Adres: | Muradiye, Prf. Dr. Halil İnalcık Sk. No:3, 16040 Osmangazi̇/Bursa |
---|---|
Telefon numarası: | +2247163732 |
Kategoriler: | Müze Bilim müzesi |
Çalışma saatleri: | Cumartesi 09:00–17:30, Pazar 09:00–17:30, Pazartesi Kapalı, Salı 09:00–17:30, Çarşamba 09:00–17:30, Perşembe 09:00–17:30, Cuma 09:00–17:30 |
Web sitesi: | http://www.bursamuze.com/ |
Google Haritalar'da Aç |
Muradiye medresesi restorasyondan sonra, yeniden işlevlendirilerek el yazmaları müzesi olarak 18 Ocak 2019 tarihinde hizmete açılmıştır. Büyükşehir belediyesi tarafından Bursa ya kazandırılan müze, konusu itibari ile Türkiye’de bu anlamda önemli örnekler arasında sayılmaktadır. Muradiye El Yazmaları Müzesinde odalar ve revak tamamen sergi alanı olarak kullanılmaktadır. Üzeri kapatılan avluya ise etkinlik ve atölye alanı olarak yeniden işlev kazandırılmıştır. Medreseye giriş, sağ odadan başlanmak üzere sırası ile 10. odaya kadar, Kur’an -ı Kerim’in ilk nazil olduğu zamandan günümüze Kur’anın yazılışındaki aşamalar, hat sanatı yoluyla kronolojik olarak izlenmektedir.
Külliye içinde bulunan medrese binasidir. Mevcut olarak el yazmalari müzesi olarak kullanılıyor, aynı zamanda içeride sergiler de var. Ücretsiz.
Tophane Meydanı tarafından geldiğinizde Muradiye Külliyesi sağ tarafınızda kalmakta olup sokağa girilmez levhası bulunmaktadır.. Ters yön olarak 50 metre giderim derseniz başka ben hemen sola dönerek ara sokağa arabamı bıraktım kısa bir yürüme mesafesi sonrasi külliyesi geldim. Sultan 2 Murat tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan külliyenin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.. Muradiye Medresesi ve Külliyesi Bursa Büyük Şehir Belediyesi tarafından 2012-2017 yillari arasinda kapsamlı bir restorasyona alınmış ve Ocak 2019 yılı itibari ile Muradiye El Yazmaları Müzesi olarak ziyarete açılmıştır...Girisler ücretsizdir..
Kuran, el yazmaları ve diğer islami kültür öğelerinin bulunduğu medreseden dönüştürülmüş bir müze. Muradiye külliyesinde yer alıyor. Avlunun üstünün kapatılması uygun olmamış. Böyle özgün yapılara bu tür müdahaleler yapılmamalı giriş ücretsiz.
Harika bir restorasyon yapılmış. Avrupa da gördüğümüz müzeler kalitesinde bina içleri ayrı, bahçesi ayrı güzel düzenlenmiş. Ecdada saygımızı gösterilmiş. Emeği geçenlere teşekkürler
Hem yapı olarak hem de içerisindeki eserler olarak kaliteli bir müze. Bursa'ya gelince kesinlikle ziyaret edilmeli. Girişi ücretsiz.
Manevî huzura ermek için gidilmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda yer alan bir mekan. Girişte her hangi bir ücret talep edilmiyor. Personel yönlendirici ve güler yüzlü. Gösterimde olan Kur'an-ı Kerimler el yazması,zaanatkar insanların yaptığı işler daha detaylı anlatılabilirdi. Bir çok eser saygıya değer insanlar tarafından bağışlanmış. Kâbe-i muazzamanın farklı zamanlar örtüleri sergileniyor.
Bursa'da bulunan Muradiye Külliyesinin bir parçası olan Muradiye Medresesi şuan Muradiye Kur'an ve El Yazmaları Müzesine ev sahipliği yapıyor. Hoş, zarif ve güzel bir mamirisi var. Farklı sanat dallarına yönelik eserler ve alet ekipmanlar mevcut. Sayılarının artması temennisiyle. Emeği geçenlere teşekkürler.
