Adres: | Ulucami, Kızılay Cd., 01010 Seyhan/Adana |
---|---|
Kategoriler: | Turistik yer Cami |
Çalışma saatleri: | Cuma 08:00–21:00, Cumartesi 08:00–21:00, Pazar 08:00–21:00, Pazartesi 08:00–21:00, Salı 08:00–21:00, Çarşamba 08:00–21:00, Perşembe 08:00–21:00 |
Web sitesi: | https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/adana/gezilecekyer/ulu-camii891960 |
Google Haritalar'da Aç |
Adana Ulu Camii, Selçuklu, Memlûklu ve Osmanlı mimarisi özelliklerini bir araya getiren önemli bir tarihi yapıdır. 1513 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından başlatılan inşası, oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından 1541’de tamamlanmıştır. Batı giriş kısmı Halil Bey tarafından yaptırılmıştır. Cami, kareye yakın dikdörtgen bir plana sahiptir ve avluya batı ve doğu yönündeki büyük kapılardan girilir. Cami içinde Siyah ve beyaz mermer levhalar kullanılarak süslenmiş siyah mermerden yapılmış mihrabı ve XVI. ve XVII. yüzyıla ait çinileri dikkat çeker. Cami içerisinde, cami banisi Halil Bey ve torunlarından Piri Bey’in çocukları medfundur. Minberin arka üst kısmında Roma dönemine ait sütun başlığı bulunur. Arka kısımda Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı tabhane mevcuttur. Bazı çiniler 1998 Adana depremi sonrasında yapılan tadilatlarda çalınmıştır. Bu eşsiz ve özel cami, Adana’nın simgesi konumundadır.
çok hoş bir yapı. etrafıda güzel. abi ecdat bu işi biliyormuş. hem sağlam, hem işlevsel, hem estetik. e daha ne olsun. bu zamanda bile etkileniyoruz düşünün beş yüz yıl önce şehrinizde mahallenizde öyle bi yapı var ve istifade ediyorsunuz. muazzam bir şey. allah hepsinden razı olsun. allah hepsine rahmet etsin.
16.yy'da yaptırılan cami, Sabancı Camii'nden sonra Adana'nın en büyük camii. Huzurlu bir atmosferi var. Mümkünse bir vakit namazını kılınmalı. Hemen güneyindeki Şair ve vali Ziya Paşa'nın mezarına da uğrayıp bir Fatiha okumalı.
Ramazanoğulları Beyliği’nin başyapıtı olan cami, şehrin en önemli tarihi yapılarından birisidir. 1998 yılında Sabancı Merkez Camii'nin hizmete açılmasına kadar Adana'nın en büyük camisi olma özelliğini korumuştur. Caminin mimarisi Selçuklu ve Memluk üsluplarını taşır. Duvarları siyah beyaz mermer taşlarla bezelidir. Batı ve doğuda birer kapısı bulunur. Batı kapısı üzerinde iki yılan kabartması olan bir kubbe ve bir kitabe vardır. Doğu kapısı üzerinde ve minberinin üstünde de birer kitabesi bulunur. 16. yy’dan kalma çinileri meşhurdur.
1513 yıllarında Ramazan oğlu Halil Bey tarafından inşasına başlandığı, 1541 yılında Halil Beyin oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından bitirilerek ibadete açılmıştır
Çok sıcak olduğu için bahçe kısmında (Temmuz) kimse yok denilecek kadar az insan vardı. Ama bahçe kısmı yeşillik alanı güzel planlanmış. Adana ile özdeşlemiş sembol bir yer.
Ulu Camii büyüklüğü ve tarihî açısından Adana'nın önemli eserleri arasında gösterilmektedir. Selçuklu, Memlûklu ve Osmanlılar Dönem'lerine ait mimarî karakterleri üzerinde toplayan bir eser. Yapımı 1513 yılına dayanıyor. İnsanı kendine çeken bir enerjisi var. Adanaya her gittiğimde buraya girmeden yapamıyorum.
Ulu cami çinileri, yılanlı kubbesi (kapısı), pagan tapınağından korunmuş kubbesi ve Ramazanoğulları Sarayı'nın yanı olan konumuyla eşsizdir.
Yapımına 1509 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından başlanmıştır. Ölümü üzerine 1541 yılında oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından tamamlanmıştır.Memlük ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyan caminin doğu batı yönünde iki kapısı bulunur. 16. yüzyıl çinileri meşhurdur.Duvarları siyah beyaz mermer taşlarla bezelidir. Batı ve doğuda birer kapısı bulunur.
Adana ulu camii ile sivas ulu camii’nin bağlantısı var mı bilmiyorum ama kapıları birbirine çok benzer yapıda. Tabi sivas ulu camii’nin elime su dökemez ama yapı olarak benzettim. Caminin arkasında bir medrese var bahçesinde çay içerseniz tarihi bir yolculuk içinde hissedebilirsiniz.
