Adres: | Şükran, 42200 Meram/Konya |
---|---|
Kategoriler: | Cami |
Google Haritalar'da Aç |
Tarihi temiz ve güzel cami 23.11.2019
Karamanoğlu devrinde Kadı Mürsel tarafından yaptırılmış, Osmanlılar döneminde Hacı Hasan tarafından yenilenmiş ve Hacı Halil Ağa döneminde de onarılmıştır. Osmanlılar tarafından tamir edilerek günümüze gelen camilerden birisi. Mescidin yapımı takriben 1408 yıllarına dayanmaktadır. Arapoğlu Makasındaki, Kadı Mürsel Mescidinde bulunan, güneş saati sökülerek, kıble tarafında mihrabın arkasına tekabül eden kıble duvarına yerleştirilmiştir. Şu anda Güneş saati bulunan tek Cami Hacı Hasan Camii.
Bir Ayet: Allah nezdinde hak din İslâm'dır… (Âl-i İmrân, 3/19) Bir Hadis: Allah katında; kulun, Allah'ın rızasını gözeterek öfkesini yenmesinden daha büyük sevabı olan bir davranış yoktur. (İbn Mâce, "Zühd", 18) Bir Dua: Allah'ım! Beni bağışla, bana merhamet et, beni doğruya yönelt, bana afiyet ver ve beni rızıklandır. (Müslim, "Zikir", 35) T.C. Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı
Anadolu'da bilinen en eski güneş saati (1409) Hacı Hasan Camii'nde bulunmakta ve onu Topkapı Sarayı'ndaki Fâtih Sultan Mehmed devrine ait yatay bir güneş saati takip etmektedir. Hacı Hasan Camii, Kayalıparkın güneyindedir. Yapımı Karamanoğlu döneminde takriben 1408 yıllarına dayanmaktadır. Yıkıldıktan sonra ikinci kez tekrar yapılıyor. İsmini de camiyi ikinci kez yaptıran Konyalı Hacı Hasan’dan almış. 1907 yılında Gözlülü Hacı Halil Ağa tarafından tekrar inşa edilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. 🔹Dikkat çeken özelliği Güneş Saati olan tek camidir. Kıble tarafında, mihrabın arkasına tekabül eden, güney cephesindeki duvarda bulunmaktadır. Zamanı ve özellikle namaz vakitlerini belirlemek için, yaklaşık 75 cm. enindeki mermer bir levha üzerine yapılmıştır. Saat sağlam vaziyetteki bir milin merkez teşkil ettiği 15 derecelik aralıklarla çizilmiş saat çizgileriyle, bunları alt tarafta sınırlayan iki yarım daireden meydana gelmektedir. Yarım daire şeklindeki iki kavis, ince bir bant oluşturur. Bu sistemde güneşin doğuşu ve batışı 12 olarak kabul edilmiştir. Saat 6’yı gösteren milin tam altındaki çizginin hemen sağında noktalarla gösterilen bir çizgi vardır. Bunun yanında ise “Vaktü’z-suhur” (öğle vakti) ibaresi bulunmaktadır.. Ayrıca saat 10’u gösteren dilimin içine de ikindi vaktini gösteren “Vaktü’l-asr” yazılmıştır. Saatin altında ise “evkatü’s-salat” ( Namaz vakitleri) yazıları bulunmaktadır. Milin üzerindeki bir satırlık kitabe şöyledir; “ Amile hazihi’d-dahameti el abd el –muhtac ila rahmetillahi el, Hasan ed’dayığ” “Bu güneş saatini Allah’ın rahmetinin muhtacı Kuyumcu Hasan kulu yapmıştır”
Güzel bir mescit..olması gereken yerde ihtiyaca cevap veriyor.
Hacı Hasan Camii Konya Valilik binasının güneybatısında, Kayalıpark civarında bulunan camii, kitabesine göre Karamanoğulları devrinde Kadı Mürsel tarafından yaptırılmış, Osmanlı döneminde Hacı Hasan tarafından yenilenmiş ve 1907 yılında Hacı Halil Ağa tarafından onarılmıştır.
Dış duvarında eski bir güneş saati var. İlginizi çekebilir. Sanırım namaz saatlerini gösteren bir güneş saati
Ahşap yapı özelliği taşıyan ve üzeri Marsilya kiremidi ile döşeli çatısının tavanı alttan çakmalı ve süslü olarak yapılmıştır. Tek şerefeli minaresi kuzeybatı köşesindedir. Tuğla ile inşa edilmiş tek şerefeli minaresinde süsleme bulunmamaktadır. Mermer mihrabı oldukça süslü, Minberi sade ve yenidir.
