Malabadi Köprüsü

Malabadi Köprüsü

Malabadi Köprüsü, Turistik yer, Tarihi yer, Başlangıç merkezi, Köprü olarak Malabadi, 21640 Silvan/Diyarbakır adresinde bulunmaktadır. Malabadi Köprüsü 99 yorum ve 4.64 puanlamaya sahip.
Adres: Malabadi, 21640 Silvan/Diyarbakır
Kategoriler: Turistik yer Tarihi yer Başlangıç merkezi Köprü
Çalışma saatleri: Pazartesi 24 saat açık,
Salı 24 saat açık,
Çarşamba 24 saat açık,
Perşembe 24 saat açık,
Cuma 24 saat açık,
Cumartesi 24 saat açık,
Pazar 24 saat açık
Web sitesi:
Google Haritalar'da Aç

Malabadi Köprüsü Yorumları

E
5/5

Önemli tarihi eserlerimizden biri. Ancak yazın çok sıcak oluyor. Alt kısmı park ama sıcak olduğu için oturmak zor. "Üzerinde yer alan 1147 tarihli kitabesine göre; Artukoğulları zamanında inşa edilmiş olup, Dicle’ye dökülen Batman Çayı üzerinde nehir yatağının en dar bölümünde bulunmaktadır. 40,86 metrelik basık sivri ana kemeri ile Dünyanın günümüze ulaşan en büyük kemer açıklığına sahip köprüsü olan Tarihi Malabadi Köprüsü, tempan duvarında bulunan insan, güneş ve aslan figürlü kabartmaları, özgün kitabesi ile sanat, mimarlık ve teknoloji tarihi açısından önemli bir değere sahiptir. 220 metre uzunluğundaki köprünün, birisi ana açıklık olmak üzere toplam 5 gözü bulunmaktadır. Düzgün kesme taşlarla inşa edilmiş olan köprünün gövdesi içinde, üst örtüsü tuğla tonozla yapılmış ve temellere gelen yükü hafifletmek amacıyla oluşturulan odacıklar da bulunmaktadır. Köprü, 2016 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine dâhil edilmiştir. "

N
4/5

06/10/2024 tarihi itibariyle.. Silvan'a yaklaşık 25 km mesafedeki bu tarihi köprü Batman çayı üzerine kurulu, restorasyonu yeni yapılmış, bir tarafında Hidroelektrik santrali diğer tarafında park ve yürüyüş yolu bulunan canım ülkemin bir başa güzelliği. Giriş ücreti yok. Park alanı ücretsiz..

C
5/5

Kesinlikle görülmeli. Harika bir yer. İsmi çok söylenmişti neden bu kadar abartılıyor dedim. Yanına gidince anladım. Bu tarz çok köprü gördüm ama bunun gibisi yok. Gerçekten çok büyük. Dünyada taş köprü olarak en büyük köprülerden biri. Tek sorun insanlar çöplerini sağa sola çok atıyor belediye de temizlemeyince kötü bir görüntü oluşuyor. Taşıtların kullandığı yeni yapılan köprüyü de hemen dibine yapılmış. Akıllı mühendis manzarayı bozmuş. Mühendis ve buna onay verenlerin sorumsuzluğu gerçekten kabul edilebilir değil. Tüm bu eleştirilere rağmen Diyarbakır’da kesinlikle gidilmesi gereken bir yer

O
5/5

Malabadi Köprüsü, dünyanın günümüze ulaşan en büyük kemer açıklığına sahip taş köprüsü olma ozelligi ile ülkemizde bulunan en değerli Tarihi eserlerden biri. 1147 yılında Artukoğlu İlgazi tarafından inşa ettirilen köprü 40.86 metre açıklığındaki sivri kemeri ile mimarlık başyapıtlarımızdan biri. En üst noktada kilit taşına gelindiğinde 19 m yüksekliğe ulaşan köprü güzel bir manzarayı da gözler önüne seriyor. Kemerin iki yanında bulunan kervan, yolcular ve köprünün muhafızları için barınak görevi görmüş olması muhtemel olan odaları mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Köprü üzerinde insan, güneş, arslan figürlerinin yanısıra arka cephede köprünün minyaturunun sunumunu tasvir eden bir figür de bulunuyor. Figürü yeni köprü üzerinden uzaktan görebilirsiniz. Yeni yoldan baktığınızda sivri kemerin sağ kısmında yer alıyor. Ulaşımı oldukça kolay. Yolu düzgün ve son noktaya dek asfalt. Ekim ayında ziyaret etmemiz nedeniyle güneşli ve güzel bir günde sıcak havaya da maruz kalmadan ziyaret ettik. Yazın oldukça sıcak olduğu için ziyaret için mümkünse ilkbahar ve sonbahar ayları kanımca daha mantıklı. Çevre düzenlemesi keyifli zaman geçirmenize yardımcı oluyor. Gözlemlediğim kadarıyla 1 kafeterya bulunuyor. Eğer müşteri iseniz tuvaleti ücretsiz kullanabilirsiniz. Müşteri değilseniz yanılmıyorsam 5 ya da 10 TL ücreti var. Tuvaletler nispeten temiz sayılır.