Güzel bir cami, Adana merkezde yer alan tarihi mekanlardan biri. Fakat bakımsız olduğunu düşündüren duvarda izler var.
Notum Adana’yı gezenlerden çok Adanalılara: misafir ve yerli yabancı turistlere Taşköprü ve Sabancı camiini gördünüz mü diyorsunuz ama burası ikisinden de daha özel, daha tarihi , daha zarif ve daha cazibe merkezi. Mimari açıdan harikulade ama ben dolaşırken karşıma çıktığı için girdim gördüm ve hayran kaldım. Bir adil daha öne çıkması gereken ve cilalanıp yıldızının patlatılması gereken bir mekan
Adana’nın merkezinde tarihi bir cami. Cami güzel ama içeride namaz kılmak için pek yer yok. Cuma namazı gibi kalabalık olduğu zamanlarda erkenden gitmek daha iyi olur
Adana merkezde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.
Selçuklu, Memlûklu ve Osmanlılar Dönem'lerine ait mimarî karakterleri üzerinde toplayan bu eserin üç ayrı kitabesinden, ilk defa 1513 yıllarında Ramazan oğlu Halil Bey tarafından inşasına başlandığı, 1541 yılında Halil Beyin oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından bitirilerek ibadete açıldığı anlaşılmaktadır. Esas binanın batı tarafındaki giriş kısmını, Ramazan oğlu Halil Beyin yaptırdığı bilinmektedir. Giriş kapısının üzerinde kademeli bir sistemle yukarı doğru sivrilen stalâktitli konik çatının Selçuklu mimarisi karakterinde yapılmış olması, XVI. yüzyılda küçük bir beylik halinde bulunan Ramazanoğullar’ının burada önce küçük bir mescit yaptırdığı fakat daha sonra Beyliğin büyümesi ve mescidin yeterli olmaması ile bugünkü esas binanın yapılmış olduğu düşünülmektedir. Bütünüyle 34,50 x 32,50 metre ölçülerinde kareye yakın dikdörtgen plânlı olan Ulu Camii'nin batı ve doğu yönündeki iki büyük kapısından avluya girilmektedir. Caminin esas ibadet mekânına ilâveten, bölgenin sıcak oluşu ve daha fazla cemaatin ibadet etmesi düşünülerek avlunun bir kısmı ahşap örtü sistemi ile kapatılarak büyük bir son cemaat yeri haline getirilmiştir. Doğu cephedeki avlu kapısında ve caminin esas mekânının cephesinde, siyah ve beyaz mermer levhalar kullanılarak cephe görünüşüne renk katılmıştır. Yarı sivri kemerlerin konturları stalâktit ve bitki motifleri ile süslenmiştir. Enine uzanan dikdörtgen plândaki esas ibadet mekânı, Kıble duvarına paralel konmuş dört sütun ile iki nef (şahın) teşkil etmekte ve sütunlar hafif sivri kemerlerle birbirine bağlanmaktadır. Kıble duvarında etrafı siyah mermerden yapılmış bir bordürle çevrilen mihrabı ile bilhassa caminin Kıble duvarını kaplayan XVI. ve XVII. yüzyıla ait çinileri ilk bakışta dikkati çekmektedir. Cami içerisinde cami banisi Halil bey ve torunlarından piri beyin çocukları medfun. Minberin arka üst kısmında Roma döneminden kalma sütun başlığı bulunmakta. Arka kısımda kanuni sultan Süleyman'ın yaptırdığı tabhane kısmı mevcut. Kanuni İran seferine giderken buradan taş köprüden geçip burada namaz kılmış camiyi çok sevmiştir. Bazı kısımlarda çinilerin bir kısmının olmadığını göreceksiniz 1998 adana depremi sonrası tadilata alınan ulu camide hırsızlık oldu 150 ye yakın çini halen yok. Akılda kalıcı çok özel çok güzel bir cami.
Harika bir mimari, büyük saat kulesi, turistik alışveriş yapabileceğiniz çarşı ve oturup dinlenebileceğiniz çay bahçelerinin içiçe olduğu, az zamanda çok yer göreceğiniz bir bölge ancak trafikten arındırılması gerekir. Ne saat kulesinde ne de Ulu Camii'nin çevresinde trafik ve park etmiş araçlar sebebiyle rahat fotoğraf çekilemiyor.
Adana Seyhan'da en beğendiğim yapı Ulu Cami oldu. Yağ Cami, kiliseden dönüştürme bir yapı olmasına rağmen bu yapının yanında sönük kalıyor. Ramazanoğulları zamanında bu yapıyı yapanların, ciddi olarak kendilerini bu esere adadıkları ortada.
Yaşına göre iyi korunmuş, şahsına münhasır mimarisi ile huzurlu bir Mescid.
Herkesin görmesi, medresesin de çay içmesi lazım..
Camiiler abartıldıkça kathedralleşir. Din Hristiyanlaşır. Camiiler öksüz yetim yuvası ilim mekanı olmalı heleki 6 minare 4 minare dahası 2 minare külli israftır israf ise haramdır.
