Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Turistik yer, Müze, Bilim müzesi olarak Binbirdirek, At Meydanı Cd No:12, 34122 Fatih/İstanbul adresinde bulunmaktadır. Türk ve İslam Eserleri Müzesi 100 yorum ve 4.63 puanlamaya sahip.
Adres: Binbirdirek, At Meydanı Cd No:12, 34122 Fatih/İstanbul
Telefon numarası: +902125181805
Kategoriler: Turistik yer Müze Bilim müzesi
Çalışma saatleri: Cuma 09:00–17:30,
Cumartesi 09:00–17:30,
Pazar 09:00–17:30,
Pazartesi 09:00–17:30,
Salı 09:00–17:30,
Çarşamba 09:00–17:30,
Perşembe 09:00–17:30
Web sitesi:
Google Haritalar'da Aç

Türk ve İslam Eserleri Müzesi Yorumları

O
5/5

Sultanahmet meydan da İbrahim Paşa Sarayında yer alıyor müze. Müze kart geçerli. Ortalama 2 saat vakit ayrılabilir. Müze turundan sonra bahçesinde yeşilliklerin içinde dinlenebilirsiniz.

A
5/5

Sultanahmete geldiyseniz bu müzeye uğramadan gitmemelisiniz. Pargalı İbrahim Paşa Sarayında bulunan bu müzede İslam Tarihinin çeşitli dönemlerinden (özellikle Osmanlı ve Selçuklu ) eserler sergileniyor. Halılar büyüleyici. Kutsal emanetlerini sergilendiği bölümde fonda çalan salavatla gerçekten büyüleniyosunuz. Çok emek verilmiş, bakımlı, harika bir müze. Bahçesinde kafeteryası da var. Müze kart geçiyor. Müze kartınız yoksa girişinde gişe mevcut.

E
4/5

İçerisini gerçekten görülmeye değer fakat benim gibi kilim aşığı biriyseniz mutlaka görmeniz gerek. İçeride sayısız kilim ve halı sergilenmekte. Girip girmeme konusunda kararsız kalmıştım fakat iyi ki girmişim dedim. Zaten Sultanahmet Camii karşısında bulunuyor. İçerideki kilimleri ve halıları gördükten sonra bayıldım. MüzeKart geçerli. Tekrar gitmek isteyebilceğim bir yer.

R
5/5

Sultanahmet camii karşısında İbrahim Paşa sarayında yer alan müzede müze kart geçiyor. Müze kartı olmayanlar girişten alabilir. Biz gittiğimizde ayrıca halı sergiside vardı. Çeşitli dönemlerde bu tarz sergiler olabiliyormuş. Müze giriş kısımında ayrıca hediyelik eşya mağazasıda bulunuyor. Müze karta ayrıca %10 indirim yapılıyor. Sarayın bir çok odası kısım kısım ayrılarak ilgili dönemin eserleri muhafaza altına alınmış. Emeviler, Memlükler, selçuklu dönemi vb. gibi. Ayrıca müzenin son kapısından çıkış kısımındada Etnografya bölümü yer almakta.

K
5/5

Müze çok güzeldi. Özellikle kutsal emanetler beni etkiledi. Girişte 60 tl ye müze kart alıp 1 yıl boyunca müzelere bu kart ile giriş yapabilirsiniz. Müzelerin kafelerinde müze kart ile indirimli içecek ve sandviç de alabiliyorsunuz.

U
5/5

Türk ve İslam tarihinin geniş bir özetini ihtiva eden, tarihi akışa göre böölümlenmiş ve bilgilendirici levhalarıyla sadece görsel olarak değil bilgi olarak da ziyaretçilere katkı sağlayan, ziyaret saati aralığı geniş oldugundan gezi planlamasının rahat yapılabileceği, görülmesi gerekli bir müze. Ulaşımı kolay.

Y
5/5

Müze için bir değerlendirme yapmam gerekirse büyük bir müze olmakla beraber çok emek verilerek hazırlanmış bir müze .Müzekartınız ile kolaylıkla giriş yapabilirsiniz. Eğer yok ise müzenin girişinde bilet gişesi bulunmakta. İslam tarihinin farklı dönemlerine ait odaların olduğu bu müze her detayı ile muhteşem bir müze. Her odada farklı eserler bulunmakta. Ek olarak farklı koleksiyon türleri vardır. Şam evrakları, halı sanatı, taş eserler, ahşap eserler, yazı ve yazma eserler, hat levhalar, etnografya, cam maden seramik çini koleksiyonu gibi pek çok koleksiyonlar bulunmaktadır. Etnografya sergisini gezmenizi özellikle öneririm.19.yy İstanbul'u adeta yaşıyorsunuz. Sultanahmet'e gidildiğinde muhakkak gidip görülmesi gerekilen bir müze.

G
5/5

Müzekart ile kolayca girebilirsiniz, ekstra bir ücret istenmiyor. herkes topkapıdaki kutsal emanetleri görmek için sıra bekler fakat bu müzedeki kutsal emanetlerden haberleri yoktur. Osmanlı Anadolu Selçuklu Abbasi Emevi İlhanlı devletlerinin birçok eseri içeride yer alıyor. ekstra olarak bir etnografya müzesi var. fetih sırasındaki haliç zinciri de burada yer alıyor

Y
4/5

Sultanahmet’e geldiyseniz kesinlikle bu müzeyi de gezin derim. Müzekart geçiyor, gezmeniz ise yaklaşık olarak 1 saatinizi alacaktır. Meşhur Pargalı İbrahim Paşanın sarayında yer alan müze de Selçuluklardan Osmanlı tarihine kadar, İslam tarihinin önemli eserleri bulunuyor. Bu eserler arasında, 800’lü yıllardan kalma Kur’an-ı Kerim yazmaları, 13. yüzyıldan kalma Selçuklu halıları, kıymetli altın süslemeler, Hz. Ali’ye ait olduğuna inanilan edilen Kur’an-ı Kerim, çeşitli mimari eserler bulunuyor. Dünyanın en değerli halı koleksiyonlarından birisi de bu müze içerisinde bulunmakta. Müzenin bahçeye açılan katında ise balmumundan yapılmış, Osmanlı’nın gündelik yaşamını yansıtan canlandırmalar bulunmakta. En alt katta ise şu an restorasyonda olsa da Hipodrom’un bir parçasını görebiliyorsunuz. Müzenin içerisinde ayrıca WC, hediyelik eşyalar bölümü mevcut. Ayrıca, Ayasofya ve Sultanahmet meydanının manzarasını karşı çayınızı kahvenizi içebileceğiniz bir kafe de var. İyi gezmeler dilerim.

