Adres: | Kalenderhane, 34083 Fatih/İstanbul |
---|---|
Kategoriler: | Turistik yer Tarihi yer Bağ kilisesi |
Google Haritalar'da Aç |
Güzel, iyi korunmuş Roma su kemeri. Fotoğraf ve İnceleme Kasım 2023'te.
Bozdoğan Kemeri ilk yapılışı hakkındaki bilgiler kesin değildir. Roma İmparatoru Hadrianus zamanında 123 yılına doğru İstanbul’da birtakım su tesislerinin yapıldığı bilinmekte, fakat Bozdoğan Kemeri’nin bunlarla ne derecede ilgili olduğu açık şekilde anlaşılmamaktadır. I. Konstantinos tarafından şehir 300’de yeniden kurulduktan sonra tesisler de yenilenmiştir. Genellikle kemerin Roma İmparatoru Valens (364-378) tarafından yaptırıldığı kabul edilir ve bu sebeple “Valens Su Kemeri” adıyla da anılır. Muntazam kesme taşlarla inşa edilen Bozdoğan Kemeri’nin orijinal teknik özellikleri, en iyi durumda kalabilmiş olan 25. gözde görülmektedir. İstanbul’un en eski eserlerinden biri olan Bozdoğan Kemeri, Geç Roma ve Bizans devirlerinde şehrin su ihtiyacının karşılanmasına yardım etmiş ve bütün Osmanlı devri boyunca da şehrin su şebekesinin bir parçası olarak bu hizmetini sürdürmüştür.
Bizans'tan kalma su kemeridir. Mimar Sinan tarafından Kanuni döneminde onarılmış ve ekler yapılarak kullanılmıştır.unkapanı olarak bilinen yerdir. Osmanlı dan buyanan ismini Bozdoğan su Kemeri olarak kullanmaktayız
Daha az turistik bir bölgede devasa bir su kemeri. En kalabalık mahallelerden uzaklaşıp daha yerel atmosfere sahip sokaklarda yürümeye değer. Bu bölge birçok restoran ve gölgede dinlenebileceğiniz oldukça büyük bir park ile hayat dolu. Bölgede yemek yemeye, camileri ziyaret etmeye gittik ve çok hoştu.
İstanbul'un tarihine ışık tutan yapılardan biri diyebiliriz. Görünce gözünüzde tarih canlanıyorken bir yandan gölgesinde oturup çay içen dayılar efsane.
Bozdoğan Kemeri, şehrin üçüncü ve dördüncü tepeleri olan Fatih ile Beyazıt arasındaki çukur sahada uzanıyor ve dışarıdan gelen suyun Beyazıt'taki başhavuza akmasını sağlıyordu. İlk yapılışı hakkındaki bilgiler kesin değildir. Roma İmparatoru Hadrianus zamanında 123 yılına doğru İstanbul'da birtakım su tesislerinin yapıldığı bilinmekte, fakat Bozdoğan Kemeri'nin bunlarla ne derecede ilgili olduğu açık şekilde anlaşılmamaktadır. I. Konstantinos tarafından şehir 300'de yeniden kurulduktan sonra tesisler de yenilenmiştir. Genellikle kemerin Valens (364-378) tarafından yaptırıldığı kabul edilir ve bu sebeple "Valens su kemeri" adıyla da anılır.
2024 1 Mayıs'ında Taksim'e gitmek isteyenler burada durduruldu.
Güzel. İmparatorluk başkentini besleyen büyük bir Roma su kemeri. Şehrin göbeğindedir ve onu görmek ve yaklaşmak için para ödemenize gerek yoktur.
Muhteşem bir yapı, Roma imparatoru Hadrianus tarafindan yapımına başlanan ve imparator Valens tarafından 4 yüzyılda tamamlandığında beri hala ayakta ve sanırım ayakta kalmaya devam edecek. İstanbul Fatih’te bulunmaktadır.
Tarihin içinden geçtiğimiz Kemer , vefa bozacısı , sevda gazozcusu, bunun yanı sıra Fatih at pazarı ve kebapçılar , yukarısında Fatih camii ile yakın konumdaki yerleri de gezi yapabilirsiniz.
