Nasuh Paşa Cami

Nasuh Paşa Cami

Nasuh Paşa Cami, Cami olarak Dabanoğlu, Uğurlu Meydan Sk. No:13, 21300 Sur/Diyarbakır adresinde bulunmaktadır. Nasuh Paşa Cami 28 yorum ve 4.82 puanlamaya sahip.
Adres: Dabanoğlu, Uğurlu Meydan Sk. No:13, 21300 Sur/Diyarbakır
Kategoriler: Cami
Google Haritalar'da Aç

Nasuh Paşa Cami Yorumları

Y
5/5

Diyarbakır'ın Sur içindeki güzel ve mistik camilerinden biridir. Hz. Süleyman Camisi ve Kurşunlu Camisi arasında Fetih Kapısının hemen önündedir.

E
5/5

Güzel

K
5/5

Cami, 1606-1611 yılları arasında Diyarbekir Eyaleti'nde valilik yapan Nasuh Paşa tarafından bu dönemde eşi Servinaz Hanım için inşa ettirdiği söylenmektedir. 1819'da İç Kale'den atılan top mermisiyle minaresinin üst kısmı yıkılmış, o günden sonra "Minareya Qot" (Kesik Minare) adını almıştır. Minarenin sağlam kalan kısmı siyah taşlarla örülmüş olup silindir biçimindeyken sonradan eklenen şerefe ve şerefenin üstü beyaz taşlarla örülmüştür. 2015-16 Sur çatışmaları sırasında cami, zarar görmüştür.

O
5/5

Tesadüf eseri bir gruba tur rehberi caminin tarihini anlatıyordu ancak rahatsız etmek istemediğim için çok yaklaşmadım. Çevre düzenlemesi yapıldığı için sanıyorum daha önce burayı ziyaret edenler caminin bu kadar ihtişamlı olduğunu hatırlamıyorlardır. Çevresindeki yürüyüş yolları, yeşillik alanlar, banklar, süs havuzu inanılmaz güzel bir hava katmış. Hani gıdım görmedim ancak bana İstanbul'daki tarihi yarım adayı anımsattı. Caminin arka bölümü TOKİ tarafından restore ediliyor. Hele bir de o bölge tamamlanınca eminim dünyaca meşhur bir turistik ve dinlenme mekanı olacak. Buraları gezdikçe daha fazla zaman ayırıp daha yavaş ve ayrıntılı gezmek gerektiğini hissediyorum çünkü fark edilecek çok ayrıntı, hissedilecek birçok duygu, yaşanacak bir dünya tarih var. Kendinize bir kahve ısmarlayıp buranın ruhunu hissetmek için mola vermeyi ihmal etmeyin.

N
5/5

Kurşunlu cami ile Hz Süleyman camii arasında küçük ama mimarisi ve tarihiyle büyüleyici…

F
5/5

Nasuh Paşa Camii, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan, tarihi ve mimari açıdan önemli bir yapıdır. Cami, Osmanlı dönemi eserlerinden biridir ve 1619 yılında Sultan I. Ahmed’in vezirlerinden Nasuh Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Bu cami, hem Osmanlı hem de Diyarbakır’ın mimari geleneklerini bir araya getiren bir tarz sergiler. Mimari Özellikleri Plan Tipi: Cami, kare planlı bir yapıdır. Bu, Osmanlı klasik mimarisinin yaygın bir özelliğidir. Malzeme: Diyarbakır'a özgü kesme bazalt taş ve kısmen beyaz kalker taş kullanılarak yapılmıştır. Minare: Camiye bitişik tek şerefeli bir minaresi vardır. Minarenin zarif ve sade işçiliği dikkat çeker. Avlu: Caminin avlusunda şadırvan yer alır ve çevresi taş duvarlarla çevrilidir. Tarihi ve Önemi Nasuh Paşa Camii, Osmanlı’nın Diyarbakır'daki varlığının izlerini taşıyan önemli bir eserdir. Caminin mimarisinde, yerel taş malzeme ve işçiliğin Osmanlı tarzıyla uyum içinde kullanıldığı görülür. Bu da Diyarbakır’ın yerel zenginliklerinin Osmanlı kültürüyle nasıl harmanlandığını gösterir. Cami, günümüzde hem ibadet amacıyla kullanılmakta hem de tarihi bir değer olarak ilgi görmektedir. Restorasyon çalışmalarıyla zaman zaman koruma altına alınmıştır. Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesini keşfetmek isteyenler için görülmesi gereken önemli duraklardan biridir.

