Adres: | Cami Kebir, Telgrafhane Sk. No:19, 21300 Sur/Diyarbakır |
---|---|
Kategoriler: | Turistik yer Arkeolojik alan Müze |
Çalışma saatleri: | Pazartesi Kapalı, Salı 08:30–16:30, Çarşamba 08:30–16:30, Perşembe 08:30–16:30, Cuma 08:30–16:30, Cumartesi 08:30–16:30, Pazar 08:30–16:30 |
Google Haritalar'da Aç |
Kültür yolu festivali için avluda resim sergisi vardı ama maalesef yağmur nedeniyle kaldırılmıştı.
Diyarbakır’ın geleneksel mimarinin tüm özelliklerini taşıyan, merkezde bulunan bir avlu etrafında sıralanmış dört kanattan oluşan ev zemin artı bir katlı olarak tamamen bazalt taş kullanılarak inşa edilmiştir. Ünlü şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğduğu ve çocukluk yıllarını geçirdiği evdir. 1733 yılında inşa edilmiştir. Ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.
Bir müddet Diyarbakır'da olacağım ve buradaki yerlerin haritalarda elimden geldiğince anlatmaya ve göstermeye çalışacağım. Burası Sur'da bulunun Ulu Camii'nin hemen arkasında bulunuyor. Cahit Sıtkı Tarancı'nın evi ve burayı müzeye çevirmişler . İçeride Cahit Sıtkı Tarancı ya ait bazı eşyalar ve şiirleri sergilenmekte. Ayrıca bahçesinde bir fıskiye var . Çok hoş kokan çiçekler ve cafe bulunmakta. Reyhan şerbeti, meyan kökü gibi şeyler tadabilirsiniz. Ziyaret etmeniz tavsiye edilir. . Not: Müze kart geçerlidir. Yorum tarihi itibariyle müze kartsız giriş ücreti 15 TL . . İyi gezmeler, iyi eğlenceler.
Ünlü şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğduğu ve çocukluk yıllarını geçirdiği ev 1733 yılında inşa edilmiştir. Diyarbakır’ın geleneksel konut mimarisinin tüm özelliklerini taşıyan, merkezi bir avlu etrafında sıralanmış dört kanattan oluşan ev zemin artı bir katlı olarak tamamen bazalt taş kullanılarak inşa edilmiştir. Şu an tadilatta olduğu için uzun zamandır kapalı bir an önce açılsa da gidip rahatlasak. Avlusu gerçekten insana huzur veriyor. Muhakkak gidilip görülmesi gereken bir yer. İçerik olarak daha zengin hale getirilse keşke.
Türk Edebiyatının en önde gelen şairlerinden olan Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğduğu ve çocukluk yıllarını geçirdiği ev neredeyse 300 yıllık olup 1733 tarihlidir. Ulu Cami'nin hemen arkasında yer alan Müzeye erişim oldukça kolay şekilde sağlanabilmektedir. Edebiyatımızda en çok "Otuz Beş Yaş" şiiri ile tanınan ünlü şairin hayatı kadar, yaşadığı ev de sanat tarihimiz açısından oldukça kıymetli bir örnek. Ev, geleneksel Diyarbakır konut mimarisinin günümüze ulaşan en özgün örneklerinden biri olması nedeniyle de mutlaka görülmelidir. Tarih boyunca başta dini yapılar olmak üzere kamuya ait eserlerin korunarak gelecek nesillere aktarılması nispeten daha mümkün olsa da Cahit Sıtkı Tarancı Müzesine ev sahipliği yapan ev gibi geleneksel konut mimarimizin böylesine özgün bir örneği ile her yerde karşılaşmanız mümkün olmayacağı için çok özel bir yeri olduğu kanısındayım. Geniş merkezi avlunun etrafında sıralanan dört cephenin her bir cephesi etkileyici olduğu gibi giriş cephesinin dışından gelişim esnasında bu denli geniş bir avlu da beklemediğimi belirtmeliyim.
Eskiden çok güzel bir yerdi ,odalarini vs gezmistim.Ama yıllar sonra Diyarbakır'a geldiğimde göremedim, iki kere gittim kilitliydi. Çevredekiler uzun suredir kapalı olduğunu söyledi
Tadilattaymis sadece bahçesini gorebildik.
