Timurtaşpaşa Cami

Timurtaşpaşa Cami

Timurtaşpaşa Cami, Cami olarak Demirtaşpaşa, 2. Demirtaş Sk. No:8, 16230 Osmangazi̇/Bursa adresinde bulunmaktadır. Timurtaşpaşa Cami 66 yorum ve 4.77 puanlamaya sahip.
Adres: Demirtaşpaşa, 2. Demirtaş Sk. No:8, 16230 Osmangazi̇/Bursa
Kategoriler: Cami
Google Haritalar'da Aç

Timurtaşpaşa Cami Yorumları

E
5/5

Eski mahalle camii güzel temiz ,cenaze ivin gittiğim bir camiii.

N
5/5

Bazı kaynaklarda camiyi Timurtaş Paşanın oğlu Ali Bey 792 H. (1389-1390) yılında yaptırdığı, bazılarında ise Yıldırım Bayezıd’ın Emiri Kara Timurtaş Paşa tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Bursa’da Orhan Cami ile başlayan ve Hüdavendigar Camisinde değişime uğrayan kanatlı veya (Ters T) planlı camiler grubundan olan Demirtaş Cami, ortada merkezi bir kubbe, yanlarında tonoz örtülü, doğu-batı eyvanları, güney yönde yine tonoz örtülü bir bölme ile genişletilmiştir. Kuzey yönündeki son cemaat yeri, kesme taş örgülü, yığma dört ayağı birbirine bağlayan sivri kemerlerin oluşturduğu beş bölüm halindedir. Orta bölme diğerlerine nazaran daha geniş ve yüksektir. Orta bölme, geçişinin üçgenlerle sağlandığı büyük bir kubbe ile örtülüdür. Sağ ve solundaki iki bölme küçük kubbelerle, doğu ve batı yönündeki bölmeler ise çapraz tonozlarla örtülüdür. Yanları kapalı, üç sıra kirpi saçaklı son cemaat yerinin ön yüzüne tuğla örgülü yaba, kuş gagası motifleri işlenmiştir. Orhan Cami’nde olduğu gibi iki yanda daire biçimi kurslar yer almaktadır. Kaynakça: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü English The Timurtaş Mosque It was constructed in 1389-1390 by Ali Bey the son of Timurtaş. This mosque is unique because of its sadirvan minaret. The sadirvan is a fountain usually located in the middle of the courtyard. The construction of this minaret was made separetely from the mosque. Under the pedestal and between the brick base, there is a sadirvan and the minaret is raising on them. That makes this minaret unique in the ottoman architecture. Source: Bursa Provincial Directorate of Culture and Tourism.

S
5/5

Minaresi ve camiai farklı yerlerde olan ender görünen camilerden

S
5/5

Bursanın en eski camilerinden ve üstü minare altı şedirvan.

O
5/5

1390 yılında Timurtaş Paşa Oğulları tarafından yaptırılan camii 1966 yılında halkın yardımı ile Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından onarılmış.

İ
5/5

Çocukluğumdan beri Bursa'da birçok kişinin sorduğu bir soru vardır: "Altı şadırvan, üstü minare. Burası neresidir veya nerededir" şeklinde. İşte o sorunun cevabı burasıdır...

S
5/5

Çok eski tarihi ve Timurtaş Paşa'nın gerçek kabrinin olduğu çok güzel bir yer. Unutulup kalmış gibi ama içerisine girince hayatın içinde biz dışında kalmış gibiyiz.

H
5/5

Küçük, şirin, temiz, huzur dolu bir mabed

E
5/5

1390 yılında yapılmış bir tarihi eser. Cok büyük bir camii degil lakin mühim.

Ş
5/5

Kendi adıyla anılan semttedir . Yıldırım Bayezid dönemi devlet adamlarından Kara Timurtaş Paşa tarafından 1390 yılında yaptırılmıştır. İlk aşamada mescit olarak yaptırılmış, 1573 yılında camiye çevrilmiştir. Caminin minaresi binadan ayrıdır. Minarenin ayakları altında bir şadırvan yer almaktadır.

