Adres: | Nişancı, Abdurrahman Şerefbey Cd. No:13, 34050 Eyüpsultan/İstanbul |
---|---|
Kategoriler: | Turistik yer Cami |
Google Haritalar'da Aç |
Bizlere ibadet edecek yerler bırakan ecdadımız dan Allah razı olsun inşallah bizlerede buraların kıymetini bilmek ve ibadet için de ziyaret etmek ve varsa yardımda bulunmak bu gibi ibadet yerlerinin daima ayakta durmasını sağlamak için elimizden geleni yapmamız gerektiğine inanıyorum yardım edenlerden de Allah razı olsun inşallah.
Gezmedim fakat resimlerden incelediğim kadarıyla tam bir antik cami.
EyüpSultan Camii yakınında yer alması nedeniyle cemaati az. İçerisinde camiinin adını taşıdığı zâtın kabri ve karşısında bir sahabe kabri bulunmaktadır.
Dis cephesi full ahşaptır. İstanbul'un fethinden ordunun arpasini temin ettiği rivayet edilen arpacı Hayrettin adına yapılmıştır.Tavanı alçak olan mescidin sahnı poligonaldir. Mabet ve minaresi tamamen ahşaptan yapılmıştır. Minaresi, iki yolun birleştiği köşede olup asmadır. Kapalı bir şerefeden ve saçaklı bir külahtan ibarettir. Kitabesi yoktur. Sıcak bir havası vardır.
Abdurrahman Şeref Bey Caddesi ile Arpacı Hayreddin Sokağının birleştiği yerde ve sokağın sağ köşesindedir. Hayreddin Ağa'nın İstanbul’un fethinde bulunduğu ve ordunun arpasını temin ettiği söylenmektedir. Fakat Fatih Devri Mimarisi adlı kıymetli eserde kayıtlı değildir. Mescidin yanında ve Arpacı Hayreddin sokağında hacet penceresi olan bir kabir vardır. Üzerinde: Hazreti Ebü'l-Fethin Arpacıbaşısı merhumun ruhuna fatiha 890 (1456) diye yazılıdır. Hadika Yazarı ise, Merkadi nâ malumdur, diyor. Kendisinin bu kabri görmemesi imkânsız olduğuna göre, bu şahide sonradan dikilmiş olmalıdır. Mimar Sinan’ın eserlerini belirten Tezkiret'ül-ebniye'de "Eyyub-i Ensari'de Arpacıbaşı Mescidi" adı ile kayıtlı olduğuna göre mescit, Kanuni devrinde yapılmış veya tamir edilmiş olmalıdır. Şimdiki yapının Sinan devri ile bir alakası yoktur. Tavanı alçak olan mescidin sahnı poligonaldir. Mabet ve minaresi tamamen ahşaptan yapılmıştır. Minaresi, iki yolun birleştiği köşede olup asmadır. Kapalı bir şerefeden ve saçaklı bir külahtan ibarettir. Silahi Bey Camii şerefesi ile Semiz Ali Paşa Camii şerefesinin bir benzeridir. Kitabesi yoktur. Mabet, 1986 tarihinde tamamen yenilenmiştir. Bundan evvel 1319 (1901) tarihinde onarım görmüştür.
Eyüp Sultan Camii ye giderken Nisanca yokusu üzerinde kōsede solda- kahve rengi bina da Arpaci Hayrettin Pasa meftun. Vakit namazi gecirmeden ya da nafile iki rekat namaz kilarak -duanizi esirgemeden yola devm. Ruhu beslemek de gerekir. Tarihi ada da tek katli cumbali evleri izleyin ruhunuzu huzur dolu ortamda sarj edip/ reset atarak hayata( ◜‿◝ )♡devm edelim- insaAllah Yarina DAHA saglikli uyandiginizda SUKUR etneyi de unutmayalim. Ilim ve IRFAN ile aydinlanin Rizkinuz bol /bereketiniz daim/yolunuz acik / aile saadetiniz onceliginiz olsun. Saglikla kalin.
Kendine has Son dönem restorasyonu tamamlanmış Mahalle Mescidi. ...! Yaptıran ismiyle anılan ve haziresinde medfundur.