Ahmet Arif müzesinin hemen yanında yer alan bu müzenin sadece avlusu ziyarete açılmış durumda. Odaları henüz ziyarete açık değil.Girişi ücretsizdir.Ziyarete gittiğinizde giriş kapısı kapalı olabilir görevlinin açması için kapıyı çalıp beklemenizi öneririm.
Kesinlikle harika bir yer. Yaşanmışlık kokuyor. Diyarbakır'a gidip de burayı görmeden dönmemek lazım. Ve gönül Tanrısına der ki: -Pervam yok verdiğin elemden; Her mihnet kabulüm, yeter ki Gün eksiltmesin penceremden! Cahit Sıtkı TARANCI
İçerideki alanlara giriş yapılamıyor.Sadece avlusunu gezebiliyorsunuz şuan.
Ben gittiğimde tadilattaydı ve her yer kapalıydı. Ama dokuyu bozmamaya özen gösteriyorlar
Bu sefer geldiğimizde giremedik çünkü restorasyon nedeniyle kapalı bilginiz olsun. İçeriye giriş öğretmenlere ücretsiz. Cahit Sıtkı’nın doğduğu yer olan ev, geleneksel Diyarbakır evlerinin tüm özelliklerine sahiptir. İçeriyi gezmeniz yaklaşık yarım saatinizi alır. Müzenin avlusunda yer alan cafede oturup soluklanabilirsiniz ✨
Uğramadan ayrılmamanız gereken bir müze. Asıl cahit sıtkı Tarancıın evi. 4 mevsime uygun yapılmış kare şeklinde büyük bir hayat (avlu) yaaçılan 4 ayrı ev. Her mevsim e bölümünde kalıyormuş. Avlunun tam ortasında bir havuz ve fıskıye Var. Amacı erkekler avluda oturup konuşurken su sesi konuşmaları perdeliyor ve sesleri duyulmuyor. Pencereler dekoratif demirler ile örütüli evin hanımlarını kimse görmesin diye. Çok güzel bir yer mutlaka gidin. Giriş ücretli 15 lira yada müzekart ile girebilirsiniz. Hemen ulu caminin yanında. Diyarbakır da gidilecek yerlerin başında geliyor
Diyarbakır şu pkk’dan sıyrılsa mükemmel bi şehir bizim insanımız huzur içinde yaşamayı hakediyor inşallah görürüz
Çok güzel yenilenmiş gezilmesi gereken bir yer olarak ekleyin rehberinize. Evin içini gezemedik ama bahçesi bile görülmeye değer
Reyhan Şerbeti ve çayı güzeldi, huzurlu ve sakin bir yer..Müzeye ait odalar oldukça sıcak, pandemi sonrası klima eklenmesi düşünülebilir, tarihi eser niteliğinde olan eserlerin tanımlamaları yetersizdi, fakat yine de genel olarak güzeldi..
Diyarbakır Ulucamii'den yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Cahit Sıtkı Tarancı'ın gençliğinin geçtiği ev. Vefatından sonra Kültür Bakanlığınca satın alınıp düzenlenerek müzeye dönüştürülmüş. Avlu etrafındaki yapıların her biri farklı bir yöne bakıyor. İlkbahar, yaz sonbahar, kış aylarında farklı yöne bakan evlere geçilirmiş. Şu anda her bir bina farklı şiir ve mektupların olduğu levhalarla kaplı. Bir de mutfak müzesi tarzında dizayn edilmiş odacıklar var. 35 yaş şiirinden tutun diğer şiirlerde de ölüm korkusunun bariz ön plana çıktığını görebiliyorsunuz. Bahçede küçük bir kafeterya var. Reyhan şerbetini tadına baktım dışarda daha iyilerini de içmiştim ama sıcakta buz gibi iyi geldi yine de... Yandaki ev de Ahmet Arifinmiş ama orayı bilmediğimiz için uğrayamadık siz mutlaka uğrayın gelmişken.
Küçük ve nezih çay bahçesi ile fazla vaktinizi almayacak bir müze. Özellikle Diyarbakır müzik kültürüne dair bize güzel bilgiler sunuyor. Ücretsiz gezebilirsiniz. Hemen yanında Hamed Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi ve yakınında Diyarbakır Kültür Evi'nin bulunması gezi rotası açısından da güzel
Çok şahane bir yer. Odalar Cahit Sıtkı Tarancı mın eserleri ile dolu. Ortasını kafe yapmışlar, ne olurdu bir yeri de kendi halinde bıraksaydınız.