F
5/5

Malabadi Köprüsü, Diyarbakır'ın Silvan ilçesi siniri sonundan baslayip BATMAN il siniri baslangicinda biten Batman Çayı üzerinde yer alan tarihi bir taş köprüdür. Kopru diyarbakir il siniri ile BATMAN il sinirini birbirine baglar Diyarbakir merkeze 75 km BATMAN merkeze 30 km uzaklikta bulunur. Artuklu Beyliği döneminde, 1147 yılında Timurtaş Bin İlgazi tarafından yaptırılmıştır. Köprü, özellikle mimari özellikleri ve mühendislik harikası olarak dikkat çeker. Mimari Özellikleri Ana kemeri, 40.86 metrelik açıklığı ile döneminin en geniş kemer açıklıklarından birine sahiptir ve bu özelliğiyle dünya çapında bir öneme sahiptir. Köprünün toplam uzunluğu yaklaşık 150 metredir. Kemerin iki yanında insan figürleri, geometrik desenler ve çeşitli hayvan motifleri bulunur. Bu bezemeler, hem estetik hem de dönemin sanatsal anlayışını yansıtır. Köprü, ana kemerin iki tarafında, yolcuların dinlenmesi veya güvenlik için kullanabileceği küçük odacıklara sahiptir. Tarihi ve Kültürel Önemi Malabadi Köprüsü, tarih boyunca İpek Yolu güzergâhında önemli bir bağlantı noktası olmuştur. Anadolu ve Mezopotamya’yı birbirine bağlayan stratejik bir geçiş noktasıdır. Köprü, Türk halk edebiyatında da yer alır ve çeşitli efsanelere konu olmuştur. Halk arasında köprünün yapımı sırasında geçen hikayeler, yapı etrafında mistik bir hava yaratır. UNESCO ve Koruma Çalışmaları Malabadi Köprüsü, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır. Zamanla yıpranan köprünün restore edilmesi ve korunması için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Günümüzde Malabadi Köprüsü, hem tarihi hem de turistik bir değer taşır. Özellikle fotoğrafçıların, tarih ve mimari meraklılarının uğrak noktalarından biridir.

E
5/5

Malabadi köprüsü Abbasi hanedanına mensup zengin bir tüccarın, hayrat için köprüyü yaptırdığı Evliya Çelebi nin Seyahatname eserinde de anlatır. Ancak, Artukoğulları Beyliği dönemine ait olduğu ve Artuk'un torunlarından ilgazi oğlu Timurtaş tarafından 1147 yılında yaptırıldığı da söylenmektedir. Mostar Köprüsü'nün ikizi olarak kabul edilir. Şahsi görüş olarak yapısı olarak çok iyi bir eser bu zamana kadar korunmuş olması çok güzel karşısında oturup çay içebilceğiniz kafe var oturma yerleri var gölün yanına da iniş var , Ama her zaman ve her yerde olduğu gibi TÜRK İNSANININ ÇEVREYE VERDİĞİ ZARAR ORTADA BU GÜZEL YAPININ BULUNDUĞU YERİN TERTEMİZ OLMASI GEREKİRKEN ÇEVRESİ İÇLER AÇISI resimlere ekliyorum LÜTFEN BİRAZ daha DUYARLI OLUN . Çevreyi ve bu güzellikleri temiz tutun

A
5/5

Bölgede görülmesi gereken bir yapı, yapılan çevre düzenlemesi ve işletmeler ile birlikte, manzara eşliğinde serin bir dinlenme mekanı olarak da düşünülebilir. Tarihi köprü ve nehir manzarası bir arada, ziyaretçilere huzurlu ve keyifli bir atmosfer sunar. Ziyaretçiler, köprünün ve çevresinin tadını çıkarırken, doğanın güzellikleri arasında dinlenebilir ve tarihi dokuyu hissedebilir. Nehir kenarındaki düzenlemeler, bölgeyi hem tarihi hem de doğal açıdan zenginleştirir.

N
4/5

Çok önemli bir eserimiz..zaten diyarbakira gezmeye gitmistik daha uzerine 2 saat yol yapip Silvan ilcesine köprüyü görmeye gittik..diyarbakira gitmisken mutlaka görülmesi gerekir..altindan dicle nehri akiyor ama artik debisi iyice azalmis durumda..etrafina seyir teraslari,oturma alabi ve mini bir sosyal tesis yapilmis..ziyaretcilerin ya da yerli halkin gayet konforlu sekilde gezebilmesi icin..bölge tertemiz ve güvenli..tur arabalarinin olmadigi bir zamanda guzel fotograflar alabilirsiniz..tavsiye..

E
5/5

1147 yılında Artuklular döneminde yapılmış bir köprü. Aracınızı yolun kenarına veya köprünün yanındaki park alanına park edip gezebiliyorsunuz. Yolunuz düşerse gezip görülmeye değer bir yer.

M
5/5

Diyarbakır Bitlis yolu üzerinde birkaç km içeri girerek tarihi köprü ile buluşuyorsunuz. Hoş güzel mekan. Çevre düzenlemesi de güzel. Yolunuz bungüzergaha düşerse mutlaka uğrayın.

H
5/5

Malabadi Köprüsü Diyarbakır’ın büyük ilçelerinden biri olan Silvan’da yer almaktadır. Artuklu Beyliği’nden kalma olan bu köprünün yapımı 1147 yılında Timurtaş Bin-i Gazi tarafından yaptırılmıştır. Dünyadaki taş köprüler arasında en büyük kemere sahip olan bu köprü hakkında Evliya Çelebi şöyle der: “Kemeri öyle geniş ki, Ayasofya’nın kubbe aralığından bile büyük”.Neredeyse her tarihi eserin olduğu gibi, Malabadi Köprüsü’nün de hikayesi hatta hikayeleri vardır. Aslında en bilinen hikaye aşık Bad ve onun büyük aşkını içeren hikayedir. Bad, karşı kıyıdan bir kıza aşık olmuştur. Birbirlerini severler fakat uzaktırlar. Bir gün kız daha fazla bu mesafeye dayanamaz ve Bad’ın yanına gitmeye karar verir, bunun ise tek yolu karşı kıyıya yüzmektir… Kız nehre atlar fakat karşı kıyıya ulaşamadan suya kapılır ve kayıplara karışır. Bu olayın hüznü ile Bad, hışım ile dönemin Silvan Bey’inin yanına gider ve durumu ona anlatır. İsteği ise açıktır: Kıyıları birleştiren bir köprü yapalım ve sevenler artık daha fazla birbirlerine uzak kalmasınlar. Silvan Bey’i bu isteğini kabul eder ve köprü yapımına başlanır. Kemer açıklığının fazla geniş olmasından dolayı Bey’in adamları köprü yapımını yarıda bırakır ve Bey, Bad’ı yanına çağırır. Köprünün yapımının devam edemeyeceğini, tamamlamak isterse kendisinin tamamlamasını ister. Bad ise köprüyü tamamlamasına karşılık Silvan Bey’inin elini bileğinden kesmesini, tamamlayamaz ise kendisinin kolunun kesilmesini ister. Bad bu köprünün yapımını tamamlar ve Silvan Bey’i sözünde durup elini keser. Köprünün ismi de aslında burdan gelir. “Bad’ın evi” anlamına gelmektedir.

