Cevrİ Kalfa Camİİ

Cevrİ Kalfa Camİİ

Cevrİ Kalfa Camİİ, Cami olarak Zeynep Kamil, No:146, 34668 Üsküdar/İstanbul adresinde bulunmaktadır. Cevrİ Kalfa Camİİ 11 yorum ve 4.73 puanlamaya sahip.
Adres: Zeynep Kamil, No:146, 34668 Üsküdar/İstanbul
Kategoriler: Cami
Google Haritalar'da Aç

Cevrİ Kalfa Camİİ Yorumları

A
5/5

BÖLÜM 1 Bu yazıda Cevri Kalfa Cami, Cevri Kalfa, Bektaşi Fethi Baba ve Şeyh İsmail Efendi'nin kim olduğuna dair bilgiler mevcuttur. Cevri Kalfa Cami’nin hangi tarihte yapıldığı bilinmemektedir. Hadika yazarı Ayvansarayi Hafız Hüseyin Efendi, bu camiden bahsetmediğinden, Hadîkatü’l-Cevâmi’nin hazırlandığı 1768 tarihlerinde mabedin mevcut olmadığı anlaşılır. Kare planlı cami, kesme taş kaplıdır. Sağır kubbesi, dört kemer üzerine oturtulmuştur. Üç cephesinde yüksek ve büyük pencereler vardır. Minberi ahşap olup, kubbe ve duvarları kalem işi desenlerle bezenmiştir. Sağ taraftaki minaresi kesme taştandır. Şekilli külahı ve alemi taştandır. Hiç bir yerinde kitabesi yoktur. Cami avlusunun solunda bulunan ufak hazirede, en eski şahide 1813 tarihli olup Bektaşi Babaları’ndan Fethi Baba’ya, diğerleri ise Zeliha ve Hatice Hanımlar’a aittir. Caminin mihrabı önündeki küçük hazirede, 15 Recep 1199 (24 Mayıs 1785) tarihli bir şahide vardır. Bu da hazirenin en eski tarihli taşı olup Şeyh İsmail Efendi’ye aittir. Başında dört dilimli bir Bektaşi tacı vardır. Yanında ayrıca, şahideleri yok olmuş on iki dilimli iki Bektaşi sikkesi daha mevcuttur. Şeyh İsmail Efendi’nin şahidesindeki kitabe şudur: Hacı Dede hülefalarından Kandilcizâde Tarikat-i Nakşibendiyye’den merhum Şeyh İsmail Efendi ruhiçün Fatiha 15 Receb 1199. Bu durumda caminin yapımından önce, caminin bulunduğu alanda 1770 yıllarında kurulmuş, bir Bektaşi tekkesinin var olduğu anlaşılır. Bu tekkenin, 1826 yılında Vak’a-i Hayriye denilen, Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması sırasında diğer Bektaşi tekkeleri gibi yıktırıldığı ve yerine Cevri Usta’nın ruhu için caminin yapıldığı düşünülmektedir. Tek minareli ve tek şerefeli olan bu cami, Nuhkuyusu Cami olarak da bilinmektedir. BÖLÜM 2'YE BAKINIZ...

H
5/5

Camii tarihi yapısıyla insana ayrı bir maneviyat katıyor. Kış aylarında sakinliği ve huzuru ile sabit bir cemaati var. Her muhitin cemaati ve hocası gibi herkes birbirine aşina. Yaz aylarında cemaatin temizlik konusuna biraz daha dikkat etmesi için hocanın uyarıda bulunması daha iyi olur.

