Adres: | Atatürk, 35920 Selçuk/İzmir |
---|---|
Telefon numarası: | +902328926010 |
Kategoriler: | Turistik yer Tarihi yer Bağ kilisesi |
Çalışma saatleri: | Çarşamba 08:00–17:30, Perşembe 08:00–17:30, Cuma 08:00–17:30, Cumartesi 08:00–17:30, Pazar 08:00–17:30, Pazartesi 08:00–17:30, Salı 08:00–17:30 |
Web sitesi: | https://izmir.ktb.gov.tr/TR-210589/efes-selcuk.html |
Google Haritalar'da Aç |
Ücretsiz gezilen tarihi alan. İlginç bir hikayesi var. Yapı görülmeye değer ancak sadece onu görmeye gitmeye değmez. Meryem ana veya efes ziyareti yaparsanız uğrayın derim. Önünde gözlemeci tarzı bir yer var. Küçük bir de hediyelik eşyacı. Jandarma kontrolünde bir yer kamera ile izleniyor. Güvenli ve güzel.
Burası şuanda harebe ve kaderine terk edilmiş durumda yolu taşlı tozlu yürüyüşe uygun değil çıkarken dikkatli olun Ben olsam önce düzgün bir yol yapardım hafif bir restorasyon yapar içine temsili yedi uyuyanlar ve köpeklerinin maketini koyar belki haklarında birsey yazardım oraya yedi uyuyanları görmeye gelenlere en azından bir hikaye bir deneyim sunardim ama bu konuda çok eksiklerimiz var din kitaplarında bile anlatılan ve çok iyi pazarlanabilecek bir yer olmasına rağmen şuanda harabe durumda buraya gitmek size sadece zaman kaybettirir
Sanat tarihi veya arkeoloji ile ilgilenenlerin gitse bir şeyler anlayabileceği bir yer olabilir ama bu konulardan bağımsız insanların gidince hayal kırıklığına uğrayacağı bir yer. Bölgenin önemli kısmını demirlerle kapatmışlar. Yerli halkın söylediğine göre içeride güzel mezarlar ve freskler varmış ama oraya birkaç güvenlik koymaktansa yıllardır kapatma yoluna gitmiş bakanlık. Yine de gidip de görmedim dememek lazım.
Görülmesi gereken tarihi yerlerden birisi. Giriş ücretsiz fakat etrafın bu kadar bakımsız özensiz olması üzücü çoğu misafir gerek yok bakmaya deyip geri çıkıyor biraz bakım istiyor.
Burada geçmiş yıllarda yapılan kazılarda, bir kilise ve çok sayıda mezar bulunmuştur. Mezarlarda ve kilisenin duvarlarında kutsal sayılan Yedi Uyuyanlar'a hitap etmek üzere yazılmış yazıtlar görülünce burasının efsanevi kilise olduğu kabul edilmiştir. Yakın çevresinde de Efes Antik Kentinin önemli mezarlık alanlarından birisi bulunmaktadır. İçeride dolaşmak yapılara ve mezarlara zarar verdiğinden içeriye girişe izin verilmemektedir.
Efes Antik Kenti beklentimin ötesinde harika bir yer mutlaka gidilip görülmesi gerekiyor. ( Şapkasız gitmeyin öğle vakti doğal olarak çok sıcak oluyor) İçeride soğuk içecek alınabilecek yerler var. Antik kent çıkışı taksi ile giriş alanına gidebilirsiniz çok sıcaktı biz taksiyle döndük. Hava şartları uygun olsaydı yürüyerek giriş noktasına geri dönmek daha güzel olurdu. Yedi Uyurlar Mağrası kapalı çalışma varmış içeri almıyorlar. Yıllardır neyi beklediler de yapmadılar o da ayrı bir konu…
Görülmesi gereken bir alan Efes, yedi uyurlar ve Meryem Ana aynı hat üzerinde bir birine yakın bir alanda ve 2-3 saat de gezilebilecek yerler.
Hikayesi çok ilginç olan bir tarihi mekan. Tehlikeli olduğu için mağaraya giriş izni yok. yolunuz selcuğa düşerse Dışarıdan da olsa görmek gerekir.
Mağarada restorasyon çalışması olduğu için kapalıydı. Yola bir bilgilendirme tabelası asılmalı. Bir çok araç mağarayı görmek için yol kenarlarına park ediyor insanlar mağaranın girişine gelince öğreniyor kapalı olduğunu. Boşu boşuna o bölgede trafik ve zaman kaybı yaşanıyor.