B
5/5

Tarihi yaşamak her zaman güzel

K
5/5

Çok güzel ve küçük olmasına rağmen değişik bir duygu sarıyor insanı. Sur içinden çıktığınızda hemen yakınında. Nasuh paşa camiiyi es geçmeyin mutlaka gidip görün derim. Harika bir deneyimdi bizim için de. Dışarıdan bakılınca farklı bir dokusu var içeriye girince farklı bir dokusu... Müthiş bir miras... Allah daim etsin inşaallah. Taşına zeval gelmesin ülkemizin her yerindeki tarihi dokusunu simgeleyen her türlü binasına...

H
5/5

1606-1611 yılları arasında dönemin Diyarbakır Valisi Nasuh Paşa tarafından eşi Servinaz Hanım adına yaptırılmıştır. Mardin Kapı semtinde Fatih Paşa Mahallesine giden yoldadır. İlk şeklinin siyah kesme taşlardan yapılmış olduğu bilinen yapı çeşitli devirlerde özensiz şekilde onarılmıştır. Yapının avlusuna üstü kemerle örtülen süssüz, girintili taç kapıdan girilir. Caminin içi bezemeden yoksun, basit görünümlüdür. Yapının kare kaide üzerine silindirik gövdeli olarak yapılan minaresinin üst kısmı 1819 yılında yaşanan ayaklanma sırasında İç kaleden atılan top mermilerden birinin isabetiyle yıkılmıştır. 1972 de aslına uygun olarak onarılmıştır.

R
5/5

1604-1611 yılları arasında dönemin Diyarbakır Valisi Nasuh Paşa tarafından eşi Servinaz Hanıma adına yaptırılmıştır. Mimarı belli olmayan yapı İç kale yönünden Fatih paşa Mahallesine giden yoldadır. İlk şeklinin siyah kesme taşlardan yapılmış olduğu bilinen yapı çeşitli devirlerde özensiz şekilde onarılmıştır. Yapının avlusuna üstü kemerle örtülen süssüz, girintili taç kapıdan girilir.

M
5/5

Süper ibadet ve gürmek için mükkemel bir yer gezip girmeyi tasviye ediyorum

H
5/5

Aslına uygun restore edilmiş

M
5/5

diyarbakır ile bir bütün oluşturuluyor görülmesi gerene bir yer

Y
5/5

Tarihi cami mutlaka uğrayın..

D
5/5

1606-1611 yılları arasında dönemin Diyarbakır Valisi Nasuh Paşa tarafından eşi Servinaz Hanıma adına yaptırılmıştır. Mimarı belli olmayan yapı İç kale yönünden Fatih paşa Mahallesine giden yoldadır. İlk şeklinin siyah kesme taşlardan yapılmış olduğu bilinen yapı çeşitli devirlerde özensiz şekilde onarılmıştır. Yapının avlusuna üstü kemerle örtülen süssüz, girintili taç kapıdan girilir. Yapını harimi hafif çarpık kareye yakındır. Harimde dört sütunla taşınan bir kubbe yer alır. Caminin içi bezemeden yoksun, basit görünümlüdür. Yapının kare kaide üzerine silindirik gövdeli olarak yapılan minaresinin üst kısmı 1819 yılında yaşanan ayaklanma sırasında İç kaleden atılan top mermilerden birinin isabetiyle yıkılmıştır. 1972 de aslına uygun olarak onarılmıştır.

B
5/5

Kurşunlu Cami ile Hz. Süleyman Camii arasında yer alan güzel bir eser.

H
5/5

Gizemli bir camii. Bir kaç kez içinde namaz kıldım. A mysterious mosque. I prayed in it a few times.

Y
5/5

Görülmesi gereken tarihi yer

M
5/5

Sur un önceden pek bilinmeyen ancak şimdi ortaya çıkan zengilikletinden biri

M
5/5

Nasuh paşa camii

Ş
5/5

Minareler gibi

O
5/5

Muazzammmm

B
5/5

Hasar görmeden önce çok güzeldi.

A
5/5

Güzel cami.

A
5/5

Sevimli

M
1/5

Camı ile isim yok

M
5/5

Tarih burda

M
4/5

Görü tüsü ile çok güzel bir camii

Siz de beğenebilirsiniz

📍 Ali Paşa, Ateşoğlu Sk. No:19, 21300 Sur/Diyarbakır

💬 1150-51 yıllarında inşa edilen Hz.Ömer camisi, kitabesinde yer alan Mescid-i Şeddad ismi nedeniyle Ömer Şeddad Cami olarak da bilinmektedir. Mardin Kapısının he...

📍 Bağıvar, Seyfumulük Cd. No:48, 21200 Sur/Diyarbakır

📍 Yeşilvadi, D950, 21200 Sur/Diyarbakır

📍 Karabaş, W8VQ+V4, 21200 Sur/Diyarbakır

Yorumunuzu yazın


Hata
Hata Alınıyor: Mesajınız gönderilemedi. Lütfen daha sonra deneyin.
Sistem bilgisi
Lütfen adınızı girin.
Lütfen yorumunuzu girin.


Bu alan zorunludur