2. Murad türbesi muradiye camii ve kuran müzesi aynı yerdeler gerçekten güzel ve görülmesi gereken tarihi bir yer. Ücret talep edilmiyor
Muradiye medresesi restorasyondan sonra, yeniden işlevlendirilerek el yazmaları müzesi olarak 18 Ocak 2019 tarihinde hizmete açılmıştır. Büyükşehir belediyesi tarafından Bursa ya kazandırılan müze, konusu itibari ile Türkiye’de bu anlamda önemli örnekler arasında sayılmaktadır. Muradiye El Yazmaları Müzesinde odalar ve revak tamamen sergi alanı olarak kullanılmaktadır. Üzeri kapatılan avluya ise etkinlik ve atölye alanı olarak yeniden işlev kazandırılmıştır. Medreseye giriş, sağ odadan başlanmak üzere sırası ile 10. odaya kadar, Kur’an -ı Kerim’in ilk nazil olduğu zamandan günümüze Kur’anın yazılışındaki aşamalar, hat sanatı yoluyla kronolojik olarak izlenmektedir. Hat sanatıyla beraber diğer İslam kitap sanatları arasında yer alan cilt ,tezhip, minyatür ve ebru sanatı ile ilgili örneklerin yanında, bu kitap sanatlarının yapım aşamalarını gösteren kısa video çekimlerine de yer verilmiştir. Medreseye girişin tam karşı cephesinde yer alan ana eyvanda ise 18. Yy dan kalan Hüdavendigar (1.Murad) sanduka örtüsü ve Bursa’da medfun olan diğer sultan isimlerinin yazılı olduğu levhalar sergilenmektedir. Kaynak: Bursa Müze
Ücretsiz gezebileceğiniz çok önemli eserlerin,kabe örtüsünün de olduğu müze.
Muhteşem bir yer. İslam dünyasına ışık tutacak eserler barındıran, hat ve ebru sanatlarının örneklerini görebileceğiniz bir yer.
Ücretsiz bir müze. Hem bina hem içindeki eserler keşfetmeye değer. Yolu düşenlerin 10 15 dakikasını ayırıp gezmesini tavsiye ederim.
Öncelikle çevremden duyduğum bir yanlışlığı gidermek istiyorum. İnsanlar el yazması deyince kenarları nakışlı olan örtü modeli zannediyor. Bu müzenin onunla ilgisi yoktur. Matbaanın olmadığı dönemde El yazması olan Kur'an-ı Kerim örnekleri mevcut. Baska eski dini kitaplar da var. Ayrıca hat sanatıyla ilgili eserlerde mevcut.
İçeride çok çeşitli güzel elyazmaları, bilgilendirici videolar ve oturmak için dinlenme alanları var. Görevliler güleryüzlü ve ilgili. İçeriye giriş için herhangi bir ücret istenmiyor. Girişte ve içeride basamak olan yerlerde tekerlekli sandalye geçişine uygun rampalar mevcut.
Müzeyi ve içindeki hatları buyuk bir keyif ve huş'u ile izledim. Osmanlı'nın ilk başkentine yaraşır bir mekân olmuş. II.Murat Külliyesi ile beraber mutlaka ziyaret edilmeli
Muradiye Medresesi restore edilerek müzeye dönüştürüldü. 10 medrese odası içerisinde Kuranın ilk yazıldığı zamandan günümüze yazılış aşamalarını takip edebilirsiniz. Hat sanatına dair eşyalarda sergileniyor. Ana eyvanda ise 18. yüzyıldan kalan Sultan Murad Hüdavendigar sanduka örtüsü ve Bursa'ya defnedilmiş olan diğer sultanların isimlerinin yazılı olduğu sanduka levhalar var.
Çok güzel, sessiz sakin bir ortam. Sergilenen eserler çok anlamlı. Çok güzel bir şekilde değerlendirilmiş bir medrese. Gezerken kısık ama hoş bir müzik ile gezme fırsatı sunuyor.
Pek ilgimi çeken bir yer değil açıkçası. Sunum açısından oldukça zayıf. Millet sümer döneminden kalma taş tabletin çevirisini koyuyor burada ziyarete gelen Türkiye vatandaşı değil de Suriyelilermiş gibi davranmışlar. Yapı 2. Murad dönemi yapılan eski bir medreseymiş hoş ve uğranılabilecek bir yer.