Zarar görülmemesi sebebiyle ve kazı çalışması yapıldığından içeri girilmesi yasak. Görebileceğiniz şeyleri fotoda gösterdim boşa zaman kaybetmeyin derim :)
Tabela görmek istiyorsanız gitmenizi tavsiye ederim. Girişler bu tarihte kapalı, kilit vurulmuş. En azından bir şekilde kapalı olduğu duyurulmalı. İnsanlar tabelaları görerek bir yer var diye gidiyor ama sonuç hüsran. Burada zamanında girenlerin çektiği fotoğraflara bakın o da yeter.
maalesef öylesine terk edilmiş bir yer gibi atıl durumda. Gittiğimizde etrafı kapatıldığından yakından gezemedik. Böyle dünyaca ün yapabileceklerin bakımın ve reklamının yapılması iyi olur
2026 ya kadar tadilat sürecine girmiş durumda ancak anlatacak olursak; 7 Uygurlar Mağarası, doğal güzellikleri ve tarihiyle dikkat çeken bir destinasyondur. Yüzlerce yıllık geçmişiyle ziyaretçilere mistik bir atmosfer sunar. Mağara içindeki sarkıt ve dikitler, doğal oluşumlarıyla hayranlık uyandırır. Arkeolojik bulgularıyla da bilinen mağara, kültürel mirasımızın önemli bir parçasıdır.
Mağarayı görmek için bir tepeye çıkmak gerekiyor ve mağaranın kapısı kapalı. Hem Müslümanlıkta hem Hristiyanlıkta bahsedilen yedi uyurlar mağarasının konumu müslümanlar tarafından Tarsus ya da Afşin kabul edilirken hristiyanlar için burası kabul edilirmiş. Buranın hikayesi farklı kaynaklarda farklı şekillerde anlatılıyor. Bunlardan bir tanesi: “Efsaneye göre MS 250 yılı civarında İmparator Decius zamanında yaşayan yedi Hıristiyan genç (Bunlar, birçok kaynakta adları farklı verilen Malta, Malchus, Martinianus, Dionysius, Yohannes, Serapion ve Konstantinus’tur. İslamiyette ise Debernuş, Mesliha, Kafeştateyyuş, Sazınuş, Mekselina, Mermuş, Yemliha ve köpekleri Kıtmir’in adı geçer) imparatorun tanrılaştırıldığı tapınağa kurban sunmayı reddeder ve ölüm tehdidi alınca bir mağaraya sığınırlar. Hükümdar da mağaranın girişine duvar örülmesini emreder. Yedi Uyurlar bir süre sonra uykuya dalar. Gençler uyanır ve her şeyden habersiz olarak yiyecek almak için kente giderler. Bir fırından ekmek almak isteyen Yemliha eski parayı verince artık Decius’un (249-251) değil II. Theodosius’un zamanında (408-450) olduklarını ve arkadaşlarıyla yalnız bir gece değil, 200 sene boyunca uyuduklarını öğrenir. Hıristiyanlık Roma İmparatorluğu’nun her yanında yaygınlaşmıştır artık. Yemliha mağaraya geri dönüp durumu anlatınca, tüm arkadaşlar tekrar uyumaya karar verir ve bir daha uyanmazlar.”
Yedi Uyurlar Mağarasına giriş ücretsiz. Daha önceleri mağaranın içine kadar girilebiliyormuş. Şu an tel çitlerle etrafı çevrili, belirli yere kadar yaklaşabiliyorsunuz. Sebebi ise gelen ziyaretçilerin tarihe saygı göstermeyip (taşlara isim yazmışlar) yapıya zarar vermeleri. Uzaktan da olsa görmek güzeldi.
Yedi uyurların hikayesi çok ilgimi çektiği için gittim. Ancak alanı demirlerle kapattıkları için içeride gezemedim. Yalnızca uzaktan bir göz gezdirebiliyorsunuz. Seyahat boyunca yorulup acıktığımız için bu mağaranın girişinde yer alan mekanda yemek yedik. Mekanın ortamı çok güzeldi, yeşillikler içinde kamelyalarda yer sofrasında oturmak, uzanmak ilaç gibi geldi. İşletmenin bölgedeki hayvanlara olan sevgisi, ilgisi ayrıca sevgimi kazandı. Çoğu işletme kedileri köpekleri nasıl kovacağını şaşırırken bu işletme onlara isim bile takmış, birinin adı Kıtmir 🙂 Zaman zaman yoldan geçen at arabalarının sesi de müthiş bir ambiyans yaratıyor.
2 yıl boyunca restorasyonda olduğu için ziyarete kapalı.