Gün batımında izlemek için gidilmesi gereken bir yer. Hemen aşağısında bisiklet çarşısı, yukarısında molla Zeyrek cami var tarihteki önemini okuyup bir de oraya giderseniz gayet keyifli bir gezi yapmış olursunuz
Bozdoğan Kemeri, şehrin üçüncü ve dördüncü tepeleri olan Fatih ile Beyazıt arasındaki çukur sahada uzanıyor ve dışarıdan gelen suyun Beyazıt’taki başhavuza akmasını sağlıyordu. İlk yapılışı hakkındaki bilgiler kesin değildir. Roma İmparatoru Hadrianus zamanında 123 yılına doğru İstanbul’da birtakım su tesislerinin yapıldığı bilinmekte. Fetihten sonra şehrin su sıkıntısı içinde olduğunu gören Fâtih Sultan Mehmed’in acele bir su şebekesi ihya ettirdiği ve bu arada Bozdoğan Kemeri’nin de devreye girdiği anlaşılmaktadır. Şimdilerde ise araçlar altında geçmekte ve şehire güzel renk katmaktadır. Akşamda aydınlatılır.
İlginç bir tarihi alan ama ne yazık ki şehir onun etrafında gelişmiş, bu yüzden onu bir bütün olarak görmek kolay değil. Altından arabalar geçiyor, etrafta 70'li ve 80'li yıllardan kalma çok çirkin binalar var, trafik acımasız, vs.
Heybetli bir yapı. Görüntüsü çok güzel. Kızıl goncalar dizisinden aklımda kalan bir yerdir. Daha öncesinde de İstanbul müzik çarşısının yanında olmasından aklımda kaldı. Daha turistik bir mekan olabilirdi.
Dinlenmek için parkın bulunduğu sakin bir yer. Ayrıca iyi bir arkadaşlıkla 🐱
İyi korunmuş ve yakınlarda küçük bir park bulunan, yapısını sessizce ziyaret edebilirsiniz. Şehrin turistik bölgesinden biraz uzakta ama iyi bağlantılara sahip.
Geçmiş tarihten güzel mimariler🧱
Valens Su Kemeri, İstanbul'un tarihi mirasının önemli bir parçasıdır. 4. yüzyılda inşa edilen bu muhteşem yapı, Roma İmparatoru Valens döneminde su taşımacılığını sağlamak için yapılmıştır. Yıllara meydan okuyan sağlamlığı ve görkemiyle, şehrin geçmişine bir pencere açar. İstanbul'un tarihini ve mühendislik becerilerini keşfetmek isteyenler için unutulmaz bir deneyim sunar.
Tamamlayan Roma İmparatoru Valens'in anısına Valens adını alan Roma su kemeri, Konstantinopolisli Theodosius'un su sarnıçlarına su sağlıyordu. Önerilebilir.
Romalılar tarafından İstanbul'da yaptırılan su kemeri M.S.300'lü yılların sonuna doğru tamamlandı. Osmanlı Sultanları tarafından zaman içinde tamir ettirilen su kemeri, İstanbul'un dünyaca ünlü önemli tarihi eserlerinden birisidir. Uzunluğu 1 km'ye yakındır
Segovia'da gibi hissetmek için. Yan tarafta çok ucuz kadınlar pazarı 👌
Uzun bir süre hep kullandığım yol güzergahıydı ne günlerdi.İstanbul'a su getirilmesi için yapılmış yapıt
Bizanslılar buraya Valens Su Kemeri, Türkler ise Bozdoğan Kemeri demekte. Savunma amaçlı değil, Kentin dışından kilometrelerce öteden getirilen suyun bu kemer vasıtasıyla vadiden geçirilmesi hedeflenmiş. Yüksekliği 20 metreyi, uzunluğu ise 1 kilometreyi buluyor. Bizans’tan da önce, Roma dönemi yapısı. Yaklaşık 1650 yaşında ve her şeye rağmen ayakta.