1541 yılında Ramazanoğlu Halil Beyin oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından bitirilerek ibadete açılan Ulu Cami, büyüklüğü ve tarihî açısından Adana'nın önemli eserlerinden birisi. Cami, Selçuklu, Memlûklu ve Osmanlılar Dönemine ait mimarî karakterlere sahip. Geçmişten bugüne tarihi dokusunu muhafaza etmiş yapının ziyaretimiz esnasında huzur verici atmosferi hepimizi oldukça etkiledi.
Hemen hemen her şehrimiz de bir Ulu Cami bulunmakta. Ve bulunduğunuz şehir de ki o Ulu Camiyi mutlaka görmeniz gerekiyor. Aynı Adana da ki bu güzel cami gibi. Biz tur ile Adana ya geldik saat çok erken olduğu için içeri giremedik. Daha önce ki Adana seyahatim sırasında gezmiştim. O meşhur adana sıcağında böylesine bir serin cami (klima çalışmıyordu) bizleri epey şaşırtmıştı. Sadeliği ve görkemi ile içinizi huzurla dolduruyor. Minareye çıkıp şerefeden Adana yı da seyretme imkanımız olmuştu. Mutlaka gezip görün. Yan tarafında ki Medrese de aynı şekilde. arka tarafın da çay içebileceğiniz güzel bir de çay bahçesi var.
Maneviyatı çok yüksek, hemen belli ediyor. İmamına da maşaallah. Allah kabul etsin. Tebrik ve dua ediyoruz.
Tarihin izlerini tasiyan ama reterasyonu oylesine yapilip ozen gosterilmeyen camilerinden. Sabanci camisinin yapilmasiyla tarihi olan ulucami degilde oymus gibi anlatmalari ne acı. Yolunuz düşerse gormeniz gereken yerlerden.
Huzurlu bir namaz kılmak içi fırsatı olanların mutlaka bir vakit namazını orada durmalarını tavsiye ederim huzurun mekanı
Ulu cami ve medrese Ramazanoğlu Piri Paşa tarafından 1540 ve 1541 yılında yaptırılmıştır. Onarımın (1998-2004) ardından kültür ve sanat merkezi olarak kullanılmaktadır. Giriş ücretsizdir.
Adana'nın tarihi dokusunu görmek için görülmesi gereken bir yer
İyi güzel hoş da ülke de rehbersiz tarihini anlamıyorsun. Gideceksin şimdi sana soruyorum; o kapının önündeki mermeri bir kismi niye basık. Bilemeyeceksin. Ama rehber olsa açıklar.
Güzel korunmuş huzurlu hissettiren bir yer. İçeri girilmesini pek önermem çünkü halihazırda namaz kılınıyor rahatsız etmeyelim. Etrafında bir park ve çarşı var. Güvercinleri de ünlü.
Kesinlikle gidilip görülmesi gereken bir yer tutar kadar huzurlu ve güzel ki tarihi yapıyı da görebilirsiniz bir kez daha bakarsanız hayran kalabilirsiniz
Çok şık süslemeli ve ince bir mimari tarzı olan bir cami. Memlük, Osmanlı ve Selçuklu izlerini taşıyor. Kubbeleri ve minaresi çok güzel. Büyük Saat Kulesine çok yakın. Mutlaka görülmesi gereken bir yer.
Ramazanoğulları Beyliğine ait muhteşem bir Camii. Yapıda birçok medeniyetin izleri görmek mümkün, Memlük Mısır Osmanlı… Minaresi, pencere detayları, taç kapısındaki mukarnaslar, ahşap kapısı, avlusu….tam anlamıyla muhteşem. Gece geldiğim için için ve restorasyonda olduğu için göremedim ama restorasyon sonrası kesinlikle görülmesini tavsiye ediyorum.
İyi bir camii ama bir sorun var çok evsiz insanlar halıda yatıyo lütfen yasaklayın
Tarihi cami güzel ibadethane, huzur arayanların uğradığı yer,tavsiye ederim
Renk renk yapısında. Farklı renklerde mermer kullanılmış. Almaşık malzeme ile inşa edilmiş. Halen ayakta...
Ramazanoğulları Beyliği döneminde Piri Bey tarafından yaptırılmış. Mimarı bilinmiyor. Adana’da görmeye değer çok şey bu civarda toplanmış. Hemen karşısında Ramazanoğlu medresesi var. Kazancılar çarşısı, Büyük Saat Kulesi de burda. Ayrıca eğer ilginizi çekerse birkaç adım mesafede İlter Uzel Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi var.
Cami çok güzel ve tarihî orayı güzelleştirme Ali hocam çok muhabbetli ve sağolsun çok ilgilendi.Rabbim böyle hocaların sayısını artisın.1541 yılında Ramazanoğlu Halil Beyin oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından bitirilerek ibadete açılan Ulu Cami, büyüklüğü ve tarihî açısından Adana'nın önemli eserlerinden birisi. Cami, Selçuklu, Memlûklu ve Osmanlılar Dönemine ait mimarî karakterlere sahip.