Kuran'ı Kerim'in nazil olduğu zamandan başlayarak her odacıkta kronolojik sıra ile ilerleyen el yazması Kuran'ların ve dua kitaplarının, Hilye-i Şeriflerin, işlemeli Kabe örtülerinin, ünlü hattatlara ait çok değerli eserlerin sergilendiği, hat sanatına dair bilgilerin verildiği özenli hazırlanmış güzel bir müze. Medresenin kendisi de çok tarihi. İslam ve sanatın bir araya gelmesinden kaynaklanan inanılmaz güzel ve maneviyatlı bir mekân haline gelmiş. Diğer bir yorumda yazıldığı gibi, huşû içinde geziyorsunuz müzeyi. Yalnız bazı eserlerin açıklamaları yeterli değil, bazı odalarda sergilenen eserlerin de kimisinin el yazması kimisinin baskı olması kafa karıştırıyor.
Çok güzel hat eserleri var. Eski medrese en azından iyi değerlendirilmiş. Emeği geçenlere teşekkürler.
Müzede 10'a yakın oda ve büyük avlusan oluşuyor Kur'an -ı Kerim'in ilk indiği zamanlardan günümüze yazılışındaki aşamalar, hat sanatı yoluyla kronolojik olarak görülebiliyor. Ayrıca hat sanatı ile ilgili detaylar,araç gereçler de mevcut.
Muradiye külliyesinin bir parçası olan müze maneviyatı yüksek gidilmesi gereken yerlerden bir yer. Girişi ücretsiz olup park sorunu yaşanabilir. Külliyeye varmadan sokaklardan birine park edip gitmek uygun olacaktır. Muhteşem eserlerin olduğu ve bu eserlerin yapılmasında kullanılan araç gereçlerin sergilendiği müthiş bir müze.
Söyleşi,konferans , farkli sanatlarin(ebrû , hat) tanitimina da yer veren mekan. Bursa da oldugum muddetce ziyaret edeceğim .
Bursa'ya araştırırken en çok bu müzeyi merak etmiştim. Merakımı da hak eden bir müze oldu. İlgiyle takip ettim. Tezhip, hat ve çini sanatlarına ilgi duyanların hayranlıkla gezeceğine inanıyorum. Çok güzel çok değerli olan bu müzeye giriş ise ücretsizdi.
Bursa'ya gelindiğinde mutlaka gezilmesi görülmesi gereken bir müze
Yapımında emeği geçenlerden Allah razı olsun, İslam eserlerinin nasıl vücuda geldiğini anlatan güzel ve ferah bir müze.
Çok fazla bir eşya yok. Daha önce benzer bir müzeyi gezdiyseniz vakit kaybı olur
Çok güzel maneviyatı yüksek görülmesi gereken bir müze
İçerisinde çok güzel eserler ve tarihi eşyalar var kesinlikle görülmesi gereken bir müze. Girişteki güvenlik bey ilgili birisiydi girer girmez ufak bir bilgilendirme yaptı herkese.
Bursa gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi. Özellikle çok kibar bir müze sorumlu müdürü var. Değerli ilgisinden dolayı kendisine teşekkür ederim.
El yazması Kur'an-ı Kerim'ler ile Osmanlı zamanından kalma çok değerli bir medrese. Padişah çocuklarına eğitim verilmiş zamanında. Kesinlikle görülmeli.
Çocuğun öğretmenin sergisi için gittik tarihi eserleride gezdik güzel bir mekan
Beni etkiledi.kesfedilecek bi yer.yolu dusenlerin ugrasmasini tavsiye ediyorum.ayrica ücretsiz.
Oda oda bölümlü tarihi bir mekan. Odacıklarda el yazma eserler, Kuranı Kerim’ler mevcut. Külliye de mutlaka gezilmeli. Çok maneviyatlı bir yer.
Öyle güzel eserler var ki özellikle Kâbe örtülerinin olduğu oda çok güzel. Hepsi nâdide.Meraklısı mutlaka gitmeli. Giriş ücretsiz..
Görülmesi gereken bir tarih
Çocuklara çok güzel Bursa tanıtım kartları hediye ediyorlar. Müze ve eserler zaten güzel. Ziyaret tavsiye edilir.
Bursa'nın narin bir külliyesi 1 sene evvel yapılmış ve Bursa'ya iyi değer katmış bir yer. Tasavvuf Konserlerini burada yapıyorduk
Gencleri cocuklari goturelim muhakkak. Gidemeyenler icin bir cok foto yayinladim ama gidip gormek gerek. Kabe ortuleriekke toprago Hz Muhammed sav in kabrinin cizimi..vs Ucretsiz giris ve Muradiye kulliyesinin hemen yaninda. Hatta onun yaninda da Fatih in annesi Huma Hanimin yaptirdigi subyan mektebi simdi ilkokul olarak kullanilan bina var...