Biletsiz girilen bir yer. Şahsen gitmenizi önermem. Tehlike sebebiyle her yeri kapalı, pis ve çöplük dolu. Taşlara tırmanarak yürünüyor. Yaşlı ya da küçük çocuklarla ilerlemek çok zor olur. Her hangi bilgilendirici bir yazı yok. İçeride uzaktan görebildiğin bi kaç taş haricinde hiç. Bir şey yok. Malesef gidilmeye değecek bir yer değil
Adamlar yeri kapatmış ama yazı uyarı yok mullet gelip geri dönüyor ayip
Yedi uyuyanlar çok rahat gezilebilen bir yer değil yolları çok başarılı değil Bana kalırsa oraya bir yatırım yapılmalı çünkü tarihi olarak çok kıymetli bir bölge biz gezimizden keyif aldık. fakat çevre düzenlemesini daha iyi olması gerekiyor kısıtlı bir alan görebiliyoruz buraya doğru bir yatırımı yapılırsa daha iyi bir gezi alanı oluşturulabilir
Restorasyon sebebiyle girişler kapatılmış. 2 sene ladar kapalı. Orada bulunan restaurantlar açık
Bence gizemli ve harika bir yer...yanlız içine giremiyorsunuz etrafını kapatmışlar.Dıştan görebiliyorsunuz...oysa restore edip içi gezebilse çok dah etkileyici olurdu...
Yediuyurlar Mağarası'na gidiyoruz. Anadolu'da pek çok yerde de olduğu gibi burada da bir yedi uyurlar mağarası var. Burada kapalı bir mekan var ama kapısı parmaklıklarla çevrilmiş. Aradan makinayı uzatarak bir iki çekim yaptım .Sağda hoş bir lahit var. Yukarılarına çıkıp üstten bir poz almaya çalıştım. Fakat yüksek otlarda olabilecek kene (ödleklik ) saldırısı nedeniyle cesaret edemedim.
Kapalı olması kötü. Daha fazla tanıtıcı tabela vs gerekiyor. İnsanlar nereye bakması gerektiğini bile anlayamıyor. Ashabı kehfin burada uyuduğu düşünülüyor. Tarihsel arka plana bakıldığında da buranın Tarsus’tan daha güçlü bir ihtimal olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle kıymetli bir yer.
Tarihi geçmişine diyecek söz yok fakat gittiğimizde bütün kapılar kapalı gezilecek görülecek birsey yok. Yerel halka sorduk tadilat nedeni ile 20 yol önce kapatılmış hala tadilatta....
Efes'in yanında kendi haline terkedilmiş gibi bir yer. Demir kapıyla kapalı tellerle çevrili zaten yakınına gidemiyorsunuz uzaktan baktığınız yeri su basmış vatandaş 3-5 taş atmış taşın üstünden uzaktan bakıyorsunuz. Görmeseniz de olur gibi
Nisan 2024 itibari ile iki yil KAPALI oldugu gorevli taraindan söylendi. Burada Restorasyon başlamış bu nedenle iki yıl süre.ile ziyarete kapalı imiş. Herkes aracını park ediyor. Çoluk çocuk geliyor E sonra kapida bir serit ziyaret yasak Kapalı diyorlar İnsan yol üstüne bir uyarı levhası Pankartı asar uyarır. Onca insan araba dakikalarca park yeri arıyor. Kapıya kadar gidiyor ama Kapalı.
Kişisel olarak görüşüm tarihsel olarak görsel olarak hiçbir beklenti içine girmeyin.tamamen hayal kırıklığı.ancak bu mağara ve kilise kalıntıları önünde havuzun yeri diye herkesin mutlaka gitmesi Milas Vermesi gereken çok şirin çok nezih bir ortam var gözleme ve ayranı gerçekten güzel iki kişiye bir tane yeterli. Bir gözleme bir ayran iki çay 60 TL ödedik içeride mini bir müze ve satış noktası var .tarihi antika karla dolu 4 yildizida bu mekan için verdim
Efes ziyaretinizde gelmişken göreyim bari diyeceğiniz bir yer efesle arası 4-5 dakika yolu biraz bozuk ve dar iki araç karşı karşıya gelince kılı kılına geçilen yollardan, aracınızı yol kenarına bırakabilirsiniz. Çevresinde güzel görünen yöresel tarzda restoranlar mevcut yemek yemediğimiz için fiyatlar konusunda bir fikrim yok. Yedi uyurlar mağarasının yolu biraz sıkıntı bu kadar kişinin geldiği yere bir merdiven veya yol yapılmasını beklerdim. Ana mağara kilitli demir parmaklık ardından görüyorsunuz üstteki mezar yerlerini görmek için biraz tepe tırmanmalısınız spor ayakkabı haricinde çıkmak zor olur kışın burasını gezmek daha da sıkıntılıdır
İlk defa ziyaret ettim ,hikayesi çok etkileyici bir yer , yoku düşenlere kesinlikle önerirrim
Tadilat nedeniyle kapalı olduğunu buraya gel8nce öğrendik. Hiç yoktan yola kapalı olduğunu gösteren bir levha onulabilirdi
Restorasyon da olan bir antik kentti ayak üstü uğradık restoraayon bitince eminim daha güzel olacak
Mezar yerleri var antik kilise bulunmuş. Aslında sanki kilise alanının yanı direk mezarlık olarak tasarlanmış gibi kutsal alan olduğu belli. Yedi uyurların mezarı burası diye birşey yok burası olduğunu düşünüyorlar şaşırmayın.