E
5/5

Müzekart geçerli, önünde müzekartta çıkartabiliyorsunuz. Eski pargalı ibrahim paşanın kaldığı yer . Müze olmuş bahçesinde kahvede içebiliyorsunuz. Türk medeniyetleri ve eserlerini, islamiyet dönemindeki kuran kitaplarının medeniyetlerdeki hali, bizans zamanındaki haliç zincirleri , kutsal emanetler kabe örtüsü gibi ürünler bulunmakta. Mutlaka gidilmeli. Halı ile ilginiz varsa içeride sürpriz sizi bekliyor. Yanında ayasofya anı müzesine de uğrayınız.

A
5/5

Gerçekten çok güzeldi. Kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim. Müzekart ile kolayca giriş yapabilirsiniz.

G
5/5

Müze kart geçiyor. İçerisinde mukaddes emanetler de mevcut. Ama içeriye girerken denetlenmesi lazım. Başı açık ve abdestsiz girilmemesi gerekir. Kesinlikle herkesin gezip görmesi lazım. ✨

M
5/5

Türk Ve İslam Eserleri Müzesi Hemen meydanda sağ tarafta Ayasofya Tarih Ve Deneyim Müzesinin yanındadır. Eski Adıyla “At meydanındadır” Her Gün Açıktır. Açılış 09:00 Kapanış 18:00 dir. Müze Kartınız varsa Bedavadır. Müze kartınız yoksa Kapının Hemen girişinde Müze kartı çıkartılmaktadır.60 tl dir Bir sene boyunca İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, ülkemizde Türk İslam eserlerini topluca kapsayan ilk müzedir. Müze içerisinde Dünyanın en iyi halı koleksiyonlarından birine sahip olmasıyla tanınıyor. 13 yüzyıla ait Selçuklu örnekleri ve olağanüstü zengin halılardır. Müze içerisinde Cam eşyaları,Taş ve pişmiş toprak eserleri hat levhalar, metal seramik objeler, el yazmaları, nadir eserler etnografya koleksiyonları bulunmaktadır. İnanılmaz İncelikle işlenmiş tüm detaylar İlmek ilmek işlenmiş tüm sanat eserlerini tarihi ve sanatın birbiriyle harmanlanmasını öğle büyülü şekilde izliyorsunuz ki köklerinizi görmek o büyülü atmosfere gitmek gerekiyor.

O
5/5

Daha önce İbrahim Paşa sarayı olarak kullanılan mekan şuanda Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır. 4 Halife döneminden Osmanlı dönemine ait eserler vardır içerisinde. 30 dakikada gezebilirsiniz. Müze kart geçerli.

S
5/5

Pazar günü gittik yoğunluk yoktu. Müze kartla giriş yapılabiliyor. İçeride Türk İslam devletlerine dair bilgiler ve eserler yer alıyor. Yavaş yavaş gezerek 45 dakikada gezimizi bitirdik. İslam devletleri hakkında kronolojik bilgi alınabilir ve her devlete ait eserler incelenebilir. Ayrıca küçük de olsa kutsal emanetler ve etnografya müzesi kısımlarını içeriyor. Gitmenizi tavsiye ederim.

H
5/5

Türk İslam Eserleri Müzesi, İstanbul'un tarihi ve kültürel zenginliğini keşfetmek isteyenler için eşsiz bir hazine. Müze, İslam medeniyetinin farklı dönemlerine ait birbirinden değerli eserleri barındırıyor.

E
5/5

Çok çok güzel bir müze ilk defa gidicekler için söyleyeyim ikinci kez gezmek isteyeceksiniz çok fazla ayrıntı var

M
2/5

Bu müzeye giriş yabancılar için 17 euro (yaklaşık 600 lira) tutuyor, neredeyse yok denecek kadar az. Türkler için yaklaşık 60 lira. Dürüst olmak gerekirse, sundukları şeyin bu fahiş fiyata değeceğinden oldukça şüpheliyim. Açıkçası herhangi bir yabancının bilet aldığını görmedim. Bu müzeye giriş, 5 gün 105 euro, 15 gün 165 euro olan Museum Pass İstanbul'a dahildir. Gördüğünüz gibi çok da ucuz.

O
5/5

Kısaca çok beğendim, vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Kısa bir tarih yolculuğu gibi. İslamiyetin doğuşundan Osmanlıya kadar her şey var. Bilgilendirme yazıları var, her şeyi daha anlaşır hale geliyor. Keşke sesli tur alsaydım

M
5/5

Müzekartla giriş yapılabiliyor. Tahmin ettiğimden daha küçük bir müzeydi ancak havalandırma ve düzeni gayet iyi. Gezilir.

A
5/5

Müze ve İslami seven gitsin mutlaka, orada Peygamberimizin 💚 bir sürprizi var size 🫶💜💙

E
5/5

Bu müzede sırayla tarihe tanıklık ediyorsunuz ve ne zaman neler yapildigini anlatan uzun yazılar bulunuyor. Fatih sultan mehmet zamaninda istanbul'u fethederken kullanılan zincirler bu müzede yer alıyor. Girişler müze kart ile yapiliyor ve haftaici sira beklemden giris yapabiliyorsunuz. Güzel bir atmosferi var herkesin görmesi gereken bir müze

A
5/5

Müzekart geçerli. E-devlet uygulaması üzerinden alınabilir. Ünlü Damat Makbul/Maktul İbrahim Paşaya tahsis edilmiş saray binası. Türk İslam Eserleri sergilenmektedir. Giriş Atmeydanı tarafından.

A
2/5

Müze harika. Kültür ve Turizm Müdürlüğü web sayfasında akşam saat 20’de giriş yaparak saat 21’e kadar gezileceği belirtiliyor. Ancak görevliler tarafından bu şekilde uygulanmıyor. Saat 20:30’a kadar gezilmesine izin veriliyor.

S
5/5

Görülmeye değer bir müze. Ulaşımı oldukça kolay. Sultan Ahmet Camii karşısı. Her gün açık. Müzekart geçiyor, giriş ücreti sivil için 200 TL.

Y
5/5

Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ni ziyaret etmek gerçekten büyüleyici bir deneyim olmuş olmalı. Bu müze, zengin Türk ve İslam kültürünün önemli bir parçasını yansıtan bir hazinedir. Sanat, tarih ve kültür tutkunları için muhteşem bir yolculuk sunar. Müzenin içinde sergilenen eşsiz el yazmaları, minyatürler, Osmanlı dönemine ait sanat eserleri ve diğer değerli objeler, geçmişin büyüleyici bir penceresini sunar. Bu eserler, Türk ve İslam sanatının derin köklerini ve evrimini anlamamıza yardımcı olur. Ziyaretiniz sırasında, bu büyülü mirası daha yakından keşfederken tarih ve sanatın büyüsüne kapıldığınızı hayal ediyorum. Türk ve İslam Eserleri Müzesi, bu zengin mirası koruyarak ve gelecek nesillere aktararak kültürel mirasımızı canlı tutma görevini üstleniyor. Bu tür müzeler, kültürel zenginliğimize derin bir saygı gösteriyor ve her ziyaretçiye büyüleyici bir öğrenme deneyimi sunuyor.

