Adres: | Mollahüsrev, Taş Tekneler Sk. No:3, 34134 Fatih/İstanbul |
---|---|
Kategoriler: | Cami |
Web sitesi: | http://www.fatih.gov.tr/damat-ibrahim-pasa-camii |
Google Haritalar'da Aç |
Şehzadebaşı Cami'sinin yanında bulunan cami aslında Damat İbrahim Paşa Külliyesi'nin bir parçası olarak Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1720 yılında inşa ettirilmiş.
İbrahim Paşa Camii, Şehzadebaşı'ndadır veya yakınındadır. Şehzade Camii, Burmalı Mescid, 18 Sekbanlar Camii ve Kalenderhane Cami'ne yakındır. İbrahim Paşa Camii'nin bulunduğu yerden Dede Efendi Caddesi takip edilerek Vefa'ya doğru gidilebilir.
Damat İbrahim Paşa Külliyesi Şehzadebaşı Caddesi üzerinde Vezneciler Metro İstasyonu'na 3 dakika yürüme mesafesindedir. .300 yıl önce Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığından kendi adıyla Damat İbrahim Paşa Darülhadisi olarak anılır. Lale Devri özelliklerini gösteren mescit ,kare planlı kubbeli kitaplık,Medrese odaları,sekiz köşeli mermer şadırvan,beş sütunlu sebil, sivri kemerli mermer çeşme bir avlu içerisine dizilmiştir. It is 3 minutes walk from Vezneciler Metro Station on Şehzadebaşı Caddesi. It is named Damat İbrahim Pasha Darülhadisi with its name since it was built by Damat İbrahim Paşa 300 years ago. The mosque with the features of the Tulip Revolution, the square-shaped domed library, the madrasah rooms, the eight-cornered marble fountain, the five-columned sebil, the marble fountain with a pointed arched lined courtyard.
Şehzadebaşı Camii yanında bulunur. 1720'de Damat ibrahim Paş'nın yaptırdığı külliyenin bir parçasıdır. Mescidin kalem işi süslemeleri Lale Devrini anımsatır. Aslında darülhadisin dershanesi mescit olarak kullanılmıştır. Daha sonra dershane camiye çevirilince minare eklenmiştir..
Sehzade başı caminin hemen yanında bulunan cami avlusunda çay kahve icilebilecek kafesi ile görülmesi gereken yerlerden camisi küçük ama icersi gayet guzel
DAMAT İBRAHİM PAŞA ÇEŞME VE SEBİLİ 1720 yılında Damat Nevşehirli İbrahim Paşa külliyesi ile beraber inşa ettirilmiştir. Külliyeyi yaptıran İbrahim Paşa'nın 13 yıl boyunca sürdürdüğü sadrazamlığı, Patrona Halil İsyanı kurbanı olarak İstanbul sokaklarında gezdirilen vücudu parçalanmak suretiyle son bulmuştur. Sebilin tarih beyti şöyledir: “Kıldı reyyan cûd-i İbrahim Pâşâ âlemi” Çeşmenin Şair Raşid'e ait manzumesi şöyledir: “Zebân-ı lûlesi dir teşneye târih içün Râşid” “Su iç bu çeşme-i Dâmad İbrahim Pâşâdan” (1133) Çeşmenin Şair Taibi'ye ait dört kıtalık ikinci kitabesi ise şöyledir: “Şahinşah-ı mekârim-pişe Ahmed Hân-ı Gazinin” “Vezir-i A’zamı Dâmâd-ı ali-kader-i zi-şanı” “Ebül-hayr-i nizam-ı âlem İbrahim Pâşânın” “Reh-i Hakda revân oldu zülel-i feyz-i ihsanı” “Güzel buldu suyun mecrâ-yi aynı mekremet hakkaa” “Olunca böyle olsun âdeme tevfik-i rabbâni” “....bir nâmı kaldı dilde anacak çeşme-i Hızrın” “Ki icrâ eyledi bu çeşme hükm-i âb-ı hayvanı” “Sebîli had bakılsa bir içim su ve letâfetde” “Safâda selsebîl-i bag-ı cennet dinse erzânı” “....zât-ı pâki mevrid-i hayr-i hisân olsun” “Ola peyveste yârî lütfi Bar-i avn-i yezdan” “...su gibi ezberleyip bu beyt ile herkes” “Disünler Tâibâ târihini gördükce atşân” “Zülâl-i birr-ü ihsânından İbrahim Pâşânın” “İçüp şâd eyleyin ervah-ı utaş-ı ehl-i imânı” (1133) Kaynak: Su Vakfı
Damat İbrahim Paşa Külliyesi avlusunun güney tarafında, İbrahim Paşa’nın ve oğullarının mezarları bulunmaktadır. Girişin sağında ve solunda, simetrik iki adet kubbeli ve kare planlı yapı bulunur. Bu yapılardan sağdaki yani güneyde olan dershane ve mescit, diğeri ise kütüphanedir. Kütüphanenin güneyi ve batısı revaklıdır. Kalem işi süslemeleri Lale Devri özellikleri göstermektedir. .
vezneciler metro duragindan cikinca sehzade camine giderken kosede yeraliyor. kucuk ama huzurlu ve guzel bir cami
Bir Nevşehirli olarak İstanbul'da, şehrimizin kurucusu ve Lale Devri'nin mimarı Damat İbrahim Paşa'nın yaptırdığı bu eseri görünce çok sevindim.Ayrıca camii bahçesinde Damat İbrahim Paşa'nın mezarı'da var.Şehzadebaşı Camii yanında.
Damat İbrahim Paşa Camii ve Külliyesi Şehzade Camii kıblesinde bulunuyor. İçinde Cami, Medrese, Sebil, Şadırvan ve haziresi mevcut. 2014 ten bu yana tadilattayken geçen yıl yeniden hizmete açıldı. Medresesinde Doğu Türkistan vakfı faaliyet sürdürüyor. Vakıf, çeşitli ilmi araştırmalar yapmaktadır.
Gitmek nasip olmadı ama sırf senin için geleceğim Paşam...
Bu mekan gerçekten bi harika dostum
Uzun süredir restorasyonda. Restorasyon öncesi avluda ve içindeki odalarda kalem işleri vardı.
külliyenin içerisinde doğu türkistan türklerinin dernek merkezi bulunmaktadır. bazı hafta sonları bu dernek kendi soydaşlarına yemek daveti verir. her yer çekik gözlü yüzlerce türk le dolar. güzel bir manzaradır.
Restorasyonda
DAMAT İBRAHİM PAŞA CAMİİ
Medrese içerisinde küçük ama huzurlu bir cami.
Muthis tarihi yapilarimizdan biri
Minik ve güzel bir cami. Bahçesinde Fevzi paşa caddesine bakan bir hazire ve de Doğu Türkistan odaklı bir STK var.
Çin'deki Müslüman katliamlarının bir kısmının tarih sergisinin bulunduğu açık bir avluda dolaşırken tökezledi
İbrahim Paşa Camii
Büyüleyici Camii.
Eski cami ama restore edilmiş
YY 1720
Güzel osmanlı camii