Gittik ve burada da restorasyon yada kazı çalışması vardı. Ve 2026 yakadar açılmaz dediler. Onca yol geliyorsunuz ve kapalı. En azından kazı olmayan belli bölümlerini gösterin.
Kapalı olmasa iyiydi içini gezemedik dısardan baktık ama yine de fena değil
Hikaye anladığım kadarıyla kısaca şöyle; Efes şehrinde hakim olan putperestlikten dolayı dönemin kralı Decius, herkesi putperest yapmak ister. Putperestliği reddeden bu yedi genci ise ölüm ile tehdit eder. Yaşadığı toprakları köpekleri Kıtmir ile terk eden yedi genç, Decius'un askerlerinden kaçarak bir mağaraya sığınır fakat askerler saklandıkları yeri bulur ve krala haber verir. Bunun üzerine kral saklandıkları mağaranın önüne duvar örülmesini, kısaca 7 Uyurlar'ın mağara içine hapsedilmesini emreder. Hapsedilen bu 7 kişiye ise Allah tarafından 200 yıldan fazla bir uyku verilir. Bu uyku her ne kadar onlara bir gece gibi gelse de, uyandıklarında içlerinden Yemliha, bir fırından ekmek almak ister ve mağarayı terk edip kente iner fakat fırıncıya parayı verince paranın geçersiz olup kral Decius (249-251) zamanından olduğu ve şuanki kralın II. Theodosius'un (408-450) zamanında olduğunu kendisine söyler ve böylece Yemliha arkadaşlarıyla birlikte 200 sene boyunca uyuduklarını öğrenmiş olur. Uyudukları mağara Anadolu'nun çeşitli yerlerinde olduğu bilinmektedir. İzmir-Efes'te bulunan mağarada 1927 - 1928 yılları arasında yapılan kazılarda mağaranın üstüne bir kilise yapılmış olduğuna rastlanır. Ayrıca Mersin-Tarsus'da da bir Ashâb-ı Kehf mağarası bulunuyor. Hikaye, Kehf Suresi 9. Ayette geçiyor ve en güzel kısmı da hiçbir zaman doğruluğunu bilemeyecek oluşumuz. Gizemini koruyor olması.. Umarım bu yazıyı okuyanlar 200 yıl uyuyanlardan değil, artık bazı şeyleri görebilip uyananlardan olurlar...
Arkadaşlar bugün geldik arkeolojik kazı çalışması nedeniyle kapalı süresiz kapatılmış programınizi buna göre yapın
İzmir e gelmişken gezilmesi gereken yerlerden biri. Mağaranın içine giriş kısıtlı görmek isterseniz üst taraflarına tırmanıp yukardan görebilirsiniz.
Birazcık temizlik sorunu mevcut. Koruma amacıyla mı bilemiyorum ama heryer demir parmaklıkla kapalı. İşletme ve bakım ihtiyacı var diyebiliriz. Ama jeisnlikle görün ve hikayesini okuyun derim. Herhangi bir ücret vs durumu yok. Araç için küçük bir alanda mevcut
2024 Haziran ayı kapalı restorasyon sebebi ile açılma tarihi belli değil gözleme ayran satan işletmeler var
Ben 2024 yılı ramazan bayramında gittim. Mağara bakım ve restorasyon aşamasında. Yanlış okumadı isem 2026 yılına kadar kapalı olacak. Ziyaret edecek arkadaşlar buna dikkat etsin.
Bu kadar tarihsel niteliği olan bir yapı bu kadar kaderine terk edilebilir. Ne yolu var ne de gezi alanı. Resmen tozun toprağın içinde tırmanıyorsunuz. Halbuki müthiş bir gezi alanı haline getirilebilir. Her yer demir parmaklık ile kapatılmış. Ücretsiz ve otopark sorunu yok. Yetkililerin acil el atması lazım.
Çok küçük ve bakımsız bir alan. Köylü orada bir iki hediyelik satması için açık tutuluyor. Harabe durumda olduğu için çokça yeri gezmeye müsait değil ve kapalı. Buraya bütçe ayrılmalı ve tamamen restore edilmelidir. Ülkemizde kadim medeniyetlerden kalan harabelerden biri konumunda. Dile gelse söyleyeceği çok şey vardır. Daha çok restorasyon yapılsa belki tarih azda olsa gün yüzüne çıkarılacaktır.
Çok bakımsız. Belirli yerlerini görebilirsiniz. Ayrıca orası önceden yaşanılmış bir yer kale gibi. Mağara göremedim ben. Tarsus ta eshab-I kehf e gittim iste orası gerçek bir mağaraydı.
