Adres: | İsa Bey, 2040. Sk. no:2, 35920 Selçuk/İzmir |
---|---|
Kategoriler: | Turistik yer Cami İbadethane |
Çalışma saatleri: | Çarşamba 09:30–21:30, Perşembe 09:30–21:30, Cuma 09:30–21:30, Cumartesi 09:30–21:30, Pazar 09:30–21:30, Pazartesi 09:30–21:30, Salı 09:30–21:30 |
Web sitesi: | https://camiler.diyanet.gov.tr/ |
Google Haritalar'da Aç |
Restorasyon çalışmaları vardı içini gezemedik. Şadırvanlı ve revaklı avlusu 2 katlı pencere planlaması, fotoğraftaki iki kubbeli kırma çatı düzeni ile Osmanlı dönemine de öncülük eden mimari tasarımı ile görülmesi gereken yapılardan.
1 yili aşkın süredir tadilatta öncesinde bir kaç defa ziyaret ettik, çok, huzurlu görevlisi imam çok bilgili, yardimsever, birisi idi ..Allah kendisinden razı olsun...hizmeti daim olsun
Gittiğimizde kapalıydı ancak dışarıdan bile büyüleyici
Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılan cami Selçuk Kalesinin hemen yanında bulunuyor.Hemen aşağı kısmında Artemis tapınağı kapılarını görebilirsiniz.Cami bir kale görünümünde aslında.Ama biraz bakıma ihtiyacı var.
Tadiat nedeniyle kapalıydı. Dışarıya asılmış bir bilgi levhası yok . Avlusuna girilmiyor. Etkileyici bir cami . İstanbul'da dahi bu kadar etkileyici cami az var
Selçuk a gittiğinizde Efes veya Meryem ana ziyaretiniz için uğrayacağız duraklarınızdan biri olarak planlayabilir içinde namaz kılabilir camii içi avlusunda fotoğraf çekilip hemen yol üzerindeki cafelerde oturup yorgunluk atmak için birşeyler içip tarihi soluyabilirsiniz…
Selçuk gezinizde görmeniz gereken tarihi yapılardan biride İsabey Cami , Artemis Tapınağı ile St. Jean Kilisesi arasında, tepenin güneybatısında yer almaktadır. Bu konumuyla üç ayrı dinin sembollerinin bir üçgen arasında kalması anlamlıdır. Ve dünyada örneği yoktur. Camii 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından Şamlı Mimar Ali İbn-el Dımışkü’ye yaptırılmıştır. camide Efes’le Artemis Tapınağından bazı parçalar özellikle sütunlar kullanılmıştır Selçuk'a hakim bir tepenin yamacına kurulmuş ve yaklaşık 48.68m X 56.53m.lik bir alanı kaplayan yapı, enine iki sahınlı bu bir harimle bu harimin kuzeyine bitişen enine dikdörtgen planlı avludan oluşur. Avluya doğu, batı ve kuzey cephelerinde bulunan birer taçkapıyla ulaşılır. Doğu ve batı taçkapıları üzerinden yükselen minarelerden doğudaki günümüze ulaşamamıştır.
Sıradan tarihi bir cami olmadığı çok aşikar ve bunu içeriye ilk adımı atar atmaz anlıyorsunuz. Selcuk mimarisinin heybetinin bir örneğidir aslında bu. Caminin içine girmek için belli başlı giyim kurallarına uymak gerekiyor elbette. Tarihi bir yer olsa da burası dinin ve ibadetin yeri. Çeşmeden akan suyu bile çok sevdim. Caminin imamı şakır şakır İngilizce konuşup turistlerle ilgileniyor ve bence asıl önemli olan olay bu. Kendisinin ellerinden öpüyorum.
Arkadaşlar selamünaleyküm, İsa Bey Camii çok büyük ve çok güzel. Ama ben geldiğimde yani bugün ki tarih ile cami 3 aydır tadilatta ve 1 yıl daha tadilatta kalacak imiş. Caminin heybeti, avlusu ve dıştan görünüşü görülmeye değer. Eminim ki manevi ortamı da çok güzeldir. Ama dediğim gibi tadilatta olduğu için ziyareti en fazla dışarıdan yaptım. Haberiniz olsun, cami tadilatta. Bence tadilat bittikten sonra görülmesi gereken yerlerden birisi. Zaten çevirisi birçok tarihi yere sahip. Camii gördükten sonra bile gününüzü güzel değerlendirebilirsiniz.