Ufak bir müze. Giriş ücretsiz. hes kodu istiyorlar. Kabe nin örtüleri çok güzel.
Tek kelime ile muhteşem, yapan ve emeği geçenlerden Allah cc razı olsun. Ortamın tarihî olması ve içerideki eserlerin maneviyatı kuşatıyor insanı. Kesinlikle görülmesi gereken bir yer
Bursa Kur'an ve El yazmaları müzesi Muradiye külliyesi içinde gezilebilir. Ücretsiz.
Herkesin mutlaka gezip görmesi gereken bir yer. Kur'an ve el yazmaları hakkında genel bilgiler yanında hattatlık, kağıt imalatı, tezhip sanatı gibi pek çok teknik konuda doyurucu bilgi veriyor. İçinde kabe örtüsü, ravza-i mutahharada kullanılan örtüler var.
Ziyaret edin 01 Temmuza kadar açık bir sergi var bende gideceğim.
Mutlaka gelip görmenizi tavsiye ederim.
Muazzam bir müze
Muhteşem bir yer. Güzel eserler mevcut.
Kesinlikle gidilmesi gereken bir yer Muradiye Külliyesinin hemen yaninda görülmesi gereken eserler var. Görmeden gelmemelisiniz. Giriş ücretsiz.
Harika, otantik, huzur verici islam tarihinin en değerlileri...
Harika bir atmosfer ve araştırma mekânı..
Tarihin güzelliklerini sergileyen yeni ve guzel bir müze olmuş
Çok beğendim görülmesine değer
Muradiye Külliyesinin hemen yanındaki bu müzeyi mutlaka görmelisiniz.
Harika bir yer buram buram tarih ve estetik dolu bir sergi
Çok güzel maneviyatı olan bir müze mutlaka gidilmesi gerekli
Çok iyi düzenlenmiş. Yeterli zaman ayırmak gerekir.
Gayet güzel giriş ücretsiz gezilecek tarihi yerler var
islama yönelik güzel bir müze gezmekte tanımakta fayda var
Gidip gezilecek güzel yer tavsiye ederim
Muradiye Medresesi.
👍
Cok güzel yer
Huzurlu bir ortam
Burası mutlaka ziyaret edilmeli! Pek çok tarihi eser bizi Osmanlı İmparatorluğu atmosferine sürüklüyor. Kur'an-ı Kerim'in yazım aşamaları kronolojik sırayla izlenmektedir.
Güzel yerdi
600 yıllık medrese şu anda müze olarak kullanılıyor. Muradiye Medresesi, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan Muradiye Külliyesi kompleksinin en önemli parçalarından biridir. 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun 6. Padişahı II. Murad tarafından yaptırılmıştır. Muradiye Medresesi, Türk-İslam coğrafyasında o dönemin en ünlü eğitim kurumlarından biri olarak biliniyor. Yüzyıllar boyunca, zamanlarının birçok seçkin bilim adamı burada ders vermiş ve eğitim vermiştir. Mesela İslam âlimi, Bursa kadısı, Osmanlı Devleti'nin 4. İslam Şeyhi ve 1453 yılında henüz şehzadeyken İstanbul Fatihi olan 7. Sultan Fatih Mehmed'in hocası Molla Gürani, burada öğretmen olarak çalıştı. Medrese, restorasyonunun ardından 2019 yılında Kur'an-ı Kerim ve El Yazmaları Müzesi olarak kapılarını ziyaretçilere açtı. Ortasında orijinal sekizgen mermer çeşmesi ve yaz dersleri için büyük bir eyvanı bulunan kare bir avlu etrafında sıralanan 16 hücreli medrese, günümüzde tamamen sergi alanı olarak kullanılıyor. Avlu, seminerler ve ustalık sınıfları düzenlemek için bir platformdur. Medrese girişinde sağdan başlayarak 10. hücreye kadar olan hücrelerde ise Kur'an-ı Kerim'in yazılma aşamaları kronolojik sırayla takip ediliyor. Bu arada, daha önce her hücrede bir ocak, bir pencere ve duvarlarda üç niş bulunduğunu, köşe hücrelerinde ise iki pencere ve altı niş bulunduğunu görüyorsunuz. Restorasyon sırasında ocaklar kapatıldı. Müzede 18. ve 19. yüzyıllara ait 475 eser sergileniyor. Çoğunlukla el yazmalarında. Bunlar el yazması Kur'an-ı Kerim, el yazması dua kitapları, hat ve tezhip örnekleridir. Bunlardan en eskisi 1772 yılına dayanıyor. İslami kitap sanatının üretim aşamalarını gösteren kısa videolar yer alıyor. Müze açılmadan önce medrese uzun yıllar Sağlık Bakanlığı'na bağlı Erken Teşhis ve Kanser Tarama Merkezi olarak kullanılmıştı. Müzeyi ziyaret etmek ücretsizdir.