G
5/5

Kültür ve turizm bakanlığı tarafından hazırlanan istanbul kazıları adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Ücretsiz bir şekilde gezebileceğiniz bu sergide istanbulun çeşitli noktalarında yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgi almak ve bu çalışmalardan çıkan eserleri görebilirsiniz.

T
5/5

Fatıh sultan mehmet vakif üniversitesi arapça ögretmenligi bölümünde okumaktayim okul dişi ögrenme ödevi için bu sergiyi seçmiştik gayat memnun kaldik osmanli dönimine ait olan hat sergileri vardi herkesin gezmesi gireken bi yer oldugunu düşünüyürum

O
5/5

Tarihin somut delillerini ve geçmiş kültürlerin günümüze gelişini anlayabileceğimiz güzel bir müze.

F
5/5

Harika bir müzr gezilmesi kolay 30 dakikada gezebilirsiniz. Halı koleksiyonu açısından çok zengin bir müze

D
4/5

Tarihi binasında güzel ve zengin içerikli bir müzemiz. İçerideki kafede müzekartı olanlar için fiyatlar makûl. Personel elinden geldiğince ilgili. Ama gördüğüm sıkıntılı noktalar da var. Birinci nokta, Dijital müzekartınız varsa barkod okuması için cep telefonunuz turnikede kapalı bir okuyucunun içine yerleştiriliyor. Bu şey dar, geniş ekranlı telefonları sokmakta zorlanıyorsunuz. İlaveten kapalı yatay bir havuz olduğu için içinde toz, pislik olma ihtimali var, bundan dolayı kamera lenslerinin ve ekranının çizilme ihtimali var. Diğer müze girişleri de böyleyse acilen hepsinin değiştirilip İstanbul'daki toplu taşımada kullanılan dıştan göstermeli okuyucular kullanılmalı. İkinci nokta, bazı eserler için seslendirme hizmeti var ama ayrı ücretli. Özel bir firma yapıyormuş. Parayı girişte ödüyorsunuz, telefonunuza ayrı bir uygulama yükleyip kendi telefonunuzdan dinliyorsunuz. Bu iş için cihaz, kulaklık vs verilmiyor. Bakanlık müzekart uygulamasına bunu entegre edebilir, Devlete ait bir hizmete ek para da ödenmemiş olur.

A
5/5

Yıllardır gitmek isteyip sürekli ertelediğim Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ni sonunda ziyaret ettim. Burası aynı zamanda Sadrazam İbrahim (pargalı) Paşa'nın ikamet adresi. Sergilenen sanat eserleri ve mekanik aletler ise kesinlikle görülmeye değer.

Ç
4/5

Sultanahmet Camii'nin hemen karşısında sadrazam makbul sonradan maktul Pargalı İbrahim Paşa'nın sarayı olarak'ta bilinen Türk ve İslam Eserleri Müzesi. Koleksiyonu baya zengin. 4 halife döneminden başlayarak Osmanlıya kadar uzanan çoğu medeniyete ait İslam ve kültür eserleri kronolojik olarak gezilebilmekte. Muazzam bir Selçuklu ve Osmanlı halı koleksiyonundan bahsetmezsek olmaz. Etnoğrafya bölümünde ise 19 20 YY ait Osmanlı günlük hayatı ile ilgili eserler mevcut. Ayrıca İstanbul'un fethinde Haliç'i kapatan zincirde İstanbul arkeoloji müzesinden buraya getirilmiş. Sarayın ortasında at meydanı manzaralı muazzam bir avlu var. Burada gezi sonrası kahvenizi yudumlayabilirsiniz ki müze kartınıza Türk kahvesi %50 indirimli. Müzeden çıkmadan önce hediyelik eşya bölümü ve hipodrom kalıntılarının olduğu odayı görmeyi ihmal etmeyin.

A
5/5

Çok güzel bir müze a very nice museum advise

S
5/5

Sultanahmet meydanında yer alan müzeye ulaşım çok kolay.(Tramvaydan Sultanahmet durağında indiğinizde sadece bir dakika yürüme mesafesinde) İstanbul’un fethini engellemek için denizin içine yerleştirilen devasa zincirlerin bir bölümü burda sergileniyor.Bunu görmek çok heyecan vericiydi.Tarihte yolculuk yapmak ve yeni şeyler öğrenmek için bu butik müzeyi ziyaret etmelisiniz.Ziyaretimin en ilginç taraflarından birisi Müze Hediyelik Eşya ( Museum Shop ) bölümünde çalışan Mihriban hanımın bana verdiği bilgilerdi.Kendisine çok teşekkür ediyorum.Selçuklu yıldızını sayesinde unutmayacağım.O arada müze kartınız geçerli.

H
3/5

Engelli Ziyaterçiler Gelemez Çünkü Asansörler Çalışmıyor - Tuvaletler yetersiz ve bozuk . Engelli wc kapalı - otopark yok . toplu taşıma yürüyüş mesafesinde . Cafe fiyatları çok yüksek . Müze mükemmel Fakat hizmetler kötü hiç yakışmıyor .

E
5/5

Sultanahmet camii avlusunda bulunan Pargalı İbrahim Paşa’nın sarayında bulunan Türk ve İslam eserleri müzesi geçmişten çok güzel yadigarları görmenizi sağlayacak bir müze. Osmanlı zamanından günümüze kadar gelen halı ve kilimler, şamdanlar, taslar, Kuran ve Peygamber efendimize ait mukaddes emanetler ve daha birçok farklı eser bulunmakta.

E
5/5

Sultanahmet meydanında kolaylıkla ulaşabilir ve girmek icin müzekartınızı hemen gişeden olusturabilirsiniz. Sergilenen kilimler cok güzel.

R
5/5

Sultanahmet Meydanında İbrahim Paşa'nın sarayı Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak dekore edilmiş ilginç ve değişik bir atmosferdi ama içi çok fazla boştu biraz saray gibi de dekore edilseymiş fena olmazmış yine de güzeldi. Hediyelik eşya bölümü ve kafesi var. Müzekart da geçerli bu yüzden ücretleri bilmiyorum.

F
5/5

Çok beğendim bu müzeyi. Osmanlı ve daha eski dönemlere ait halı ve kilimler var bolca. Ayrıca peygamberin sakalları ve ona ait eşyalar mevcut. Yine Osmanlı ve daha eski dönemlere ait kuran ve eşyalar mevcut. Iyi ki gitmişim. Müze Kart geçerli.

Z
5/5

Müze bir harika..kafesi de ve üst bahçesi de çok güzel ..buranın zamanında pargalı ibrahim paşanın evi oldugunu düşünmek müzeyi gezerken insanı daha da duygulandırıyor

F
5/5

Sultanahmet meydanında dikilitaş'ın hemen arkasında bulunan mutlaka görülmesi gereken bir müze, türk islam tarihini en detaylı şekilde yansıtan hayran kaldığım bir yer,müze kart ile ücretsiz,müzenin çok güzel bir bahçesi var ve içerisinde çok fazla bölümleri var müzeyi gezmek biraz uzun sürüyor,fakat tarihe tanıklık eden bu eserleri görmek için değer...