Adanaya gelmişken Adananın Ulu Camii’sine uğramadan gitmek olmaz dedik, uğramadan gitseymişiz de olurmuş. Her yerde uyuyan insanlar, leş gibi çorap-ayak kokusu. Kadınlar için abdest alma yeri rezalet. Başka dinden veya inançsız bir arkadaşımla kültürel bir gezi için gelmiş olsaydım çok utanırdım.
Büyük saate çok yakın Ramazanoğlu Konağı ile yan yana neredeyse Bu yüzden büyük saati gezdiğinizde Burayı da gezmenizi tavsiye ederim tabii aktif bir camiye O yüzden içine girilmiyor
Tüm camilerimiz gibi yine mükemmel Osmanlı mimarisine sahip güzide bir camimiz. Sabancı’ya gitmekten Ulu Cami’yi unutmuştuk. Ters bir yerde de olsa herkes burayı görmeli. Hocamıza da selamlar🙏
ilk defa 1513 yıllarında Ramazan oğlu Halil Bey tarafından inşasına başlandığı, 1541 yılında Halil Beyin oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından bitirilerek ibadete açıldığı tahmin ediliyor.
Keyif aldığım, maneviyatını hissettiğim camilerden.. Namaz kılabileceğimiz iç ve dış olmak üzere 2 kısım var. İç kısmında tarihi doku gözler önünde; dış kısmında ise serin ve rahat bir şekilde namazınızı kılabilirsiniz. Cami imamından izin alıp camiyi yaptıranların mezarlığını da ziyaret edebilirsiniz.
Dışardan gördüğümüz kadarıyla güzel ancak sabah 9dan 10:30a kadar bekledik açılır diye açılmadı
Çok şaşırtıcı mimarisi insanı etkiliyor. Eskilere götürüyor çok fazla incelikleri olan orta büyüklükte bir cami. Altında mezarlık (türbe) var.
Tüm Ulu camiler gibi çok güzel bir cami. Namazımızı kıldık çok şükür. Allah kabul etsin
Tarihi ve güzel bir camii. Gelip görülmesi gerekir. Avlu içerisinde kocaman belediye yazılı güneşlikler çok sırıtmış. Fotoğraf çekerken belediye yazısı ile bağdaşlaşmak :) camii içerisinde bulunan ve o döneme ait taşlar ve el yapımı işlemeler cidden ilgi çekici. Bazı yerlerde taşların söküldüğünü (söylentiye göre çalınmış) bazı yerde ise de sonradan aynı yapıya benzetmek için o desenlere benzer modeller yapılmaya çalışılmış. Yapı mahvedilmiş. Yaparken ilkokul çocuğu gibi sulu boya çalışması gibi birşey olmuş. Böyle motifler akmış. Tarihimize verdiğimiz değer ortada.
Tarihi bir mescid olup görülmesi gereken bir yer.
1541 yılında ramazanoglu beylerinden PİRİ Bey tarafindan inşa edilmiş olan ulu cami 1998-2004 yılları arasında vakıflar genel müdürlüğü tarafından onarımları günümüze kadar ulasmistir.
Görkemli mimarisi, farklı renklerde taşları ve değerli çinileriyle ünlü olan cami 16. yüzyıla ait önemli Osmanlı yapıları arasındadır. Camiyi estetik açıdan asıl değerli kılan olgu ise mimarların farklı elemanlarda farklı üslupları ahenk içerisinde kullanmasıdır. Bu yönüyle caminin kapısı Selçuklu izleri taşırken minare kısmında Memluk üslubundan esintiler görmek mümkün. Klasik Osmanlı camilerinden farklı olarak dikey bir kitle etkisine sahip olmayan caminin bütün kemerlerinde doğu avlu kapısının iç ve dış cephesinde siyah beyaz mermer kullanılmış, mihrap duvarı beyaz zemin üzerinde lacivert, kırmızı firuze renklerle çeşitli görseller eklenmiştir.Ramazanoğulları Beyliği'nin başyapıtı olan cami, şehrin en önemli tarihi yapılarından birisidir. 1998 yılında Sabancı Merkez Camii'nin hizmete açılmasına kadar Adana'nın en büyük camisi olma özelliğini korumuştur.Adana Ulu Cami'yi ünlü yapan bir diğer özelliği de 16. yy'dan kalma çinileridir.
Hem dış mimarisi hem iç mimarisi gerçekten güxel bir camii görüntüsü çok güzel avlusu harika kesinlikle görün derim..hemen yanında ramazanoğlu medresesi ,ramzanoğlu konağı var biraz ileride büyük saat onun ilerisinde yap camii ve bebekli kilise var hepsini yürüyerek gezeebilirsiniz ..