Gerçekten harika, harika bakımlı ve İslami eserlerle ilgileniyorsanız kesinlikle bir zorunluluktur. Başlangıç bedavaydı(!) ve ilginç eşyaları ve eski kur'anları görünce harika zaman geçirdim
Ücretsiz Ve mutlaka görmelisiniz... Vay be... Pek çok muhteşem resim.. Bu bir mücevher
Beş yıldız
Harika müze Sadece bir nokta kaybedildi çünkü Türkçe bilmeyen turistler için açıklayıcı tabelaların tercümesi yoktu.
Tarihi mekan. Arkasında mezarlık bulunan eğitim merkezi. Güzel ve öğrenilecek personel.
Küçük ama unutulmaz bir deneyim. Ana bina dışında, Müslüman tarihi mücevherlerinden oluşan çok sayıda mezar var!
Çok güzel bir müze ama ne yazık ki İngilizce açıklama yok 😕 Tabelaları okumak için Google çeviriyi kullandık. Orada çok güzel parçalar var ve heyecan verici. Ücretsiz giriş
Murad 2. Cami Külliyesi Medrese binasında yer alan mükemmel müze.
Çok güzel
Pek çok tarihi koleksiyonun ve eserin izlenebileceği güzel bir deneyimdi. Sunulan her şeyi düzgün bir şekilde incelemek için en az 30-45 dakikaya ihtiyacınız olacak.
İlginç bir yer ziyaret etmenizi tavsiye ederim
📍 Santral Garaj, Dr. Sadık Ahmet Cd., 16200 Osmangazi̇/Bursa
💬 Merinos Fabrikası'nın eski santral binasında ziyarete açılmış olan güzel bir müze. Giriş kapısı ile devam eden salonda bir zamanlar Merinos Fabrikası'na enerji...
Osmangazi En İyi Bilim müzesi Listesi Bursa En İyi Bilim müzesi Listesi
📍 Altınova, Fuar Cd. No:23, 16270 Osmangazi̇/Bursa
💬 Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi bilimin serüvene dönüştüğü yerdir, diyoruz. Bunu demekteki maksadımız bilimin bu çatı altında serüvene dönüştüğünü söylemek değ...
Osmangazi En İyi Bilim müzesi Listesi Osmangazi En İyi Belediye bilgi teknolojisi müdürlüğü Listesi Bursa En İyi Bilim müzesi Listesi Bursa En İyi Belediye bilgi teknolojisi müdürlüğü Listesi
📍 Veysel Karani, BTSO, Eğitim Vadisi, 16270 Osmangazi̇/Bursa
💬 Her bölümünü detaylıca gezme ve tanıma fırsatı bulduğum, imkanları ve öğretmenleriyle öğrencilerin çok yönlü gelişimine büyük katkı sağlayan bir kurum. Birbirin...
Osmangazi En İyi Sanat merkezi Listesi Osmangazi En İyi Bilim müzesi Listesi Bursa En İyi Sanat merkezi Listesi Bursa En İyi Bilim müzesi Listesi
📍 Alipaşa, 9, 3. Başar Sk., 16040 Osmangazi̇/Bursa
💬 Bursa’nın geleneksel yaşam kültüründe unutulmaya yüz tutmuş örf ve adetlerin canlandırmalarla anlatıldığı müzede aynı zamanda geleneksel hayatta kullanılan obje...
Osmangazi En İyi Müze Listesi Osmangazi En İyi Bilim müzesi Listesi Bursa En İyi Müze Listesi Bursa En İyi Bilim müzesi Listesi