Adres: | İskenderpaşa, Atatürk Blv. No:3, 34080 Fatih/İstanbul |
---|---|
Kategoriler: | Turistik yer Cami |
Web sitesi: | https://camiler.diyanet.gov.tr/ |
Google Haritalar'da Aç |
Mimarisi ve işçilik çok iyi yanından geçerken bile dikkat çekiyor. Bahçesinde pertevniyal valide sultan türbesi var.
Bir kadının eli değdiği camii ancak bu kadar güzel olurdu. Bir gelinlik gibi ince ince işlenmiş. Dışı ayrı içi ayrı bir güzellikte. En sevdiğim camilerden biri. Yakınında çok yol yapıldığı için oturup uzaktan o güzelliği izleyemiyorsunuz pek. Ama yine de çok güzel. Osmanlının Son dönem mimarilerinin emanet edildiği Mimar Sarkis Balyan tarafından çizilmiş.
Pertevniyal Valide Sultan Camii, İstanbul’un tarihi semtlerinden Aksaray’da yer alan ve mimari açıdan oldukça dikkat çekici bir yapıdır. 1872 yılında inşa edilen bu cami, Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır. Hem Osmanlı hem de Batı mimarisinin izlerini taşıyan cami, zarif detayları ve görkemli yapısıyla ziyaretçilerini büyüler. Pertevniyal Valide Sultan Camii’ne adım attığınız anda, sizi karşılayan ihtişamlı cephe ve detaylı süslemeler hemen dikkatinizi çeker. Caminin dış cephesi, o dönemde Batı’da popüler olan eklektik mimari tarzının Osmanlı estetiğiyle harmanlanmış bir örneğidir. Bu kombinasyon, camiye benzersiz ve zarif bir görünüm kazandırır. Caminin iç mekânı, zarif hat sanatları ve dikkat çekici detaylarla doludur. Yüksek kubbesi, geniş ve aydınlık iç mekânı ile Pertevniyal Valide Sultan Camii, ziyaretçilerine hem manevi hem de estetik bir deneyim sunar. Mihrabın ve minberin ince işçiliği, iç mekânda kullanılan süslemeler ve renkler, Osmanlı sanatının ne kadar gelişmiş olduğunu gösterir. Ayrıca, caminin iç mekânında kullanılan aydınlatma elemanları, mekâna mistik bir atmosfer katar. Pertevniyal Valide Sultan Camii, sadece bir ibadet yeri olmanın ötesinde, aynı zamanda bir kültürel miras alanıdır. Caminin inşasında kullanılan malzemeler ve işçilik, dönemin mimari anlayışını ve estetik zevkini yansıtır. Bu yüzden cami, hem tarih hem de sanat meraklıları için önemli bir ziyaret noktasıdır. Caminin bulunduğu Aksaray semti, İstanbul’un tarihi ve hareketli bölgelerinden biridir. Çevresinde yer alan çeşitli dükkânlar, kafeler ve restoranlar, ziyaretçilere camiyi gezdikten sonra dinlenme ve İstanbul’un yerel lezzetlerini tatma imkânı sunar. Ayrıca, caminin bulunduğu bölgeye kolay ulaşım imkânı, burayı ziyaret etmeyi daha da cazip hale getirir. Pertevniyal Valide Sultan Camii, İstanbul’un zengin kültürel ve tarihi dokusunu keşfetmek isteyenler için mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Hem Osmanlı hem de Batı mimarisinin izlerini taşıyan bu eşsiz yapı, her ziyaretçisine unutulmaz bir deneyim sunar. İstanbul’a yolunuz düşerse, Pertevniyal Valide Sultan Camii’ni ziyaret etmeyi ve bu benzersiz mimari şaheseri kendi gözlerinizle görmeyi unutmayın. Sonuç olarak, Pertevniyal Valide Sultan Camii, İstanbul’un en özel ve etkileyici camilerinden biridir. Tarih, sanat ve manevi huzurun bir arada bulunduğu bu cami, her ziyaretçisine kendine hayran bırakan bir atmosfer sunar. İstanbul’un kalbinde yer alan bu değerli yapıyı keşfetmek, şehrin zengin kültürel mirasını daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.
Sultan II. Mahmut'un eşi ve Sultan Abdülaziz'in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılan cami. Cami 1869-1871 yılları arasında inşa edilmiş. Yanından geçerken bile insanın dikkatini çekiyor.
Yapısı Bakımından Gördüp sevdiğim En güzel 2. Camii. Batı mimarisinin harika bir şekilde uygulandığı bir Camiidir
Bu camiyi görmeyen çok şey kaçırır. Sadece girn ve detayları gözlemleyin. Hayran kalacaksınız.
Aksarayın orta yerinde müthiş bir tarihi yapı. Faal olarak kullanılmakta olan bşr cami. Bahçesi serin. Ücretsiz wc bulunmaktadır.
Mimar Davut Ağa tarafından yapılmaya başlanmış, Mimar Dalgıç Ahmed Ağa devam ettirmiş ancak Safiye Sultan'ın ölümü ile yarım kalan inşaat, başlangıcından 66 yıl sonra dönemin mimarbaşısı Mustafa Ağa tarafından IV. Mehmed zamanında bitirilebilmiştir. Harika muhteşem bir Cami mutlaka görülmesi gereken bir yer.