Y
5/5

Cami içinde çok sıcak bir hava var. O yaşanmışlıkları hissedebilirsiniz. Fakat birçok yerde sanata aykırılık göze çarpıyor. Dökülen kabaran kısımlar mevcut. Bahçesi fena değil... Ama çok sıcak bir camii.. Burada ziyaret esnasında bir mimar abiyle tevafuk karşılaşmam da benim için büyük bir fırsat oldu. Ona da buradan selamlarımı iletiyorum... :)

H
5/5

Necati hocamiz sayesinde caminin havasi degisiyor

Ö
5/5

Cevri Kalfa Camii Üsküdar'dadır. Zeynep Kamil hastane binalarının yakınındadır. Deniz tarafındaki Üsküdar merkezden gelişte 2. kavşak geçiliyor. Kavşaktan sağa veya sola değil, az sol karşı tarafa yönelmek gerekiyor. Cadde yanındaki camiye merdivenler çıkılarak varılıyor. Caminin bulunduğu yer, cadde seviyesinden daha yüksektedir. Cevri Kalfa Camii, Valide-i Atik Camii ve Nasuh Baba Camii'ne çok uzak değildir.

M
3/5

Cami avlusunun solunda bulunan ufak hazirede, en eski şahide 1813 tarihli olup Bektaşi Babaları’ndan Feyzullah Baba’ya, diğerleri ise Zeliha ve Hatice Hanımlar’a aittir. Caminin mihrabı önündeki küçük hazirede, 15 Recep 1199 (24 Mayıs 1785) tarihli bir şahide vardır. Bu da hazirenin en eski tarihli taşı olup Şeyh İsmail Efendi’ye aittir. Başında dört dilimli bir Bektaşi tacı vardır. Yanında ayrıca, şahideleri yok olmuş on iki dilimli iki Bektaşi sikkesi daha mevcuttur. Şeyh İsmail Efendi’nin şahidesindeki kitabe şudur: Hacı Dede hülefalarından Kandilcizâde Tarikat-i Nakflibendiyye’den merhum Şeyh İsmail Efendi ruhiçün Fatiha 15 Receb 1199. Bu durumda caminin yapımından önce, caminin bulunduğu alanda 1770 yıllarında kurulmuş, bir Bektaşi tekkesinin var olduğu anlaşılır. Bu tekkenin, 1826 yılında Vak’a-i Hayriye denilen, Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması sırasında diğer Bektaşi tekkeleri gibi yıktırıldığı ve yerine Cevri Usta’nın ruhu için caminin yapıldığı düşünülmektedir. Cami 1884 yılında tamir ve ihya edilmiş günümüzdeki şeklini almıştır.

M
5/5

Küçük ama şirin samimi sıcak..

H
4/5

Bakımsızlıktan iç süslemeler kabarmaya durmuş

G
5/5

Feyz dolu tertemiz sirin..askla ibadet edebileceginiz ibadethane

A
5/5

Tarihin içinde gibi oluyor insan...küçük sıcak tarihi bir camii💕...biraz bakım istiyor😔

A
5/5

Harika. drsait.com

Siz de beğenebilirsiniz

📍 Kısıklı, Alemdağ Cd No:83, 34692 Üsküdar/İstanbul

📍 Kısıklı, Çamlıca Tepesi yl, 34692 Üsküdar/İstanbul

📍 Yavuztürk Mahallesi, Goncagül Sk. No:21, 34664 Üsküdar/İstanbul

💬 Camii o kadar simetrik, tertipli ve düzgün ki insan baktıkça, içinde kaldıkça rahatlıyor... Emeği geçenlerden Rabb'im razı olsun.

📍 Kandilli, Kandilli Cd. No:2, 34684, 34684 Üsküdar/İstanbul

💬 Üsküdar Kandilli’de Kandilli Caddesi’nin üzerinde Kandilli İskelesi’nin yanında bulunan Kandilli Cami, ilk olarak 1632 yılında inşa edilmiştir. Günümüzdeki yapı...

Yorumunuzu yazın


Hata
Hata Alınıyor: Mesajınız gönderilemedi. Lütfen daha sonra deneyin.
Sistem bilgisi
Lütfen adınızı girin.
Lütfen yorumunuzu girin.


Bu alan zorunludur