziyarete geçtiğimiz aylarda açılan bursa mevlevihanesi gerçekten titizlikle restore edilip aslına uygun hale getirilmiş.
Bursa’nın tarihi dokusuna uygun bir mekan. Bursa’ya gelen herkesin en azından bir kere ziyaret etmenisi tavsiye ediyorum. 1625 yılından günümüze kalan nadide eserlerden biri. Gelmeden önce sema gösterisi olan tarihi seçmenizi tavsiye ederim.
Mutlaka görülmeli. Büyükşehir belediyesi nin Bursa' ya kazandırdığı en önemli müzelerden biri
Semazenlerden yana bir sorun yok ancak giriş çıkış ve izleyici alanları maalesef sıkıntılı ve çok kabalalık, çok erken girmek gerekiyor.
İlk Cununi Ahmet Dede tarafından 1615 yılında kurulan türbesinin de içinde bulunduğu, son yüzyılda kışla ve su deposu olarak kullanılmış mevlevihane. Restore edilmiş ve yeniden hizmete açılmış, çok da güzel olmuş. Aslının aynısı olmasa da aslını korumaya çalışmışlar, eski fotoğrafları bahçesinde mevcut. Üftade'ye yakın pınarbaşı mezarlığının hemen karşısı. Perşembe akşamları sema oluyor. Bilgi alıp bir gün teşrif edebilirsiniz.
Perşembe akşamları saat 19:30 gibi başlıyor Harika, tertemiz , ruhunuzun huzur bulduğu bir yer…
Harika bir yer öncelikle bu tarihi ve ruhani yapıyı tarihten günümüze getiren herkes sağolsun ücretsiz cumartesi dahil 5 kadar açık içeride belirli günlerde etkinlikler oluyor müzesi çok güzel mevlevihane bence Bursa'da görülmesi gerekn bir yer çoğu insanın daha öncesinde gördüğünü de düşünmüyorum tam yanında park var ulaşım yürüyerek biraz zor bebekle gidilebilir içeride yiyecek icicek gibii şeyler yok tuvalet ve abdest yerleri var oturma alanları var harika bayildim
Çok ilginç bir yer,harika restorasyon
Görevlilere sesleniyorum bir ibadethane de putların ne işi var. Sembolik diyebilirsiniz insanlarin ilgisini böyle mi çekeceksiniz. Koyacak başka bir şey mi bulamadınız. Eğer biraz olsun Allah tan korkunuz varsa büyüklerimize saygısızlık yapmayı bırakın.
Çok güzel bir müze, bulunduğu nokta çok özel ve görülmeye değer. Sergi de çok eser yok. Ücretsiz bir müze.
Haftanın hangi günleri ve saat kaçta semazen gösterisi vardır lütfen beni bilgilendirin okadar görmek istiyorum ki lütfen
Muhteşem huzur veren bir Mevlevihane.Bursaya yolunuz düşyüğü de uğramalısınız.
Çok huzurlu mevlevihanenin maneviyatını yaşamanız
Haftalık hangi ayinin icra edileceği ilan edilmiyor. Örneğin Konya Büyükşehir Belediyesi ayinden önceki tasavvuf müziği konserinin makamı ve konuşmacının kendisi ve konusuna kadar detayları anons ediyor. Ayrıca ayinin ezan ve namaz vaktine denk gelmesi ihlaslı katılımcıların iştiyakını baltalıyor.
Çok güzel restore edilmiş gidilip görülmesi gereken bir yer ve tophane de yakın.
Emeği geçen B.B.Belediyesini ve tüm çalışanların ellerine sağlık Bursamıza yakışır bir müze olmuş .
Zamanında... Sanatsal değeri yok, deyipte yıkanları Allah'a havale ediyorum... Şimdi tekrar eski haline getirmeye çalışanları tebrik ediyorum...
Şeyh Galib'in mısralarıyla ziyaret edin bu asude mekanı, Bursa'nin huzur ve esenlik dönemlerinin tebessüm eden bir hatırası gibi Bursa Mevlevihanesi.
Önemli bir mekan, tarihi ve turistik değeri çok fazla. Grçmişte amaç dışı kullanılması / bakımsız kalması çok acı. Tadilatın süratle ve aslına uygun tamamlanarak halkın kullanımına açılmasını bekliyoruz. Benzersiz tarihi yapılarımızı yaşatmalı ve gelecek nesillere aktarmalıyız.
İçeride semah yapan dervişleri düşünüp 400 yıl geriye gitmek çok ilginç bir deneyim...
Program gün ve saatleri belli mi hiç bir yerde karşıma çıkmadı yarımcı olabilecek biri varsa sevinirim
Gezilip görülmesi gerekir, çokkkk güzel
Ulu Camii civarında yakın bir konumdadır. Yürüyerek gidilebilir.
Keyifli bir yer. Her çarşamba semazen gösterisi oluyor. Ama aşırı kalabalık.
Yeni restore edilmiş ve güzel düzenlenmiş. Detaylı gezmek için çok vakit ayırmak gerek.
Mis gibi pideler
Henüz restore ediliyor.
Halen tadilatta.
Huzur veren ortam.
ilk defa iştirak ettim. Güzel ve etkileyiciydi.