A
4/5

Batman merkeze 30 km civarında, Diyarbakır il sınırında kalıyor ama batman a daha yakın. Araçla gitmeniz halinde yol kenarına park edebilirsiniz ya da 20 TL ye otoparka bırakabilirsiniz. Giriş için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Hafta sonları genelde yoğun oluyor. Parkta oturup güzel manzara karşısında çayınızı içebilirsiniz. Yeni yapılan düzenleme ile mesire alanı tarzında olmuş, cafe ve çocuklar için oyun parkları mevcut, yanınızda getirdiklerinizle piknik yapabilirsiniz. Köprü üzerine çıkıp güzel fotoğraflar çekinebilirsiniz. Tek sıkıntı bilinçsiz insanların attığı çöpler. Güzelim ortamı çöpleriyle çirkinleştiriyorlar.

S
4/5

Güzel yer tarihe merakı olanlar için görülmesi bir yer

S
5/5

Malabadi köprüsü Artuklular dönemine ait kıymetli bir eser, şekli ve benzerliği itibari ile Mostar Köprüsünün kardeşi olarak nitelendirilir. Tarihi açıdan önemli olan ve geçmişten günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilen bir eserin hemen bitişiğine (baraj tarafı) köprü yapılmış, yapılan bu köprü eserin estetiğini önemli ölçüde zedelediğini düşünüyorum.

5/5

Gitmeden önce Malabadi Köprüsü aşk hikayesi ve Malabadi Köprüsü şarkısına bir göz atın diyorum :)

Ö
5/5

Meşhur türküye konu olan; gerçekten etkileyici bir güzelliğe sahip ama bence atıl durumdaki tarihi eser. Burayı hep Mostara benzetiyorum, Mostar Köprüsünü de görme şansım oldu. Fakat Mostar köprüsünün Turist potansiyeli nere, Malabadi nere.. Bunda bizim de payımız var gerçi çünkü etrafında gelen turistlere zaman geçirtecek düzgün bir peyzaj ve işletme yok. Sabah ziyaret etmiştim ben çay içilebilecek tek işletme de kapalıydı. İmkanınız ve zamanınız varsa kesinlikle görmenizi tavsiye ederim. Hem Malabadiyi hem de Mostarı..

B
5/5

Çok geniş açıklığa sahip, daha önce bu kadar geniş açıklığa sahip bir taş köprü görmemiştim. Çevresi güzel düzenlenmiş, oturma alanları ve yiyecek bulabileceğiniz bir cafe var. Kesinlikle köprü üzerine çıkıp manzarayı o şekilde görmek gerek. Muhafız odalarına da inip bakmak ilginç olacaktır.

C
5/5

Akşam oturup sohbet etmek için harika bir yer. ama gezmek için akşama kalmanızı önermem. kesinlikle gün batımına doğru giderseniz gezmek için fotoğraf için harika fırsatınız olur

K
5/5

Batman tarafından geldik biz. Yollar çok kıvrımlı dar virajlı. Diyarbakır tarafından gelen yol güzel ama geniş. İyi ki gördük dediğimiz bir köprü burası. Manzarası muazzam.

F
4/5

12.yüzyıldan kalma tarihi köprü, etrafına çevre düzenlemesi yapmışlar ama daha tam oturmamış, hala çöpler vardı, tam düzenli de değil, köprüdeki odacıklar afedersiniz idrar kokuyordu.

A
5/5

Bitlis, Batman ve Diyarbakır güzergahlarını kullanıyorsanız farklı bir yola sapmadan yol üstünde Malabadi Köprüsü'nü ziyaret edebilirsiniz. Açık hava ve gölgelik yok denecek kadar az. Şapka ve gözlük kullanılması tercih edilirse iyi olur. Yanında bulunan Malabadi Cafe de soluklanabilirsiniz. Devasa bir yapı, güzel fotoğraf yakalanabilir.

M
4/5

Dimdik ayakta duran mükemmel bir şaheser. Mutlaka görülmesi gerekir. Köprünün hemen altında mangal yakıp köprünün taşlarını is yapan, tepeden suya çöp atanları saymazsak harika bir yer. Giriş ücreti veya otopark ücreti yok.

B
5/5

Diyarbakır sınırları içersinde bulunan türkü ve ağıtlar da geçen meşhur köprünün ta kendisidir.

I
5/5

Ikizi olan Mostar koprusunun bu kadar popularitesine karsi bu kadar az bilinip ziyaret ediliyor olmasi cok uzucu:) harika bir tarihi kopru; kopru ayaklarinda tarihi konaklama han odalari mevcut

C
5/5

Çok beğendim zamanında iyi bir yükseklikte yapılmış bir köprü ve çok geniş

Ç
1/5

DÜĞÜNLERİN İPTAL EDİLMESİ GEREKİYOR Hafta içi akşam gittik. Alt kısma güzel bir bahçe yapılmış ancak bahçe içerisindeki kafede düğün yapıldığı için gürültüden duramadık. İnsanlar çok düşüncesiz. Çöplerini bırakıp gidiyorlar. Semaver mangal yasak. Ona rağmen semaver yakanlar var. Köprü güzel havası serin ancak düzenlemenin devam etmesi gerekiyor. Yol üstüne park yapılabiliyor. Giriş ücreti yok

H
5/5

Artuklu Beyliği döneminde, Timurtaş Bin-i İlgazi tarafından[2] 1147 yılında yapılmıştır. Yedi metre eninde ve 150 metre uzunluğunda bir köprüdür. Yüksekliği, su seviyesinden kilit taşına değin 19 metredir. Renkli taşlarla inşa edilmiş, onarımlarla günümüze kadar ulaşmıştır. Köprü adını Mervaniler’in kurucusu olan Bad’dan almıştır. Malabadi Kürtçede Bad’ın evi, mülkü anlamına gelmektedir.[3][4] Ayrıca Malabadi köprüsünün bulunduğu Silvan’da yaşayan Badıkan Aşireti’nin kökleride Bad’a dayanmaktadir.[5] Malabadi Köprüsü, Türkiye ve yakın doğuda taş köprüler içerisinde kemeri en geniş olandır. Köprü, Diyarbakır il sınırları içerisindedir. Kemerin her iki yanında, iç tarafta kervan ve yolcular tarafından, özellikle kışın zorlu günlerinde barınak olarak kullanılan iki oda bulunmaktadır. Köprü nöbetçileri tarafından da kullanılan bu odaları daha önceleri dehlizlerle yolun dipleri ile bağlantılı olduğu, gelen kervanların ayak seslerinin bu dehlizler vasıtası ile daha uzaklarda iken duyulduğu söylenir.