Her gün önünden milyonların geçtiği, ama çok az insanın fark ettiği Bizanslılaron Valens, bizlerin ise Bozdoğan olarak isimlendirdiği büyük su kemeri. Önceleri üzerinde meraklıların yürüyebildiği, ancak son zamanlarda buna izin verilmediği biliniyor. Günümüzde ile bazı kısımları restorasyon görüyor.
Fatih ilçesinin içine doğru uzanan harika yapıdır. Şu günlerde restorasyon yapılmakta. Tabii ki yapılsın ama bu kadar uzun sürmesi turizme balta vurur. Ne kadar hızlı o kadar iyi. Çok turist çeken bölge, hemen yapım işleri bitmeli.
Maalesef restore edeceğiz diye İBB kafasına göre hangi hikmete binaen bilmiyoruz kemer ayaklarının dibindeki trafiğe kılavuz olan kaldırımları söktürdü. Şimdi o kemerin taşıt geçen duvarlara sarhoşun birisi gelip vursa o tarihi eserin hesabını kim verecek? O kaldırımlar duvarların arasından geçen araçlara kılavuz olup o duvarların zarar görmesini önlüyordu. Şimdi bunun ne ile açıklayacaklar acaba çok merak ediyorum. Her yaptıkları işi yüzlerine gözlerine bulaştırdıkları gibi bu tarihi eserlerin de içine ettiler.
IBB Miras projesi kapsamında bakıma alınmış. Aslına uygun restore ediliyor. Nihayet sonunda. Sadece yapıyı restore etme değil çevre düzenlemesinde de Segovia Su Kemeri örnek alınırsa harika olur.
Binlerce yıllık kültür mirasının bir mucize gibi Kentin yaşamında hala yer alması... İnanılmaz bir güzellik...
Bozdoğan Kemeri, Büyük Konstantin döneminde 4. yüzyılın 306-337 yılları arasında yapımına başlanmış ve adını aldığı İmparator Flavius Julius Valens tarafından 378 yılında tamamlanmıştır. Bizans başkentinin sarayları ve anıtsal çeşmeleri için karmaşık su temin sisteminin bir parçasıydı. Belgrad'ın 200 km'den daha uzaktaki dağlık kollarının yanındaki Bahçeköy kasabası yakınındaki ormanlarından su getiriyordu; şimdiki Beyazıt Meydanı bölgesinde bulunan devasa bir sarnıçla doruğa ulaşıyor. Orijinal uzunluğundan geriye sadece 625 metre kalmış olup, Fatih Caddesi ile Saraçhane parkları arasındaki Atatürk Bulvarı üzerinde tabanından 20 metreden fazla yükselen heybetli kemerler arasında göze çarpmaktadır.
Tarihini araştırdım, gerçekten inanılmaz! Ve bu tarihi eserin en büyük yanlarından biri ise İstanbul'da olması!
Binlerce yıllık tarih Binlerce yıllık anı ve insan görmüş bir kemerdir. Roma döneminde yapılmıştır. İstanbul'a su getirsin diye. Getirmiş de. Şimdilik İstanbul'a huzur ve güzellik getiriyor. Yenilendi. Yeni bin yıllara salınmak için. İstanbul'un gerdanlığı binlerce yıllık.
Roma döneminden kalma bir su kemeri.
Çok sahipsiz bırakılmış son zamanlarda intihar etmeye çalışanların mekanı olmuş
Fırsatınız olursa Belediye durağında inip fotoğraf çekebilirsiniz. Araçla geçerken belki farkedilmiyor ancak yakından incelediğinizde tarihi bir dokusu var. Keşke daha çok önem verilse ve çevresi düzenlense...
Roma dönemi su kemeri bozdoğan valens
Daha az stilize olmasına rağmen Segovia'dakini hatırlatmadan edemeyeceğiniz bir su kemeri. Görülmeye değer.