Pertevniyal Valide Sultan, II. Mahmud’un eşlerinden biri olup, Sultan Abdülaziz’in annesidir. Haftasonu olduğu için caminin kapısı kapalıydı yada ben mi yanlis yerden girdim. İçini gormek isterdim ama nasip değilmiş
İlk defa gördüm, Mimari yapısıyla ve tarihi ile büyülen'dim. Çok güzel camilerimizden bir tane... Çok şükür Rabbım burada da namaz kılmayı nasip etti 🤲🏼 yalnız bir tarafı temiz değil. Çöp konteynerleri koymuşlar, koku çoktu...
Tarihi dokusu ve içerisinde sakladığı güzellikler ile çok özel ve güzel bir yer. Aksaray'a yolunuz düşerse ve ibadetlerinizi yapmak hemde gezip görmek isterseniz mutlaka gelin derim. Hep yanından geçerdim ama içerisine girince hayran kaldım diyebilirim. Sizleri de bu tarihi ve güzel yere bekliyorum. 🍀😊
Dış cephe olarak bence zirve diyebileceğim bir mimari yapısı var. İçerisi yüksek ve ferah. Konum olarak 4 yolun tam ağzına konumlandırılmış harika bir camii. Camiinin giriş kısmındaki sağ kısımda bir restorasyon mevcut. Ancak yapılabilecek en kötü restorasyon yapılmış. Acilen aslına döndürülmesi gerek.
Aksarayda bulunan tarihi cami, Mecidiyeköy Camisi (Ortaköy Camii) mimarisinden esinlenilip yapılmış. T1 tramvay hattı Aksaray durağında inerek gidebilirsiniz.
Bu nasıl bi sanattır. İnanılmaz bi ihtişamı var. Ecdadın her yaptığı her işte bi zarafet var. Muazzam.
Estetik harikası bir camii, dış görüntüsü kadar içi de güzel. Özellikle kubbesi harika. Ama hanımlar için ayrılan kısım sıradan bir oda gibi... tek katlı olduğu için mahfili yok belki ama en azından küçücük bir yere set çekilebilir. Namaz kılarken camide kıldığımı bile hissedemedim, tamamen atmosferden uzak...
Aksaray'ın merkezinde; Laleli, Saraçhane, Yenikapı ile Vatan ve Millet caddelerine çıkan kavşağın tam ortasında. Dış mimarisiyle her geçeni kendine hayran bırakan bir cami. İç mimarisi ise işlemeleriyle nereye bakacağını şaşırtan bir güzellikte. Kapıları ayrı ihtişamlı. Selatin camilerinden biri.
II. Mahmud’un eşi ve Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Vâlide Sultan tarafından Aksaray Meydanı’nda yaptırılan külliye cami, mektep, türbe, türbedar odası, kütüphane, muvakkithâne, karakol, altı adet çeşme ve yedi adet dükkândan oluşmaktadır.
Gördüğüm en güzel camiilerden biri😍 O kadar estetik sanatsal duruyor ki bakmalara doyamadım. Bence bir yakından mutlaka görülmesi gerekir. Uğramadan geçmeyin derim.
Caminin, neogotik tasarımıyla klasik camilerden oldukça farklı bir mimarisi vardır. Tek şerefeli iki minareye sahip olan camidir.Tek kubbesi yüksek, fakat küçüktür. Neogotik yüzey bezemeleri bu camiye ayrı bir güzellik kazandırır. Aynı bezeme zenginliği ve güzellik caminin iç kısımları için de geçerlidir. Altın yaldızla parlatılan mavi rengin egemen olduğu kalem işi süslemeler, iç mekanı baştan sona süslemektedir. Avlu kapısı,Osmanlı taş oyma sanatının nadide ürünlerindendir.
Mutlaka görülmesi gereken camilerden. Ramazan'da akşamları cemaat sayısı hayal kırıklığı yarattı.