M
5/5

1390 yılında yapılmış osmanlı eseri. Asıl dikkati çeken kısım minaresi. Minarenin alt kısmı şadırvan olması dikkat çekici. 15. Asrın başında timurtaş paşa oğulları yaptırmış.

Y
5/5

Özellikle mihrabı ve minaresi sanat harikası

M
5/5

Bu camii Ulu Camiden'de eski tarihlidir 1389 da başlayıp 1390 da bitmiştir. Bursa’da Orhan Cami ile başlayan ve Hüdavendigar Camisinde değişime uğrayan kanatlı veya (Ters T) planlı camiler grubundan olan Demirtaş Cami, ortada merkezi bir kubbe, yanlarında tonoz örtülü, doğu-batı eyvanları, güney yönde yine tonoz örtülü bir bölme ile genişletilmiştir. Kuzey yönündeki son cemaat yeri, kesme taş örgülü, yığma dört ayağı birbirine bağlayan sivri kemerlerin oluşturduğu beş bölüm halindedir. Orta bölme diğerlerine nazaran daha geniş ve yüksektir. Orta bölme, geçişinin üçgenlerle sağlandığı büyük bir kubbe ile örtülüdür. Sağ ve solundaki iki bölme küçük kubbelerle, doğu ve batı yönündeki bölmeler ise çapraz tonozlarla örtülüdür. Yanları kapalı, üç sıra kirpi saçaklı son cemaat yerinin ön yüzüne tuğla örgülü yaba, kuş gagası motifleri işlenmiştir. Orhan Cami’nde olduğu gibi iki yanda daire biçimi kurslar yer almaktadır. minaresi şadırvanın üstünde yeralan ve mahalle arasinda sıradanlaşmış nadide camilerden biridir çok popüler olmadığı için bursa gezilerinde pek ziyaret edilmez, gelip görülmesi gereken tarih kokulu bu camiiyi gezi listenize eklemenizi tavsiye ederim.

İ
5/5

Üstü minare altı şadırvan ve Camiden ayrı yerde bulunuyor,Bahçesinde Semte ismini veren Timurtaş paşa ve bir sürü kabirler var

M
4/5

Bursa'nın şehir merkezine yakın, ara sokaklarda kalmış, ancak özellikle arayanların bulup ziyaret ettiği küçük ama farklı bir Osmanlı camisi. Tarihi Ulu camiden eskiye dayanıyor. Caminin en büyük özelliği, minaresinin caminin dışında hatta sokağın karşısında olması. Minare çok güzel bir mimariye sahip, görülmesi gereken eski Osmanlı camilerinden..

Y
5/5

Minaresi camiden ayrı özellikteki nadir Osmanlı camilerinden

M
5/5

Altında şadırvan olan ve minaresi camiden ayrı olan tek camii örneği. Dünyada da bu cami tek sanıyorum, ayrıca Ulucamii'den de daha yaşlı. Bu camiyi kim görmek istemez ki :)

B
4/5

Yapım yılı sanırsam, galiba...1348... Bursa'nın eski camilerinden.. Minaresinin camiden ayrı olması ve minarenin altının şadırvan olması diğerlerinden farklı olan bir özelliğidir... Yolunuz düşerse uğrayın derim...