Bulunduğum otelden Google haritalar üzerinden bu yere ulaştım, yanımda internet yoktu bu yüzden yürüyüşe başladım, eğer İspanya'daki Segovia'yı biliyorsanız Romalıların ne yaptığını bildiklerini ya da birbirlerine anlattıklarını görürsünüz. diğer her şey, o da düzende ama Yakınlardaki meydanda ve gelmeden hemen önce bulunan camide yürüyüş çok güzel, yürüyüşe sadece 3 dolara yarım kilo mevsimlik kiraz satın alma eşlik ediyor.
Bugün 1 mayıs bir kez daha meşhur oldun.Tebrikler...
Şehirde ne kadar farklı bulabileceğinizden dolayı içerisi ilginç bir yer. Tipik merkezden uzaktaki o Roma sürprizi, ama kesinlikle terk edilmiş, kalbinden geçen arabalarla, sessizce yürüyüp mimarisini gözlemleyecek bir yerin olmaması, parktan fotoğraf çekmek dışında yetersiz kalıyor. Umarım hak ettiği değeri verebilirsiniz.
Bozdoğan kemeri valens kemerinde şu an restorasyon yapılmaktadır. Resimlediğim bölümü Şehzade Camii'inden içinden açılarak geçilen bir koridor sonundadır. Su yolunun son kemeridir. Bu kemeri geçince Vefa Bozacısına ulaşmaktasınız.
Görülmeye değer bir ortaçağ mühendisliği eseri
Yürümek için güzel bir alan
Bozdoğan kemeri Osmanlı eserlerinden fatih ilçemize farklı bir güzellik katıyor Şuanda devam eden restorasyon çalışmaları devam ediyor Daha güzel bir görüntü olacağı şimdiden belli oldu
İstanbul tarih boyunca su sıkıntısı çeken bir kent oldu. Bilhassa imparatorluk başkenti olduktan sonra inşa edilen birçok büyük kamu binası, saraylar, nüfusun artması ve tabi hamamlar, su ihtiyacını had safhaya çıkardı. Kendisi son derece tecrübeli bir yönetici olan İmparator Konstantin bu durumdan mütevellit, şehri başkent yapmasıyla birlikte bir su kemerinin inşasına da başladı. İnşaatın başlangıç zamanı kesin olarak bilinemiyor. Bu nedenle Konstantin’in hüküm sürdüğü 306 ve 337 yılları arasında bir tarih olduğu kabul ediliyor zira inşaatı onun başlattığından tarihçiler eminler. Emin oldukları bir diğer husus ise Konstantin’in ömrünün bu kemeri bitirmeye vefa etmediği ve yarım kalan işi İmparator Valens’in tamamladığıdır. Zaten bundan dolayıdır ki Roma halkı o dönem kemeri, Valens Su Kemeri olarak anmaya başladı. Günümüzde her iki isimde kullanılmakla birlikte Bozdoğan Kemeri adı biraz daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
Asırlara meydan okuyor. Bu haftayı kendime ayırdım çocukken gezdiğim yerleri yad ediyorum🤗
Tarihte Çok güzel bir işleve sahip olan ve bir şehre su taşıyan bu kemer günümüzde sadece kemerin altından araçların geçtiği bir yer olarak durmakta. İbb nin yaptığı restorasyon çalışmaları sonrası yeniden eski görünümüne kavuştu.
Binlerce yıllık tarih Roma döneminde yapılmıştır. İstanbul'a su getirilmesi için yapılmış müthiş bir yapıt. Umarım çocuklarımız da görür bu abideleri,,,
Tarihi bir yapı.
Roma döneminde yapıldığı düşünülen bu su kemeri eser olarak korunmaya çalışılıyor. Yaklaşık olarak 2 senedir bakım ve restorasyonu devam ediyor. Fatih'ten Haliç'e giden yolun üzerinde olduğu için araçlar altında geçer.
Ücretsiz, Fatih camii nden yürüyerek inilebilir. Yakınında yemek alanları mevcut. Araç park yeri bulmak ciddi problem. Belediye yakın bir noktaya otopark yapabilir.