I. Mahmud’un eşi ve Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Vâlide Sultan tarafından Aksaray Meydanı’nda yaptırılan külliye cami, mektep, türbe, türbedar odası, kütüphane, muvakkithâne, karakol, altı adet çeşme ve yedi adet dükkândan oluşmaktadır. Yirmi dört evrak halinde Topkapı Sarayı Arşivi’nde bulunan külliyenin inşaat defterleri 1867-1871 yıllarına aittir. Buradaki bilgilere göre bina emini Hüseyin Bey, yardımcısı Hüsrev Bey, kâtibi Sâmi Efendi, vakıf idarecisi Bogos Bey (daha sonra Mihran Bey), Kalfa (mimarı) Sarkis (Balyan) Bey, yamağı kardeşi Agop ve Bedros beyler, mermere ve sıva üstüne işlenecek motifleri çizen Oseb Bey ile yamağı Agop (Balyan) Bey’dir. Böylece bazı kaynaklarda mimar olarak İtalyan Montani Efendi’nin gösterilmesinin doğru olmadığı ortaya çıkmaktadır. Aksaray’da yanmış olan Kâtib Camii’nin arsası çevresindeki alanın satın alınmasıyla yapının ihtiyacına uygun boyuta getirilmiştir. İki yıl süren istimlâk işleri sonunda toplam 753.865 kuruş harcanmıştır. Serkis Kalfa tasarımını ve çizimini Pertevniyal Vâlide Sultan’ın, “Ortaköy Camii kadar olsun” şeklindeki emrine göre düzenlemiş, cami harimini Ortaköy Camii’nin harimi kadar yapmış, fakat avlusunu ondan daha geniş tutmuştur. Müneccimbaşından gelen bir tezkerede, 20 Ramazan 1285 (4 Ocak 1869) Pazartesi günü dördü on beş dakika geçe eşref-i sâat olduğu ve cami temelinin o saatte atılması lâzım geldiğinin belirtilmesi üzerine hazırlıklar buna göre yapılmıştır. Külliyenin inşaatı 28 Cemâziyelâhir 1285’ten (16 Ekim 1868) 16 Şevval 1287’ye (9 Ocak 1871) kadar 121 hafta sürmüştür. Cami, türbe, sofa ve odalarla karşısında karakol ve duhancı, kaymakçı, sütçü, çörekçi, kasap, helvacı, bakkal olmak üzere yedi adet dükkânın inşaatı için toplam 3.980.896,25 kuruş harcanmış ve bu para Pertevniyal Vâlide Sultan’ın vakıf gelirleriyle ödenmiştir. Cami avlusuna doğu, batı ve kuzeyden olmak üzere üç kapı ile ulaşılır. Kuzeydeki kapı oldukça sadedir. Doğudaki kapının iki yanı oval biçiminde düzenlenmiş olup nişlerle hareketlendirilmiştir. Basık kemerli kapı açıklığının üzerinde üç satır halinde altı beyitlik bir kitâbe ile üstünde tuğra yer almaktadır. Batıdaki avlu kapısı âbidevî olarak tasarlanmış, mermer kabartmalı lotus ve rûmîlerden oluşan bitkisel süslemeli alınlığının ortasına Sultan Abdülaziz’in tuğrası yerleştirilmiştir. Bir kaide üzerine oturan, alttan 1 m. yüksekliğe kadar kabartma motiflerle işlenmiş, iyon tarzına benzer başlıklara sahip ikiz sütunlarla taşınan sivri kemerin konturları ince bir antrolak kuşağı ile çevrelenmiştir. Kemer koltukları bitkisel süslemelerle dolgulanmış, bunun üzerine mukarnas frizi yapılmış ve iri palmetlerden oluşan bir tepelikle kapı taçlandırılmıştır. Arşiv belgelerinde yer almamasına rağmen bazı araştırmacılar bu kapının mimar Giorgio Cociffi’ye ait olabileceğini ileri sürer (Can, s. 55). Avlu kapılarından doğu ve batı yönündekilerde şair Nüzhet’e ait, 1288 (1871) tarihini veren altışar beyitlik kitâbe Hattat Abdülfettah Efendi tarafından ta‘lik hatla yazılmıştır. Diğer avlu kapısı üzerindeki kitâbede Hattat Mehmed Rifat’ın 1288’de (1871) celî sülüsle yazdığı, “Selâmün aleyküm tıbtüm fe’dhulûhâ hâlidîn” âyeti mevcuttur.
İçinde valide sultan in türbesinin olduğu çok güzel eserlerden birisi mimarisi işçiliği devasal mutis bir yer Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah valide sultan in görülmesi gereken güzel bir mabet
Muhteşem bir cami
Aksaray'da köşede Vatan caddesiyle Atatürk Bulvarının kesiştiği noktada mükemmel bir cami. Sultan II. Mahmut'un eşi olan Pertevniyal Valide Sultan için yaptırılmış... Cami 1869-1871 yılları arasında inşa edilmiş. Tek kubbesi var kubbe hayli yüksek, fakat küçüktür.
Mimari ile büyüleyen bir camii Ama maalesef saçma sapan bir yol projesi yüzünden tüm ihtişamı gittikçe kaybolan bir camii. Camii girişi gittikçe bir binanın zemin katındaki daire gibi görünmeye başlamış.
Harika mimari yapıya sahip baktıkça daha da bakasım geldiği bi camiyi. Çok hoş iç mimarisi mükemmel. Ulaşımı çok kolay İstanbul'daki herkesin gitmesini tavsiye ederim
Pertevniyal valide sultan camii görsel olarak hala yıllara meydan okumaya devam etmektedir kısa süre tadilatı bitmesiyle hizmete girecek olan bu camii essiz güzellikte işlemeleri ve giriş kapısının büyüleyici güzelliği göz dolduruyor gezilip görünmesini gereken yerlerden biridir
İçine girmediğim için pişman olduğum ama dış yapısı bile harika
Camide gök kubbeyi izleyerek, dua okumak için kapı girişi sağ en arkaya oturmaya rağmen; erkek vatandaş rahatsız olmuş ve cami hocası üzülerek nezaketle bana durumu açıkladı ve beni bir arkada müezzin bölümüne aldı. Üç kere hakkını helal et dedi. Beyefendi bir hoca kendisi. Anlayışla karşıladım, şöyle ki; namaz vakti değil, içeride 10 insan yok. Edebimle girip en arkada dua edecekken..... Valide Sultan Camii , kadınlar içeri giremeyecekse, bilelim!!!
Dışarıdan estetik yapılı ve şık görünümlü içeriden ise huzur verici ve süslemeli bir camii. Oldukça beğendim, gerçekten harikaydı.
Senelerdir araba ile yanından geçip hayran hayran baktığım cami. Bazen bazı küçük nimetler büyükleri kaybetmeye sebep oluyor. İlk defa yanından arabasız geçiyorum ve doğrudan güzel kapısından girip öğle namazını eda edebildim.