V
5/5

Kaynaklarda “Kara” lakabıyla anılmakta olup ilk Osmanlı vezirlerinden biri kabul edilir. Tarihî geleneğe göre ailesi Osman Bey’in silâh arkadaşlarından Aykut Alp’e dayanır. Babası Aykut Alp’in oğlu Kara Ali Bey olarak gösterilir; ancak bu bilgilerin teyidi güçtür. Hayatının ilk dönemleri ve faaliyetleri hakkında bilgi yoktur. Babasıyla birlikte Marmara’nın güney sahillerinde fütuhatta bulunduğu ve Süleyman Paşa ile Rumeli’de seferlere katıldığı belirtilirse de bu bilgiler yine ilk Osmanlı kaynaklarıyla teyit edilememektedir. Hoca Sâdeddin Efendi onun Orhan Bey zamanında 1334 yılı civarında Gemlik’in alınmasında rol oynadığını ve Rumeli yakasına geçen ilk beyler arasında olduğunu belirtir. Fakat bu bilgiler de şüphelidir. Neşrî ve Rûhî tarihlerinde ise adı, I. Murad’ın cülûsu sırasında yahut Rumeli yakasına ikinci geçişinde Şehzade Bayezid’in yanında, belki de onun lalası sıfatıyla Bursa’da muhafaza hizmetinde kalması dolayısıyla geçer. Daha sonra muhtemelen I. Murad’ın emriyle Lala Şâhin Paşa ile beraber Tunca nehri boyunca yapılan fetihlere katıldı; birlikleriyle Yenice-i Kızılcaağaç ile (Elhovo) Yanbolu’yu ele geçirdi ve Edirne’ye döndü (1367-1369 arası). Ardından Edirne’de vefat eden Lala Şâhin Paşa’nın yerine Rumeli beylerbeyi oldu. Bu görevde iken I. Murad’ın emriyle, Saruhan-ili’nde bulunan konar göçer Türkmenler’i Serez ve Vardar ovalarına yerleştirdiği gibi Manastır, Pirlepe, İştip kalelerini aldı (784/1382); Epir bölgesinde fetihler yaptı; Epir idarecisi Carlo Tocco’nun topraklarına girdi (Karlı-ili bölgesi); buradaki şehirlere saldırdı; Arta’yı baskı altında tuttu. Ayrıca Güney Arnavutluk’ta Savra (Muzakiye) ovasına indi. Buradaki savaşta Balşa’yı ağır bir yenilgiye uğrattı (787/1385). Cenevizliler’le yapılan antlaşma metinlerinde I. Murad’ın yanında adının zikredilmesi şöhretinin iyice arttığını ve Osmanlı Beyliği’nin önde gelen askerî liderleri arasında yer aldığını gösterir.

M
4/5

Bursa Osmangazide bulunan tarihi bir camii.Bu caminin özelliği,minarenin camiden ayrı bir yerde olmasıdır.Minarenin altında şadırvan bulunmaktadır.

S
4/5

Çok güzel bir cami, mihrap tezyinatıda ayrıca güzel. Minarenin camiden ayrı olması da farklı bir hava katmış. Görmeye değer

E
5/5

☪️Ulu camiden daha eski bir cami.☪️

H
5/5

Bursanın minaresi camiden ayrı tek tarihi eser

M
5/5

tarihsel olarak TEK sayılacak bir yapı

T
5/5

Tarihi bir cami Bursa'yı bilmiyenler yerini bulmakta zorluk çekebilirler demirtaş hamamı ile yanyana denebilir tarihi bir mekanı güzel tarihi Bazı kaynaklarda camiyi Timurtaş Paşa'nın oğlu Ali Bey'in 792 H. (1389-1390) yılında yaptırdığı, bazılarında ise Yıldırım Bayezıd'ın Emiri Kara Timurtaş Paşa tarafından yaptırıldığı yazılıdır.

M
5/5

Tarihi dokusu halen faaliyette olan tarihi hamam ile birlikte şehrin içinde ibadetinizi rahatlıkla yapabileceğiniz bir camii

M
5/5

Bursa'da altı şadırvan, üstü minare olan tek eser! 💚💚💚

H
5/5

Osmanlı' nın kuruluş dönemine ait bir yapı...

H
5/5

Şadırvan üstü minare. Etrafı restore edilirse 10 numara olur.

3
5/5

Caminin haziresi, eski mezar taşları ve ağaçları ile şehir karmaşasından uzaklaştırıyor. Caminin karşısında Minare, yanında ise hamam var.