Maalesef Maalesef Çok Bakımsız. Tarihe Bu Bakimsizlik Hiç Yakışmamış. Burası, hem İslam dininde, Hem Hristiyanlıkta söz edilen Yedi Uyuyanlar –ya da Yedi Uyurlar- hikâyesindeki yedi gencin uyuduğu mağara olarak bilinir.
bir kalıntı varmış da kendi kendinize denk gelip bulmussunuz gibi. Bakım, koruma adına birşey yok. Tarihi Bilgi olarak tabela koymuşlar çok şükür. Yedi uyuyanların yaşadığına inanılan bu alana daha sonra ibadethane inşaa edilmiş. O da kapali demir kapi arkasından çer çöp arasında uzaktan bakmalık. "Nerde yaşamışlar lokazasyon olarak gördük" gezisi oldu
Kesinlikle gitmeyin vakit kaybı görülecek fazla birşey yok birde 7 uyurlar diyorlar ama bençe halakasız sadece insanları çekmek için kullanılan bir Cümle.
Yazıklar olsun öyle boş boş duruyor kapalı boşa gelmeyin fotoğraf çekmeye bile izin yok
Oraya gidin ve orda ki yedi uyuyanlar Yavuz’ın yerine gidin ve serinlikte doğanın içinde harika gözlemelerin tadını çıkarın.
Gelmişken girelim dedik.. meğer kapalıymış.. Esnafları da para kazanayım diye hiç demiyorlar ki kapalı..🤦🏻♀️
Bir kere yol yapmamislar. En basitinden tahta bir merdiven ve korkuluk sart. Meryem anaya gecerken ugrayin. Herhangi bir giris ucreti yok. Karadut suyu icip serinleyin. 10 tl falan bardagi. Magnet alin sonra meryem anaya tipis tipis. Yukardan ova manzarasi guzel. Baskada bir sey yok.
Güzeldi ulaşım kolay hemen aşağısında kahvaltı yapabileceğiniz yerler var. Fazla detaylı görme şansınız yok çünkü mağaranın içine giriş yasak. Efes ile aynı lokasyondalar.
Buram buram tarih kokan bir yerin böylesine kaderine terk edilmiş olması inanılacak gibi değil. Mağaraları gezebilmek için başka bir olanağınız olmadığı için patika bir yoldan düşe kalka yukarı tırmanıyorsunuz ve karşınıza çıkan demir parmaklıklar, sözde “koruma altına alınmış”. Oysa bir görevliyle her şey çok basit çözüle bilinir.
Hevesle görmeye geldik fakat asıl gorulmesi gereken yeri demirle kapatmışlar. Girişi ücretsiz.
Bugün kapalı olmasına rağmen müthiş bi yer ..görülmeli
3 gün önce gittik tadilat yapılıyormuş giriş izni yok idi . Bunu da oraya vardiginzda ogreniyorsunuz.
Yangından sonra kapatılmış gittik ama giremedik hiç bir bilgilendirme vs de yok orada çalışan işçiler dedi kapalı diye.
Gittim bugün ama bakım yok nerden girip nerden çıkıyoruz belli değil toz toprak bir açıklama yok her gördüğün deliği mağara sanıyorsun 😂
Ortada mağara yok. Sadece ticari amaçla uydurulmuş gibi duruyor. Mantıken de Efes'ten yürüyerek kaçan insan 1km sonra yorulmaz
Gezilebilecek yerleri daha kullanışlı hale getirilebilirmiş kayalardan yuvarlanma, düşme tehlikesi mevcut. Mezarlar net bir şekilde görülebiliyor. Bazı alanlar demir kapılar ile kapatılıp kilitlenmiş mağara içine girilemiyor. Taş düşme tehlikesinden olabilir. Giriş ücretsiz bu arada.
Yanında dünya mirası efes antik kenti ve kültürel miras meryemana klisesi varken kendi haline terk edilmiş olması, bakımsız ve ilgisizlikten biçare durması insanın yüreğini burkuyor. Umarım ilgililer en yakın zamanda gereken önemi gösterirler. Ta ki o zamana kadar gidilip görülmesi gereklidir yer değil. Zaten görülecek bir yer yok mağara kapalı. Sadece hikayesini anlatan bir tabela mevcut
Madem burası kapalı madem arkeologlar bir şeyler kazıp bulmaya çalışıyor yazın kardeşim biryerlere kapının önüne gidene kadar daha yazan birşey yok 200 kmyol geldik 2026 da açılacak mis yavv sakamisiniz siz belediyeeee
Efes antik kentine gidiş yolunda bulunuyor, 7 uyuyanlar ile ilgili tarihte anlatılan bir çok efsane var, gelip yerinde görmenizde fayda var. Eski zamanlarda kaya mezarlarının olduğu yere giriliyormuş zamanla koruma altına almak için telörgü ile çevirmişler. Yinede yeterli olacak kadar görüntü var.