Öyle bir mimarisi var ki, inceledikçe daha da detayına inmeniz işten bile değil. Osmanlı döneminde yapılan son cami, hakkını da vermiş.
Görür görmez ince işçiliğine hayran kaldım. Bu sefer ziyaret etme imkanım olmadı ancak yakından daha da büyüleyici bir yapı.
Mimarisiyle göz kamaştıran bir cami tek sorunu cami içerisinde uyuyan insanlar
Sultan II. Mahmut’un eşi Padişah Sultan Abdülaziz’in annesiPertevniyal Valide Sultan tarafından 1871 yılında Aksaray da Balyan ailesine yaptırılmıştır. Cami görünümüyle Hindistan’daki Tac Mahal’a benzemektedir.
Sultan Abdülmecid in validesi Pertevniyal Valide Sultan tarafından Fatih Aksaray'da yapılmıştır. 1871 yılında açılmıştır. Mimari Ermeni Sarkis Balyan dir. T1 tramvay hattı nın Aksaray durağında inip gidebilirsiniz .Küçük zarif ve süslü bir çamidir. Görülmesi gereken camilerde dir.
Sulatan Abdulaz'in annesi Pertevniyal Valide Sultan icin yaptirdigi neo-gotik tarz cami. Yuksek kubbesi ve kubbe kasnagiyla gorkemli bir durusu olsa da tek kubbesiyle ic yapisi cok da genis sayilmaz. 1956-59 Menderes imar uygulamalarindan nasibini almis, yol genisletme calismalari sirasinda türbe yerinden sokulerek caminin bahcesinde baska bir bolumune tasinmistir.
Pertevniyal valide sultanın yaptırdığı klasik Osmanlı mimarisinde farklı muhteşem bir eser.
Aksaray tramvay durağından iner inmez 2 dk yürüme mesafesinde. Aksaray’ın karmaşasında ve kalabalığında arada kalmış, mimarisi ve güzelliği ile görülmeye değer bir camii.
Aksaray Valide Camii olarak bilinen cami, 1869-1871 yılları arasında Sultan Pertevniyal'in emriyle inşa edilmiştir. Külliye, merkez caminin etrafında türbe, sebil, namaz vakitlerini hesaplamaya yarayan saat odası, kütüphane ve cami gibi çeşitli yapılardan oluşmaktadır. medrese. Cami gövdesinden ayrılan iki minarenin her biri şerefelidir. Ana bina, karışık görüşler yaratan klasik üslupların bir karışımı olan Türk Rokoko'nun bir örneğidir (özellikle böyle eklektik bir kombinasyon nedeniyle tam da çok çekici bir cami olduğunu düşünüyorum). Pertevniyal, Sultan II. Mahmud'un ve Valide Sultan'ın oğlu Abdülaziz'in eşidir.
Osmanlı zamanından kalan Tarihi camilerden biri. Mirarisi ve iç yapısı ile dikkat çekmekte. Barok döneminin. Çizgilerini taşımakta. Dönemin Avrupadaki mimarları tarafından tasarlanmış ve yapılmıştır. Gidip görülmesi gereken yerlerden biri diyebilirim. Camide günlük ibadetlerinizi yapabilirsiniz. Tüm camiler gibi iç yapısı tadilatı gerektirmektedir.
Osmanlı'nın yaptırdığı son camilerden. Mimarî olarak Batı tarzı seçilmiş.
Sultan II. Mahmut'un eşi ve Sultan Abdülaziz'in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılan cami. Cami 1869-1871 yılları arasında inşa edilmiş
Istanbulun en güzel camiilerinden biri. 1970'li yılların Aksarayına geri gidersek daha da güzel,belirgin diyebiliriz. Şimdilerde çevresi ana baba günü.
Osmanlı'nın son demlerinde yapımına başlanmış ve şükür ki Camii'ye ismini veren Pertevniyal Valide Sultan Rahmet-i RAHMAN'a yürümeden inşası tamamlanmış güzel bir Camii... İki minareli bu Camii'de yıkılış dönemi Osmanlı Mimarisi'ni görmemek mümkün değil. Gurur duymalıyız, yıkılışı bile cihana taş çıkartan muazzam bir medeniyetin çocukları olduğumuz için. Camii'nin avlusunda bir türbe ve ondan hariç dahî kabirler var. Avlunun giriş kapıları gayet görkemli. Camii'nin pencere ve kubbesinin çevresinde bulunan perdelerde her Camii'de göremediğimiz kadar mübin. Ulaşım açısından; Tramway Durağı Camii'nin hemen yanında. Fotoğrafları ben çekmedim kusura bakmayın...
Görkemli camilerden bir tanesi. Her ayrıntı muazzam.
2. Mahmut'un eşi Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Valide Sultan tarafından Hagop ve Sarkisyan Balyan'a yaptırılmıştır. 1869-71 İstanbul'daki en güzel camilerden biridir. Kadınlar bölümü mevcuttur.
Muhteşem bir mimari 👍
Büyüleyici güzellikte bir mimariye sahip.