Eyüp Sultan'nin akar çeşme mahallesinde Abdurrahman Şeref Bey Caddesi ile Arpacı Hayreddin Sokağının birleştiği yerde ve sokağın sağ köşesindedir. Hayreddin Ağa'nın İstanbul’un fethinde bulunduğu ve ordunun arpasını temin ettiği söylenmektedir. Fakat Fatih Devri Mimarisi adlı kıymetli eserde kayıtlı değildir. Mescidin yanında ve Arpacı Hayreddin sokağında hacet penceresi olan bir kabir vardır. Üzerinde
Camii içerisine girip 1453 yılında namaz kılıp, çıktığınızda 2022 yılına geri dönüyorsunuz...
Arpacı Hayrettin Mescidi; İstanbul Surdışı Eyüp Çömlekçiler mahallesinde Abdurahman Şeref Bey Caddesi ile Arpacı Hayrettin Sokağı'nın kesiştiği yapı adasında inşa edilmiştir. Yapım tarihi belli değildir. Fatih Sultan Mehmet'in Arpacıbaşısı Hayrettin Efendi tarafından yaptırılmıştır. İstanbul'un fethi sırasında ordunun arpasını verdiği bilinmektedir. Mimar Sinan eserlerini gösteren Tezkiretül Ebniye'de bu yapı ile ilgili bilgi vardır. Arpacı Hayrettin Efendi'nin 1456 yılında vefat ettiği mezar taşından bilinmektedir. Mimar Sinan ile arasında yüz sene fark vardır. Bu durumda onun adına bu cami ya yeniden yapılmıştır veya tamir edilmiştir. Tavan yüksekliği az olan yapının mimari planı poligonaldir. Mabet ve minaresi tamamen ahşap olarak inşa edilmiştir. Caminin minaresi tam caminin köşesinde idi. Minare asmalıdır. Bu minare yıkılmıştır. Daha sonra yeniden minare yapılmıştır. Caminin kitabesi yoktur. Son yıllarda yapılan kötü yenilemelerden dolayı mescidin özgünlüğü kaybolmuştur.
Güzel tarihi bir yer gidilir maneviyati yuksek sessiz sakin huzurlu
İmamı caminin avizelerini temizlediği tarihi Camilerimizden
Kendisi tadilatta ,bitince güzel olacak inanıyorum .
Eyüp sultan'da gözden uzak kalan güzel bir cami
Allah'ın evi bize yorum yapmak düşmez.tarihi bir cami ve Ramazanda hatimle teravih namazı kılınıyor.
Biraz eksikleri olsada bizim ibadet yerlerimiz her zaman güzeldir
Küçük cami tarihi dokusuyla süper bir yer,çok sevdim
Arpacı Hayreddin Camii Eyüp'te Nişanca'dadır. Sokak ve caddenin kesiştiği bir yerde, Arpacı Hayreddin Sokağının yanındadır. Arpacı Hayreddin Camii ve Arakiyeci Cafer Çelebi Camii birbirine yakındır.
Tarih boyunca her restorasyonda mimarisi değiştirilmiş bir yapı.
Rahmetli dedem Hoca Ahmet burada 26 sene imamlık yapmıştı.
İstanbul'da tahta olan az camilerden biri
cok guzel bi cami
Tarihsel bir cami.
Mütevazı bir Osmanlı mimarisi
Ecdattan Allah razı olsun
Küçük şirin bir cami
Huşu içinde bir teravih kılmak için ideal bir yer.
Ibadet ediyorum ve huzur buluyorum fırsat buldukcada gidiyorum
Allah razı olsun Hoca efendi
Küçük ama nezih, sessiz bir yer içinde bir o kadar sessiz ve huzurlu bir Cami.
İstanbulun fethinde yapilmiş
Özet bir yer tavsiye ederim
Tarihi
Güzel ve ferah bir camii
Muhteşem
Tarih ve huzur
Şirin bir mahalle camis.
Maneviyat mekanı
Güzel camii
Güzel bir yer.
