Adres: | Hoca Paşa, İstasyon Arkası Sk. No:37, 34110 Fatih/İstanbul |
---|---|
Kategoriler: | Cami |
Web sitesi: | http://www.fatih.gov.tr/merzifonlu-karamustafapasa-camii |
Google Haritalar'da Aç |
Sirkeci Garı arkasında bulunan 1670 yılı yapımı özellikle uzun yoldan gelenlerin vakit çıkmadan ibadet edebilecekleri tarihi Cami
Tarihi yanlış hatırlamıyorsam 1927 yılından 80'li yıllara kadar saz evi (meyhane) olarak kullanılan ve sonradan çok şükür aslına dönen ecdat yadigarı. Camiye geri dönmesini sağlayanlardan Allah razı olsun.
Cumhuriyetin ilk yıllarında gazino, saz evi olarak kullanılan, sonrasında Turgut Özal tarafından aslına döndürülen camimizdir. Bu camiiye gelip, bu caminin yapımında katkı sağlayan herkese dua edilmeli. Devamında camiiyi gazinoya çevirenleri unutmamalı, Hemen akabinde yeniden camiiye döndürenlere de bir fatiha ile dua bitirilmeli. Rabb'im hademe-i hayratlarından, cemaatinden razı olsun...
Kemalistlerin pavyon olarak kullandiklari camii. 1985'te tekrar hakiki maksadina cevrilince Viyana kumandani Merzifonlu Kara Mustafa Pasa'nin da ruhu sad olmustur.
Saçma sapan yorumlar görülmektedir! "1928 yılında harabe haline gelen cami, tamamen yıktırılmıştır.1954'de Adadolu Saz Evi olarak kullanılmış,1985 yılında Gazino yıktırılmış, 1987 yılında da Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ismiyle bugün mevcüt olan cami haline getirilmiştir" Kaynak: www.fatih.gov.tr T.C Fatih Kaynakamlığı!!!!
Sirkeci gibi bir hengamenin içinde nefeslenmek için eşsiz bir yer. Çok hoş ve sadedir. Avlusuna girdiğiniz an farkını hissettirir.
Sirkeci’de en çok uğradığım cami bir çok ülkeden bir çok mümin gibi. Ne yazıkki şadırvanlında sabun yok tuvaletten inip almak zorunda kalıyorsunuz onun içinde para istedi densiz tuvaletçi hayretler içinde kaldım
Güzel İstanbulun Sirkeci tren istasyonuna tüm çirkinliklerden koca koca yukselen binalardan yorulmuş ucube yapıları görmemek için saklanmış şirin küçük kendi halinde ama manevi havasıyla insanı rahatlatan güzelliğiyle huşu içerisinde olduğumuz ibadethane bir kaç kelime ya da iki süslü cümle değil İstanbul bir tarih bir kültür bir sanat bir anlayış bir medeniyet kısacası kaybetmeye namzet her şey İstanbul seni sevmek ve anlamak her şeyi anlamak ve sevmek demektir....
Abdest alma yerleri daha temiz olmalı Caminin içi temizdi Osmanlı camilerinin tipik sükûnetini içeride hissediyorsunuz Viyana da başarısız olunca canından olan Paşayı da düşününce farklı duygular yaşıyorsunuz
Sirkeci Garın'dan çıkınca hemen sol tarafta bulunan cami. İçeri avlusu daha adamınızı attığınız ilk andan itibaren huzur veriyor. Hengameden uzaklaşmak için doğru adres.
malum diniguduz,dinsiz tayfasının tarih sahnesinden silmek istediği lakin,silmeyi başaramadığı cami.Karabağda camileri domuz ahırına çeviren ermenilerin, kimlerin akıl hocası olduğu çok belli..
Malum zihniyet tarafından uzun süre gazino olarak kullanılmış, seksenli yıllarda özal döneminde tekrardan cami olarak hizmet vermeye başlamış. Benzer bir olay Mihrişah Valide Sultan (Küçüksu) caminin başına gelmiş ve uzun süre parti lokali olarak kullanılmış.
Sıkışık Sirkeci ortamında köşeye sıkışmış bir Cami. Çünkü biz bu camiyi bulana kadar 15 dk yürüdük.. aslında arkamızdaymış. Dikkat edin Sirkeci garının hemen sağındaki merdivenlerden çıkmanız gerekiyor. Yoksa çok dolacaksınız benden demesi. :))
Tarihi küçük ve şirin bir cami.
Sirkeci tren istasyon girişinin yanında küçük bir mescit.