İ
5/5

Müezzin arkadaşımız Yıldırım camisine atanmış, sesi ve makamı da kendisi kadar güzeldi.

M
5/5

Huzur içinde ibadet (namaz )kılınacak mekan

K
5/5

Apartmanlar arasında yaşatılan tarihi ibadet mekani

İ
5/5

Bursa camiilerinden biri ama mutlaka görün ve minberine dokunun bu nasıl bir işçilik eyvallah eyvallah

İ
4/5

Tarihi güzel ve temiz bir cami

T
5/5

Türkiye'nin en ilginç minarelerinden biri

M
5/5

Eski mahallem minaresi ayrı nadir camilerden

E
5/5

Edeceğiniz ibadetleri ALLAH kabul etsin İNŞALLAH

S
5/5

Namazı sakin kafayla kılmak istiyenler bu camiye gelebilirler

M
5/5

1390 da yapılmış tarihi bir yer

M
5/5

timurtaş hocamiz unutulmaz

K
5/5

Tarihi cami

M
5/5

Tarihi bir yer

A
5/5

Tarihi hissetirir

G
3/5

Tuvaletlerin biraz bakıma ihtiyaçi var

A
5/5

Tam tarih

M
5/5

Minaresi dünyada 2 tane..

O
3/5

Tarih ve saat sonra tekrar deneyin

F
5/5

Tarihi bir anıt

K
5/5

👍👍

E
5/5

Tarih kokusu

N
4/5

Cami

M
1/5

Demirtaşpaşa

S
5/5

Minareside çok güzel

D
5/5

Züber çok beyendim

I
5/5

Tarih

I
5/5

Camidir candır.

B
5/5

Maneviyat

H
5/5

Tarih ve huzur

S
4/5

Güzel

ا
5/5

Bursa'nın antik camilerinden biri

R
5/5

Mimarisi benzersiz olan kubbe ile minare, erken Osmanlı döneminin en önemli Osmanlı vezirlerinden biri tarafından yaptırılan küçük bir yolla birbirinden ayrılıyor.

S
5/5

Güzel

A
5/5

Tarihi cami

M
5/5

Tanrı'nın Evi

Ö
5/5

❤🌹

Siz de beğenebilirsiniz

📍 Mollafenari, Seydin Asır Cd. No:95, 16040 Osmangazi̇/Bursa

💬 Seyyid Nasır 14. yüzyıl’da Buhara’dan Bursa’ya gelen ilk alperenlerdendir. Bursa’nın fethine katılmış olan Seyyid Nasır, Sultan II. Murad döneminde yaşamış, 145...

📍 İnkaya, Uludağ Cd., 16370 Osmangazi/Osmangazi̇/Bursa

💬 İnkaya Çınarına giden yolun giriş kısmında bulunan küçük ölçekli camii. bulunduğu sokakta çınarı ziyarete gelenlerin alış veriş yapabileceği mekanlar var. Aslın...

📍 Gaziakdemir, 16190 Osmangazi̇/Bursa

💬 Kültür Park içerisinde yer alan küçük sayılabilecek bir camii. Cami önünde abdest alınacak şadırvan mevcut ancak WC bulunmuyor. Biraz ilerisinde ücretli WC bulu...

📍 Emek Fatih Sultan Mehmet, Şht. Ayhan Yıldız Sk., 16150 Osmangazi̇/Bursa

💬 Emek mahallesinde küçük bir alanda yapılmış ancak şirin çok güzel bir camii!

📍 Tuna, 16200 Osmangazi̇/Bursa

💬 Eski tarihi bir cami. Ancak navigasyona güvenmeyin.

Yorumunuzu yazın


Hata
Hata Alınıyor: Mesajınız gönderilemedi. Lütfen daha sonra deneyin.
Sistem bilgisi
Lütfen adınızı girin.
Lütfen yorumunuzu girin.


Bu alan zorunludur