Adres: | İçeriçumra, 42970 Çumra/Konya |
---|---|
Kategoriler: | Cami |
Web sitesi: | https://www.haberler.com/cumra-nin-en-eski-camii-tarihe-isik-tutmaya-devam-haberi/ |
Google Haritalar'da Aç |
İçeriçumra'nın en önemli Selçuklu mirası ve ne kadar eski bir yerleşim yeri olduğunun en somut örneğidir bu yapı. 1200 lu yıllardan kalma bu tarihi camii sonra tabii restorasyon geçirmiş. Eski belediye binasının yanında kasabanın tam ortasında. (eski kasaba yeni adıyla mahalle malesef)
1252 yapımı huzur ve tarih kokan harika bir cami.
Manevi havası olan bir yer. Belkide Ramazan ayında ve cuma namazı için uğradığımızdandır. Cuma namazından sonra bisküvi +lokum ikramı yapılıyordu iptal edilmiş. Namaz çıkışlarında cenazesi olanlar hayır için bişi ve helva dağıtıyorlar. 800 yıla dayanan bir tarihçesi var.
Caminin Harim Giriş Kapısı üzerine konmuş olan levhada Karamanoğlu İbrahim Bey Yazmakla Birlikte Karamanoğlu Vakıf Camii ve Paşa Camii gibi farklı isimlendirmelerde mevcuttur. Giriş kapısı üzerinde 1283 tarihli tamir kitabesi bulunur. Caminin evvelce küçük bir yapı olduğu sonradan yapılan ilavelerle bugün ki duruma geldiği, düz toprak dam olan üst örtüsünün de 1929 yılında oluklu saç levha kaplı kırma çatı ile kapatıldığı, 1954, 1960 ve 1985 yıllarında onarım gördüğü ifade edilmektedir. Latin harfli 3 satırlık Kitabede – Karamanoğlu İbrahim bey Camii Yapılış Tarihi 1252 yazılıdır. Kitabe Caminin İnşasına değil tamirine aittir. Muhtemelen 1283/1866 tarihinde Kitabenin konulduğu cephede veya harimdeki bir onarıma işaret etmektedir. Minarenin Kaide kısmından yukarısı 1940 yılından sonra yenilenmiştir. KİTABE :’’MAŞALLAH BÂREKALLAH FETABÂREKALLAH BİHAMDİLLAH ŞAD HEZÂR MAKAM-I MÜYESSER KILDI RAH-MET-İ HÜDA KIL SAL’ÂTI LÂYUAD VELÂ YUHSÂ HAZRETİ MUSTAFA HABİB-İ HUDÂ İLAHÎ MÜZEYYEN KIL BU BÂB-I BEYTULLAH-I CEMAATLE BU MAKAMIN VÂZII KARAMANOĞLU İBRAHİMBEY MUKADDEMCE BU SUN’A UM MUAHHA OLDU MUVAFFAK AHALİ-İ ÇEMRA BİİZNİLLÂH SAHİBÜ’L HAYRAT KABUL EYLE YARABBİ HAYRU’L BEŞER HÜRMETİNE BİHAKKI MENŞEHİDALLAH CAMİİ UMUMİYYE DENDİ HİLMİ BUNA AD EYLEDİ BÜNYAD GÜMÜŞHANELİ BALHOR-İ SAĞİR KARYELİÜSTAD-I MAHİR TARİH-İ DAHİ HRİSTO AYAD. 1283’’YA MÜFETTİHE’L EBVAB, İFTAHLENA HAYRE’L BAB. Bu kitabeden de anlaşılır ki bugün ki BEYŞEHİR ilçesinde bulunan EŞREF Oğlu Rumi Camiinin de mimari olan HRİSTO AYAD tarafından onarım yapıldığı anlaşılmaktadır.
Karamanoğlu beyliğinden kalma ortalama yediyüzyıllık bir camii. İçeriçumranın merkezinde .Kasabamızın tarihine ışık tutan bir yapıt.
1252 yılılinda karamanogullari tarafindan yapilan 800 yıllik cami görülmeye değer
Miladi 1252 yılında Karamanoğulları döneminde yapıldığı kitabesinde yazmaktadır. Çumra'nın bilinen en eski camii konumundadır. Minaresi, çatısında bulunan ahşap kolonları, taştan yapılmış duvarları, hutbegahı, minberi ve mihrabıyla 750 yıllık bir camii'dir. Mutlaka gitmenizi tavsiye ederim
Ecdad yadigarı, tarih estetik ve san'at kokuyor...mukemmel
Küçük ilçemizin Tarihi ve güzel bir camisi