N
5/5

Malabadi Köprüsü orta çağ dönemini yansıtan güzel bir örnek. Bence Batmanda kalmış kayda değer tek yapı.

S
5/5

Muhteşem bir eser. Fakat etraf çöp pislikleri içinde, arka taraflarına millet tuvaletini yapmıştı. Köprünün içinde serseriler alkol çekirdek ne varsa etrafa atmışlar. İçine boya ile yazılar yazmışlar. Çok yazık....

R
5/5

Harika bir yer. Öyle devasa bir kemer yapılmış ki ayasofyanın kubbesi sığacak boyutta. Bu bentlerin iç tarafı sag ve sol kenarlarinda da zamaninda bu yoldan gecen kervanların konaklaması icin kucuk odalar yapilmis. Köprü Etrafı yeşillik dolu. Mesire alanları mevcut. Minik bir de tesis yapılmış. Görülmeye değer bir yer.

M
5/5

Tarihi bir köprü tavsiye ederim ailecek gezilebilir tavsiye ederim.piknik alanı yiyecek ve içecek hizmetleri alanı var.

E
4/5

Köprünün yanında DSİ'nin piknik alanı mevcut. Biz saat 13 gibi gittik ve yer bulabildik ancak 15 gibi araba için yer bulamayanlar oldu. Giriş ücreti 50 TL. Ormanlık bir alan. Mangal için bölüm yok. Köprünün altında market ve kafe tarzı bir yer var

A
5/5

Harika görünümlü doğası harika bir yer. Malabadi köprüsü yaklaşık 800 yıl önce yapılmasına rağmen hala sağlam ve gösterişli, tabi yakın zamanda restore edilmiş buram buram tarih kokuyor. Her zaman olduğu gibi eskiler hep sağlam oluyor ne olursa olsun. Eğer o bölgelere yolunuz düşerse muhakkak uğrayın derim. Yanında sonradan yapılma köprü var şu an araçların geçtiği o kadar basit kalıyor ki Malabadi köprüsüne göre görünce iki köprüye notunuzu veriyorsunuz.😀

E
5/5

Sıcak havada gittiğimiz buz gibi suyu olan güzel bir yer. Gölgede oturup çay kahve içebileceğiniz manzaralı bir kafe de var.

M
5/5

Harika bir başyapıt yanındaki modern mimari ile yapılan köprü olmamış tarihi dokuyu bozmuş temiz görülmesi gereken bi yer

N
5/5

Artukluların batman çayını geçmek maksadıyla yapmış olduğu muhteşem eseri günümüz idarecilerinin güzel restorasyonu ile çok güzel korunmuş bir köprüdür. Piknik alanları çay içme alanları mevcuttur. Erken gitmekte fayda vardır. Lütfen bu değerli turistik alanımızı ve tüm ülkemizi temiz tutalım.

M
5/5

Batmana 30 km uzaklıktaki Malabadi köyünde bulunan bu tarihi ve güzel köprüyü ziyaret edin. Fotoğraf için birebir manzara...

S
5/5

Mutlaka herkesin gitmesi ve görmesi gereken harika bir başyapıt , etrafında ki park alanları bir çok konfor ve keyif yapmak için güzel düşünülmüş:))

İ
4/5

Diyarbakır’dan yaklaşık 110 km uzaklıkta Silvanda yer alıyor. Köprü çok büyük ve tarihi bir köprü ancak yanına yapılan köprü Malabadi Köprüsünün tarihi görüntüsünü bozmuş. Köprünün onunde kamp sandalyesi ile gidip keyifli zaman geçirilebilir.

T
4/5

Köprü çok güzel ama iç ve dış kısımda temizlik çok kötü. Belediye veya ilgilenen kurum hangisiyse işini yapmıyor. Özellikle köprünün alt tarafındaki odalar leş gibi. İdrar kokuyor ve çöp dolu. Lütfen ilgili belediye bu işe el atsın. Haftada 1 defa bile temizlese, bi su tutsa, çöpleri alsa orası tertemiz olur.

S
5/5

Otopark ücretsiz. Manzara güzel. Gezmeniz, fotoğraf çekmeniz için yarım saat fazlası ile yeterli. Bir çok kişi alt kısma inmiyor. Biz indik ama insanların tarihe saygısızlığı nedeniyle idrar kokusundan hemen çıktık. Keşke görevli olsa ve korunsa

O
4/5

Ücretsiz gezebilirsiniz. Üzerinden araç ile geçiş yok. Tarihi köprünün yakınlarında zaman geçirmek için tesis vb alanlar göremedim.

A
5/5

Harika bir eser görülmesi gerek bence benim ikinci gelişim ilk gelişimde çevre düzenlemesi yoktu şu an mükemmel olmuş hemen yanında güzel bir tesis açılmış güzel bir çay içip ağaç altında dinlenebilirsiniz temiz tuvaleti mevcut emeği geçen herkeze tşķ

F
5/5

Köprünün iç kısmında vaktiyle konaklamak için bir oda yapılmış hiç bir şekilde korunmamış ve içerisinde bira şişeleri ve çiş korkusundan durulmuyor.

I
5/5

Muhteşem bir köprü, mimari açıdan eşi benzeri yok.

H
5/5

Düzel doğal bir alan. Mesire alanı ve kafeterya hizmetide var. Tekerlekli sandalye ve bebek arabası ile gidenler için ufak engeller mevcut. Biraz uzaktan dolaşmanız lazım.

I
5/5

Çok güzel ve etkileyici bir yapı. Görülmeli 👍🏻

C
4/5

Köprü tasarmıyla büyülüyor, su seviyesi maalesef yanındaki barajdan dolayı çok düşük. Muhafız odasına kokudan ve çöpten girilmiyor. Etrafına park yapılma çalışması vardı. Daha iyi bakım ve temizlik yapılması gerekiyor.