Yıllar önce görmüştüm. Tekrar bir uğramak istedim. Ancak bakıma alınmış. Tam da yaz sezonunda hem de! Neyse, camii gerek tarihi acıdan önemli gerekse de mimari bakımdan Selçukluların izlerini sergiliyor. Bu yönden de anlamlı.
Camii , İzmir'in Selçuk ilçesinde, Artemis Tapınağı'yla Saint Jean Kilisesi arasındadır. 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılmıştır. Mimar Şamlı Ali'nin eseridir. İsa Bey Camii, Türk mimarlık tarihinin Anadolu Beylikleri dönemine ait en eski ve gösterişli eserlerindendir. 19. yüzyılda kervansaray olarak da kullanılmıştır. Simetrik olmayan bir plana inşa edilen caminin yamaçta konumlandırılan iki giriş kapısı batı ve doğu tarafındadır. Batı kapısı yazılar ve geometrik şekillerle süslüdür. Batı yönündenki duvarlar mermerle kaplı, diğer cepheler ise kesme taştandır. Cephesi, pencere kenarları ve her iki kubbesinin de kasnağı Selçuklu çinileriyle süslüdür. Caminin doğu ve batı kapısının üstünde yükselen iki minareden birisi tamamen, diğerinin ise şerefeden yukarısı 16. yüzyılın ortalarında meydana gelen depremlerde yıkılmıştır. Aynı depremlerde caminin çatıları da yıkılmıştır. 1975 yılında dönemin Selçuk Müftüsü Abdullah Arılık tarafından yaptırılan iyileştirme çalışmaları ile çatısı ve duvarları onarılmış ve tekrar ibadete açılmıştır.
SELÇUK İSA BEY CAMİİ Batı kapısında bulunan inşa kitâbesine göre Şevval 776’da (Mart 1375) Aydınoğlu Îsâ Bey tarafından mimar Ali b. Müşeymeş ed-Dımaşkī’ye yaptırılmıştır. Enine gelişen iki nefli bir harimle buna kuzeyden bitişen revaklı bir avludan oluşan Îsâ Bey Camii, Selçuk ilçesine hâkim tepenin batı yamacında kurulmuştur.
Restorasyon devam ediyor görünüşü ile harika bir cami
Bu bölgeyi ilk olarak fetheden Aydınoğullarının beyi olan İsa Bey tarafından 1375 yılında inşa edilmiş. Şamlı bir mimar tarafından planı çizilen Cami, Emevi mimarisinin özelliklerini barındırıyor. Klasik Emevi mimarisinin (dikdörtgen) aksine daha kare bir yapıya sahip. Bu yüzden Şam Emevi Camii ile Diyarbakır Ulu Camiine çok benziyor. Bazıları bazilika tarzı mimariye benzetilerek kilise olarak tanımlasa da doğru bir değerlendirme değil. Çünkü bazilika tipli kilise yapılarında tek tavan bulunurken Caminin iki tavanı ortada iki adet kubbesi bulunuyor. Yakın zamanda tadilata alınacağı söylenen Caminin umarık iç yüzeydeki sıvaları temizlenerek altındaki hatlar ortaya çıkarılır.
keşke böyle tarihi ve kutsal bir mekan için daha yüksek puan verebilseydim ama malesef 35 yıldır bildiğim bir cami ve şu anki hali hiç hoş değildi. duvarlar dökülüyor. 3 yıldır minare tamir edilecek o şekilde bekliyor malesef cami içide çok kötü durumda. umarım en kısa zamanda düzeltilir ve gerekli bakımları yapılmış olur.
İzmir/Selçuk'ta 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından Suriyeli mimar Şamlı Ali'ye yaptırılmış, çok manevi ve tarihi bir camii. İçeride tavan ahşap olduğu için kiliseden çevrildiğini düşünenler oluyormuş ancak hiç kilise olarak kullanılmamış.Camii içindeki sütunlar zamanında harabe olan Efes Antik Kenti'nden getirilmiş. Gittiğiniz zaman mutlaka camii imamı İbrahim Hoca ile de görüşün, vakti varsa camii tarihini kendisi de anlatır.