Sirkeci Hocapaşa Mahallesi, Vezir Çıkmazı Sokak 6 numarada bulunmaktadır. Cami, büyük devlet adamıMaktül Merzifonlu Kara Mustafa Paşa1(1634-1683) tarafından 1670 yılında yaptırılmıştır. Cami yaptırılırken imam ve müezzine aid odalarla birlikte işyerleri de yapıtırılmıştır.1829 yangınında çevre ile birlikte mescid de yanmış,1831 yılında yeniden ihya edilmiş ve minber de koydurularak camiye çevrilmiştir. 1865 yılında Hocapaşa yangınında tekrar hasar görmüş ve tekrar tamir edilerek ibadete açılmıştır. 1928 yılında harabe haline gelen cami, tamamen yıktırılmıştır.1954'de Adadolu Saz Evi olarak kullanılmış,1985 yılında Gazino yıktırılmış, 1987 yılında da Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ismiyle bugün mevcüt olan cami haline getirilmiştir2. Caminin çevresi duvarlarla çevrilerek koruma altına alınmış, son cemaat yerine basmaklarla gelinmektedir. Giriş kapısının sağ ve solunda birer pencere bulunmaktadır. Mihrap duvarında penceresi bulunmayan caminin, duvarlarındaki üste pencereler oval,alt pencereler ise dikdörtgen şeklindedir. Camiin içi, üst pencerelere kadar çinilerle kaplanmış, mihrabı, minberi ve kürssü mermer kaplı olup,turuncu mermer çubuklarla süslenmiştir.Kubbesiklasik uslüpta sekiz aralıklı kemer ve on adet köşeli sütunlara oturmaktadır. Mihrap duvarına kadar sağ ve sollu olarak uzanan kadınlar mahfili toplam sekiz direk üzerinde oturmaktadır. Fevkani olan camiin, minaresi sol tarafında olup tek şerefelidir.
Mustafa Paşa Camii Sirkeci'dedir. Sirkeci Tren Garı tarafından merdivenler çıkılarak veya tramvay yolu yanındaki ince bir sokaktan camiye varılabilir.
İçerisi gayet güzel lakin orijinal degil
Cami şirin ve güzel. Konumu itibariyle de ulaşması rahat. Yalnız pandeminin son sürat devam ettiği şu günlerde şadırvanına sabun koyulması hoş olurdu, sırf el temizliği için tuvalete inip para ödemek hoş olmuyor.
Bir zamanlar satılıp Anadolu saz evi olarak kullanılmıştır
Tuvalet i paralı yapmışsınız tamam da oraya diktiğiniz görevlide hiç anlayış yok Yazık
Yer yer bakım yapılıyor. Küçük ama huzur verici bir camii
Sirkeci tren garının hemen yanında namazınızı kılabileceğiniz küçük ve tarihi camii.
Tarihi camide 20 milyonun içinde yaşlı amca gibi yalnız
Sirkeci garının sağında.girerken sağda kalıyor.her tarafı beton.içerde ağaç yok.içerisi güzel.tuvalet pahalı.içerisi güzel.tavsiye ederim
Tam Yerinde İhtiyaca uygun yapılmış Tarihin Sanatla birleştiği Camii
Hemen Sirkeci Garı’nın yanında. Marmaray’a binmeden ibadetinizi burda yapabilirsiniz
Maneviyat dolu bir cami eski ve tarihi cami lerde ibadet etmek ayrı bir huzur veriyor.
İstasyonun hemen yanında o büyük binaların içinde huzur dolu bir yer.
Bir zamanlar saz evi yapilan camii
Bir zamanlar meyhane olarak işletilen camii😔😔
Tarih geçmiş, geleceğe ümitle bakmak
Sirkeci tren istasyonu yanında küçük şirin bir cami
Çok güzel manevi bir atmosferi var.
İkindi namazını burada kıldım. Küçük şirin bir cami.
Huşu içerisinde namaz kılabileceğiniz bir mescit.
Feyiz dolu.. ecdäd dan Rabbim razı olsun
Çok güzel farklı bir havası olan cami
Sade küçük şirin bir ibadet hane
sirkeci marmaray garının hemen cıkısında sakin bi camii
İyi güzel
Maneviyat ve tarihi mekan mükemmel
Ziyaret edin
Küçük, temiz, güzel bir camii.
İçi ayrı bir güzel, Allah razı olsun...
Tarihi güzel cami
Huzur kapısı.
Guzel
Guzel
karamustafapasa cami yanlıs yazılmıs
Beş vakit namazın ve cuma namazının kılındığı güzel ve çok temiz bir cami
marmaray metrosunun yanındaki güzel eski cami.
Pazarın ortasında güzel bir mimari şaheser
Kapsayıcı
Muhteşem cami
Maşallah camii harikadan da öte
Ne kadar güzel ve güzel, özellikle sabah namazı vaktinde maneviyat unsurlarını dolduruyor.
Sirkeci bölgesinde tren istasyonu yakınında bulunan tarihi bir cami Orada temiz kadın ve erkek tuvaletleri buluyorum
Burası etrafı büyük binalarla çevrili küçük ve güzel bir cami ve bunu neredeyse fark etmiyorsunuz. Ama gördüğüm en iyi camilerden biri olduğunu düşünüyorum. İçeriye adım attığınız andan itibaren bu iç huzuru ve mutluluğu hissedebiliyorsunuz.
İstasyonun yakınında çok güzel bir cami
Güzel bir "mahal" camisi
Muhteşem!
İyi
Güzel camilerde sabah namazını kılardım
Güzel
Çok güzel cami
Maşallah! Güzel! ❤
Temiz ve düzenli cami
Köşede saklanmış güzel bir mescit
İnanılmaz
Güzel yer