Diyarbakır Evleri’nin özelliklerini en özgün biçimde muhafaza eden, en güzel örneklerden birisi Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğduğu evdir. Diyarbakır İl Merkezi’nde, Camii Kebir Mahallesi, Cahit Sıtkı Tarancı Sokak No:3’de bulunan ev, 1733 tarihinde inşa edilmiştir. Daha sonra da Cahit Sıtkı Tarancı’nın ailesine intikal etmiştir. 2 Ekim 1910 tarihinde bu evde dünyaya gelen Cahit Sıtkı Tarancı’nın çocukluk ve gençlik yıllarının bir bölümünün geçtiği bu tarihi ev; 1973 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından satın alınarak restore edildikten sonra, Cumhuriyetin 50. Yılında 29 Ekim 1973tarihinde Cahit Sıtkı Tarancı’nın anısını yaşatmak ve ismini ebedileştirmek amacı ile müze olarak hizmete açılmıştır.
Şairin yaşadığı ev,eski Diyarbakır evi.Cok güzel avlusu var,ev müze haline getirilmiş. Bahçede kafe var oturup meyan şerbeti veya caykahve içebilirsiniz.
Diyarbakır Ulu Camii nin arka bölümü Yada Dağkapı mevkisinden yürüme mesafesinde, görülmesi gereken bir mekan.Evin taş bölümleri andezit ve bazalt taş işçiliği ile yapılmış.iç bölümde avlu kısmında çay kahve içelim isterseniz güzel bir buluşma mekanı aynı zamanda.8-10 basamaklı merdivenler ile oda oda gezebilir ve çerçeveli resim ve fotoğrafları görebilirsiniz.Geniş ve ferah bir mekan.Reyhan şurubu da içtik kahvenin yanında ikram.isterseniz bardakla sipariş edebilirsinizCahit Sıtkı Tarancı ; Yaş otuzbeş yolun yarısı,şiirinden tanınmaktadır..Geziniz…
Diyarbakır’ın kavurucu sıcağında oturup serinleyebileceğiniz müthiş bir mekan. otantik havası sizleri alıp eski zamanlara götürüyor ve o zamanlarda yaşama isteği uyandırıyor 😊 reyhan şerbeti içtim ve çok beğendim. ayrıca fiyat anlamında çoğu turistik mekanlardaki esnaflar gibi yolma düşüncesinde de değiller. gayet makul olup reyhan şerbetinin fiyatı 7,5 TL idi.
Sonradan müzeye çevrilen bu tarihi binanın avlusunda çok güzel bir kafe var. Güllerin ve çiçeklerin içerisinde geçmişe yolculuk…
Şairle ve şiirleriyle ilgili değilseniz biraz sıkıcı olabilir. Tarihi bir evin odalarına kurulmuş bir müze. Daha fazla tarihi ev içeriği ve dönemin yaşantısına dair anlatılar olabilirdi. Avludaki kafe çok tatlı. Reyhan şerbeti güzeldi.
Hem Diyarbakır konak örneğini görmek hemde bir yazara ait bir alanda nefes almak insana güzel hissettiriyor. Sanki kağıt kalemi eline alsanız avlusunda sizde şiir yapabileceksiniz gibi his geliyor. Bölgesel zenginlik katan ve bölge profilinin kültürel düzeyini yükselten alanlardan biri.
Tarihin bence enguzel yer kaplayan bir insan ve müze olarak açılmasıda çok iyi olmuş rehber eşliğinde ziyaret etmek daha anlamlı bilgi almak acisindan..
Diyarbakır’ı genel olarak çok beğeneceksiniz. Müzenin çok güzel bir avlusu var. Mimarisi, gri-beyaz taşları beni çok etkilemişti.
Eski diyarbakır ev mimarisinin güzel bir örneği, ikram ettikleri kahve ve şerbetler mükemmel ötesi. Cahit Sıtkı Tarancı 'nın böyle bir mekânda yaşadığını bilmekte ayrı bir güzellik katmakta. Güzel vakit geçireceğiniz tarihi bir mekan.