Bozdoğan Kemeri ya da bütün dünyada bilinen ve kabul gören mirascısının orijinal adı ile Valens Su kemeri , Romalılar tarafından İstanbul'da yaptırılan su kemeri. Roma İmparatoru Valens tarafından 4. yüzyılın sonlarında tamamlandı. Farklı dönemlerde Osmanlı Sultanları tarafından restore ettirilen su kemeri, şehrin önemli tarihi eserlerinden birisidir.Orta Çağ'da, kentin su ihtiyacını karşılayan su kemerlerinin en önemlilerindendir. Su kemeri İstanbul Fatih’te, bugün İstanbul Üniversitesi’nin bulunduğu tepe ile Fatih Camii’nin bulunduğu tepe arasında uzanmaktadır. Valens su kemerinin günümüzde ayakta kalan bölümü orijinal uzunluğundan 50 metre daha kısa olan 921 metrelik bölümüdür. Atatürk Bulvarı, tıpkı tipik bir viyadükte olduğu gibi su kemerini taşıyan ayakların arasından geçerek devam etmektedir.
İstanbul'un asıl sahipleri olarak bu kemer'de benim atalarım calişmiş ve o zamanlara ait altın paralar mevcut Fatihteki evimizde ve bir çok tarihi eski yazılı belgeler
Taksim metrosunda Vezneciler-İstanbul Üniversitesi durağında inip Süleymaniye tarafına doğru yolda bozanızı alıp yürüyerek varabilirsiniz.
O zamanki adı Bizans olan şehrin su rezerv sisteminin inşası İmparator Hadrianus döneminde başladı.[2] I. Konstantin zamanında şehrin yeniden yapılanması ve büyümesiyle birlikte hızla artan nüfusun ihtiyacını karşılamak için sistemin daha da genişletilmesine gerek duyuldu.[3] Su kemeri, suyunu Kâğıthane ile Marmara Denizi [4] arasında kalan tepelerin yamaçlarından alan ve Trakya’nın tepelik bölgelerinden başkente kadar uzanarak şehrin su ihtiyacını karşılayan geniş su kemeri ve kanallar sisteminin - toplam uzunluğu 250 kilometreye kadar uzanan bu sistem antik dönemde yapılmış benzer sistemlerin en büyüğüdür - en son noktasında yer almaktadır. O zamanlar şehre gelen bu su, toplam kapasitesi 1 milyon metre küpten fazla olan üç açık ve Yerebatan Sarnıcı gibi yüzden fazla yeraltı sarnıcında depolanmaktaydı.[5] Su kemerinin yapımı kayser I. Konstantin'ín hükmettiği 306 ve 337 yılları arasında başlatılmış, 378 yılında kayser Valens tarafından tamamlanmıştır. Valens su kemerinin adı kendisinden gelmektedir. Su kemeri o zaman Kapitolyum’un bulunduğu üçüncü tepe (bugün İstanbul Üniversitesi’nin bulunduğu yer) ile Havariyun Kilisesi’nin bulunduğu dördüncü tepe (bugün yıkılarak yerine Fatih Camii’sinin inşa edildiği yer) arasındaki vadide uzanmaktadır.[6] Söylentiye göre, Procopius isyanı sırasında çöken Kalkedon duvarının taşları kullanılarak yapılan su kemeri,[6] 373 yılında dönemin valisi Klearchos tarafından Theodosius Forumu’nda, Yunan Mitolojisinde su perisi olarak geçen Nemflere ithaf edilerek törenle hizmete sokulmuştur.[6] 382 yılında yaşanan şiddetli kuraklıktan sonra I. Theodosius tarafından Belgrad Ormanlarından şehre su taşıyan yeni bir su kemeri yaptırdı (Theodosius Su kemeri ).[3] II. Theodosius döneminde, Valens su kemerinin suyunun Zeuksippos Banyolarına ve İmparatorluk Sarayına dağıtımı sağlandı. Muhtemelen bir depremde zarar gördükten sonra, Yerebatan ve Binbirdirek Sarnıçlarıyla bağlantılarını da tamamlatan Roma İmparatoru I. Justinianus tarafından restore ettirilen su kemeri son olarak ikinci bir su kemeri yaptıran II. Justinus tarafından 576 yılında tamir ettirilmiştir.[6][7] 626 yılındaki Avar kuşatması sırasında sur dışında kalan kısmının bir bölümü yıkılarak su iletimi kesilen su kemeri, ancak 758 yılındaki büyük kuraklık zamanında V. Konstantinos tarafından yıkılan yerlerinin onartılmasıyla tekrar su iletilebildi.[6] İmparator şehrin su rezerv sisteminin tamamını, Anadolu’dan ve Yunanistan’dan getirttiği işçiler vasıtasıyla Patrikios’a onarttırdı.[6]
Şehirdışından gelenlerin aceba bu niçin yapılmış diye merak ettiği ama genelde araştırmadığı, şehirde yaşayanların ise sürekli altından gelip geçtiği ve farkında olmadığı dev ve eski bir yapı.