Restorasyonda olduğu için camiyi göremedik. Ancak tevafuk imam bey ile karşılaştık. Hocamızı dönüşte göremediğimiz için belki görür diye buraya yazmak istedim. Sayın hocam oğlumuza verdiğiniz takke hediyesi için çok teşekkür ederiz. Gönlümüze dokundunuz. İzmir’in güzelliği bir yana, dizinizin dibine oturup duanızı alması için dahi buralara gelmeye değerdi. Allah razı olsun, sizlere selamet versin.
Restorasyonu bittikten sonra hem turizm açısından hem de beylik dönemi eserler adına güzel bir gelişme olacaktır. Restorasyonu , bakımı ve tanıtımı için çok daha fazla emek harcanmalı.
Çok güzel kale bazilika ve cami yakın görmenizi tavsiye ederim mimarisi Osmanlı ve Selçuklu eserlerinde farklı geldi bana muazzam bir eser ayrıca imamı şehit babası gelen misafirlere yabancı dilde yardımcı oluyor Allah razı olsun
1373 yılında yapılmış, tarihî Artemis tapınağın komşu yamaç üzerinde bulunan muhteşem bir camii. İçindeki sütunlar bence bu camii'nin karakterini yansıtıyor. Girişte turistler için örtü, elbise ve ücretsiz Kuran-ı Kerim'in olması çok etkileyici. Gittiğimizde düğün çekimleri yapılıyordu. Sorunca müftülük izni ile yapılıyor dediler. Bahçesi bakımlı ve çok güzel. Hâlâ restorasyon çalışmaları devam ediyor.
1375 yılından günümüze kalan muhteşem bir eser. Cami inşaatında efes antik kentinden getirilen sütun ve parçalar kullanılmış. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir eser.
Muntazam bir tarih. Çok etkileyici bir atmosferi vardı işçilik aşırı kaliteli içerisinin insanı dinlendiren sakinleştiren bir havası vardı insan girince huzur ile doluyor. Atalarım bize bıraktığı ciddi yapılardan bir tanesi.
Aydınoğulları beyinden İsa Beyin banisi olduğu cami. Aydınoğulları beyliğinin merkez camii olarak inşa edildiği için büyük bir camidir. Yatay endekste inşa edilmesinin nedeni ise cemaat saflarının daha uzun olması ve mimarın Şam Emevi Camiinden ilham almasıdır. Çift minareli camilerin öncülerindendir. İnşasında ortada bulunan 4 sütun Artemis tapınağı kalıntılarından kullanılmıştır. Cami 1370'lerde inşa edilmiştir. Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde bu camiden bahsedilir ve duvarda kenardan kenara fetih suresi yazılı olduğunu belirtir ki günümüzde mevcud değildir. 1870'lerde bir Fransız seyyah bu caminin bir gravürünü resmetmiştir ki bu gravür restorasyonlarda çoğunlukla referans kaynağı olmuştur. Sonraki on yıllara doğru caminin etrafindaki yerleşim yerleri tarım alanlarına dönüştükçe cami metruk bırakılmış, mihrabından kapı niteliğinde delik açılmış, tavanındaki kurşun çalınmış, kurşunun yokluğunda su alan tahta çatı sistemi külliyen çökmüştür. 1970'lerde Erbakan döneminde restorasyon edilerek ibadete açılmıştır. Mihrabın üst kısmında Ahzab suresi 56. Ayet yazılıdır.
İzmirin selçuklu ilçesinde,1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılmıştır. Mimar Şamlı Ali'nin eseridir. Heybetli duvarları yüksek bir camii Camii içi küçük olmasına rağmen avlusu daha büyük , dinlendirici bir yapısı var. Bu camiinin hocasının ne kadar naif ve güler yüzlü.olduğuna şahid olduk.
Efes bölgesindeki antik yunan mermerleri kullanılarak 1365 de yapılmış. Cami içindeki sütunlar Artemis tapınağından gelmiş. Oraya da antik yunanda mısırdan getirilmiş.