RABBİM DUALARIMIZI KABUL VE MAKBUL EYLESIN DAİM OLSUN YÂR VE YARDIMCIMIZ OLSUN KIYAMETE KADAR INŞALLAH YAPTIRANDAN VE EMEĞI GEÇENLERDEN ALLAH RÂZI OLSUN MEKÂNLARI CENNET KOMŞULARI PEYGAMBER EFENDİMİZ OLSUN ALLAH KABUL ETSIN ÂMIN ÂMIN ÂMIN ECMAİN INŞALLAH 🤲❤🇹🇷🤲
İçi ve dışı çok güzel. İstanbul'daki büyük camilere göre küçük ama görülmeye değer. Diğer camilere göre daha iyi görülebilen taşa işlenmiş motiflerle hem dışı hem de içi oldukça güzeldir. Tavsiye edilen 100 camiyi hızlı bir şekilde görebilmek ve kalabalıklar var.
İstanbul'un en güzel camilerinden biri konum olarak sevmesem de mimari açıdan bence ilk On a girer. Sultanahmet, Ayasofya, Süleymaniye, Kılıç Ali paşa, Eyüp Sultan, Eminönü, Şehzadebaşı, Ortaköy,Valide Sultan,Fatih camii, Dolmabahçe camii İstanbul'un en gözde camilerinden
İşlemeli ve görkemli kapısı maalesef nedenini bilmediğim bir şeyden dolayı kapalı. Bunun haricinde iki giriş kapısı var. Bir tanesi çevresi çöp dolu bir yer. O pisliğe sebep olanlar adına utandım. Cami mimari açıdan hayranlık uyandırıyor. O işlemeli kapısında ve caminin dış cephesinde küçük küçük altı köşeli yıldız motifleri göreceksiniz. Meraklıları anlamını araştırabilir
Restorasyondan çıktıktan sonra İstanbul’un incisi gibi parlıyordu, ne yazık ki egzoz dumanından dolayı tekrar kararmaya başladı. İstanbul’daki en güzel camilerden birisi
Güzel cami 🕌. Fotoğraf ve inceleme Kasım 2023'te.
İskenderpaşa Mahallesinde, Aksaray'da, dört yol ağzında bulunmaktadır. Sultan II. Mahmud’un eşi ve Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Vâlide Sultan tarafından Aksaray Meydanı’nda yaptırılan külliye cami, mektep, türbe, türbedar odası, kütüphane, muvakkithâne, karakol, altı adet çeşme ve yedi adet dükkândan oluşmaktadır. Müneccimbaşından gelen bir tezkerede,20 Ramazan 1285 (4 Ocak 1869) Pazartesigünü dördü on beş dakika geçe eşref-isâat olduğu ve cami temelinin o saatte atılmasılâzım geldiğinin belirtilmesi üzerinehazırlıklar buna göre yapılmıştır. Külliyenin inşaatı 28 Cemâziyelâhir 1285’ten (16 Ekim 1868) 16 Şevval 1287’ye (9 Ocak 1871) kadar 121 hafta sürmüştür. Yirmi dört evrak halinde Topkapı Sarayı Arşivi’nde bulunan külliyenin inşaat defterleri 1867-1871 yıllarına aittir. Buradaki bilgilere göre bina emini Hüseyin Bey, yardımcısı Hüsrev Bey, kâtibi Sâmi Efendi, vakıf idarecisi Bogos Bey (daha sonra Mihran Bey), Kalfa (mimarı) Serkis (Balyan) Bey, yamağı kardeşi Agop ve Bedros beyler, mermere ve sıva üstüne işlenecek motifleri çizen Oseb Bey ile yamağı Agop (Balyan) Bey’dir. Böylece bazı kaynaklarda mimar olarak İtalyan Montani Efendi’nin gösterilmesinin doğru olmadığı ortaya çıkmaktadır.İki yıl süren istimlâk işleri sonunda toplam 753.865 kuruşharcanmıştır1. Daha önceleri bu caminin yerinde, H.1182/M.1768 yılında Kocamustafapaşa vakfının kâtibi Hacı Mustafa Efendi tarafından yaptırılan "Hacı Mustafa Efendi Camii" veya "Kâtip Camii" vardı. Bu cami yanmış ve harap halde iken yıktırılmış onun yerine Valide Camii yaptırılmıştır. Caminin üslûbu ise, Çırağan sarayında olduğu gibi, Gotik üslûbundan Hint mimarîsine kadar, Türk mimarî üslûbu da dahil olmak üzere çeşitli mimarî üslûpların karışımından meydana gelmiştir. Harimi örten 10 metre çapındaki pantandifli Kubbe, duvarların üstündeki 16 vecihli ve pencereli, yüksek bir kasnağa oturtulmuştur. Kuzeyindeki hünkâr dairesi ve bununla bağlantılı bir mahfil yer almakta, caminin görünümüne hâkim olmaktadır. Kare plânlı bu caminin dört köşesinde Hint mimarîsini andıran birer kule bulunmaktadır2. Mihrabı sade, mukarnaslı ve salbekli şemseli tepeliği ile klasik formdadır. Aynı sadelikte mermer minberin yan tarafında istiridye motifi görülmektedir. Kürsüsü sekiz köşeli ve oymalı olup mermerdir. Rumili alınlıklar, kıvrık dallar, mukarnas frizi ve kitabeler dışında süslemelerin tamamı karışık ve yabancı üslûptadır. Kalitesiz taşlardan işlenen kabartma süslemelerin çoğu aşınmış, hemen hemen silinmiş durumdadır3. Kare kaideli, tek şerefeli, iki yanda iki minaresi kesme taştan ve taş külâhlı olup, Hünkâr Kasrının köşelerine yerleştirilerek camiden uzakta kalmışlardır. Sağ minaresi 1988 yılında Vakıflar tarafından tamir ve restore edilen bu caminin minareleri yivli ve şerefe altları sarkıtlıdır4. İç alanı 1000 m2, avlu ve bahçesinin alanı ise 3000 m2'dir. Caminin avlusuna doğu, batı ve güney olmak üzere üç kapıdan girilmektedir. Güneydeki âbidevi tek kapı kemerinin ortasında tuğra olup, kitabesi de tuğranın altında yeşil zemin üzerine yazılmıştır. Avlusunda sütunlu çeşmeler manzumesi, Mahmudiye Medresesi'nin yerinde ise Pertevniyal Lisesi bulunmaktadır. Cepheli çeşmenin karşısında bulunan Pertevniyal Valide Sultân'ın türbesi de 1958 yılında sökülerek, avlu içine monte edilmiştir5. Mezarlığı, musalla taşı ve son cemâat yeri bulunan bu caminin pencereleri ile kubbe arasındaki kasnağında çift sıra mukarnaslı mermer süsleme şeridinin üzerinde bir kitabe kuşağı vardır. Burada celi sülüs hatla"Mülk Sûresi" kabartmalı bir şekilde yazılmıştır.