H
5/5

Malabadi Köprüsü, Batman Çayı üzerinde kurulmuş ihtişamlı ve muazzam yapısıyla etkileyici bir köprüdür. Köprüye giriş ücreti bulunmamaktadır. Köprü üzerinde araç geçişi yok yaya olarak geziliyor. Köprü etrafında yiyecek içecek yerleri bulunmaktadır. Köprü açık alanda bulunduğundan hava şartlarını göz önünde bulundurarak gezmelisiniz. Kesinlikle görülmeye değer bir köprü biz çok etkilendik.

O
4/5

Ailece piknik amacıyla haftasonu gitmiştik, Önce olumsuz gözlemlerimi sayayım; Aşırı kalabalıktı ve park sorunu yaşadık. Başıboş köpek sıkıntısı vardı. Çocuk parkı çok küçüktü. Yeni parkın olduğu tarafta mangal yakmak pek müsait olmamasına rağmen, yakılması. Yeni köprünün tarihi köprüye bitişik olması tüm ambiansı bozmuş. Olumlu gözlemlerim; Yeni parklar, yemyeşil çimler, bir dolu yeni körpe ağaçlar... Malabadi köprüsünün ihtişamı Köprü üzerinde mini konser veren sokak sanatçıları Ampi

Ş
5/5

Artuklu döneminden kalma şaheser. Çevresinde park var minik bir kafeterya da var fiyatlarını bilmiyorum biz piknik usulu çayımızı yanımızda aldık. Gidip görün.

Ş
5/5

Çok güzel olmuş çok kalabalık ve muhteşem bir yer kesinlikle gidilmesi gereken yerler arasında keza dünyanın ilk parası köprüsü olarakda çok tarihi bir yer ve gerçekten çok devhasa ve mükemmel bir yer

B
5/5

çok tarihi bir köprü tarihe merakınız varsa gidilebilir, etrafına küçük bir düzenleme yapmışlar kenarında oturup bir çayınızı kahvenizi yanınızda getirip içebilirsiniz çok temiz bir su akıyor köprünün altından, çünkü akan su zaten baraj suyu olarak kullanılıyor.

E
3/5

Köprünün suyu cekilmiş cebresinde köprüden başka gezilcek yer yok sırf bunun için gidilmez

A
5/5

Gördüğüm en güzel köprülerden diyebilirim, nehrin görüntüsü, yanındaki park -piknik alanı, cafe ile dinlenmek ve keyifli zaman geçirmek için ideal bir yer

E
5/5

Görülmesi gereken güzel bir yer. Anayola yakın, araç ulaşımda sıkıntı yok.

S
5/5

Ülkedeki en güzel tarihi köprülerden biri diyebilirim. Köprü çok iyi korunmuş durumda restorasyonu do i kusuna uygun yapılmış. Çevresinde park çalışmaları var bittiğinde daha güzel olur.

M
3/5

Köprüyü yıllar öncesinde kervanların kullandığı, alt tarafında kervanlar tarafından kullanılan iki oda anlatıldı rehberimiz tarafından. Ayrıca köprünün altına Ayasofya nın kubbesinin girebilecek genişlikte olduğu ifade edildi. Köprünün karşısında baraj mevcut. Maalesef suyun etrafı pis. Köprünün ayağında yeşil alan bulunuyor, aileler piknik yapıyor.

Ö
1/5

Heryer çöp içindeydi ve bakımsızdı. Köprü çok güzel ama yetkililer pek öyle düşünmemiş gibi.

Y
5/5

Tarihi güzel bir köprü. Ejdadımızın nasıl ileri bir medeniyet olduğunu gösteriyor.

S
5/5

Görülmesi gereken bir yer. Manzarası muazzam. Tarihi bir doku..

E
5/5

Silvan a yolunuz düşerse mutlaka görmelisiniz Tarihi çok büyük bir köprü Altından Dicle nehri geçiyor Biz beğendik

F
5/5

Ulaşım kolay. Batman'a yarım saat. Köprü ise tam bir sanat eseri.

Z
4/5

Köprünün özelliklerini paylaştım. Üstünde yürüme fırsatı bulabilirsiniz. Araçla geçmek için uygun değil, hemen yanında araçla geçmek için -görüntüsü malabadi köprüsünün güzelliğini bozsa da-yeni köprü var.

I
5/5

🌱Batman Çayı üzerinde bulunan Malabadi Köprüsü, Artuklular döneminde Timurtaş bin İlgazi bin Artuk tarafından yaptırıldı. 🌱1147 yılında döneminin şaheseri olarak inşa edilen köprü, 7 metre eninde ve 150 metre uzunluğundadır. 🌱Taşlarla inşa edilen köprünün yüksekliği, su seviyesinden kilit taşına kadar 19 metredir. 🌱Anıtsal mühendislik ve mimarlık başyapıtlarından olan Malabadi Köprüsü, 40.86 metre açıklığındaki sivri ana kemeri ile dünyanın günümüze ulaşan en büyük kemer açıklığına sahip taş kemer köprüsüdür. 🌱Dünyadaki en nadide eserler arasında olan tarihi köprüyü, kervanların sıklıkla kullandıkları biliniyor. Bu amaçla köprüdeki kemerin her iki yanında ve iç tarafta, kervan ve yolcular tarafından barınak olarak kullanılan iki oda bulunuyor. 🍀"Evliya Çelebi'nin gözünden Malabadi Köprüsü" Köprünün iki tarafında kale kapıları gibi demir kapıları vardır. Bu kapıların içinde sağ ve solda köprünün temeli beraberliğinde kemerin altında hanlar vardır ki gelip geçenler, sağdan ve soldan geldikleri vakit misafir olurlar. Köprünün kemeri altında birçok oda vardır. Demir pencereler şahneşinlerine misafirler oturup kemerin karşı tarafındaki adamlarla kimi sohbet eder, kimi ağ ve oltalarla balık avlarlar. Bu köprünün sağ ve solunda da nice pencereli odalar vardır. Köprünün sağ ve solundaki bütün korkuluklar Nehcivan çeliğindendir ama demirci ustası da var kudretini sarf ederek bir tür sanatlı kafesli korkuluklar yapmış ve doğrusu elinin ustalığını göstermiştir. Doğrusu, üstad mühendis var kuvvetini sarf ederek bu köprüde öyle sanatlar göstermiştir ki bu işçiliği geçmiş mimarlardan hiçbirisi göstermemiştir. Malabadi Köprüsü'nün altına Ayasofya'nın kubbesi girer.