H
5/5

Türk ve İslam uygarlıkların muazzam eserleri sergileniyor. Mutlaka görülmesi gereken bir müze.

A
1/5

Müzede her dönemden tarihi eserler mevcut. Kutsal emanetler bölümünde peygamberimizin sakal ı şerifleri var. Bahçede Sultanahmet camisi manzarası oturma alanları var. İçeride çay kahve içebileceğiniz ortamına çok uygun güzel bir kafe gördüm. Gel gelelim kapıda bilet satan kıl kuyruk herife değinmiyorum bile. Adam gelenlerle nasıl konuşulacağını ve nasıl davranacağını maalesef bilmiyor. Acilen eğitime alınması lazım.

F
5/5

Kişisel görüşüme göre yarış pistine girdikten sonra mutlaka ziyaret etmelisiniz çünkü bunlar tamamlayıcı niteliktedir. Etkileyici bir İslam sanatı koleksiyonuna sahiptir ve içeride, dışarıda bulunan hipodrom kalıntılarının bulunduğu küçük bir müze bulunmaktadır. Müzede kutsal alanlar var, dolayısıyla kadınların kapalı girmesi gerekiyor. İçinde emanetler, güzel bir halı koleksiyonu, birçok tarihi ve kutsal eser var. Ayrıca Hz. Muhammed'in sakalı ve diğer dini emanetler de bulunmaktadır. Giriş ücretini ve rehber cihazı için ekstra ücret ödeyebilirsiniz, ancak İspanyolca olarak yok, sadece İngilizce olarak var. Mekan ferah, içerdiği her şeyin güzelliğini keşfetmek ve takdir etmek zaman alıyor. Düzenlenmiş ve gezinmesi kolay farklı oda ve sergilerde bilgiler bulunur. Kesinlikle tavsiye edilir.

H
5/5

Kutsal emanetlerin içinde bulunduğu eski Türk devletlerinin kullandığı bir kaç alet ve eski büyük alimlerin el yazması kitaplar ve Kur'an'ı Kerim ler var. Gidilmesi gerekilen bir yer bence. Hz. Muhammed sav in sakalı şerifleri de var. Müze kart ile giriş ücretsiz.

K
2/5

Binann kendisi önemli olmakla birlikte, içinde pek bir şey kalmamis. Duzgun parcalar baska yerlere dagitilmis. Misal zamaninda ipek Iran halilari varmis artik yok. Osmanliya ait sergi biraz daha genis ama onun da daha iyisi iki adim ileride Topkapi Sarayinda var. Gezilmeye deger iki bolumu var. Birisi girisin saginda dikkat etmezseniz kaciracaginiz hipodrom kalintilari. Bu cok onemli tarihi binadan bir parcayi gorebilmek cok guzel. Ikincisi Istanbulda 19uncu Yuzyildaki hayati anlatan bolum. Kendine yazik eden muze diyeyim. Oysa Islam Medeniyetini esasli bir sekilde tanitacak bir muzeye cok ihtiyac var.

H
5/5

Her Müslüman Türk ün mutlaka gezip görmesi gereken bir yer.

B
4/5

Ben pazartesi günü geldim. Müze kartım olduğu için direkt geciş yapabildim ama zaten gişede sıra yoktu. At meydanında bulunan bu alan önceden büyük bir hipodromun parçasıymış. Hipodromun ne zaman yapıldığı ile ilgili net bir tarih yok. Ama bu hipodrom tarih yazılışlarını görmüş bir yapı. Hipodrom da bulunan yarışlar , gösteriler aslında öylesine olan şeyler değilmiş. Siyasi olarak ayrılan iki takımları mevcutmuş. Bu takımlar bir isyana ön ayak olabiliyormuş. Bu kadar etkili yarışlar imparator için biraz ürkütücü olabilir. Neyse konumuz bunlar değil. Hipodrom 1261 yılına kadar kullanılmış daha sonra Pagan oyunu denilip iptal edilmiş. İşe dini sokmuşlar. Çok tanıdık bi senaryo. Daha sonrasında İstanbul fethi ile Türklerin eline gecen bu geniş yapıyı Türkler imara acmamış ve burayı kullanmayı sürdürmüş. Kimisi düğün sünnet töreni yapmış. Kimisi cirit oynayıp at koşturmuş. Kimisi işgale veya devlete karşı protesto yapmış. Kimisi buradaki dar ağaçlarında sallandırılmış. Ama köşesindeki yerlere evler , konaklar yapılmış bunlardan biri İbrahim Paşa sarayıymış. İbrahim Paşa ve kanununin arası bozulunca. Pargalı İbrahim infaz edilmiş ve yerine yeni bir İbrahim Paşa gelmiş. Bu sefer pargalı değil Bosnalı İbrahim Paşa gelmiş. Daha sonrasında bu bina yıllarca farklı şeyler için kullanılmış. Kimi zaman dikimhane kimi zaman mehterenhane olmuş. Bir süre sonra virane hale gelmiş. Yeni binalar yapmak için yıkım sürecine girilmiş ki bir mimar cıkıp durun demiş ve bugün gezdiğimiz yapıyı kurtarmış. Bu arada bence cok güzel bir manzarası var. Avlusu geniş ve yemyeşil. Manzaranız ise sultanahmet ve mısırın sıcağından gelen dikili taş. Bir çay molası verebilirsiniz. Bu müzenin içindeki eserler ilk olarak 1914 de toplanmış. Daha sonra 1985 de koleksiyon genişleyince bu yapının içine alınmış. Bence bu müze illa gezilmesi gereken bir yer değil. Yani ayasofyayı görmediyseniz ve sınırlı bir zamanınız var ise ayasofyaya girmenizi tavsiye ederim. Daha sonra buraya gelebilirsiniz. Müzenin ilk baştaki eserleri ( rakka çömlekleri , 4 halife vb) uykumu getirdi. Sanırım hem ortamdan dolayı hem de cok fazla eser olmamasından. Artuklu eseri olan Cizre ulu caminin kapısı ise bir anda ışıklı bir şekilde karşınıza cıkıyor. Yıllardır coğu yerse fotoğrafını gördüğüm ve hayran olduğum kapı tokmağını görme fırsatım oldu. Ama bu kapı tokmağı kardeşinden ayrılmanın verdiği hüznü taşıyor bence. Danimarka müzesinde bulunan calınan kardeşinin bir an önce getirilmesi gerekiyor. Bu arada kapının mucidinin robotlarıyla meşur ünlü bilgin cezirenin yaptığı düşünülüyor. Ama cok güzel kronolojik bir sıralama yapmışlar İslam dünyasının çeşitli bölgelerinden eserler bir araya getirilmiş Ayrıca İran da hakimiyet süren Türk hanedanlıkların eserleri ise büyüleyici idi. İşte orda uykum açıldı. Kaçar hanedanlığının o işlemeli eserleri büyüleyici idi. Koridorun sonunda kutsal emanetlerin bir kısmı var diğer önemli kısmı topkapı sarayında ve diğerleri, küçük küçük kısımlar halinde vakıflar ve türbeler de sergileniyor Buradan cıktıktan sonra sizi Anadolu halıları karşılıyor. Bence bu kısım harika. Çünkü bir milletin orta asyadan getirdiği şekilleri Anadolu da harmanlayıp sunduğu eserleri izliyorsunuz. Kocaman halıların hangi parmaklardan cıktığını düşünmek hayret edici. O halıları dokuyanlar neler düşünüyorlardı ? Ne ümitleri vardı ? Şimdi hiçbirinin ismi yok ama eserlerini izliyoruz. Koca sarayları , camileri süsleyen bu halılar sahiplerinin mutluluğunu veya mutsuzluğunu taşıyorlar mıdır bu meçhul. Ayrıca sizi belki de dünyada eşi benzeri olmayan bir mezar taşı karşılıyor. Bu mezar taşı bize Osmanlı'nın ne kadar ince yapılı düşünceli bir toplum olduğunu gösteriyor. Mezar taşı içinde mezar taşı var. Bu mezar taşı karnında bebeği ile gömülen anne için yapılmış. Evrenin ayırmadığı bu cocuk ve annenin taşları da mezarları gibi beraber oyulmuş. Alt katta ise etnografya müzesi var. Bu kısımda cok güzel dizayn edilmiş. Ama yine pek bir eser yok. Dediğim gibi bence ilk ayasofya ya gidin ve daha sonrasında vaktiniz kalırsa buraya gelin. Şimdiden iyi gezmeler