Aylardır gitmek istiyordum o kadar güzel bir yer ki...o berbat ortamda nur gibi parlıyor camii
Güzel konum ve mimari ya sahip. Yeni restorasyon dan geçmiş . Ziyaret edilecek bir cami. Tarihi ve mimari öneme sahip bir cami
Tam anlamıyla şaheser bir cami. Ücretsiz ziyaret edebilirsiniz
Sultan II. Mahmut'un eşi ve Sultan Abdülaziz'in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılan cami. Cami 1869-1871 yılları arasında inşa edildi. Planlarını Sarkis Balyan'ın çizdiği, hazırlanmasına Hagop Balyan'ın katıldığı da bilinmektedir. Mimarı Montani'dir. Çizim işlerinde, desinatör Osep çalışmıştır. Uygulama ve şantiye yönetimi için Bedros Kalfa ve duvarcı Ohannes ile dülger kolbaşısı Dimitri görevlendirilmiştir. Caminin, neogotik tasarımıyla klasik camilerden oldukça farklı bir mimarisi vardır. (Kaynak Wikipedia)
Dışı ayrı, içi ayrı güzel camii.Motiflerler harika, huzur dolu.
2 Kasım 2019'da önünden geçerken manzaranın güzelliğine dayanamayıp bir kare çekmiştim.
Tarihi yarim adanın insan ve araç trafiğinin ortasında kalan bir cami mimarî açıdan mükemmel detaylara sahip mutlaka gözünüze çarpan bir güzellik
20. Yüzyıl yapımı güzel bir Camii.
Kalabalık şehrin ortasında gizlenmiş, ferah ve geniş ibadet alanlarına sahip büyük bir cami, bir meydan ve oldukça tavsiye edilen fiyatlarla çok yerel bir pazar sunuyor.
Aksaray, Fatih, Saraçhane, Lale civarındaysam mutlaka uğradığım muhteşem bir ibadethane. Mimarisi şaheser. Kapılarındaki süsleme işçiliği ve sanatkarlığı eşsiz. Minareleri ve kubbesi bambaşka bir mimari güzellik taşıyor. İçi tertemiz. Görevlileri güzel insanlar. İşlerini çok güzel yapıyorlar…
Pertevniyal Valide Sultan Camii; İstanbul Suriçi Aksaray meydanında 1869-1871 tarihlerinde Atatürk Bulvarı ile Turgut Özal Caddelerinin kesiştiği yapı adasında Sultan I. Abdülaziz’in annesi ve Sultan II. Mahmut'un eşi olan Pertevniyal Valide Sultan için inşa ettirilmiştir. Cami planlarını Sarkis Balyan'ın çizdiği, hazırlanmasına Hagop Balyan`ın katıldığı da bilinmektedir. Mimarı Montani'dir. Çizim işlerinde, desinatör Osep çalışmıştır. Uygulama ve şantiye yönetimi için Bedros Kalfa ve duvarcı Ohannes ile dülger kolbaşısı Dimitri görevlendirilmiştir.
Bir mimari güzellik, gerçek bir sanat eseri.
Değişik bir mimari huzur veren mekan hoş bir ecdad yadigarı
Dünyanın en güzel yapılarından birisi hayranlıkla izliyorum her defasinda
Çok güzel bu bir cami yapandan, Allah razı olsun
Mimarisi zerafeti sükuneti eşsiz bir mağbed🕌❤🌹🇹🇷🤲🤲🤲
Camii çok hoş fakat yine bizler tam koruyamıyoruz. Camiinin giriş kapısı dönemin en iyilerinden ama bakımsız her tarafı çöp doluz. Ben temizleyim dedim ama eminim yine aynı olacak bizler toplum olarak ne zaman tekrar iyi ve güzel olacağız. Konuşmaya gelince hepimiz iyiyiz ama oraya çöpleri atan yine bizim insanımız gerçi onlar insan değil insan israfı. Gerçekten çok üzüldüm.