Tarihin izleri güzel bir eser, şu an her imkan varken bunca sağlam yapılamıyor emeği geçen geçmişteki büyüklerimizden Allah razı olsun
Mükemmel. Yakın değilse gitmeye değmez. Park bir meydandır. Şimdi Ağustos 2021'de yeniden inşa ediliyor. Yan tarafta tipik bir içecek satan bir kafe var (biraz süt ve tarçın... Bu yüzden gittik.
BOZDOĞAN şu kemeri, ne kadar yasakta olsa üzerinden balati, boğazı seyretmisligim vardır. Şanslıyım ki hergun ya önünden yada içinden geçme fırsatım oluyor. Tarihe merakınız varsa mutlaka görmelisiniz.
Kent sakini olan muhteşem tarihi yapının gündelik yaşamımızda yer alması 👏☺️
Fotoğraf çekmek güzel
Güzel, tarihi bir yapi.
Bu görkemli Roma eserini takdir ederek zamanda geriye gidebilmek gerçekten harika. Tek bir şehirde birçok tarih.
Muhteşem bir eser Şehre uzaktan şu getirmek...
Yeterli bilgi ve açıklama olmayan Valens Kemerleri hala ayakta ama bence daha fazla özel gösterilmeli..
Şehzade camii valens şu kemeri günlük akışta kaybolmuş görünen iki muhteşem tarihi yapıt
İstanbul Üniversitesi yakınında tesadüfen kendinizi amaçsızca dolaşırken bulabileceğiniz iyi korunmuş su kemeri. Turistik bir şey yok
5 yıl tam dibinde okuduğum yapı. Hep okula vardığımı haber verdiği için severdim :) Aman üstüne çıkmayın, gerçekten düşenler vs olduğunu duyuyorduk
Ecdat yapmış, yüzyıllardır ayakta, ecdatın torunlarının yaptıkları en küçük depremde yerle bir.
Kemeri anlatan yazılarda Türkçe yazanın camı kırıldığı için yazılar okunmakta zorlanıyordu.
Restorasyon çalışmaları iyi gidiyor. Görülmesi gereken yerler arasında baş sırada.
Tarihi kemerin Bir gözü daha kapalı olduğu için Unkapanı ve civarında trafik yoğunluğu yaşanıyor.
1500 yıllık bir mimari yapı olarak bakınca o günki şartlarda muhteşem bir mimari yapı
Restore edildikten sonra daha güzel bir görünüme sahip oldu
Tarihten gelen bir su kemeri bu zamana kadar restorasyonla gelmiş FATİH'İN SİMGESİ
Her ay geçerim burdan. Kaç senedir restorasyon yapılıyor. Bitsede poşetler çıksa tarihi görsek
Tarihi mekan...
Harika bir tarih.fatihin her karışı tarih malesef sahip çıkamadık çıkamıyoruz.bodoğan kemerini anlatmaya gerek yok üstüne çıkmak nasip olmadı inşaAllah olur
Tarihi Bozdoğan şu kemeri. Restorasyondan sonra daha güzel oldu.