Mahallemizin camiisi
Küçük sade
Maneviyat
Camii
ahşap mistik
Sürpriz
osmanli camisi
Cami 1453 yılında inşa edilmiştir. Camiyi yaptıran kişi, caminin arka kısmına gömüldüğü için adını almıştır.
Abdurrahman Şeref Bey Caddesi ile Arpacı Hayreddin Caddesi'nin buluştuğu caddenin sağ köşesinde yer alır. Hayreddin Ağa'nın İstanbul'u fethettiği ve ordunun arpa ihtiyacını sağladığı söylenmektedir. Ancak Fatih Dönemi Mimarisi adlı değerli eserde kayıtlı değildir. Mescidin ve Arpacı Hayreddin caddesinin yanında hac pencereli bir mezar bulunmaktadır. Üzerinde: Peygamber Ebü'l-Fethin Arpacıbaşı merhumun ruhuna fethedildi. 890 (1456) diye yazılır. Hadika Yazarı ise Merkadi'yi tanıyor. Bu mezarı görmemesi mümkün olmadığına göre bu şahitlikte sonradan dikilmiş olmalıdır. Mimar Sinan'ın eserlerini gösteren Tezkiret'ül-ebniye'de "Eyyub-i Ensari'deki Arpacıbaşı Mescidi" adıyla kayıtlı olduğundan mescidin Kanuni döneminde inşa edilmiş veya onarılmış olması gerekir. Bugünkü yapının Sinan dönemiyle hiçbir ilgisi yoktur. Alçak tavanlı mescidin sahnesi poligonaldir. Tapınağı ve minaresi tamamen ahşaptan yapılmıştır. Minaresi iki yolun birleştiği köşede olup asmadır. Kapalı bir ihtişam ve saçaklı bir külahtan oluşur. Silahi Bey Camisi şerefesi ile Semiz Ali Paşa Camisi şerefine benzer. Üzerinde herhangi bir yazıt bulunmamaktadır. Tapınak 1986 yılında tamamen yenilenmiştir. Bundan önce 1319 (1901) yılında onarılmıştır. Kaynak: (Seyahat Notu) (Hadika 1/285) (İstanbul Ansiklopedisi 2/1050) (T. Öz, İstanbul Camileri 1/24) (M. Meriç, Mimar Sinan Hayatı ve Eserleri, S: 90) (A. Kuran, Mimar Sinan s: 306) (Osmanlı Evkaf İdareleri Araştırma Kataloğu 1/219)
Eyüp
İyi
Arabji Mohieddin, Konstantinopolis'i fetheden ordunun en iyi adamlarından biriydi.
Güzel miraslarla dolu bir yer
Sultan Eyyub Camii'ne yakın güzel bir cami, Allah razı olsun, zarif, sessiz ve muhteşem bir camidir.
Mükemmel...ve keyifli okumalar
📍 Yeşilpınar, Semerkant Sk. No:52, 34065 Eyüpsultan/İstanbul
💬 Çocukluğumun geçtiği mahallede yıllardır bitirilemeyen cami inşaatı sonunda bitti.Emeği geçenlere çok teşekkür ederim;ALLAH(CC)razı olsun… Rahmetli dayımda bu c...
📍 İslambey, Evlice Baba Tekke Sk. No:13, 34050 Eyüpsultan/İstanbul
💬 Evlicebaba camisinin karşısında yer alan türbede iki sanduka vardır. Biri Abdülkadir Haki El Kadiri’ye ait diğeri ise El Hac Hafız Hüseyin Nazmi Geylani’ye aitt...
📍 Göktürk Merkez, 34077 Eyüpsultan/İstanbul
💬 Site içerisinde camii çok ilgimi çekti yapandan yaptırandan Allah razı olsun oldukça güzel ferah tertemiz tuvaletler ve abdesthane üstelik ücretsiz ayrıca site...
📍 Çırçır, Zühal Sk. No:5, 34070 Eyüpsultan/İstanbul
💬 Cift miraneli 2 katli genis ferah otoparkı bahceli ve yaninda çay ocağı var. Sezai hoca vaazi ve hitabesi kuvvetli güler yüzlü seside guzel