Bu camide ayrı bir huzur buluyorum. Birçok caminin yapılışında faizli para kullanır oldular. Bu da caminin manevi havasına çok büyük zarar veriyor. Maddiyat ve gösteriş için cami yapmak her ne kadar medeniyeti simgelese de ilerde camileri dolduracak müslüman bulamayacağız. İnsanlar artık cemaat ve cemiyet işlerini stadlarda restoranlarda kafelerde derneklerde ve benzeri yerlerde görür oldu. Parayı bulan her müslüman beyaz Türk oluyor. Kilise misali camileri sadece Cuma günleri ve bayramlarda ziyaret ediyor. Oysa bizde cami toplanmak anlamına gelir. Günah çıkarma yerine tevbe kapısı 7/24 açıktır. Camilerde insanlar toplanıp ciddi şeyleri konuşmayı paylaşmayı düşünmek yerine internetten günaha batmayı tercih ediyorlar. Zaten ilerde birçok kişi işini evinden görecek, güvenlik ve kargocular iş yapacak. Bu sebepten Camiye giden kimse de kalmayacak. Bunun en büyük sebeplerinden biri de batılı tarzda yaşam tarzının yanında batılı tarzdaki site yaşamı hevesi. Kadınlar dış işlerinde ne kadar yoğun yer alırsa, erkekler de o derece eve kapanıyor. Camiye gidecek erkek de bulunamıyor doğal olarak. Çok uzattım biliyorum ama ehli olmayan inşaat şirketlerine verilen restorasyon işlerinden ötürü bu caminin dış duvarındaki güneş saati de biraz hasar görmüş. Medeniyetimiz hızla batılaşıp tükenirken cami inşaatlarına daha fazla faiz girmeden, zaman kaybetmeden bu camide en azından bir vakit namaz kılmanızı tavsiye ederim. Allah kabul etsin...
Kayalıparkin yakınında olan 2 kere yapılmış bir cami. Güney duvarında kitabe ile güneş saati yer almaktadır. Saat Karamanoğulları Döneminden kaldığı tahmin ediliyormus . İçinde kadınlar bölümü farklı bı oda şeklinde . İçinde büyük bı klima da var ama sanırım sadece imam açıp kapatıyor onu . Üst kata çıkmadım ama çok güzel duruyor o kısım da .
Eski, merkezi bir cami
Konya'da 160 yıl hüküm sürmüş Karamanoğulları beyliği dönemi eserlerindendir, Kayalıpark güney kısmında, Tarihi valilik binasınında batısındadır, kıble duvarının dış kısmındaki güneş saati meşhurdur, yine aynı duvardaki iki Kitabe tadilat esnasında bu duvara sonradan yerleştirilmiş ve Kadı Mürsel camiine ve Hoca Selman medresesine aittir, Camiyi Osmanlı devrinde kuyumcu Hacı Hasan efendi tarafından yeniden yaptırılmıştır daha sonrada gözlülü Hacı Halil Ağa tarafından tamir ettirilmiştir, ahşap direkli ve ahşap tavanlıdır, doksanlı yıllarda Cami civarında esnaflık yaptığımdan defalarca içinde namazlarımı eda ettim, kanımca bu camii şerifin çok köklü bir restorasyona ihtiyacı var, Cami etrafı eski yıllarda doğu cihetindeki baraka tipli dükkanlarla kaplıydı bu dükkanlar büyükşehir belediyesi tarafından zor olsada istimlak edildi, fakat batı tarafındaki ucube eski telekom binasıda istimlak edilerek Cami etrafı tamamen açılmalı.
Kıble tarafında 1468 yılında yapılmış güneş saati var
Güzel sakin bir cami Şadırvanı sıradan değil
Güzel. Ancak temizliğe biraz daha özen gösterilmeli.
Atmosfer bayağı güzeldi her ibadet yerinde olduğu gibi❤️
Çok güzel bir atmosferi var. Tam merkezde...
Bayanlar mescidinin kaloriferi yanmıyordu ilgililere duyurulur.
Tarihi değeri var da .imamın ve müezzinin .yeni nesil olması gerekiyor
Güzel bir Camimiz...
Küçük huzur verici
👍👍👍
Konya meramda bulunmaktadir
❤️❤️❤️
Hacı Hasan Cami
📍 Abdülaziz, Yavuz Selim Cd. No:68, 42040 Meram/Konya
💬 Güzel cami ve hocalarımız cok iyi denk geldikcr burda namaz kılarım temiz ve bakımlı her zaman sagolsun
Konya En İyi Ibadet yeri Listesi Meram En İyi Ibadet yeri Listesi