Diyarbakır'da görülmesi gereken ilk yerlerden biri. Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğdu ev aynı zamanda. Müzeye çevrilmiş harika bir konak. Girişte müze kart isteniyor. Müze kart yoksa 10 TL giriş ücreti var. 18 yaş altı ve 65 yaş üstü ücretsiz.
Kütüphanesi biraz küçük olsa da değerli yayınlar var. Ufak hızlıca gezilebilecek bir mekan. Bahçesinde dinlenebileceğiniz bir çay bahçesi de mevcut.
Cahit Sıtkı Tarancı'nın evini gezmek bile başladı başına bir mutluluk iken tarihi dokusuyla uyumlu cafesinde rehyan şerbeti, kahve keyfini mutlaka deneyin
Çok beğendiğimiz bir Müze Ev... Mutlaka gidin ve görün... Diyarbakır Ulu Camii arkasında, çok kolay bir yerde. Ahmet Arif'e ait Müze Ev ile komşu. Gitmişken ikisi birlikte de gezilebilir... Hemen sol arka iki yan sokakta Ziya Gökalp Müze Evi de gezilebilir...
Diyarbakır merkezinde bulunan bir müze. Müzekart geçerli. Cahit Sıtkı Tarancı ve eserlerini yakından tanıma fırsatı sunuyor. Özelikle kaleminden çıkan satırlar okumaya ve görmeye değer.
Turla gezerken ufak bir mola sırasında avlusuna girme fırsatım olmuştu. Çok huzur verici bir yer. Avlunun Köşesinde şerbet satılıyor . İlk defa reyhan şerbeti denedim ve sonraki denemelerimde hep burayı aradım. Giderseniz reyhan şerbeti denemeyi unutmayın.
Bir müze ancak bu kadar güzel korunur... Kahve evi, kütüphanesi, açık alanı harika. Ücretsiz olmasına rağmen acayip temiz. Çalışanlar sakin. Kimse kimseyi uyarmıyor. Herkes bilinçli. Mutlaka uğrayıp acı kahvelerini için derim ben.
Bölgeye özgü sivil mimarinin anlaşılması açısından oldukça iyi bir örnek. Avlusu ve avluya açılan odaları, renkli taş işçiliği ile oldukça güzel bir yapı. Bahçesi günümüzde kafe olarak işletiliyor. Odalarda ise Cahit Sıtkı'nın çocukluk ve gençlik dönemlerini geçirdiği yerleri, mektupları ve şiirlerini okuyarak yapıyı dolaşabiliyorsunuz.
Diyarbakır Sur İlçesinde, şairin doğduğu ve büyüdüğü ev müze olarak hizmet vermektedir...Diyarbakır merkezde ulu caminin sağ sokağından girdikten sonra yürüyerek bir kaç dakikada gidebilirsiniz. İlk girişte karşılaştığınız manzaraya hayran kalacaksınız... Girişler ücretli, Diyarbakır'da genel olarak han tarzı evler burda da bulunuyor. Dört tarafında yapıların bulunduğu ortada kocaman boş bir avlu bulunuyor. Cahit Sıtkı Tarancı nin hayatına ait bilgileri burada bulabilirsiniz... Cümleleri Otuz Beş Yaş Şiiri ilk kısmı ile bitirelim... Yaş otuz beş yolun yarısı eder Dante gibi ortasındayız ömrün Delikanlı çağımızdaki cevher Yalvarmak yakarmak nafile bugün Gözünün yaşına bakmadan gider...
Tarihe ışık tutan çok güzel bir yer. Bu tarihi mirası sadece sıkıcı bir müze olmaktan çıkarıp ayrica bir nefes alınacak yer yapmak kimin aklına geldiyse onu tebrik etmek isterim. Buraya geliyorsunuz, saygıdeğer Taranci'nin geçmişte nerede yaşadığı yazdığı şiirler ve mektupları okurken tarihi bir tünelde adeta yolculuk yapıyorsunuz. Ardından işletmesini yapan yerde EV YAPIMI REYHAN ŞERBETİ VEYA LIMONATA içip hem taze bir nefes aliyorsunuz hemde güzel bir mola yapıyorsunuz. ( Benim naçizane tavsiyem reyhan şerbeti icmeniz. ) Bu arada ortamın temizliğini de geçemeyeceğim. 10 üzerinden 10..