M
5/5

Tarihi bir yer, Ayrıca çevredeki halkın biraz sahip çıkması gerekir. Koyun gütme yeri değil, tarihi bir miras yeridir. Hasankeyf gibi olmasın!

İ
5/5

Malabadi köprüsü iki kaya temel üzerine inşa edilmiş dünyanın en büyük taş köprü ünvanına sahiptir. Bütün tarih severlerin gidip çıplak gözle görülmesi gereken muhteşem bir eserdir ertelemeyin.

M
5/5

Resimlerde görülen daha muazzam bir eser. Çevresinde çay bahçesi bulunmaktadır.

A
5/5

Malabadi köprüsü Diyarbakır merkeze yaklaşık 100 km Silvan ilçesine yaklaşık 25 km uzakta bulunmaktadır. Tarihi köprü Diyarbakır tarihi eserler envanterine kayıtlıdır, 1989 yılında silvan bldyesi tarafından restore edilmiştir. Batman çayı üzerindedir. Artuklu Beyliği döneminde, Timurtaş Bin-i İlgazi tarafından[2] 1147 yılında yapılmıştır. 7 m eninde ve 150 m uzunluğunda bir köprüdür. Yüksekliği 19 m dır Köprü adını Mervaniler’in kurucusu olan Bad’dan almıştır. Malabadi Kürtçede Bad’ın evi, mülkü anlamına gelmektedir.[ Ayrıca Malabadi köprüsünün bulunduğu Silvan’da yaşayan Badıkan Aşireti’nin kökleride Bad’a dayanmaktadir. Malabadi Köprüsü, Türkiye ve yakın doğuda taş köprüler içerisinde kemeri en geniş olandır. Köprü, Diyarbakır il sınırları içerisindedir.

M
5/5

Malabadi köprüsü Türkiyenin en güzel eski tarihi taşıyan ve çok güzel bir konuma sahiptir yanlız etrafında bu kadar ziyaretçi gelmesine rağmen belediyelerimiz hic bir çalışma yapmamıştır umuyorum ki oraya sosyal tesisler çay bahçeleri bunun gibi etkinlik alanları açılsa turistilik açısından çok faydası olacaktır

Ö
4/5

Güzel bir tarihi eser, yenilenmiş, görülmeye değer.

Y
5/5

Dönemin mimari şaheseri , bu kadar diri ve ayakta olması çok güzel

V
5/5

Silvan-Bitlis yolu üzwrinde bulunan köprünün, 1147 yılında Silvan Bey'i Timurtaş Bin-i Gazi tarafından yapıldığı söyleniyor. Hikayesi ise çok ilginç... Rivayete göre Bad isimli genç, nehrin karşı kıyısında bir köyden genç bir kıza aşık olur. Zamanla aşkları ilerler ve bu ayrılığa aralarındaki nehir engeldir. Bir gün genç kız, herşeyi göze alarak karşı kıyıya geçmek için nehre atlar fakat akıntı, genç kızı kıyıya ulaştıramadan alip götürür. Bad, zamanın Bey'ine durumu anlatır ve köprü yapılmasını, başka kişilerin ölmemesini ister. Bey kabul eder ve inşaat başlar. Aralığın çok uzun olmasından dolayı inşaat birtürlü bitmez. Bey, Bad'ı yanına çağırır ve adamlarının inşaatı bitiremeyeceğini, eğer isterse köprü inşaatını kendisinin tamamlamasını söyler. Bad tek bir şartla köprü inşaatını bitireceğini söyler. Eğer inşaatı bitirirse Bey'in elini bileğinden kesmesini, eğer köprüyü bitiremezse, kendi kolunun kesilmesini ister... Bey kabul eder ve Bad köprü inşaatını bir süre sonra tamamlar. Silvan Beyi sözünü tutmuş ve elini bileğinden kesmiştir... Bu yüzden de köprüye "Bad'ın Evi" anlamına gelen Malabadi ismi verilmiştir... Köprünun kemer açıklığı cok geniş... Hatta söylenene göre Ayasofya Camii 'nin kubbe genişliğinden daha fazlaymış... Sanırım taş köprüler içerisinde, kemer açıklığı en geniş olan koprü, Malabadi Köprüsü... Yolunuz düşerse görmenizi tavsiye ederim...

C
5/5

O zamana göre dehşet bir yapı günümüze göre daha da muhteşem bir yapı

N
5/5

İmkanınız varsa yolunuz Diyarbakır-Silvan tarafına düşerse gezilip görülmesi gereken bir yer , pişman olmazsınız, Dünyadaki Taş kemer köprüler arasında kemer açıklığı en fazla olan köprü olduğu biliniyor

Ö
4/5

Köprü tabi ki tarihi değer olarak tartışılmaz bir güzellikle. Herkesin gelip görmesi gereken yapı. Pek sahip çıkılmıyor sanırım ki Köprü içindeki odada idrar kokusu,şişeler, çöpler var. Fotograf için bir seyir alanı yapılmış ve yakınındaki çay bahçesinde soğuk içecek alıp köprüyü izleyebilirsiniz. Hele sıcak saatlerde geldiyseniz bahçedeki ağaç altı masalar sizi cezbediyor.

I
5/5

Yaklaşık 800 yıllık tarihiyle (Miladi 1150 civarı) dünyanın en büyük taş kemerli köprülerinden biri olan Malabadi Köprüsü harita üzerinde Diyarbakır'a bağlı olmasına rağmen Batman'a daha yakındır. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde adı geçen köprünün altından Ayasofya'nın kubbesini rahatlıkla geçirmek mümkünmüş. Kemerin içinde bulunan odaların köprü yapımı için barınak olarak kullanıldığını belirtenler olduğu gibi bir tür zindan olarak kullanıldıklarına dair söylentiler de mevcut. Sırf burayı görmek için bile uzaklardan gelmeye değer bence. Ama ne yazık ki bu muhteşem eserin çevre düzenlemesi çok kötü. Etraf olabildiğince kir ve çöp içinde. Hem yetkililerden hem de ziyaretçilerden ricam buraya sahip çıkmalarıdır. Şansınız varken buraya sevdiğiniz insanla gelip fotoğraf çektirin.

