Kulaksız Cami

Kulaksız Cami

Kulaksız Cami, Cami olarak Barbaros, Karadut Cd. No:8, 35700 Bergama/İzmir adresinde bulunmaktadır. Kulaksız Cami 14 yorum ve 4.21 puanlamaya sahip.
Adres: Barbaros, Karadut Cd. No:8, 35700 Bergama/İzmir
Kategoriler: Cami
Web sitesi:
Google Haritalar'da Aç

Kulaksız Cami Yorumları

B
5/5

1803 yılında yaptırılan caminin ana mekanı (harimi) ve son cemaat mahalli ahşap çatı ile örtülmüştür. Deprem neticesinde kuzey kemerinde oluşan tahribat sonucu duvar örülerek cami mekanına dahil edilmiştir bugünkü son cemaat yeri sonradan yapılmıştır .

S
1/5

Tuvalet çalışanının kendisine pazar tatili vererek abdesthaneyi ve tuvaleti kapatıp yolcu Müslümanların namazının engellendiği camii.

B
4/5

Şehrin merkezinde yer alan tarihi camilerden birisi....

3
5/5

Hacı Hekim Hamamı ile Yeni Cami arasında. Yan cephesinde ve arkada yerde Bizans sütun başlıkları var.

H
1/5

Turistik bir şehrin merkezinde, en meşhur restoranının yanıbaşında yer alan küçük tarihi bir camimiz, bakımsız bırakılmış maalesef. Cami bahçesindeki tuvaletin deliğinden 20cm sıçan çıkıyor, görevli belediyeye haber verelim diyor, İzmir çevresinde normal mi anlamadım doğrusu.

E
4/5

Bergama'yı ziyaret ettiğimizde karşılaştığımız bu cami 1803 yılında yapılmış. Ufak ama sade, temiz ve güzel bir cami.

B
5/5

Hasar görmüş olsa da mihrap enfes

Ç
5/5

Kapısı üstündeki kitabesine göre, bu camini Çelebi Hacı Mehmet in kızı Ayşe tarafından 1217/ (1803) tarihinde yaptırılmış olduğu anlaşılmıştır. Kuzey duvarında bulunan iki kemer kalıntısı , daha eskiden burada bir binanın bulunduğunu anlatmaktadır. Bu kemer duvarında Jimnazdan getirilmiş korent tarzı bir başlık da vardır. Ayrı bir yapı tekniği gösteren bu izlerin XVI. yüzyıldan kalmış olduğu anlaşılmaktadır. Planına göre, 13.3x9.8 ölçüsündeki bu bina, moloz taş ve kireç harçla yapılmış olup , ahşap çatı ile örtülüdür. Cami, son yıllarda esaslı tamir görmüş, yağlı boya ile boyanmış olduğu gibi son cemaat mahallinin önü kapatılmış ve temelden itibaren bir de yeni minare yaptırılmıştır. Yontu taştan yapıdan minaresi yapıdan minaresinin yüksekliği 25m. olup, şerefesine kadar 67 basamaklıdır. Aynı zamanda bu camide halı ve kilim serme usulü kaldırılarak muşamba bölmeli alınlık konmuş ve aralarına yeni Isparta halısı döşenmiştir. Bu suretle Bergama’da bu şekil döşeme bu camide , hayırseverliği ve iş bitirmeliği ile tanınmış olan tabak Hacı Eşref Uysal ın himmetiyle yapılmıştır. NOT: Bu caminin önünde dış daire, arkasında iç daire denilen iki medresesi bulunuyordu. Bunlar bugün yıkılmıştır. Bu Caminin adı beratlarda Gazi Hayrettin Camisidir. Eskiden bu semtin adı da böyle idi. Müftü Mahmut Efendinin kulaksız çömezinin burada imamlık yapmasından bu adı aldığı söylenmektedir.

H
5/5

2020 yılında gitmiştim yol üzerinde gördüğüm hoş bir cami küçük baya onu bilerek gelin tarih ve taş yapı beğenenler için güzel yapı.

Y
5/5

Caminin isim tabelasında 1217/1803 yılında Çelebi Hacı Mehmed’in kızı Ayşe yaptırmıştır diye yazıyor. Eski bir yapının kalıntısı üzerine yapılmıştır deniliyor. Caminin batı yönündeki duvar eski yapıya aittir. Değişik dönemlerde yapılan onarımlarla ve yakın tarihlerde önüne yapılan ilavelerle özelliğinden büyük ölçüde uzaklaşmıştır. Kulaksız Cami Vakıflar genel Müdürlüğü tarafından 2018 yılında tekrar restore edilerek şimdiki halini almıştır. Cami şu anda ibadete açıktır. Cami kesme ve moloz taştan dikdörtgen planlı olarak yapılmış olup, üzeri ahşap bir çatı ile örtülmüştür. Mihrap ve minberi bir özellik taşımamaktadır. Caminin yanındaki minaresi kesme taş kaide üzerinde yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir. Yapı malzemesi olarak düzgün kesme taş, kaba yonu taş ve tuğla kullanılmıştır. Harime giriş kapısı basık kemerlidir ve üzerinde inşa kitabesi yer almaktadır. Harim, düz, ahşap bir tavanla örtülüdür. Pencere açıklıkları dıştan, düşey dikdörtgen iken; içten, yuvarlak kemerlidirler. Mihrap nişi yağlı boyayla boyanmış ve yuvarlak kemerlidir. Mihrap kavsarası alçı ile yapılmış, Barok karakterli bir süsleme ile taçlandırılmıştır. Minber, ahşaptan yapılmış ve oldukça sadedir. Orijinal son cemaat yeri, büyük olasılıkla yapının batısında yer almaktadır. Caminin batı cephesinde korint başlıklı devşirme bir sütun yer almaktadır. Klasik bir Osmanlı Hamam planında yapılmıştır. Caminin önünde bugün mevcut olmayan, sonradan yıktırılmış dış daire, arkasında iç daire denilen iki medresesi bulunuyordu. Kaynak: İzmir Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri

5/5

Restorasyondan sonra dahada guzel.

B
4/5

1217 yılı Tarihi Camii

N
5/5

Guzel, küçük bir cami

H
5/5

“Kulaksız Cami”. Orijinal ismin birebir çevirisi.

Siz de beğenebilirsiniz

📍 Fatih, Çetin Emeç Cd. No:15, 35700 Bergama/İzmir

📍 Ovacık, İzmir Çanakkale Yolu No:97, 35700 Bergama/İzmir

📍 Atatürk Mh., Rahmi Bey Sk., 35730 Göçbeyli Bld./Bergama/İzmir

Yorumunuzu yazın


Hata
Hata Alınıyor: Mesajınız gönderilemedi. Lütfen daha sonra deneyin.
Sistem bilgisi
Lütfen adınızı girin.
Lütfen yorumunuzu girin.


Bu alan zorunludur