Adana'da böylesi güzel zarif taş işlemeli bir cami olduğunu hiç bilmiyordum. Çok şaşırdım. Çünkü taş işlemesi Mardin ' den ve Urfa ' dan güzel yapılmış. Emeği geçen ve vesile olanlardan Allah razı olsun. İslam sanat tarihi ve mimarisine çok katkısı olan bir cami. Ayrıca Medinedeki Mescidi Nebevi 'nin mirasına ve çevresi gibi çok güzel taşişleme mihrap örneği var.Hele minaredeki estetik ve zarafet ne demeli? Yok bu kadar güzellik maşallah barekallah.
Eh işte geçerken bir öğle namazı kılınır. Sırf bura için vakit ayırmaya ya da 2.kez gelmeye gerek olmayan biryer.Park yeri de sıkıntı.
Burası Adana'nın eski şehir merkezi. Çünkü Ulu camiler Osmanlı İmparatorluğu döneminde hep şehrin en merkezi yerine kurulan camilerdir. Yani bir anlamda Adana'nın old town bölgesinde kurulmuş... Mimari olarak giriş kapısı beni çok etkiledi. 14.yüzyıla dayanan tarihiyle muhteşem bir camii...
Ulu Cami büyüklüğü ve tarihî açısından Adana'nın önemli eserleri arasında gösterilmektedir. Selçuklu, Memlûklu ve Osmanlılar Dönem'lerine ait mimarî karakterleri üzerinde toplayan bu eserin üç ayrı kitabesinden, ilk defa 1513 yıllarında Ramazan oğlu Halil Beytarafından inşasına başlandığı, 1541 yılında Halil Beyin oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından bitirilerek ibadete açıldığı anlaşılmaktadır. Esas binanın batı tarafındaki giriş kısmını, Ramazan oğlu Halil Beyin yaptırdığı bilinmektedir. Giriş kapısının üzerinde kademeli bir sistemle yukarı doğru sivrilen stalâktitli konik çatının Selçuklu mimarisi karakterinde yapılmış olması, XVI. yüzyılda küçük bir beylik halinde bulunan Ramazanoğullar’ının burada önce küçük bir mescit yaptırdığı fakat daha sonra Beyliğin büyümesi ve mescidin yeterli olmaması ile bugünkü esas binanın yapılmış olduğu düşünülmektedir. Bütünüyle 34,50 x 32,50 metre ölçülerinde kareye yakın dikdörtgen plânlı olan Ulu Cami'nin batı ve doğu yönündeki iki büyük kapısından avluya girilmektedir. Caminin esas ibadet mekânına ilâveten, bölgenin sıcak oluşu ve daha fazla cemaatin ibadet etmesi düşünülerek avlunun bir kısmı ahşap örtü sistemi ile kapatılarak büyük bir son cemaat yeri haline getirilmiştir. Doğu cephedeki avlu kapısında ve caminin esas mekânının cephesinde, siyah ve beyaz mermer levhalar kullanılarak cephe görünüşüne renk katılmıştır. Yarı sivri kemerlerin konturları stalâktit ve bitki motifleri ile süslenmiştir. Enine uzanan dikdörtgen plândaki esas ibadet mekânı, Kıble duvarına paralel konmuş dört sütun ile iki nef (şahın) teşkil etmekte ve sütunlar hafif sivri kemerlerle birbirine bağlanmaktadır. Kıble duvarında etrafı siyah mermerden yapılmış bir bordürle çevrilen mihrabı ile bilhassa caminin Kıble duvarını kaplayan XVI. ve XVII. yüzyıla ait Çinileri ilk bakışta dikkati çekmektedir. Adana Ulu Cami, son cemaat mahalli formundaki harimin batısındaki dikine mekânı ile Adana Hasan Ağa Camisi, Adana Kemeraltı Camisi ve Ceyhan Kurtkulağı Köyü Camisi gibi bazı mahalli eserleri etkilemiştir.
Ramazanoğlu beyliği döneminde yapılmış bir cami memluk selçuklu osmanlı mimarisini yansıtmaktadır. Adanada gezilmesi gereken yerlerden biri.
Çok hızlı gezdim. Gezmek denirse tabi. İlk dikkatimi çeken şey ise ortada bir avlu var etrafında ise çepeçevre cami. Taç kapıları ve Adana-Maraş tarafına has olduğunu düşündüğüm minare ise şahane. Camide şadırvan da yok. Yan taraftaki medresenin bahçesindeki şadırvan kullanılıyor. Ki zaten medrese, cami, hamam vb. oluşan bir külliye imiş burası. Camiyi gezince medresede çay içmeyi ve caminin kıble tarafında bulunan meşhur Osmanlı şairi Ziya Paşaya selam vermeyi ihmal etmeyin.
Adana merkezde bulunan Ulu Cami 16 yy dan kalma bir cami, tarihi yapısıyla göz dolduruyor. Son yapılan camiye kadar, Adana'nın en büyük camisiydi.