408 yıl (!) önce Bursa'da kurulan, ancak 1925'te cumhuriyetin kurulmasıyla kanunla kapatılan müze, 📍Bursa Mevlevihanesi ve Müzesi'nin oluşturulmasıyla restore edilerek yeniden hizmete açıldı. Mevlevihane ve müze, tarihi Osmangazi semtinde, Hisar surlarının eteğinde geniş bir avluda yer almaktadır. Mevlevihane büyük tekkelerden biridir. Bu Mevlevihane de Bursa'yı manevi merkezlerden biri yapan unsurlardan bir diğeridir. Ve o dönemde Bursa'da yaşayan Mevlevi şeyhlerinden Cünûnî Ahmed Dede tarafından 1615 yılında kurulmuştur. ❓️NEDİR: MEVLEVİHANE, Mevlevi dervişlerinin buluşma yeridir. MEVLEVİ, 13. yüzyılda Konya şehrinde (Türkiye'nin merkezinde yer alan) kurulmuş bir Sufi tarikatıdır (okul, yol). İranlı şair ve mistik Mevlana Celaleddin Muhammed Belhi Rumi'nin öğretilerine ve kültüne dayanmaktadır. Sufizm, İslam'da çileciliği ve artan maneviyatı vaaz eden ezoterik bir harekettir. Öncelikle amacı Tanrı ile birlik olan alışılmadık ritüel dansların uygulanmasıyla tanınır. SEMA, müzik eşliğinde uzun ritmik dönme ritüeli uygulamasıdır. DERVİŞ - Sufi yaşam tarzına öncülük eden kişi. Kural olarak, bunlar yoksulluk yemini etmiş zavallı münzevilerdir. Dervişlerin temel değeri Allah'a sevgi ve hizmettir. SEMAKHANE, sema ayini yapılan yerdir. MEVLİHANE - başlangıçta mütevazı derviş barınakları, daha sonra özenle hazırlanmış ve zengin bir şekilde dekore edilmiş külliyeler. Bunlar arasında bir cami, bir okul, bir kütüphane, bir han ve bir türbe vardı. Biraz Hristiyan manastırına benziyor. Ancak dervişlerin dolaşmasına engel olmamak için giriş ve çıkış süreci son derece basitleştirilmiştir. Bu arada Mevlevi Sema törenleri de UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras listesinde yer alan Türk miras alanlarından biridir. Bursa Mevlevihanesi ve Müzesi'nde şunları yapabilirsiniz: ✔️Semahan'da dönen Sufi dervişlerinin dansını görün ✔️Mevlevi kültürünün tüm yönleriyle anlatıldığı bir müzeyi ziyaret edin. ✔️Bu Mevlevihanenin kurucusu Cünûnî Ahmed Dede'nin türbesini ziyaret edin Ziyaret ücretsizdir.
Tadilatı bitmeyen yerlerden
Tarih yeniden canlanıyor
Çok güzel. Huzurlu.
Çok huzurlu bir yer
Tarihi ve güzel bir yer
Tarihi bir yer. Restorasyonun ardından tarih yeniden canlanıyor.
Müze ve Dönen Derviş deneyimi
📍 Muradiye, Prf. Dr. Halil İnalcık Sk., 16050 Osmangazi̇/Bursa
💬 Yüzyıllar önce Osmanlı hanedanlığına mezarlık olmuş olan Muradiye Külliyesi, oldukça büyük alan kaplayan ve sizi tarihi bir yolculuğa çıkartan bir yer. Zamanınd...
Osmangazi En İyi Turistik yer Listesi Osmangazi En İyi Tarihi yer Listesi Osmangazi En İyi Arkeolojik alan Listesi Bursa En İyi Arkeolojik alan Listesi
📍 Muradiye, 16040 Osmangazi̇/Bursa
💬 Meded meded bu cihânûn yıkıldı bir yanı Ecel Celâlîleri aldı Mustafâ Han’ı Diye başlar şehzade Mustafa’ya yapılan iftira Tulundı mihr-i cemâli, bozuldı dîvânı V...
Osmangazi En İyi Tarihi yer Listesi Osmangazi En İyi Arkeolojik alan Listesi Bursa En İyi Tarihi yer Listesi Bursa En İyi Arkeolojik alan Listesi
📍 Gaziakdemir, Kültür Park, Çekirge Cd. 4/11 D:1, 16050 Osmangazi̇/Bursa
💬 Çevre illerde gördüğümüz bir çok kazı alanında eserlerin Bursa arkeoloji müzesinde olduğu belirtildiğinden Bursa’ya gelmişken mutlaka görmek istediğimden gezdim...
Osmangazi En İyi Arkeolojik alan Listesi Osmangazi En İyi Arkeoloji müzesi Listesi Osmangazi En İyi Müze Listesi Bursa En İyi Arkeolojik alan Listesi Bursa En İyi Arkeoloji müzesi Listesi Bursa En İyi Müze Listesi
📍 Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Doğu Kapısı Girişi 2. Kat, 16010 Osmangazi Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Doğu Kapısı Girişi 2. Kat, 16010, 16190 Osmangazi̇/Bursa
💬 Belediye Başkanlığımızca kentin kültür ve sanat yaşamını zenginleştrimek ,sosyokültürel hayatını canlandırabilmek amacıyla yürüttüğümüz tarihi kültürel mirası y...
Osmangazi En İyi Arkeolojik alan Listesi Osmangazi En İyi Müze Listesi