Diyarbakır'a hem çarşılara bakalım, hem alışveriş yapalım hem de biraz tarihi yerlere bakalım derseniz bir yabancı olarak Balıkçıları bu yönden çok sevdiğimi söyleyebilirim. Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi de hem geçtiğiniz yollar hem de müze bahçesi açısından güzel. Avluda masalar sandalyeler yazılar var. Çok büyük bir alan değil ama burdaysanız görün derim:)
İçerisinin cafe olması biraz işletme tarzı olmuş ama yinede değerinden birşey kaybetmemiş.4 mevsim yaşanılabilecek ayrı ayrı bölmeler yapılmış
Şair Cahit Sıtkı'nın hayatını geniş çerçevede anlatan güzel bir Diyarbakır konağı, Ulu cami ye yakın oluşu ziyaretçi sayısını arttırıyor sanırım. Girişte herhangi bir ücret talep edilmiyor, şairin hayatını, edebi kişiliğini yansıtan bu evin mimarisi de epey güzel.
Diyarbakır gezisinde uğranılması gereken bir müze. Aşırı kalabalık değil ve sakin bir ortamı var. İç avludaki havuz ve masalar çok hoş bir ambians veriyor. Giriş ücreti 2022de sivil 10 TL, öğretmen ve müze kartı olanlara da ücretsiz.
Çok güzel bir konak içinde iyi dizayn edilmiş bir müze. Aynı zamanda Cahit Sıtkı Tarancı nın doğduğu ev.
Türk Edebiyatinın ender yazarlarından Cahit Sitki Tarancı'nın eserlerinin bulunduğu müze... görmenizi tavsiye ederim.
Şahsen bir tarancı hayranı olarak onun yaşadığı, şiirlerini daha doğrusu eserlerini yazdığı konağı görmek benim için paha biçilemez bir şanstı. Diyarbakırda bulununan Cahit Sıdkı Tarancı Müzesine bütün edebiyat ve Tarancı hayranlarının gitmesini öneriyorum. Evin avlusuna yapılmış kafede diyarbakıra özel reyhan şerbetini içerek tarancınin evininin guzel manzarasini seyredebilirsiniz.
Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğup büyüdüğü ev olarak geçiyor fakat içeride şairin birkaç kişisel (tarak ve kalem) eşyalarından daha fazlasını göremeyeceğiniz mekandır , fakat Diyarbakır'a geldiyseniz özel bir çaba göstermeden hemde şehrin tarihi sokaklarından ulaşabileceginiz ve gidebileceğiniz mekandır
Ortam , gezme kolaylığı , kafesi vs güzeldi. Giris Ucreti 15 tl . Bence tek sıkıntı wc nin kadın erkek ortak olması. Şairin hayatı, şiirleri vs kendisi hakkında bilgi edinmek ve bu şekilde anılması da ayrı bir güzellik olmuş
Haydi Abbas, vakit tamam; Aksam diyordun iste oldu aksam. Kur bakalim cilingir soframizi; Dinsin artik bu kalp agrisi. Su agacin golgesinde olsun; Tam kenarinda havuzun. Aya haber sal ciksin bu gece; Gorunsun soyle gonlumce. Vur kirbaci sihirli seccadeye, Goster hukmettigini mesafeye Ve zamana. Katip tozu dumana, Var git, Boyle ferman etti Cahit, Al getir ilk sevgiliyi Besiktas`tan; Yasamak istiyorum gencligimi bastan...
Tadilat nedeniyle kapalı. Keşke bir bilgilendirme uyarı olsaymış. Boşuna geldik.
Cahit Sıtkı Tarancının hayatını merak edenlerin ziyaret etmesi gereken bir yer. Hem kafe hemde müze eserlerin bir çoğu burada sergileniyor. Vaktiniz varsa mutlaka zaman ayırıp gezmenizi tavsiye ederim. Az ziyaretci alan müzeler ve sanat galerileri kapanıyor. Giriş ücretsiz
Cahit sıtkı tarancinın yasadıgi konak diyarbakırın kultürünün mimarisinin cok güzel bir öŕneğı bugün müze olarak kullanilan yapı buyuleyici güzellikte
İçerisinde Cahit Sıtkı Tarancı'ya ait çok fazla eşya bulunmamakla birlikte mekan çok güzel. Siyah taştan yapılmış ve beyaz boyalı harika bir yapı. Bahçede havuz, heykel ve kafe mevcut, burada oturup bir şeyler içebilirsiniz. Çalışanlar güler yüzlü, tuvalet mevcut.