Ramazanoğlu Beyliğinin başyapıtı bir mimari eser olan Ulu Camii 16. Yy. dan kalma bir eserdir. Konumu Adana Kızılay Caddesi ve Buyuksaat lokasyonlari arasında ulaşılabilir bir konumdadır. Adana Taş Köprü, Hiltonsa ve Optimum Quetlet gibi destinasyonlara yürüme mesafesindedir.
Adana’nın sembol yapılarından. Ramazanoğulları beyliği döneminde, 1541′te tamamlanmış tarihi bir yapıdır. Mimarisi Selçuk ve Memluk tarzını taşır. Ramazanoğulları Beyliği’nin başyapıtı olan camii, şehrin en önemli tarihi yapılarından birisidir. 1998 yılında Sabancı Merkez Camii’nin hizmete açılmasına kadar Adana’nın en büyük camisi olmuştur. Yapımına Ramazanoğlu Halil Bey tarafından 1509’da başlanmış; Halil Bey’in ölümü üzerine oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından 1541 yılında tamamlanmıştır. Ramazanoğlu Halil Bey ve Piri Mehmet Paşa ile Mehmet Paşa’nın iki oğlu caminin güneydoğusundaki 1541 tarihli türbede yatmaktadır. Görülmeye değer ve hemen arkasındaki parkta (ziya paşa parkı) yeşillikler içinde ağaç gölgesinde enfes bir türk kahvesi içilir.
Ulucami 1541 de yapılmış. Memlük, Selçuklu ve Osmanlı mimari izleri var. Çok güzel çinileri var. Maalesef bir kısım çalınmış.
Adana Ulu cami çok büyük değil. Ülkemizde bulunan camilere kıyasla tarihi çok eskilere gitmiyor ama Adana için görülmesi gereken yerlere ekleyebilirsiniz.
Memlük ve Selçuklu kültürünü yansıtan Arap ülkelerindeki camilere benzeyen 1541 Ramazanoğulları yapımı bir camii. Adana'ya gelip burayı görmeden girmeyin. Çünkü bu camii modeli ülkemizdeki klasik camii tiplerinden farklı.
Tarihi olarak gezilip görülmesi gereken çok güzel bir yer kesinlikle tavsiye ediyorum
Ramazanoğulları Beyliği’nin başyapıtı olan cami, şehrin en önemli tarihi yapılarından birisidir. 1998 yılında Sabancı Merkez Camii'nin hizmete açılmasına kadar Adana'nın en büyük camisi olma özelliğini korumuştur. Yapımına Ramazanoğlu Halil Bey tarafından 1509’da başlandı; Halil Bey’in ölümü üzerine oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından 1541 yılında tamamlandı. Ramazanoğlu Halil Bey ve Piri Mehmet Paşa ile Mehmet Paşa’nın iki oğlu caminin güneydoğusundaki 1541 tarihli türbede yatmaktadır. Caminin mimarisi Selçuklu ve Memluk üsluplarını taşır. Duvarları siyah beyaz mermer taşlarla bezelidir. Batı ve doğuda birer kapısı bulunur. Batı kapısı üzerinde iki yılan kabartması olan bir kubbe ve bir kitabe vardır. Doğu kapısı üzerinde ve minberinin üstünde de birer kitabesi bulunur. 16. yy’dan kalma çinileri meşhurdur. Medrese, türbe, imaret, dar’ül hadis, dar’ül şifa, sıbyan mektebi gibi yapıları da içeren Ramazanoğlu Külliyesi’nin bir parçasıdır. Külliyenin günümüze kadar gelebilmiş diğer kısımları; medrese, türbe ve Ramazanoğulları Saray Selamlığı (Tuz Hanı)’dır. 1998 Adana-Ceyhan Depremi’nde hasar gören camii, 1998-2004 yıllarında onarıldı ve ibadete açıld
1500 lü yillarda yapılmış ve yeniden restore edilmis tarihi bir camimiz. Çevrede çok çöp vardi ve uzun süredir cami etrafı temizlenmemiş gibiydi. Ama adanaya geldiyseniz taş köprüden sonra bu güzel camimize mutlaka ugrayin.
Yapıya ait 3 kitabe yer alır. Bunlardan en eskisi doğu taç kapı üzerinde yer alan 1508-1509 tarihli olup Ramazanoğlu Halil Bey’e aittir. Minber üzerinde yer alan kitabede inşanın 1520 yılında bittiği bilgisine ulaşılır. Batı taç kapıda ise 1541 tarihli kitabe yer alır. Bu kitabede Piri Bey ismi geçmektedir. Bani ve Mimarı: Bani Ramazanoğlu Halil Bey Ecdadımızın muhteşem miraslarından
Mekan güzel tavsiye edilir haftasonu kafa dinlemelik yer
Adana tarihineser yonunden zayif bir sehir. Bu baglamda ulu cami gezi icon degerlendirilebilir.