Böylesi tarihi böylesi güzel ve böylesi büyük bir salatin camiinin bu kadar kimsesiz ve cemaatsiz kalması içler acısı, öncelikle yöre halkı sonrada Selçuk'a gelen turistlerin mutlaka gitmesi görmesi ve sahip çıkması gerekiyor..
Dışardan çok heybetli görünüyor. Ama girip görme şansımız olmadı. Restorasyon yada tadilat herneyse acil bitirilip açılmalı.
Değişik mimari tasarım çok güzel hattaa benim için çok muhteşem eski çağda Bizans veya Roma döneminde muhteşem bir cami yalnız ihtiyarlar için değil onlar için kısa ve düzgün yol yapılması lazim
Dıştan gördüğüm kadarı ile gayet güxel bir camii büyük ihtimalle kiliseden devşirme bir camii ye benziyor yakınına gitmedim üstten baktım ayasuluk kalesinin yolundan geçerken gördüm ...
Kesinlikle gidilip görülmesi gereken bir yer. Ecdat zamanında burayı üst tarafında bulunan kliseye özellikle yakın yapmış. Yapi dikdörtgen şeklinde temellendirilmis. Bunun sebebi imamın arkasında duran ilk safin ibadet açısından daha makbul gorulmesidir. Dikdörtgen yapisi ile safi uzatmış bulunuyor mevcut mimari. Bunun yanısıra taç girişi ve hemen karşısında sultan girişi bulunuyor camiye. Adından da anlaşılacağı gibi kapının birisi sultan ve yüksek mevkili şahıslara diğer kapı halka açık olarak kullanilabiliyormus. Cami kapısından girince solda iki yüksek yapi var. Bunlardan ilki Aydinogullari Beyi ya da sultan ziyaretleri sırasında güvenli ibadetini yapabilmesi için. Ve hemen bu bölümün üzerinde geçmişten günümüze kalan duvardaki sure izleri. Depremler ve çeşitli tahribatlar sonucu dikdörtgen yapi boyunca yazılı olan Fetih suresi silinmiş ya da bulunduğu sıva dökülmüş. Kala kala bu iki kısım kalmış. Minber ve mihrap kısımları 1850 yılından sonra cami kervansaray mantığına çevrildiği için yıkılmış ve alan kazanılmış. Hemen bu zaman öncesi 1845 yılında Fransız bir gezgin kara kalem çalışması ile resmetmiş camiyi ibadet sırasında cemaat ile. Yıkık haldeki yapi 1975 yılında restorasyona alınmış. Su an cami bahçesindeki yapıda iki minareden birisi serefesiz olarak günümüze gelmiş. Diğeri ve avludaki revaklar ve bu revaklari taşıyan sutunlardan bir kısmı depremlere yenik düşmüş. Yinede günümüze bir kaç sütun ulaşmayı başarmış. Bence burayı gormemizden fayda var. Ruhunuz huzur buluyor. Keyifli gezmeler...
Çift kubbesiyle farklı bir mimariye sahip çift minaresi den birisi tamamen yıkılmış diğeri ise tadilata alınmış göze hitap eden beylik dönemi bir camii. Görülmeye ve caminin imamı ve görevlisiyle sohbete değer. Avlusuyla cami mimarisine farklı bir tarz katmıştır.
Çok arada kalmış kesinlikle rota değiştirip gitmelik bir yer hem sahip çıkmak için hem mest olamak için orada görevli abimizin gayreti çok ilham vericiydi. takdir ettim allah ondan razı olsun diyanetin farklı dillerde diyanet yayini kuran i kerim standi paylaşması da ekstra önemli bir uygulamaydı
Tarih kitaplarında okuduğumuz Aydınoğlu İsa Bey camii. Dikdörtgen mimarili, minaresi yıkılmış, sekizgen kasnak kubbe ve devasa sütunlar ile Beylikler dönemi mimarisini yansıtıyor. Efesi gezdikten sonra Türk İslam mimarisini görebileceğiniz önemli bir yer
Buraya kadar gelmişken uğramadan gitmek olmazdı. " İsa Bey Camii, Türk mimarlık tarihinin Anadolu Beylikleri dönemine ait en eski ve gösterişli eserlerindendir. "
Kişisel olduğunu düşünüyorum ama mekan çok güzel, kendimi huzur içinde hissettim, camiye açıkça örtünerek ve mekanın kurallarına saygı göstererek girebilirsiniz, ziyaret etmek için güzel bir yer, size Kur'an-ı Kerim'den bir parça veriyorlar konuştuğun dil.