G
5/5

Eğitim sergisine katıldık. Yeğenimi okul fikrine alıştırmak için götürdüm. Birçok sınıf ortamı ve materyaller gördük. Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin'in notlarını, çok kıymetli öğretmenlerin notlarını, bazı vatandaşlar ve bir turistin yabancı dilde yazdığı notlara baktık çıkarken.

R
5/5

Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ni ziyaretimde büyüleyici bir deneyim yaşadım. Müze, zengin koleksiyonuyla Türk ve İslam sanatının benzersiz bir panorama sunuyor. İçinde birbirinden değerli eserler bulunuyor; camilerden minyatürlere, el yazmalarından seramiklere kadar geniş bir yelpazede eserler sergileniyor. Müzenin düzeni ve iç mekan tasarımı da oldukça etkileyici. Ayrıca, eserlerin bilgilendirici açıklamaları ziyaretçilere sanatın ve tarihin derinliklerine yolculuk yapma fırsatı veriyor. Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul'un kültürel zenginliğini keşfetmek isteyen herkese şiddetle tavsiye ederim.

M
5/5

İstanbuldaki hemen her müzeyi görmüş biri olarak ilk üçte kesin yer alan bir yer diyebilirim.Türk ve islam tarihine kronolojik bir yolculuk yaptıran şahane eserler barındırıyor.Tarihine değer veren herkesin gidip görmesi gereken bir yer. Not: Müzekart geçerli.

M
5/5

Kültür bakanlığına bağlı bir müze müze kart ofisi girişinde mevcut buraya her kesimden insanın girip görmesinde fayda var diye düşünüyorum her alanında bir tarihi barındırıyor çok gezdik yorulduk derseniz içinde cafe var oturup bir çay kahve molası verip gezinize devam edebilirsiniz buraya bir kaç fotoğraflar ekliyorum daha fazlası İçin müzeyi ziyaret etmemizde fayda var iyi geziler

T
5/5

Herkesin gezip görmesi gereken bir müze. Türk milleti olarak bu tür müzeleri gezip tarihimiz hakkinda daha bilgi edinmemiz gerekmektedir. T.C vatandaslari icin özel müze karti ile ücretsiz müzesi gezebilirsiniz.

R
4/5

Müze kart geçerli. Kronolojik olarak sıralanan dönem dönem ayırdıkları, odalar arasından Mukaddes emanetlerle karşılaşmak hoş bir süpriz oldu bana. El yazması Kuranı Kerimler, müthiş oyma örneği olan kapılar vb. Gidilip görülmesi gereken bir müze.

İ
5/5

Güzel düzenlenmiş, bir odasında kutsal emanetler ve sakalı Şerife ayrılmış bir müze. Giriş ücreti 50 tl. 65 yaş üstü ücretsiz kimlik gösterip gezebilir.

Y
5/5

Çok beğendiğim bir yer oldu. Tekrar tekrar gidilebilecek bir yer. Fiyatlarını bilmiyorum ben müzekart ile gittim fakat gerçekten çok iyi tasarlanmış bir yer. Herkesin gidip görmesi gerek.

E
4/5

Tarihte kanuni sultan Süleyman’ın sadrazam pargalı İbrahim paşa için yaptırdığı saray. Paşa kıymetini bilememiş. Güzel müze kutsal emanetler ve etnografya bölümü de var. 25 Ağustos’a kadar burada,ışıklandırma zayıftı ve içerisi sıcak. Akşam saatlerinde gittik çok sakindi giriş müze kart ile.

Ö
5/5

Müze Kart ile giriş yapabilirsiniz. Gezilip görülecek çok şey barındırıyor. Tarihi eşyalar, Hz. Muhammed (s.a.v.)'e ait sakal-ı şerif, tarihi Kur'an-ı Kerim cüzleri, bir sanat değerinde olan halılar...

R
4/5

Bu müze Ayasofya'nın yakınında yer almaktadır. Giriş fiyatı 390 Türk Lirasıdır.

B
5/5

Sultan Süleyman Han in damadı ve veziri olan Pargalı İbrahim paşa nın antik Roma imparatorlugu hipodrom unda inşa ettirdiği saray in günümüzde restarasyonu yapılarak içerisinde Türk İslam eserlerinin sergilendiği müze olarak hizmet vermektedir..ilk girişte ilk odadan başladığınız da İslam devletinin ilk örneklerinin verildiği halife i raşidin ile başlayıp oda oda emevi Abbasi Eyyubi Memlûk Selçuklu Safavi Osmanlı son dönemlerine kadar geçen süreçte zaman yolculuğuna çıkıp her dönem verilen sanat eserlerinin gelişime şahit oluyorsunuz.

G
5/5

Heyecan verici müze. Zemin kattaki etnografya odalarını kaçırmayın. Geçit törenlerinin ve önemli olayların yaşandığı terastan güzel manzara. Sesli rehber buna değer.