Ayrı bir huzuru ve harika mimarisi var buranın…
Ramazan oğulları döneminde 1541 yılında yapıldığı bilinen camii aktif olarak kullanılmakta ve bildiğim kadarıyla ters mukarnaslı tek camidir
16. yy.’dan kalma tarihi bir camidir. Günümüze kadar yapılan restorasyon çalışmaları ile de hala dimdik ve ayaktadır. Vee Ulu Camiden Çok güzel bir kare yakaladım : )
Adana Ulu Cami, Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunmaktadır. 16. yüzyıldan kalma tarihi Adana Ulu Cami, Ramazanoğulları Cami adıyla da bilinmektedir. Ramazanoğulları Beyliği’nin başyapıtı ve en görkemli eseri olan Adana Ulu Cami, Adana’nın en önemli tarihi yapılarından birisidir. 1998 yılında Sabancı Merkez Cami’nin hizmete açılmasına kadar Adana’nın en büyük camisi olma özelliğini korumuştur. Tarihi Adana Ulu Cami’nin yapımına 1509 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından başlandı. Halil Bey’in ölümü üzerine oğlu Piri Mehmet Paşa, Adana Ulu Cami’yi 1541 yılında tamamlandı. Ramazanoğlu Halil Bey ve Piri Mehmet Paşa ile Mehmet Paşa’nın iki oğlu caminin güneydoğusundaki 1541 tarihli türbede yatmaktadır. Adana Ulu Cami’nin mimarisi Selçuklu ve Memluk mimarisi özelliklerine sahip bir yapıdadır. Duvarları siyah beyaz mermer taşlar kullanılarak yapılmıştır. Batısında ve doğusunda birer giriş kapısı mevcuttur. Batı kapısı üzerinde iki yılan kabartması olan bir kubbe ve bir kitabe bulunmaktadır. Doğu kapısı üzerinde ve minberinin üstünde de birer kitabesi bulunur. Adana Ulu Cami’yi ünlü yapan bir diğer özelliği de 16. yy’dan kalma çinileridir. Medrese, türbe, imaret, dar’ül hadis, dar’ül şifa, sıbyan mektebi gibi yapıları da içeren Ramazanoğlu Külliyesi’nin bir parçasıdır. Külliyenin günümüze kadar gelebilmiş diğer kısımları; medrese, türbe ve Ramazanoğulları Saray Selamlığı yani Tuz Hanı’dır. 1998 Adana-Ceyhan Depremi’nde hasar gören camii, 1998-2004 yıllarında onarıldı. Onarımın ardından tekrar ibadete ve ziyarete de açıldı.
*Biraz evlerin arasında sıkışmış bir cami. *Adana'da uğranacak yerlerden birisidir. Çok sayıda sütundan oluştuğu için cemaatin birbirini mihrabı ve minberi görmesi oldukça güç. *Gelinlerin kapısında fotoğraf çektirdiği güzel iki girişi var.
Bahçesinde ulu ağaçların altında kaçak çay beya ayran içip esintili bir mola verebilirsiniz Bir memlekettin her köşesinde bu kadar kültür mirası tarihi yapılar ve bu yapıların mimari güzelliği ve sağlamlığı .......
Adanada boyle bir yerin varligi beni heyecanlandirdi gercekten. Guzel ve hos bir atmosferde dostlarla bulusabilecek bir mekan.
Tarihi dokusu çok güzel.insan huzur buluyor,
Namaz aralarında ziyaretciler için caminin içini de acsalar güzel olacak. Sadece avlu kısmı açık her gittiğimde.
Belki Merkez Camii kadar büyük değil. Belki orası ve diğer büyük camiler kadar kişi almıyor ama maneviyat olarak düşünürsek kişi namaz kaldığında veya başka bir ibadet yaptığında içinin gerçekten huzurla dolduğunu hissediyor. Anlayacağınız buranın temelleri sadece fiziki olarak değil manevi olarak da sağlam atılmış.
Çerkes Memlüklerinin Çukurova'yı yönettiği dönemde bu camiye yaptığı pencere, minber, minare gibi kısımlarıyla Mısır mimarisi esintileriyle taşımakla birlikte Türk Anadolu mimarisinin birleştiği önemli bir eserdir.
Gelip görüşmesi gereken simgelerden biri Adana Ulu Camii içerideki Ramazanoğulları kabrini gelmişken görünmesi gereken yerlerden
Merkezi bir konumda, bakırcılar çarşısı denilen eski Adana yerleşkelerine yakın bir yerde bulunan cami tarihi bir mekan. İçerisini tam olarak gezemedim ancak çevresine göz atabildim. Çevresinde bu kadar çay ocağı bulunması bence yanlış. Tarihi mezarlıklar ve eski Adana valisi şair Ziya Paşa'nın hemen yanında yer alan caminin bu yerlerin yanında çay ocakları ile iç içe olması bence yanlış. Tarihi yerleri ziyaret etmek isteyenler için birebir. Yanında Ramazanoğullarına ait konakta yer alıyor.
Güzel ve huzurlu bir yer.
Büyüleyici bir cami. Farklı bir atmosferi, kendine özgü mimarisi var.