Diyarbakır'ı ziyaret edecekseniz mutlaka listenize ekleyin. Giriş ücretsiz, avlusunda bir de cafe mevcut. Müzeyi gezdikten sonra avlusunda bulunan yeşillikler içindeki şirin havuz kenarında muhteşem rayihasıyla reyhan şerbetinizi içip soluklanabilirsiniz.
Cahit Sıtkı Tarancı’nın yaşadığı ev. Çocukluğunu geçirdiği bu evde bir müze olarak düzenlenmiş. Ancak özel eşyalarına daha çok yer verilmesini tercih ederdim. Ama bir Diyarbakır evinde dolşmak ve sonrasında avluda kahve eşliğinde buz gibi reyhan şerbeti içmek çok keyifliydi.
Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde şairin doğup büyüdüğü evdir. Diyarbakır mimarisinden naif çigiler taşıyan bu konak siyah ve beyaz uyumuyla insanı etkiliyor. Evi, şairin eşyaları ile Diyarbakır yöresinin etnografik nitelikli eserleri süslüyor. Şairin kütüphanesinin, özel eşyalarının da bulunduğu evin avlusunda bir kafe, bulunuyor. Adem'le Havva'dan geldiğim doğru Vuruldum bir kere elma dalına
Diyarbakıra Gitmişken Mutlaka Gezilmeli O Tarihi Evi Görmek Lazım Bahçesindeki Cafede Oturup Reyhan Şerbeti İçmek Lazım Atmosfer Huzur Verici
Kapinin girisinde ocak var daha dogrusu firin olarak kullanilmis sanirim..ayri ayri yemekler pisirebilmek icin de aralari bolunmus..bahcesi guzell..iceride cafe var bahcede..islemesi guzel demirler var binada..
Cahit Sıtkı için yapılmış minimal bir müze. Bahçesi gayet güzel. İçerisinde dinlenebileceğiniz kafesi var. Odalar sıcak. Keşke klima olsa.
İyi restore edilmiş tefrişatı güzel yapılmış eski Diyarbakır evlerinin stiline uygun güzel bir binada yer almaktadır.
Yaş otuz beş! yolun yarısı eder. Dante gibi ortasındayız ömrün. Delikanlı çağımızdaki cevher, Yalvarmak, yakarmak nafile bugün, Gözünün yaşına bakmadan gider.
Cahit Sıtkı Tarancı müzesini ziyaret edince evlerin insanın şiir yazmasına katkısı üzerinde düşünüyorsunuz. Klasik bir Diyarbakır evi. Huzur veriyor. Müze olarak belki küçük ama oturup Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiirlerini yazdığı yerde o şiirleri okumak enfes Hemen yanında Ahmet Arif'in evi bulunuyor. Ulu camiye çok yakın. Kesinlikle ziyaret edilmesi bir mekân
Cahit sıtkı tarancı müzesine ikinci gidişim güzel saatler geçirmek isterseniz mutlaka gitmenizi tavsiye ederim Müzeyi dolaştıktan sonra harika bahçesinde reyhan şerbetinizi yudumlayarak dinlenebilirsiniz ayrıca müze kart geçerli
Ünlü yazarın anısına tahsis edilmiş çok güzel bir konak. Avlusu kafe olarak işletilmekte.
Türk edebiyatının öncü şairlerinden “Yaş otuz beş” şiiri ile özdeşleşmiş bir Değerin yaşadığı yerleri görmek son derece etkileyici ve güzel Diyarbakır’ı gezerken kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir müze.
Bitişiğinde Ahmet Arif müzesi olan güzel konak. Mimari açıdan çok hoştu. Yazlık, kışlık ve baharlık odaları düşünerek inşaa edilmiş. Yukarıdaki haremlik bölümü şiirleri ve fotoğraflarıyla donatılmış.