Muhtemelen Konstantinopolis tarihinin en başarılı mimari projesi olan Valens Su Kemeri, yaklaşık 1.600 yıl boyunca şehre neredeyse sürekli olarak temiz su sağlamıştır. 375 yılında İmparator Valens tarafından yaptırılan yapı, Sultan Mustafa'nın 1679'da gerçekleştirdiği son büyük reformdan çok sonrasına kadar Bizans, Latin ve Osmanlı hanedanları tarafından kullanılmış ve onarılmıştır. Su kemeri, 19. yüzyılın sonuna kadar şehre belli miktarda tatlı su getirmeye devam etti ve sonunda -ve belki de neyse ki- yerini daha modern bir su kanal sistemi olan borulara bıraktı. Şu anda su kemerinin uzunluğu yaklaşık 600 metre olup orijinal boyutunun yaklaşık yarısı kadardır.
Yıllarca bu çevrede yaşamış birisi olarak sevmemem mümkün değil.Liseyi Pertevniyal lisesinde okudum.Yillarca Gedikpaşa da çalıştım.Yaşanmış güzel günlerin anısına beş yıldız vermem çok doğal...
Açıklayıcı hiçbir şey yok.
Valens'in ruhuna rahmet, milleti susuz bırakmamış yüzlerce yıl sonra bile hala ayakta...
Cadde çok yoğun olmuyor yandaki saraçhane parkında İBB'ye ait wc bulunmakta.
Çok güzel bir yer
Tarih ve tekerrür
Bakımları yapıldı nerdeyse yenilendi,teşekkürler İBB
Çok güzel ve tarihi bir kemer yapanların emeğine sağlık
İstanbul a su Belgrad Ormanından bu kemerlerle taşınır Yerebatan Sarnıcı na kadar gider su
İstanbul'un simgesi ne zaman geçsem resmini çekmek istiyorum bu tarihi eserin
Müthiş bir mimari içermektedir. Romalılar bu işi en az Osmanlılar kadar biliyor.
Buzdoğan Su Kemeri / Fatih-İST.
Yapılan restore işlemleri sonrası daha güzel olur 👍
Tarih yeniden gozumde canlandi cok mutlu oldum
Çok fazla tarih
Buranın ruhunu yakalamak için yürüyerek geçmek gerek
Çok güzel eserler Saygılar Sevgiler
Görülmesi gereken tarihi değerlerimizden
Hep severim, bu kemer beni hep çok eski zamanlara götürür....
Görsel olarak tarih herzaman korumuştur
Caddenin ortasında olması yola ayrı bir hava katıyor
📍 Karagümrük, Fevzi Paşa Cd. No:353, 34091 Fatih/İstanbul
💬 Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan külliye, Fatih Edirnekapı’da Fevzi Paşa Caddesi üzerinde yer alır. Yapımı 156...
Fatih En İyi Turistik yer Listesi Fatih En İyi Bağ kilisesi Listesi Fatih En İyi Cami Listesi İstanbul En İyi Bağ kilisesi Listesi
📍 Yavuz Sultan Selim, Mahallesi, Dr. Sadık Ahmet Cd. No:10, 34083 Fatih/İstanbul
💬 Mekana bayıldım. İlk defa gittik netteki yorumlara bakarak. Bu yazdıklarım hafta içi ve sabahın erken saatleri için. Saat 9-9.30 gibiydi. Mekan ilk olarak çok s...
Fatih En İyi Bağ kilisesi Listesi Fatih En İyi Düğün hizmeti Listesi İstanbul En İyi Bağ kilisesi Listesi
📍 Yavuz Sultan Selim, Dr. Sadık Ahmet Cd. No:19, 34083 Fatih/İstanbul
💬 Her sabah ve akşam ibadet oluyous akşam saat 16.30 da idi. Katıldim sanırım Ermenice idi ibadet dili. Pazar ayını gibi olmadı iç kısımdaki din adamı alelinde ki...
Fatih En İyi Bağ kilisesi Listesi Fatih En İyi Rum ortodoks kilisesi Listesi Fatih En İyi Doğu ortodoks kilisesi Listesi İstanbul En İyi Bağ kilisesi Listesi İstanbul En İyi Rum ortodoks kilisesi Listesi İstanbul En İyi Doğu ortodoks kilisesi Listesi