Ulu cami ve etrafında çok güzel yerler var.ramazanogullari ile ilgili müze, park, diyanetin yeri var çok değişik geldi bana o nedenle özenle gezmenizi tavsiye ederim. Adana nin ilk çıkış yeri oluyormus ve gerçekten etrafı gezdikce fotoğraftaki gibi eski binalar göreceksiniz. Açık pasaj gibi yerler var yanyana dükkanlar. Bir de tabiki cigerciler ama orada lastik gibi lavaslarla ciğer yemektense gidip mersin de lezzetli ekmeklerle, lavaslarla ciğer yemenizi tavsiye ederim;) Ulu cami ve etrafi temiz bu nedenle belediye ve halkını takdir ettik 👍🏻
Tarih kokan bir mekan. Güzel bir şekilde korunmuş ve çevre dizaynı da uyum içerisinde. Gezilmesi gereken bir yer. Girip namaz kılmayı da unutmayın. Enfes
Adana,nin Simgesi Merkezi Yerde Saat kulesi Tarihi konaklar Vakıflar Çarşısı Bir Çok Tarihi Merkezde Bulunan Eşsiz Tarihi Ulu Cami .XV .Yüzyıl Ramazanoğlu Halil Bey Ve Oğlu Piri Reis Tarafından Yaptırılmış Muhteşem Taş Sanatı Kubbeli Ve Selçuklu Memnunlu Ve Osmanlı Karışımı Bahçe Külliye Şeklinde Mimari eser..
Adanaya gelen misafirlerinizi mutlaka götürmeniz gereken yerlerden. Hemen karşısında ki medreseye oturup sıcak bir ıhlamur eşliğinde ney dinletisi ile huzur bulacağınız bir ortam. Özellikle akşam gitmenizi tavsiye ederim.
Harika bir mimariya sahip olan Adanaya gidince görülmeye değer yerleden biri.
Gezdiğim bütün Ulu Camiler oldukça güzeldi Adanadakide dahil.
1540 tarihinden günümüze hala ilk günkü ihtişamini ve maneviyatını koruduğu her halinden belli olan, huşu içerisinde namazınızı kilacaginiz, karşıdaki şadırvanda abdest alırken tarihi bir yolculuğa çıkabileceğiniz, sokağından tahta iskemlelerde çayınızı yudumlayacaginiz muhteşem bir camii...hemen arkasında Ramazanoglu konağı ve Ziya Gökalp'ın mezarını da ziyaret edip, devamında büyük saat, yağ cami ve taş köprüyü de ziyaret edebilirsiniz...
Çarşının içinde Adana merkezde atmosferi çok güzel bir cami
Çok tarihi 1541 de yapılmış avlusu çok güzel.
Rabbim cümle ümmeti Muhammed i bir sancak altinda toplayıp tek yumruk tek yürek olayı nasip etsin
Adananın tarihsel kısmında yer alan yaklaşık 500 yaşındaki camii. Güneydoğu bölgesinde yer alan camilerde de görülen arap mimari yapısındandır. Geometrisi ile öne çıkan bir kubbesi onu ayırt edici kılmaktadır. Camii yakınındaki Ramazanoğlu konağı ve mezar anıtları, medrese ve Ziya Paşa'nın kabri ve hemen arkasında yer alan tarihi Büyük Saat camii manzarası ile Adana gibi tarihi bir şehirde kalan yegane tarihi bölge. Gitmesi, oturup çay içmesi keyiflı bir yer bir çok fotoğrafçı doğal çekim alanı olarak kullanılmakta. Belediyenin ilgisi ve temizliği ve bakış açısı her zaman ki gibi berbat.
Ortamı çok huzurlu baya eski tarihi bir cami
Adana’nın tarihini hissedebileceğiniz tarihi bir cami olan Adana Ulu Cami’yi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Ramazanoğlu Beyliği döneminin ünlü beylerinden Halil Bey tarafından 1507 yılında yaptırılmıştır. Külliye; cami, medrese, türbe (Halil Bey Türbesi), vakıf sarayı olarak adlandırılan harem dairesi ve Tuz Hanı da denilen selamlıktan oluşmakta olup, karemsi plan üzerine kurulmuştur.
Adana’nın merkezinde görülmesi gereken tarihi bir yapı. Çevresi çok iç açıcı olmasa da eğer adana’ya gelindi ise kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Görmeden gitmeyin.
Harika bir yer. Ne aradığınıza bağlı tabi ama aradığınız huzur sessizlik hafif bi rüzgar ve mistik bir duyguysa gidip bi çay içmelisiniz. Önceleri daha sakindi tabii insanlar böyle yerlere ihtiyaç duyuyor bu yüzden giderek ününün duyulup kalabalıklaşması normal.
Adana'ya gelip bu camiyi görmeden gitmeyin, iç avluyu dolaşın, caminin mihrabını, minberini görün..dış taç kapısının taş işçiliğini detaylarını inceleyin..