GAP gezimizden uğradığımız bir lokasyon Cahit sıtkı müzesi gezilmesi gereken bir yer.Değerlerimize sahip çıkalım … “Pervam yok Verdiğin elemden .. Her mihnet kabulum yeterki.. Gün eksilmesin penceremden.Cahit sıtkı
Özellikle Diyarbakır’da görmek istediğimiz bir yer olmasına rağmen uzun süredir bakımda olduğu öğrendik ancak gittiğimizde kapıları kilitli olup herhangi restorasyona rastlamadık,yazık aslında değerli be değer katan bir yer😉
Diyarbakır'a gelip bu evi görmeden gitmeyin sonbaharda gittim yapraklar süs havuzunun içindeydi. Cahit Sitki'yi çok kıskandım dünyada cenneti yaşamış resmen o ne güzel evdir öyle ya
Diyarbakır Ulu Cami'den yürüyerek kolayca gelebilirsiniz. Cahit Sıtkı Tarancı'nın gençliğinin geçtiği ev. Müze içerisi ve dış alanı gerçekten muhteşem. Diyarbakır'a gidip buraya gelmemek kayıp olur. 🐥
Diyarbakır sokaklarında gezerken aniden karşınıza çıkan büyük ev, konak veya müze diyebilirim.. Mutlaka görülmesi gereken bir yer. Bahçesinde oturup suyun sesini dinleyerek çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Diyarbakırlı ünlü şair Cahit Sıtkının anısının yaşatıldığı müzedir. Ulucaminin batı kapısından kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Çok bilinen otuzbeş yaş şiirinin yazarıdır. İçeride Reyhan şerbeti satan minik bir kafe var.
Değerli bir şairimizin doğduğu ev öyle pek bişi beklemeyin çok fazla bişi yok ama oraya gitmisken avlu da bulunan cafeden reyhan şerbetini içmeyi unutmayın .
Ünlü şairimizin doğduğu evi gezmek keyifliydi.
Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğduğu evi müzeye çevirme fikrinin güzelliği bir yana eski Diyarbakır evlerinin mimarisini görme fırsatı bulmak bizler gibi uzaktan gelenler için bulunmaz bir nimet. Müze içerisinde Cahit Sıtkı'nın şiirlerini ve az da olsa eşyalarını görebiliyorsunuz. Bazalt taşından yapılmış binanın içi dışarıya göre daha serin. Geniş avluda yazın sıcağında biraz olsun serinlemek için reyhan şerbeti içebilirsiniz.
Güzel restore edilmiş zengin insanların durabileceği bir Diyarbakır evi. Iyiki gitmişim dediğim yerlerden biryer.
Yaş otuzbeş siirimizin şairinin doğup büyüdüğü konak çocukluğunun gectigi mahalle mutlaka uğrayın
Bahçesi gayet güzel ve huzur veren bir yer. İçeride kahve cay vs. İçmek için minik bir mekan bulunuyor. İlk girişte geniş gibi dursa da bina içerisi dar odalardan ibaret fakat yine de görülmesi gerek yerlerden birisi.
Şairi sevenler için güzel bir mekan, doğup büyüdüğü ev, müze olarak geziliyor
Gidilip görülmeli...Keyifli,tarih kokan bir mekan...
Ve gönül tanrısına der ki ; Pervam yok verdiğin elemden; Her mihnet kabulüm, Yeter ki Gün eksilmesin penceremden !
Kapalı olduğuna dair yazı bile asılmamış 40 yere sormak zorunda kaldı tüm insanlar
Aman aman büyük bir yer değil kendi capında küçük 🧚🏻♀️ çok etkileyecimi derseniz gittiğinize değer degil gibi.
Çok beğendim yeni restore edilmiş kesinlikle gezilip görülmesi gereken bir yer
Müthiş bir şairin müthiş bir evi. Oraya gelen herkes şakadan mıdır bilmem ama aklından şu cümleyi geçirir: böyle evim olsa ben de şiir yazardım:). Öyle olmuyor ama. O evi asıl değerli ve gösterişli kılan orada bir zamanlar ahmet arif komşuluğunda yaşayan şairdir. Sezai karakoçun hemşehrisidir. Hüseyin C. Sıtkı dır. Ulu cami komşuluğunda hasan paşa hanı karşısında müthiş bir müze dir. Girişler ücretsizdir. Şaire ait kişisel eşyalar el yazma kitap defterler fotoğrafları ve en önemlisi tüm şiirleri yer alıyor. Elinize akın bir sahlep içerek orayı dolaşın bir kış günü. Pamuk gibi olursunuz.
