Adres: | Şükran, No:, Bulgur Tekke Sk. No:10, 42040 Meram/Konya |
---|---|
Kategoriler: | Cami |
Web sitesi: | http://www.konyayenigun.com/kultur-sanat/bulgur-mescidi-ve-tekkesi-h91673.html |
Google Haritalar'da Aç |
Eskiden Konya'da bulgurcuk diye tabir edilen bir çeşit deri hastalığına yakalanan çocuklar bu tekkeye götürülürmüş. Tekkede görevli bulunan zat ağzına ince bulgurları alıp biraz çiğnedikten sonra hastalık bulunan yere tükürürmüş. Allah'ın izniyle hastalar şifa bulurmuş. Bundan dolayı bu tekkeye halk tarafından BULGUR TEKKESİ adı verilmiş.
Kare planlı bir mescitle buna eklenen eyvanlı bir bölümden oluşur. Mescidin içerisinde beş metre genişliğinde taştan mukarnaslı bir mihrapla bir de ahşap minber vardır. Mihrabın büyüklüğü yapının ilk halinin daha büyük olduğunu düşündürmektedir. Kitabesi yoktur.
Bedestenin dar sokakları içinde kalmış Selçuklu eserlerinden. Tamamen farklı bir yapı.
Konya Bedesten içerisinde kapı camiinden aziziye camiine geçen sokak içerisinde. Sobacılara açılan sokak sola kıvrılır. Köşededir. İçeri bir avlu kapısından girilir. Geniş bir avludan sola doğru basamaklarla çıkılır. Minik bir yapısı Serin ortamı Sessiz sükunet li yapısı ile huzur dolu bir yer. Bedestenden geçiyorsanız bir anlık olsun buraya uğrayın. Konya ya gezmek için geliyorsanız Bedesteni ve bu camiyi görün.
Dar sokaklara sıkışmış, buram buram tarih kokan, İslami sanat eseri. İç avludaki mukarnas mihrabı büyüleyici sanat eseridir, Tekkeye ait bir mescid olduğu kabul edilmektedir. Kitabesi olmadığı halde yapım teknikleri bakımından miladi XIII. yüzyıl Selçuklu eseri olduğu görüşü hakimdir. Meşhur tarihi Kapu camii ile Aziziye camii arasında kalmasına rağmen yazın çok serin olduğu için çevre esnafın tercih ettiği camii Şerif tir, malesef Cami içindeki çinilerin bir çoğu kaybolmuştur. Bu caminin önündeki dükkanlar istimlak edilerek tarihi alana dahil edilmelidir.Tapu kayıtlarında Meram ilçesi Şükran Mahallesi 180 ada 1 parselde camii vasfında 178m2 yüzölçümde kayıtlıdır.
Konya Aziziye Camii ile Kapu Camii arasında Bedesten içinde bulunan Selçuklu eseridir. Kaynaklarda Selçuklular zamanında Tekkeye bağlı mescit olduğu; günümüze ise sadece bu kısmının kaldığı bilinmektedir. Bulgur Tekke adını da Konyadaki eskiden bulgurcuk hastalığı olan çocukların bu tekkeye getirildiği ve görevli olan kisinin müdahalesi ile bu hastalıktan şifa bulunduğu için almıştır.
Ara sokakta gözden uzakta kalmış güzel bir tarihi cami. Vaktiniz olursa görmenizi tavsiye ederim.
Bulgur Tekke, eski Osmanlı çarşılarını andıran bir konumda olması dikkatimi daha da çekmeme neden olan bir camii aslında.. Daracık Bedesten çarşısını dolduran dükkanların arasında kalmış, çoğu insanın yanından geçerken farkına bile varmadığı bir ibadet mekânı. TDV İslam Ansiklopedisinde şöyle geçer; "Bulgurak denilen kaşıntı hastalığına tutulan hastaların buraya getirildiği, türbedar hastanın getirdiği ince bulguru ağzına alarak onun kaşınan yerlerine püskürtünce hastanın iyileştiğine inanıldığı için halkın buraya Bulgur Tekkesi adını verdiğini kaydeder" (Konya Tarihi, s. 340). Bulgur Tekke camii, aslında mescit desek daha doğru olur, iç mekân anlamında küçük ve huzur verici bir ortama sahip olduğunu gelince fark edeceksiniz..
Bulgurcuk hastalıkları olanların ocağı ve Selçuklu döneminde yapılan tarihi camilerden biri
Yıllarca Konya’da yaşadım. Bedesten de karış karış dolaştım. Bu camiye girmek nasip olmadı. Özellikle de Hacı Veyiszade merhumun bu camide görev yaptığını bilmek ayrı bir önem arzediyor. İnşaallah birgün tekrar geliriz.
Buram buram selçuklu tarihi kokan bir yer. Burayı çoğu konyalı bilmez ama herkesin görmesi gereken bir tekke.
Tarihi güzel bi camii görülmeye deyer
Tarihi güzel bir Camimiz...
Çarşı içinde farkedilemeyen bir yerde Selçuklu mimarisi hakim bir cami
Vücudunda sigil olanlar bu camiinin içinde yatır var.oraya gidip Allah'a dua edip buradaki yatırın hürmetine şifa bulabilirler inşallah.iki kişi götürdüm şifa buldular..sağlıklı günler herkese.
🇹🇷
Mistik bir atmosferi olan uhrevi bir camii
Abdest alın namaz kılın yatıra fatiha okuyun
👍👍❤️❤️🇹🇷
13. yüzyılın ortalarına veya sonlarına doğru yapıldığı tahmin edilmektedir. 5 m genişliğinde muhteşem ve bir tak halinde istalaktitli bir mihrap vardır. Eskiden tekkede görevli bulunan zat ağzına ince bulgurları alıp biraz çiğnedikten sonra hastalık bulunan yere tükürürmüş ve hasta iyileşirmiş. Bundan dolayı bu tekkeye BULGUR TEKKESİ adı verilmiş. Kitabeye göre son cemaat yerinde yatan zat 1443 yılında vefat eden Şeyh Mahmud zade Seyyid Ahmed'e aittir.
Cuma namazlarını hızlı kıldırıyolar güzel 😁
Kismetinde varsa kilarsin bir namaz
🤲
Yine Selçuklu yine tarih
Otantik bir cami
Yazın serin kışın sıcak manevi atmosferi harika
Bulgur Tekke Cami
Tarih
Tarihi mekan. Tarihi çarşıda daha güzel..
Caminin kötüsü olmaz
İbadet hane
Selçuklu mimarisinin gizli küçük cevheri. 13. yüzyılda yapılmış bir şeyi deneyimlemek için zaman ayırmaya değer (yanılmıyorsam)
Süper
Buram buram Tarih
📍 Saadet, Söğütlü Sk. No:38, 42040 Meram/Konya
💬 Çocukluk yıllarımda yenilenen bu camii Aksinne mahallesinde Şapci Camii olarak da bilinirdi. Mevlana ortaokulunun batı tarafında bulunan bu güzel camii Muhacir...
Konya En İyi İbadethane Listesi Meram En İyi İbadethane Listesi