Bu tarihi mağara dedikleri yer bakımsızlıktan berbat vaziyette. İnsanlar her yeri yağmalamış, üstüne devlet görevlileri mağara girişlerine haklı olarak korkuluk takmış. Uzaktan görmek için gitmek isterseniz gidin. Fakat yakından inceleme şansınız yok. Ücretsiz olduğu için bu halde diye düşünüyorum.
Anadolu'da yüzyıllardır kulaktan kulağa dolaşan bir hikayedir. Geçmişi M.Ö. 2. yüzyıla bir hikayedir. Efes Antik Kenti'nin yanındadır. Ülkemizde Efes/ İzmir, Tarsus/ Mersin, Afşin/Maraş, Lice/Diyarbakır ve Nahcıvan/Azarbaycan'da da bulunmaktadır. Ücretsizdir.
Efese giderken yol üstünde kalıyor. Görülmesi gereken bir yer ama biraz daha restorasyon ve bakım yapılması gerekiyor.
Sezonunda 2 sene kapatmayi içeri girişi yasaklanmasini kim akıl ettiyse ayakta alkışlıyorum.
Ne bir güvenlik, ne de görevli vardı. Atıl terk edilmiş bir yer. İnsanlar çöplerini dökmüşler buraya. Bir de normal bir ağaca maske takarak dilek dilemişler sanırım. Ne kadar saçma bir hareket. Doğayı kirletmekten başka bir şey değil. Mağarayı görmedik bile. Kapı kapalıydı. Haziran 2021
Giremedik. Tadilat ta ocak 2026.
Çay bahçeleri karşılıyor girişte.Biraz tepeye çıkınca 7 uyurlar mağarasını görüyorsunuz.Gezilecek pek bir yeri yok.Çok kısa mesafe.15 dakikada gezip çıkacağınız türden bir yer.Mağara kısmının pek bir özelliği yok.
Maalesef belki 25 yıl önce geldim kapalıydı hala aynı bakımsız ve bilgilendirme yetersiz
Efes antik kentine giderken tabelayı gördüm ve hemen uğradım çünkü Mersin’de de Ashab-Kehf mağaradında aynısı var. 7 uyurlar hem İslam’da hem Hristiyan’lıkta var müslümanlar Ashab-ı Kehf in bu mağara olduğunu Hristiyanlar ise burayı Efesteki bu mağarayı kabul ediyorlarmış. Efes’e geldiğinizde burayı da görmenizi tavsiye ederim. Bahsedilen konu etkileyici ayrıca okumanızı tavsiye ederim. Otopark var. Genel olarak başarılı tavsiye ederim.
Rivayete göre Hristiyanlığın yeni yayılmaya başladığı bir dönemde putperestlerle mücadele eden yedi genç bu mağaraya gelir ve uykuya dalarlar.Uyandiklarinda aradan 200 yıl geçmiş ve Hristiyanlık yayılmıştır. Giriş ücretsiz,otopark ücretsiz.Ama bakımsız bir yer.Çok fazla beklentiniz olmasın.
26.06.2024 tadilat dolayısıyla kapalıydı giremedik, böyle yerlerin tadilatı neden yazın yapılır anlamış değilim.
Efes Antik şehrinin yakınlarında, Panayır Dağı eteklerinde bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası'na Vedius Gymnasium’unun yanından doğuya doğru dönen asfalt yoldan giderek ulaşılabilir. Burası, hem İslam dininde, Hem Hristiyanlıkta söz edilen Yedi Uyuyanlar –ya da Yedi Uyurlar- hikâyesindeki yedi gencin uyuduğu mağara olarak bilinir.
Girişi kapalı, sadece zincirli kapının ve tellerin ardından görebilirsiniz. Görülen yer kısıtlı olduğundan, burası gerçekten Yedi Uyurlar mağarası mi emin olamadım açıkçası. Herhangi bir ücret talep edilmiyor. Efes Antik Ören yerinden otomobil ile sadece kısa bir mesafede bulunuyor. Girişteki mekanlarda kahvaltı, gözleme, soğuk ve sıcak içecek imkânları var. Gözlemenin tanesi 18 tl idi.
Eskiden her yeri gezilebiliyordu, bu gidişimde maalesef ki alan kapalıydı sadece demirler arkasından ve tepeye çıkıp yukardan bakarak görebildik :( (Ücretsiz.)
Mağaralara giriş kapalı ve efese gitmişken uğramak için uygun. Girişinde güzel Sanatlar fakültesine ait bir satış yeri olmasını çok beğendim üniversite ve meslek liseleri ile bu tip işbirlikleri genelde güzel sonuçlar çıkarıyor.
Sırf burayı görmek için maalesef gidilmez.Böylesine bir efsanenin yaşadığı yer daha dikkat çekici hâle getirilip düzenlenebilirdi. Mağara içine de çöpler bırakılmış.Yazık.