Fotoğraflarda çok güzel olduğunu görmeme rağmen giremedim. Önce bir temizlikçi beni içeri almadı ve sonra yerel erkekler denediğim için neredeyse beni dövüyordu 😂. Eğer kadınsanız ve burayı ziyaret etmek istiyorsanız doğru zamanı bulmalısınız. Sorunsuz ziyaret edilenler gibi değil.
Orada belediye olarak kim çalışıyor ise yazıklar olsun. Cami etrafı insan pisliği kokuyordu. Caminin içi toz içindeydi avizeler vs bu kadar güzwl bir eser bu kadar kötü bakılırdı.
İstanbul da ziyaret edilmesi gereken bir camii
Osmanlı Dönemi Bani(ler): Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valide Sultan (öl. 1301 / 1883). Tanıtım: Pertevniyal Valide Sultan'ın inşa ettirdiği cami, türbe, sebil, çeşme, muvakkithane, kütüphane, ve mektepten oluşan bir külliye şeklinde tasarlanmıştır. Cami, tek kubbeli kare planlı ibadet mekanıyla geleneksel plan şemasını sürdüren bir yapıdır. Düşey karakterli kütlesinin önünde, son cemaat yeri, haremlik, selamlık, hünkar mahfili ve çeşitli mekanlardan oluşan iki katlı ek yapı bulunur. Birer şerefeli iki minare, cami ana kütlesinden ayrı, ek yapıya bitişik inşa edilmiştir. 10 m. x 10 m. ölçülerindeki kare planlı harim, dört yönden kemerlerle genişletilmiştir. Köşeleri birer kuleyle vurgulanmış caminin doğu, batı ve güney cephelerinden dışa çıkıntı oluşturan orta bölümleri birer üçgen alınlıkla taçlandırılmıştır. Her bölüme iki sıra halinde üçer pencere yerleştirilmiştir. Duvarlardan koparılarak içeriye alınmış kubbe, onaltıgen yüksek kasnak üzerine oturtulmuştur. Pertevniyal Valide Sultan Camii, süsleme yoğunluğu ve çeşitliliği ile dikkati çeker. Cephelerden dışa çıkıntı oluşturan orta bölümleri ve kubbe kasnağında yer alan pencereler, Gotik tarzda yapılmıştır. Pencere üstlerindeki üçlü sağır niş düzenlemeleri ise, biçim olarak Osmanlı sanatında görülen öğeler olmakla birlikte; kullanıldığı yer açısından Kuzey Afrika ve Endülüs mimarlığındaki örnekleri anımsatır. Cephelerde rumi ve palmetlerden oluşan süsleme kompozisyonları ile sağır niş, mukarnas gibi klasik Osmanlı unsurları da kullanılan öğeler arasındadır. Dilimli soğan kubbe biçimli birer tepelikle sonlanan Hint mimarisini anımsatan köşe kuleleri, klasik Osmanlı mimarisine özgü mukarnaslı nişler, düz sağır nişler ve çeşitli geometrik motiflerle bezenmiştir. #tarihiyapılar #camii #aksaray
Tam bir sanat eseri olan camidir
Çok güzel bir camii yurt dışında bulunsa etrafında hiçbir şey barındırmazlar ama bizim ülkemizde değer görülmüyor tamdibinden tramvay geçiyor cidden yazık
Aksaray Valide Sultan Camii ile Meydan'ın değişimlerini gösteren eski İstanbul fotoğrafları.
Pertevniyal Valide Sultan Camii, Sultan Abdulaziz‘ in annesi, Sultan 2. Mahmut’ un karısı Pertevniyal Valide Sultan (1812-1883) tarafından 1869-1871 yılları arasında, 29 ayda inşa edilmiştir. Pertevniyal Valide Sultan Camii’ nin tasarımı Mimar Sarkis Balyan’ a aittir. (Bazı kayıtlarda İtalyan mimar Montani’ye yaptırıldığı belirtilmektedir.) Pertevniyal Valide Sultan Camii‘nin arsası üzerinde 1768 yılında yapılmış olan Mustafa Efendi Camii bulunurdu. Ancak onun yanmış harabeleri yıktırılarak bu cami yaptırılmıştır. Pertevniyal Valide Sultan Camii, neogotik tasarımı ile Türk ve Hint mimarisinin bir karışımını yansıtır. Klasik camilerden çok farklı bir mimariye sahiptir. Cephe görünümü de diğer camilerden çok farklıdır. Bütün cepheler, son derece zarif taş işçiliği ile dantel gibi süslenmiştir. Tarz olarak da Ortaköy Camii’ne benzetilir. Tek katlı giriş kısmına, beş basamaklı merdiveni takiben, geniş bir hol ile varılır. Holden bir koridorla ara bölüme geçilir. Bu bölüm, son cemaat yerinin içe alınmış şeklidir. Son cemaat yeri adeta bir köşk görünümündedir. Üst katta, padişah ve maiyetine tahsis edilmiş harim bölümü salonları vardır. Bin metrekarelik iç mekânda, altın yaldızlarla parlatılmış mavi renkli kalem İşi süslemeleri görenleri büyülemektedir. Motifler; renk ve çizgileme teknikleri açısından 16. ve 17. yüzyıl örneklerinden çok farklıdır. Bu suretle, Osmanlı bezeme geleneğine yeni bir yorum getirmektedir. Mihrabı ve minberi