S
4/5

Aslında müzeyi çok beğendim. Kronolojik olarak anlatılan beylikler, devletler ve bıraktıkları sanat eserlerinden kesitler güzel düzenlenmiş. Üşenmedim tek tek okudum, üşenmeyin okuyun; Anadolu ve Mezopotamya'da hüküm sürmüş devletleri, bitiş sebeplerini, bıraktıkları sanat eserlerini, kimlerin nerelerden geldiğini ve nerelere gittiğini öğrenirsiniz. Yine de, müze restorasyonu biraz tuhaf geldi, içerideki ve dışarıdaki hissedilmesi gereken otantik ve tarihi ortam, daha çok günümüz müzelerine benzemesi sebepli kaybolmuş gibiydi. Üzücü geldi bu durum. Sonradan yapılan merdivenlerden Sultan Ahmet Camii'nin güzelliğine bakarken, yüzünüzü yere çevirdiğinizde gördüğünüz şey koca bir beton boşluk. Çınar ağacı çok şükür duruyor, şimdilik. Asıl adı İbrahim Paşa Sarayı olan bu binanın, yan duvarına bitişik olan Tapu ve Kadastro binasının arkasından Belediye Çay Bahçesi'ne kadar devam ettiğini biliyor musunuz?! Geziye açık değil henüz, restorasyonun devam ettiği söyleniyor. Yani, bu saray gezdiğiniz kısımdan çok daha büyük. Gerçi, tapu binasının sarayın orta yerindeki boşluğa yapılmış olması her ne kadar saçma gelse de, zamanında orasının (şu ankinden küçük olan haliyle tabi ki) defterdarlık olması, duruma biraz ışık tutuyor. -1.kattaki hipodrom kalıntıları, aslında sarayın komple hipodromun izleme duvarları, oturakları üzerine inşa edildiğini kanıtlıyor. Biraz ileride, Marmara Ünv. eski rektörlük binasının da gerisinde bulunan, 2000 yıllık hipodromdan günümüze ulaşan en büyük kalıntısı olan duvarın üzerine inşa edilen meslek lisesi ve de alt kısmına önce inşa edilip sonra yıkılan ama fayansları halen duran gecekonduyu hatırladım...

M
1/5

Programda saat 20.00'ye kadar diyor, gittiğimizde bize sadece 19.00'a kadar girebileceğinizi ancak 8'e kadar kalabileceğinizi söylediler. İçeri girdiğinizde saat 7'de kapanacağını söylüyorlar ve sizi dışarı çıkarıyorlar. Programı değiştirip güncelleme yapmadılar mı, yoksa kurumdaki insanlar bir saat erken mi ayrıldılar, her halükarda dağınıklar ve tam bir iletişim eksikliği var mı bilmiyorum. O yüzden tavsiye etmiyorum, İstanbul gibi güzel bir şehirde böyle ilginç yerlerin bu tip şeyler yüzünden gölgede kalması çok yazık.

G
5/5

Türk tarihi ile ilgili,dönemlerine göre ayrılmış,gelişmeleri aşama aşama görebildiğiniz, yazılı eserleri ağırlıklı olarak sergilenen muazzam müze.... Gezdikçe doyamadım en yakın zamanda tekrar gitmek istiyorum. Aynı zamanda kâbenin anahtarı, sakal-ı şerif, peygamberimizin ayak izi gibi maneviyatı yüksek özel eserleri de barındırıyor...

E
5/5

Türk devletlerinin kronolojik olarak sanatsal gelişimine, günlük hayatına şahitlik edebileceğiniz, dekoru ve atmosferi ile sizleri içerisine alan bir müze. Görülmeye değer eserlere sahip. Müzekart geçerli.

E
5/5

Pargalı ibrahim paşanın sarayıdır. Memlüklüler, emeviler, abbasiler ve daha bir çok islam devletinin eserler var. Müzenin avlusu çok güzel, kuş cıvıltılarıyla dolu. Müze sultanahmet meydanında bulunuyor ve müze kartı geçiyor.

N
5/5

Daha önce İbrahim Paşa sarayı olarak kullanılan mekan şuanda Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır. 4 Halife döneminden Osmanlı dönemine ait eserler vardır içerisinde. Bahçedeki etnografya bölümünü de ziyaret etmeyi unutmayın 🙌 Tarihi bilgiler için ınstagram'da @vakanivüshanim sayfama bakabilirsiniz 🙌☺️

F
5/5

Tek kelime ile muhteşem!! Muhakkak uzun bi zaman diliminde gidin, sizi 4 Halife döneminden günümüze kadar gidecek bir İslam eserleri yolculuğu bekliyor.

S
4/5

Müze gayet kapsamlı, mimari zaten harika. Kafede Müzekart’a indirim var. Sultanahmet & Dikilitaş manzaralı şu güzelim avluda beklediğim Türk kahvesi sunumu bu değildi ama. Kesinlikle iyileştirilmeli, fincanlara geçilmeli. (Çoğunlukla yabancı turistler ziyaret ediyormuş bir de müzeyi, görevlinin söylediğine göre)

S
5/5

Muhteşem bir müze binası kalabalığın içinde sakinliği bir yana 1 oda sadece sakalı şerife ayrılmış muhakkak listenizin başına alın. En az 1.5 saat ayırmalısınız küçük gibi ama görülecek çok eser var.

H
5/5

Müze kart geçerli Kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden

E
1/5

Kapının karşısında vestiyer yazmasına rağmen böyle bir hizmetlerinin olmadığını "Yok öyle bir şey!" diye kaba bir üslup ve tonla söyledi görevliler. Ziyaretçilerle pek etkileşim kurmak istemediklerini düşünüyorum ancak yaptıkları iş sosyal olmayı gerektiren bir iş. Kültür Bakanlığının hangi müzesini ziyaret etsem kapıdakilerce azarlanıyorum. Ayrıca müzenin rahatça ziyaret edilebilmesi ve eserlerin güvenliği açısından eşyaların bırakılabileceği bir yerin olması önemli. Özel müzelerin çoğunda bu zorunlu. Devlet müzeleri maalesef hizmet kalitelerini geliştirmek için hiçbir çaba göstermiyor.

A
5/5

Yüksek müze! Şiddetle tavsiye edilir

Ö
5/5

Türk ve İslam Eserleri Müzesi Sultanahmet'te gezilmesi gereken ilk durağını olsun, özellikle sergilenen halılar mükemmel ve bu halıların neredeyse %70 i Uşak halısı, memleketime bir kez daha gurur duydum, son düzenlemeleri de beğendim, çevre düzenlemesi de güzel olmuş, ecdadımızın eserleri mükemmel.

S
5/5

Birçok devletten kalan eserleri görme imkanına kavuştuğunuz muazzam bir müze. Müze kartın geçerli olduğu bu müzeyi görmenizi tavsiye ederim. Ülkemizde Türk-İslam eserlerini topluca kapsayan ilk müzedir. 1984’te Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Yarışması Jüri Özel Ödülü’nü ve 1985'te de Avrupa Konseyi-UNESCO’nun çocuklara kültür mirasını sevdirme konusundaki ödülünü almıştır. Müze, dünyanın en iyi halı koleksiyonlarından birine sahip olmasıyla da tanınmaktadır.