Ö
3/5

Gerekli özen gösterilmiyor maalesef. Orada bulunan büfenin sahipleri salıncaklı resim çekinmek için para istiyor. Ekim ayı itibariyle çaylar 10 lira. Batmanın insanı misafirperver ve cana yakın. Oradaki insanlar batmanı temsil etmiyor bence. Yeni bir alan yapılmaya başlanmış orayı görünce mutlu oldum umarım çok daha güzel olur çünkü Batman bunu hak ediyor 🙏

Y
5/5

Çok güzel bir yer. Piknik alanı da mevcut. Oturaklar ve yeşil alan yapılmış.

C
5/5

Çok güzeldi, bir ziyaret edip çay kahve içip dinlenmeye birebir.

E
5/5

Diyarbakır'ın Silvan ilçesi ile Batman arasında, Batman Çayı üzerinde edilen anıtsal bir yapı olan Malabadi Köprüsü Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır hem tarih hem de mimari meraklılarının kesinlikle görmesi gereken şaheserlerden biri. Malabadi Kürtçe’deBad’ın evi, mülkü anlamına gelmektedir. 1147 yılında Artuklu Beyliği döneminde inşa edilen Köprünün boyu 150 metre , eni 7 metre , yüksekliği ise alçak su seviyesinden kilit taşına kadar 19 metredir. aynı zamanda Türkiye'nin en büyük tek kemerli köprüsü olmasıyla da ünlü.Biri çok büyük olmak üzere beş gözlüdür. Köprü renkli taşlarla inşa olunmuştur. Albert Gabriel de köprü için şöyle demektedir: “Modern statik hesabının olmadığı devirde bu açıklıkta o zaman için böyle bir eser hayranlık ve takdiri muciptir. Ayasofya’nın kubbesi köprünün altına rahatlıkla girer. Balkanlarda, Türkiye’de, Orta Doğu’da bu açıklıkta, bu yaşta köprü yoktur.” Evliya Çelebi, Seyahatname'de köprü hakkında şöyle yazmıştır: “Malabadi Köprüsüʼnün altına Ayasofya'nın kubbesi girer.” Uzun tarihi boyunca pek çok kez onarılan ve 1989 yılında aslına uygun olarak restore edilen Malabadi Köprüsü, günümüzde yılın her mevsimi düzenlenen tarih, kültür ve doğa yürüyüşlerinin değişmez adresleri arasında. Etkileyici taş mimarisini inceleyebileceğiniz, Batman Çayı’nın güzel manzaraları eşliğinde gezebileceğiniz Malabadi Köprüsü’nde özellikle gün doğumu ve gün batımlarında tablo güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsiniz.

F
5/5

Sabahın ilk saatlerinde gittiğimiz için kimse yoktu ve bu bizim şansımız idi. Köprünün üzerinde gezdik taşları inceledik içerisindeki odalar bizi şaşırtmıştı. O dönemlerde genişliği de bizi şaşırtmıştı 7 metre genişliği vardı ve iki araç rahatlıkla sığabilir olarak yapılmış. Tarihi hissettiren yapılardan. Gitmenizi tavsiye ederim.

D
5/5

Tarih kokan her yeri severim ve 1400 lü yıllardan kalan ve tarihi dokusuna zarar verilmeden restore edilmiş. Artık köprü sadece yerli ve yabancı az da olsa turistlere bırakılmış yol için yeni köprü yapılmıştır. Çay muhteşem 2TL dürüm 10 TL dondurma cips çekirdek tarzı şeyler mevcut ya da kendiniz atıştırmalığınızı götürüp yiyebilirsiniz de gölün kenarında...

A
5/5

Harika bir mimari örneği.

R
5/5

Malabadi Köprüsü gezip görülmesi gereken bir yer. 1147 yılında Artuklu beyliği tarafından yapılmış, Türkiye ve Orta Doğu'nun kemeri en geniş taş köprüsüdür.

M
4/5

Tarihi, özellikleri ve görüntüsü ile çok güzel. Ancak etrafında ne doğru düzgün bir işletme, ne doğru düzgün bir çevre düzenlemesi yok. Bu denli güzel tarihi eserse çok bakımsız. Belli noktaları tuvalet gibi kullanılmış.

A
5/5

Bilinenin aksine Mervaniler döneminden kalan ve Artukoğulları tarafından onarılan tarihi bir köprüdür. Evliya Çelebi, Seyahatname'de köprü hakkında şöyle yazmıştır: “Malabadi Köprüsüʼnün altına Ayasofya'nın kubbesi girer.” Evliya Çelebi köprüyü şu şekilde tanıtmaktadır: “köprünün iki tarafında kale kapıları gibi demir kapıları vardır. Bu kapıların içinde sağ ve solda köprünün temeli beraberliğinde kemerin altında hanlar vardır ki gelip geçenler, sağdan ve soldan geldikleri vakit misafir olurlar. Köprünün kemeri altında birçok oda vardır. Demir pencereler şahneşinlerine misafirler oturup kemerin karşı tarafındaki adamlarla kimi sohbet eder, kimi ağ ve oltalarla balık avlarlar. Bu köprünün sağ ve solunda da nice pencereli odalar vardır. Köprünün sağ ve solundaki bütün korkuluklar Nehcivan çeliğindendir. Ama demirci ustası da var kudretini sarf ederek bir tür sanatlı kafesli korkuluklar yapmış ve doğrusu elinin ustalığını göstermiştir. Doğrusu, üstad mühendis var kuvvetini sarfederek bu köprüde öyle sanatlar göstermiştir ki, bu işçiliği geçmiş mimarlardan hiç birisi göstermemiştir. Albert Gabriel de köprü için şöyle demektedir: “Modern statik hesabının olmadığı devirde bu açıklıkta o zaman için böyle bir eser hayranlık ve takdiri muciptir. Ayasofya’nın kubbesi köprünün altına rahatlıkla girer. Balkanlarda, Türkiye’de, Orta Doğu’da bu açıklıkta, bu yaşta köprü yoktur.”