Konak güzel en önemlisi edebiyata düskunseniz iceride şairin eserleri var onlari okuyabilirsiniz konak bahcesinde kafede oturabilirsiniz ama konak içine girmek ucretli varsa müze kart gecerli oluyo
Mükemmel bir müze, kafeteryasında reyhan şerbeti içmeyi unutmayın
Telgrafhane sokakta şirin bir müze, üstadın el yazısı eserleri de mevcut, ziyaret etmeniz sizi pişman etmeyecektir
Girişi ücretli. sanat okuyan ve restorasyon okuyanlara ücretsiz olması ayrı bir saçmalık. Sosyal bilgileri öğretmenliği okudum dedim sallamadı gişede çalışan. Ancak atananların adam sayıldığı ülkeyiz. İçerisi güzelmiş. İşletme mantığı maalesef.
Her adımı tarih kokan eşsiz yerlerden bir tanesi. Anlatılmaz... Oraya gidip havasını solumak gerekir.
Müze ev, tarihi dokuya iç içe bir cafe... Görülmeye değer!
Cahit Sıtkı Tarancı in evinin guzelligi ve bahçesinde içilen Reyhan şerbeti tadına doyulmaz
Beni hayatımda etkileyen ilk üç mekandan birisi cafede menengiç kahvesi ve reyhan şerbetini mutlaka için derim
Böyle zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelip kısa ömründe böyle büyük bir şair olmak. Diyarbakır'a geldiğinizde mutlaka uğranacaklar listenize ekleyin. Belki yerel bir rehberin de şiir okumasına denk gelirsiniz.
Ulucami yakınlarında ziyaret edilebilecek bir mekan. Bir de oraya gidip de dolaşınca yaş oruzbeş okunup ardından dua edilmeli
Diyarbakırlı şair . Yaş 35 yolun yarısı diye meşhur güzide şairin evi müzeye çevrilmiş . İçimde kendisine ait banyo tasından tütün diğer hususi eşyalarına, şiirleri vb bulabilecegeniz gezilecek bir mekan eskiden ücretsizdi. Fakat bir süredir ücretli. Müze kartı veya belli bir ücretle giriş yapabilirsiniz . Fotoğraf çekimi için de güzel bir yer . İki katkı geniş bir mekan .
İyiydi ama bir odada şairin hayatını anlatıyordu ve oradaki yazılar biraz aşınmıştı. Ayrıca çay, şerbet vb. içecekler vardı, müzeyi gezdikten sonra oturup çay içebilirsiniz.
Cahit Sıtkı Tarancı nın yaşadığı ev. Ünlü şairin yaşamından kesitler görebilirsiniz.
Muhteşem bir taş yapı diyarbakır da gidilince görülmeye değer bir yer. ODALARINDA CAHİT SIKTI NİN KİŞİSEL EŞYALARI VAR
Müzekart geçiyor. Kahvaltı yaptıktan sonra gittik. İçerisi sakin. Bahçesi olağanüstü. Ancak müze gözüyle bakacak olursak oldukça yetersiz.
📍 Cevat Paşa, No:, 8. Sk. No:3, 21300 Sur/Diyarbakır
💬 Yapı uzun yıllar hapishane binası olarak kullanılmıştır. Yapının giriş kapısı üzerinde yer alan farklı dönemlere ait kitabelerden, en son tarihli kitabeye göre...
Diyarbakır En İyi Arkeolojik alan Listesi Sur En İyi Arkeolojik alan Listesi
📍 Ali Paşa, Binici Sk., 21300 Sur/Diyarbakır
💬 Diyarbakır Sur’da, 2. Abdulhamit zamanında 1900’lü yıllarda yapılmış tarihi bir konak. Cemil Paşa Konağı olarak da bilinen bu yer 2014 yılında kent müzesi konse...
📍 Cevat Paşa, 21300 Sur/Diyarbakır
💬 Amida Höyük, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan, şehrin en eski yerleşim alanlarından biridir ve Diyarbakır Surları ile çevrelenmiştir. Bu höyük, kentin binle...
📍 Demirölçek, 21010 Çınar/Diyarbakır
💬 Diyarbakır Çınar ilçesinde bulunan Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde yer almaktadır. Roma’nın sınır garnizonu olan Zerzevan Kalesi’nin tarihi 3 bin yıl öncesi...
Diyarbakır En İyi Turistik yer Listesi Diyarbakır En İyi Arkeolojik alan Listesi Çınar En İyi Turistik yer Listesi Çınar En İyi Tarihi yer Listesi