Araç park konusu yoğun günlerde sorun yaratabilir. Girişte bulunan kahvaltı yerleri otantik ve güzel . Mağara giriş ana kısmı kilitli uzaktan çekim yapılabiliniyor. Ortalama 5 Dakika gezme süresi için yeterli bu kısım için
Yaz aylarında gezmenizi tavsiye etmiyorum çok fazla sıcak var eğer yaz aylarında tercih edecek iseniz yanınızda soğuk su(fazla miktarda 2 litre falan) şapka şemsiye güneşten koruak için mutlaka olsun sıcak çarpması yaşayabilirsiniz su ve gıda satışları alanda mevcut ancak kültürel gezi parkuru uzun bu nedenli tedbirli gelmenizi tavsiye ederim
2019 Ağustos ayında gittiğim yedi uyurlar mağarası yola yakın bir konumda.gittigim tarihte belirli yerlerine giriş kapatılmış mağara üzerindeki küçük tepelerden içeriyi görebilirim.magaradan sonra gözleme ve karadut suyu icebileceginiz güzel ve fiyatı uygun mekanlar bulunuyor.
Mağaranın içine giriş yok dışardan ne görebilirseniz o yolları çok kumlu ayağınızın içine bile kum taş girebiliyor
Ülkemizde Kahramanmaraş Afşin,Mersin Tarsus ve İzmir Selçuk'ta Dünya'da Fas,Suriye vb birçok yerde bulunan bu yedi uyurlar tarihi kalıntılarının bir açık hava versiyonu burası gerçeğe en yakın olanın Afşin olduğunu söylenir
Benim gibi tarihi yapı sevenler için güzel bir yer ancak bazılarına küçük gelebilir. İç taraflarına giriş yasak, yol üstünde uğrayıp "ben oraya gittim" demelik bir yer.
Tam bir hayal kırıklığı oldu. O kadar hikayesini duyup gözümde büyüttüğüm yerin bakımsız olması ve korunmuyor olması üzdü beni. Girişte güvenlik bilet yeri gibi bir yer yok, tabela yok, tanıtım yazısı yok.. İnsanları takip ederek bulduğumuz yerde demir kapı konulup kilitli olması ise farklı bir hikaye.. Yahuu koruma altına almak zincir vurup girişini engellemekmidir. Etraf çöpten geçilmiyor. Kültür bakanlığının duruma acil el koyması dileğiyle
Tarihi bakımından önemli Meryem Ana evi ve efes harabeleri yolu üzerinde.. resimlerde gördüğünüz küvet tarzı yerler İlk başta mezar gibi dursa da aslında şifa amaçlı yapılmıştır belki su belki o bölgedeki toprak veya çamur banyosu hıristiyanlar kutsal gördükleri için bu amaçla kullanmış. Yemek yemek için yerler mevcut
Müthiş kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri :) ama yanınıza su almanızı tavsiye ederim içeride ufak bi büfeden suya 16 tl vermek sizi biraz üzebilir :) yinede keyifli bir turdu 😇
Efes Antik Kenti yakınında çerez niyetine 10-15 dakikada gezilecek İslam ve Hristiyanlık dininde yeri olan yedi uyurların bulunduğu mağaralar. Güncelleme alan ocak 2026 tarihine kadar restorasyon nedeniyle kapalı.
Su anda tadilat yapıldığından dolayı 2026 yılına kadar kapalı.
Yeni kazı çalışmaları var 2026 da ziyarete açılacak , yeni bulgular geliyor .
Hıristiyan kaynaklarında Kur'an-ı Kerim'de Ashab-ı Kehf olarak bahsedilen 7 genç ile köpeklerinin bu mağarada uyudukları rivayet edilir. Genel olarak ise Ashab-ı Kehfin uyudukları mağaranın Mersin'nin ilçesi Tarsus'da olduğu kabul ediliyor. Bir diğer yaklaşımda ise mağaranın Kahramanmaraş Afşin'de ve Diyarbakır Lice'de olduğu yönünde. Ama Efes gibi medeniyet eserlerinin bol olduğu bir yerde mağara ise tamamen terk edilmiş bir virane gibi olması turizm adına çok üzücü.
Gene tarihimize sahip cikamadigimizi gördüğüm için üzgünüm.Magaranin etrafında kullanılan teller sonradan yapılan metal çatı hiç hoş durmuyor.Bir tane görevli bile olmayan başıboş bırakılan bir yer
Yedi Uyurlar Efsanesi, mitolojik tanrılara inanışın azaldığı, tek tanrıya inancın belirginleşmeye başladığı MS 2. yüzyılda geçer. Zalim hükümdarları nedeniyle sığındıkları bir mağarada 309 yıl uyudukları varsayılan 7 uyurları barındırdığı iddia edilen Eshab-ı Kehf, 'Yedi Uyurlar Mağarası' olarak da anılır.