P
5/5

Sultanahmet meydanında bulunuyor. Müze kart geçerli, öğretmen ve öğrenci ücretsiz. Eskiden İbrahim paşa sarayıymış…

K
5/5

Türk ve İslam eserleri müzesi dikilitaşların bulunduğu meydanın batı kısmında bulunuyor. Eski İbrahim paşa sarayının olduğu yer şu an müze olarak kullanılmış. Müzenin içindeki bir kısım da aynı zamanda eski hipodromun bir parçası. Ayrıca eserlerin teşhir ve tanzimi oldukça hoş olmuş. Müze kartla girebilirsiniz. Mutlaka görmeniz gereken bir müze.

P
3/5

Müze kart geçerli. İslam eserleri (Hz. Muhammed'in ayak izi, sakalı şerifi, şam evrakı, kabe örtüleri vb) ve daha bir çok eseri görmek mümkün... Müzede eserlerin açıklamalarının olmaması büyük eksiklik. Örneğin; sakalı şerife bakıyorsunuz ama adında 'Lihye-i Saadet' yazıyor. İngilizce olarak açıklama yapılmış sadece... Çoğu eserde ne işe yarar, neden burada diye bakakalıyorsunuz. İlgili kişilerin bunları düzeltmesi gerektiğini düşünüyorum. Işıklandırmanın da biraz daha düzgün sağlanması gerekli. Bazı bölümlerde yürümek sıkıntılı.

H
5/5

Sürekli gittiğimiz bir meydanda olmasına rağmen kendini ustaca saklamış bir yer. Biraz dikkatlice bakmak gerekiyor.mutlaka görülmesi ve ziyaret edilmesi gerekli.

P
5/5

Müze kart ile giriş yapabiliyorsunuz. Büyüleyici bir atmosferi var, eserlerden bugüne ders çıkarabilip icraate geçebilene ne mutlu :)

A
4/5

Birkaç bölümden oluşuyor bahçe bahçenin altında tarihi kazılardan çıkarılmış bir bölüm bahçeden girişte küçük odacıklar ve 2. Katta da mekke ve medineden getirilmiş kutsal emanetler sergileniyor

S
5/5

Şehrin ortasında bütün o gürültüden insan kalabalığından uzakta sizi başka bir zamandaymis gibi farklı bir dünyaya götürüyor. Bu müzeyi tercih nedenlerinden biride zaman zaman sergilerin olması, tabi pandemi dönemi olduğundan sergiler şuan için malesef yok. Çok sıklıkla olmasada uğradım bu müzede yeni bir bölüm açılması bu ziyaretinde adeta süpriz oldu. Müzeleri gezin başka zamanlarda seyahat edin. Ayrıca arkadaşlarinizi kahve icebileceginiz bir saraya davet edin. Tıpkı benim gibi. Herkese keyifli geziler diliyorum. Sevgiyle kalın...

S
5/5

Tarihi dokusu ve içinde barındırdığı eserler açısından kesinlikle görülmesi gereken bir müze.Sergi salonunun atmosferi muhteşem,dilerim birgün ben de orada bir sergi açabilirim.

Z
5/5

Harika bir yer müze kartı ile giriş yapabilirsiniz . . . Kutsal emanetler bölümünde harika bir atmosfer var . .ortalamam 1 saat burada gezebilir güzel güzel fotoğraflar çekebilirsiniz . . Ailecek katılabilirsiniz . . Bütün tarihî dönemleri tek çatı altında bulabilirsiniz:))😊

Ş
5/5

Müze Kart geçerli, müze kartı olanlar ücretsiz şekilde girebilirler. Müze oldukça büyük ve yaklaşık 2 saatte müzeyi bitirdik. İçerisinde pek çok tarihi ve sanat eserini barındırıyor. İSLAM DÜNYASININ NADİR ESERLERİNİ BARINDIRIYOR Abbasi, Memlük, Selçuklu ve Osmanlı döneminin az bulunur örneklerini sergileyen müzedeki eserler, İslam dünyasının farklı köşelerinden toplanmış. Müze, dünyanın en iyi halı koleksiyonlarından birine sahip ve o kadar çok halı ve seccade var ki. El sanatlarından, hat sanatına kadar pek çok eser mevcut. Kesinlikle gidip görmenizi tavsiye ederim, pişman olmazsınız.

M
5/5

Bu müze oldukça güzel. Hatta şu an da Mukaddes Yol isimli bir sergi var ve bunu da gezerseniz harika. Sarayın yapısının yanı sıra kutsal eserleri kaçırmayın.

M
5/5

Mükemmel bir gezi noktası. Görülmesi gereken , peygamber efendimizin sakalı şerif inden , Kâbe örtülerine , 4 halife donemleri ve sonrası kurulan İslam devletlerinden kalıntılar eşliğinde her dönemin hattat larindan çeşitli Kur'an yazmalarina , sandukalardan , halılara , bayan taki larindan giysilere . Müze kart muhakkak alınması gereken geçmişe açılan kapının anahtarı.

B
5/5

Müze 90 dakikada detaylıca gezilebilir. Hipodrom bölümü fena değil, kalan bölümler de oldukça ilgi çekici. Dünya Savaşı'ndan sonra son anda anavatana getirdiğimiz kutsal emanetler de var müzede. Görevliler de çok cana yakın insanlar kimi gördüysem şu bölüme de baktınız mı falan diye ilgilenmeleri gerçekten diğer müzelere de örnek olması gereken tarzda.

S
5/5

Yaşadığımız şehrin, inandığımız dinin, varlık ve yokluk ile ilgili keşfetmem gereken daha çok şey var diyenlerin mutlaka gezmesi, okuması gereken enfes bir yer. Dünyadan soyutlanıp mana alemine ışınlandığınız enfes bir ortamdır burası

H
5/5

Sultanahmet de en güzel ve özel müzelerden dir. İçerisinde eserler Osmanlı döneminde de müzelerde sergilendiği için kıymetlidir. Abbasiler, Emeviler, Memluklular, Selçuklular ve Safeviler gibi bir çok dönemden kalan kutsal eserler müzede çok güzel bir şekilde sergilenmektedir. Bu müze binası Kanuni Sultan Süleyman döneminde Sadrazam İbrahim Paşa'nın sarayı olarak kullanılmakta olması da, geziye ayrıca keyif katmaktadır.

F
5/5

Sultanahmet meydanında yıllardır önünden geçtiğimiz müzeyi gezmek bugüne nasip oldu. Kutsal emanetleri görme fırsatını kaçırmayın... Müzekart geçmektedir.