R
3/5

Tarihi bir havayı yaşamak istiyorsaniz ya da Malabadi türküsünü yerinde söylemek isterseniz tam burası. 🤣. Restorasyonu çok güzel yapılmış. Batman çayı üzerine kurulmuş bir köprü. Biraz da hayal gücü kullanılarak yüzlerce yıl önceki develeri insanları koyun ve diğer canlıları tasvir edebilirsiniz.

M
4/5

Kışın gittiğimiz için bir görsellik yoktu. Ama çevresinde kafe restoran park var güzel görmeye değer

B
5/5

Tarihi açıdan çok önemli ve çok kıymetli bir taş köprü yakın doğunun en yüksek tek kemerli taş köprüsü. Diğer köprülerden farklı olarak iki ayağında ikişer konaklama odası bulunuyor. Zamanında sefere giden askerlerin, kervanların veya köprü bekçilerinin konaklaması için yapılmış.

B
5/5

Tarihi Malabadi köprüsü çok güzel mimarisi ile gezilmesi görülmesi gereken yerlerden biri. Mostar köprüsünün ikizi olarak da biliniyor, lakin Mostar ın daha bakir hali. Ortam ve çevresi gelen turistlerden ve yaşayan halktan dolayı baya bi pis. Temizlenip gereken tanıtımlar yapılırsa çok daha iyi olur.

S
4/5

Bir çok taş köprü gördüm ama bu köprü kadar heybetlisini görmedim. Yapıldığı tarihi düşününce hayran kalmamak elde değil. İsmi bu kadar duyulan/bilinen çok az köprü vardır. Ama görebilen sayısı azdır diye düşünüyorum. Çevresi düzenlenmeye ve yeşillendirmeye müsait ama atıl kalmış. Köprü ayaklarının üstünde birer oda var, zamanında yoldan geçen konukların kalması için yapılmış. Köprünün restorasyonu güzel olmuş ama koruyamamışız, her taraf pislik içinde. Özellikle ayaklarındaki odalara pis kokudan girilmiyor. Bir de şu sprey boyalarla yazı yazma işinden vazgeçebilsek keşke.

R
5/5

Guzel tarihi bu eseri mutlaka gormelisiniz!! Cevresi de guzel yapilmis ama yollar daha iyi olabilir yine de guzel gitmelisiniz..

O
5/5

Bu bölgeye geldiyseniz mutlaka uğrayınız. Köprünün üst tarafında baraj alt tarafında park var. Kamp sandalyenizle gelip oturabilirsiniz. Ayriyeten cafe mevcut, isterseniz orda da oturabilirsiniz. Yine baraj tarafında hem malabadi hem baraj manzarasında mangal yapanları gördüm veya semaver. Tek olumsuz yanı arabalar için yapılan köprü silüete zarar vermiş bence.

A
5/5

Turistik değeri yüksek bir yer. Güzel manzaralara sahip. Fazla yeşillik alan yok. Fotoğraf çektirmek için Güzel noktalara sahip. Ama birisi ücretli. Adam bir fotoğraf çektirmeye 5 lira istiyor fotoğrafı siz kendiniz çekiyorsunuz bir de saçmalık. Yapıştırmışlar bir de oraya ücretlidir diye koli bandıyla. Belli yani kendi kafalarınca yaptıkları.

M
5/5

Görülmeye değer tabii ki. Etrafındaki piknik yeri de orayı canlandırmış

S
5/5

Evet görülmesi gereken tarihi bir köprü 👍🏻

S
3/5

Manzarası güzel gün batımına gitmek daha iyi fakat çevresi çok kirli etrafında temiz bi tesis kafe yok

H
5/5

Malabadi köprüsü gündüz istediğiniz saate ziyaret edebilirsiniz. Hemen yan tarafta çay ve su satan bir büfe var. Oturup manzarayı izlemenizi tavsiye ederim

Siz de beğenebilirsiniz

📍 Diclekent, Villaları 250. Sokak No:39, 21070 Kayapınar/Diyarbakır

💬 Çocuğuma ilk otizm teşhisi konulduğunda daha 1 buçuk yaşındaydı ve dünyamız yıkılmıştı. Pandemi zamanında bile boş bırakmadan eğitimini aksatmamaya çalıştım ama...

Diyarbakır En İyi Rehabilitasyon merkezi Listesi Kayapınar En İyi Başlangıç merkezi Listesi Kayapınar En İyi Rehabilitasyon merkezi Listesi

📍 Talaytepe, Winstovn avm karşısı pozitif ofice, 4003 sokak A blok, 21000 Kayapınar/Diyarbakır

💬 İlk defa gittiğimde Cilt Analizi yapıldı.Sonra leke ve aylık cilt bakımı kapsayan vip paketi aldım.iyi ki de Tuba hanımı dinlemişim. Her ay gittiğimde cildim bi...

Diyarbakır En İyi Başlangıç merkezi Listesi Kayapınar En İyi Başlangıç merkezi Listesi Kayapınar En İyi Güzellik salonu Listesi

📍 Bağcılar, D.bakır, bağcılar mah. ahmet kaya cad, 1242. Sk. no:8, 21000 Bağlar/Diyarbakır

Bağlar En İyi Başlangıç merkezi Listesi

📍 Ağılköy, 21510 Bismil/Diyarbakır

💬 Körtik Tepe (Kürtçe: Girê Kortikê), Diyarbakır ilinin Bismil ilçesine bağlı Ağıl (Kürtçe: Anjoli) köyünün hemen yanında bulunan bir höyüktür.[1] Höyüğün keşfedi...

Bismil En İyi Turistik yer Listesi Bismil En İyi Tarihi yer Listesi Bismil En İyi Başlangıç merkezi Listesi

Yorumunuzu yazın


Hata
Hata Alınıyor: Mesajınız gönderilemedi. Lütfen daha sonra deneyin.
Sistem bilgisi
Lütfen adınızı girin.
Lütfen yorumunuzu girin.


Bu alan zorunludur