Maalesef bakımsız kalmış, yerin tam gezisi mümkün değil. Heryeri göremiyorsunuz. Sahipsiz kalmış, üzülecek bir durum maalesef.
Çok bakımsız bir yer yol kenarında araç park ettikten sonra tepenin üzerinde bir yer fakat demir parmaklıklar arkasında gorebileceginiz bir yer mağara diye aldanmayın hiç bir açıklama veya tabela olmayan bir yer daha bakımlı ve temiz olmalı ücretsiz gezebilirsiniz
Kapıları kilitlenip kendi haline bırakılmış, maalesef görecek birşey yok ihmal edilmiş etraf kirli, yan kısımdaki tesisin gözlemeleri güzel dilek ağacına kolyemi bağlayıp gözleme yiyip döndük vakit kaybetmeyin
Bilgilendirmede ve çevre düzenlemesinde Eksiklik olsada, keyifli bir gezi yapma imkanı bulduk. 7 uyurların uyandıktan sonra bu bölgede yaşadığı ve Kilise etrafına defnedildiği söyleniyor. Sayabildiğim 7 adet mezar var bu yüzden böyle düşünülmüş olabilir. 1 adette maalesef 1tarafı kırılmış büyük ihtimalle yağmalanmış mezar var.
Gittimizde kapalı idi 2 sene restorasyona girmiş sözde ve kapalı olduğuna dair hiç bir tabela işaret yok ancak inip girişine gidince restarosyan yazısıyla karsilasiyorsunuz..
Çok önemli bir mekan. Fakat yeteri kadar koruyamamışız. Türkiye'de böyle önemli yerlerin olması çok güzel ama tarihi eser bilinci yok bizde
📍 Atatürk, 1013. Sk. No:4, 35920 Selçuk/İzmir
💬 Gerçekten ziyaret etmeye değer, 3 saat sayın. Efes girişinde 4 yer için karma bilet satın alın (Meryem Ana Şapeli hariç). Bunun gibi ayrı ayrı daha ucuz. Turist...
İzmir En İyi Bağ kilisesi Listesi Selçuk En İyi Tarihi yer Listesi Selçuk En İyi Bağ kilisesi Listesi Selçuk En İyi Seyahat acentesi Listesi
📍 Atatürk, 35920 Selçuk/İzmir
💬 Efes Antik Kenti içinde yer alan Meryem Ana Kilisesi, tarihi ve dini açıdan büyük bir öneme sahip bir yapıdır. Kilise, ziyaretçilerini etkileyici mimarisi ve de...
İzmir En İyi Bağ kilisesi Listesi İzmir En İyi Kilise Listesi Selçuk En İyi Turistik yer Listesi Selçuk En İyi Bağ kilisesi Listesi Selçuk En İyi Kilise Listesi
📍 İsmet Kaptan, 1374. Sk. No:24 D:1, 35360 Konak/İzmir
💬 1658 senesinde deniz kenarında inşa edilmiş olan Aya Fotini Kilisesi, 1688 yılında tamamıyla yıkılmış, 1690 senesinde yeniden inşa edilerek ibadete açılmıştır....
İzmir En İyi Bağ kilisesi Listesi İzmir En İyi Rum ortodoks kilisesi Listesi İzmir En İyi Kilise Listesi İzmir En İyi Ortodoks kilisesi Listesi Konak En İyi Kilise Listesi
📍 Tarihi Kızlarağası Hanı Han Yönetimi 871 Sokak No:19/106 Hisarönü, 35250 Konak/İzmir
💬 İzmir'in kalbinde yer alan Kızlarağası Hanı, 16. yüzyıldan kalma tarihi bir han ve Kemeraltı Çarşısı'nın en önemli simgelerinden biri. Restore edilerek yeniden...
İzmir En İyi Çarşı Listesi İzmir En İyi Bağ kilisesi Listesi İzmir En İyi Sanat merkezi Listesi İzmir En İyi Han Listesi Konak En İyi Alışveriş merkezi Listesi Konak En İyi Turistik yer Listesi Konak En İyi Tarihi yer Listesi Konak En İyi Çarşı Listesi Konak En İyi Sanat merkezi Listesi Konak En İyi Han Listesi
📍 Atatürk Mahallesi, Meryemana Mevkii, Küme Evler, 35920 Selçuk/İzmir
💬 Rehberimizin anlattığı bilgilere göre Hz. Meryem'in yaşadığına inanılan evin keşfi ilk olarak 1700lu yıllarda Efes’e hiç gelmemiş Anna Katharina adlı kadının gö...
İzmir En İyi Turistik yer Listesi İzmir En İyi Tarihi yer Listesi İzmir En İyi Bağ kilisesi Listesi İzmir En İyi Tapınak Listesi Selçuk En İyi Tarihi yer Listesi Selçuk En İyi Bağ kilisesi Listesi