Ö
5/5

Muazzam bir müze.Hemen hemen tüm türk devletlerinden eserler var.Kuran-ı Kerimin ilk nüshâlarından tutun,Osmanlı devletinden kalma ev,iş,saray eşyalarına kadar birbinden güzel eserler mevcut,sarayın girişinde sizi bizans döneminden kalma hipodromun kalıntıları karşılıyor.Alt kat balmumu heykelleri ve osmanlı ev düzeni,osmanlı kahvehane düzeni,osmanlı minyatür sanatçısını tasfir eden balmumu heykelleri,osmanlı döneminde mutfakta,hamamda,aklınıza gelicek hayatın her yerinde kullanabiliceğiniz eşyalar mevcut.Üst kata çıktığınızda sizi selçukludan tutun cengiz han devrindeki mermerlerde bulunan el yazmalarına kadar eserler karşılıyor.Mutlaka gidip görün çok şey kaçırırsınız.

N
5/5

Öncelerinin "Sultanahmet Sarayı", sonralarının "İbrahim Paşa Sarayı" ve günümüzün "Türk ve İslâm Eserleri Müzesi". Karşınızda Türk ve İslâm sanatı eserlerini içinde barındıran ilk Türk müzesi 🙂 🔖Bunları biliyor musunuz? ↘ Türk ve İslâm Eserleri Müzesi ↙ 16.y.y.'dan günümüze ulaşan Osmanlı Mimarisinin en önemli sivil mimarî örneği olan Pargalı İbrahim Paşa Sarayı, Roma Döneminde inşa edildi, Hipodrom'un kademeleri üzerinde yükseldi. Sarayın kesin olarak hangi tarihte ve kimin tarafından yaptırılmış olduğuna ilişkin herhangi bir belge bulunmamakla birlikte, dönemin tarihçileri (Solakzade) Sultan II.Bayezid (1481-1512) döneminde yapılmış olduğunu belirtir. Sarayın ve Ibrahim Paşa'nıb adının geçtiği ilk belgeler ise Kanuni Sultan Süleyman dönemine aittir. 1520 tarihli ilk belgeden Kanuni'nin İbrahim Ağa için sarayı tamir ettirdiği anlaşılmakta, tarihi bulunmayan ikinci belgede ise saraydan "İbrahim Ağa'nın Evi" olarak söz edilir. İbrahim Paşa, 1524'te Kanuni'nin kız kardeşi, Yavuz Sultan Selim'in kızı Hatice Sultan ile bu sarayda yapılan bir düğünle evlendi. Saray, İbrahim Paşa'nın 1536'da öldürülmesinden sobra bir süre "Sultanahmet Sarayı" olarak anılsa da halk arasında İbrahim Paşa Sarayı adı ile yaşadı ve aralarında Bosnalı İbrahim Paşa'nın da bulunduğu Osmanlı sadrazamları tarafından da kullanıldı. Düğün şenlikleri, ayaklanmalar gibi birçok tarihî olaylara tanıklık eden Saray'ın 18.y.y.'ın ilk çeyreğinde artık saray olarak kullanılmayacak durumda olduğu 1725 tarihli bir belgeden anlaşılır. Sadrazam sarayı olarak kullanılmasının yanı sıra; kışla, elçilik sarayı, defterhane, mehterhane, dikimevi ve cezaevi gibi işlevlerle de kullanıldı. Osmanlı minyatürleri, Batılı sanatçıların tablo ve gravürlerinde karşımıza çıkan, Evliya Çelebi tarafından "Vezir saraylarının en büyüğü hatta İstanbul'un en büyük sarayı" olarak anlatılan bu saray; Osmanlı Dönemine ait diğer saray ve köşk örneklerinden farklı olarak taş malzeme ile inşa edildiği için günümüze kadar ulaşabildi.

Ö
5/5

Sultanahmet Meydanı'nda, Dikilitaş'ın karşısındaki müzeye giriş 60 TL, müzekart geçerli. Türk ve İslam tarihi kronolojik olarak düzenlenmiş. Kutsal emanetlerin, Selçuklu dönemindeki halıların, Osmanlı saray hayatında kullanılan objelerin sergilendiği müzenin iç mekanları kadar bahçesi ve manzarası da bir o kadar keyifli. Sultanahnet'in dar sokakları, turist yoğunluğu ve otopark sorunu düşünülünce toplu taşımayla gidilmesini tavsiye ederim. Emeği geçenlere teşekkürler.

F
5/5

Sultanahmet meydanında ki bu müzeyi gezmekten büyuk keyif alacaksiniz. İlk Türk beyliklerinden baslayıp Osmanlı'ya kadar bir sureç anlatımi ve o yıllara ait eşya bilgi ve belgeler tanıtiliyor. Peygamberimize ait kutsal emanetler ile antika degeri yüksek halıların desen ve buyüklukleri beni çok etkiledi.

M
4/5

Türk tarihini çok detaylı ve güzel bir şekilde açıklamaktadır. Bunun yanı sıra islam tarihini ve Hz.Muhammed (s.a.v) peygamber efendimizin sakal-ı şerefini görebilirsiniz. Başta çok bir şey beklemiyordum ama iyi ki girmişim dedim.

C
5/5

Gerçekten köşede kalmış müthiş bir müze daha önce nasıl keşfedemedim diye kendime bugün defalarca sordum mutlaka gezilmesi gereken bir özellikle kutsal emanetler kısmı tüylerinizi diken diken edecek.

A
5/5

Tarihi dönemlere ayrılmış şekilde İslami eserler sergileniyor. Halı, mushaf, kutsal emanetler, kabir taşları, Emevi ve Abbasi kitabeler, ahşap kapılar, mescid süsleri, ev eşyalar, Osmanlı kıyafetleri, kahve, gölge oyunları. Görülmesi gereken bir yer. Evkaf-ı İslamiye ilk müzelerimizdendir.

Ö
5/5

Muze Sultanahmet meydaninda bulunuyor.Muze kart ile girilebiliyor.İcerisinde com degerli eserler bulunmakta.Donemlere ait Kur'an-ı Kerim , Kâbe anahtari, örtüsü,kutsal bazi emanetler vb..Mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir muze...

Siz de beğenebilirsiniz

📍 Sururi, Rüstempaşa Sk., 34120 Fatih/İstanbul

💬 Rüstempaşa Medresesi’nde açılan Bediüzzaman Said Nursi ve Risale-i Nur Müzesi, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. İstanbul İlim ve Kültür Vakfı bünyesinde...

Fatih En İyi Bilim müzesi Listesi Fatih En İyi Tarih müzesi Listesi İstanbul En İyi Tarih müzesi Listesi

📍 Veliefendi, Prof. Dr. Aziz Ergin Cd No:1, 34025 Zeytinburnu/İstanbul

💬 Matematik atölyesine gidiyoruz çocuklar çok eğlenceli buluyor

Zeytinburnu En İyi Bilim müzesi Listesi Zeytinburnu En İyi Eğitim merkezi Listesi

📍 Fatih, Mescit Sk. No:26, 34909 Sultanbeyli/İstanbul

Yorumunuzu yazın


Hata
Hata Alınıyor: Mesajınız gönderilemedi. Lütfen daha sonra deneyin.
Sistem bilgisi
Lütfen adınızı girin.
Lütfen yorumunuzu girin.


Bu alan zorunludur