mermerdendir. Yine mermerden olan kürsü sekiz köşeli ve oymalıdır. Kare planlı cami, tek kubbeli olup, bu kubbe duvarların üstündeki pencereli yüksek bir kasnağa oturtulmuştur. Köşelerdeki büyük taşıyıcı ayaklar, birer çıkma ile dışarıya alınmıştır. Pertevniyal Valide Sultan Camii’nin dört köşesinde Hint mimarisini andıran birer kule bulunmaktadır. Kuzeydeki hünkâr dairesi, cami görünümüne hâkim olmaktadır. Hünkâr kasrının köşelerinde, iki adet minaresi vardır. Minareler; kesme taştan örülmüş, yivli, taş külahlı ve tek şerefelidir. Avluya doğu, batı ve güney olmak üzere üç kapıdan girilir. Güneydeki abidevi kapı, hiçbir camide görülmemiş ihtişamdadır. Bu kapının kemeri ortasında tuğra olup tuğranın altında yeşil zeminli cami kitabesi yer alır. Avlunun etrafını, son derece zarif madeni parmaklıklar çevrelemektedir. Pertevniyal Valide Sultan Camii; medrese, muvakkithane, sebil, türbe, imam ve müezzin konutlarından oluşan bir külliyenin parçasıdır. Ancak Aksaray Meydanının düzenlenmesi yıllarında (1956-1959) çok büyük zarara ve değişikliklere uğramıştır. Muvakkithane ve sebil kaldırılmıştır. 1968’de, caminin bahçe duvarı yıkılarak sebil yeniden kurulmuştur. Millet Caddesi kotu yüksek tutulduğundan güneydeki ihtişamlı kapı yoldan aşağıda kalmıştır. 1969 yılında, Aksaray Meydanı’na yapılan altlı-üstlü geçitlerden sonra, o abidevi kapı meydanda adeta gömülü bir durumda kalmıştır.
Önceden kilise zannedilen fakat 1871 yılında abdülaziz'in annesi için yaptırdığı italyan mimari camii
Dışı da içi de çok güzel.
Yolun üstünde ulaṣimi basit tavsiye ederim
Gezmek görmek güzel şey ...
Buralara yolun düşerse mutlaka bu camide namaz kılyorum
Caminin güzeIIiği sadeIiğinde, süsü ise cemaatIedir.
Pertevniyal Valide Sultan Camii, Sultan II. Mahmut'un eşi ve Sultan Abdülaziz'in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan tarafından 1869-1871 yılları arasında yaptırılmış.
Neogotik mimarisiyle önceleri bende camiiye dönüştürülmüş izlenimi verse de camii olarak inşa edilmiş. Farklı mimarisiyle kesinlikle gezilmesi gereken camiiler arasında.
Trafik ve insan hengâmesinin içinde yer almasına rağmen Laleli tarafından gelirken dikkatinizi çekiyor. Yakınına geldiğimde mimari olarak Ortaköy Camii'ne benzettim. Valide Sultan da öyle olmasını istemiş. Eklektik tarzda yapılmış, yani klasik cami üslubundan oldukça farklı. Aksaray tarafındaki avlu kapısı taş oymacılığının sade ve vurgulu dokunuşlarını gösteriyor. İç mekândaki dekorasyonu tam anlamıyla büyüleyici.
Çok güzel camiilerden birtanesi. İçine temizlik yapılıyor diye izin verilmedi girmemize ama dış mimarisi de ayrı güzel
Yolunuz düşerse gezmeye değer tarihi bir mekan
Ramazan ayı dolayısıyla vakit namazını kılmaya gittiğim canım camii… Çocuklarımın küçük olması hasebiyle teravihlere değil de vakit namazlarına gidebiliyorum. İkindiyi cemaatle kılabilmek için İstanbul trafiğinde epey uğraş verip zamanında yetiştik. Sünneti kılıp farzı imam eşliğinde kılabilmek için epey bekledik. Uzun bir sessizlikten sonra, namazı bırakıp güvenlik görevlisine sormaya gittim. RAMAZAN AYINDA!!! Camii nin halılarının değişmesinden ötürü namazı cemaatle kılamayacağımızı belirttiler… TEKRARLIYORUM Ramazan Ayı’nda! İstanbul’un en merkezi camii lerinden birinde! halılar değiştiriliyor ve vakit namazını imamsız eda ediyoruz. Bir anne olarak çocuklarıma camii kültürünü aşılamak için bu kadar çaba gösterirken müslümanların ehemmiyeti çok yüksek zaman diliminde bu sorumsuzluk karşısında sükutu hayale uğradığımız gerçekliği…
Çok güzel ve şirin bir cami
Hem görselliğiyle insanı kendine hayran birakan hem de huzur veren 1cami
Çok süslü Tarihi bir cami.
Mükemmel bir mabed. Tavsiyem ; Lütfen bu camiye sabah ezanından önce gidin .Ve Ezan-ı Muhammediye yi bir de orada dinleyin. Ha unutmadan yanınıza mendil alın. Mutlaka duygulanacaksınız
Sanat severler için harikulade bir yapı! Mermeri dantel dantel işlemişler😍 Hayran kaldım uğramadan gitmeyin
Tarihi ve güzel bir camii, merkezi bir noktada olması ayrıca güzel fakat otopark sorunu var.
Aksaray meydanının incisi çok güzel bir camii