Selçuk'a gelenlerin mutlaka uğraması gereken tarihi camisi... mimarisi konumu buram buram tarih kokuyo... cami imamina da değinmeden edemeyeceğim o kadar yardımsever iyi niyetli içten bi abi anlatımı da mükemmel
Kuşadası selcuk gezinizde mutlaka ziyaret ediniz bu tarihi camiyi. Mutlaka imam Ibrahim hocamiza selam edin onunla tanışın.
O bolgede yasasam istisnasiz oradan cikmam vakit namqzlarinda, huzur veriyor. O bolgeye giden muskumanlar kesinlikle ugramali ve o atmosferi tatmali. Cok kibar, ilgili birde imami var. Cayini icin derim.
aydınogulları beyliginden kalma bir yapı isa bey tarafindan yaptirilmis ilmi ulemayi sanati seven biri olarak taninan bir bey imis, camii pek tarzina alisik olmadigimiz bir sekilde karsiniza arzi endam ediyor merdivenleri cikip avlusuna girince bambaska bir dunya sanki hos latif bir mekan tek katli bir ibadethane
Mükemmel bir camii. Fakat 21 Haziran 2023 tarihinde restorasyondaydı. İçine giremedik.
Merkeze çok yakın ve ayasuluk kalesinin hemen yakınında olduğu için gitmek için ekstra bir çaba sarfetmenize gerek kalmayacak. Caminin mimari dokusu ve tarihi ise gerçekten büyüleyici. Mutlaka görmenizi tavsiye ederim.
Ortam,mimari ve atmosfer muhteşem.Camii 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından Şamlı Mimar Ali İbn-el Dımışkü’ye yaptırılmıştır.Bir çok yerli ve yabancı turistin Ziyaret ettiği tarihi yapı dini degeri yanında tarihsel bir değerede sahip. İlçe müftüsü kıymetli insan Ömer hocamla yaptığımız görüşmede cami yakın zamanda aslına uygun restore edilecek bu nedenle bir süre ziyaretlerede kısmen kapatılacak.
Selçuklu mimarisi.beylikler dönemi.ibadete açık.ama restorasyon ve onarımı gerekli.minarenin biri yok.digerinin de yarısı yok.bilgilendirme levhası var.merkezi bir yerde.
Bakımda oldugu için giremedik. Ama güzel yer.
Artemis Tapınağı'yla Saint Jean Kilisesi arasında yer aldığı için rotanızı çok değiştirmek zorunda kalmayacaksınız. Camiinin mimarisi çok güzel bahçenin içinde dahi görebileceğiniz birçok güzellik bulunacaktır.
Fevkalade önemli bir eser. İslami unsurların - bazilika planı ile örtüşmesini sembolize eden. Selçuk İlçesinin önemli kültürel değerlerinden bir tanesi. İslam mimarisi ile ilgilenenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir eser.
1375 yılında Aydınoğlu İsa bey tarafından yaptırılmış selatin camidir. ben buraya gelmeden önce bu kadar gösterişli bir cami beklemiyordum. Saint Jean bazilikasını gezmeden yol üzerinde uğradım. öğle namazını kılmak için camiye gittim. caminin imamı herhangi bir cemaat olmadığı için bana namaza iştirak edip etmeyeceğimi sordu. kabul ettim. namazdan sonra tebliğ amaçlı farklı dillerde kaleme alınmış bir takım risaleler gördüm. ve çok hoşuma gitti. o arada bir İspanyol da bu risalelere göz gezdirdi. bu arada cami imamı ile birlikle namazdan sonra İspanyol turiste tebliğ yaparken buldum kendimi. benimkisi daha çok İslamın Avrupa'da algılandığı şekilde değil, bir barış dini olduğu yönündeydi. Güzel bir zaman geçirdim. Cami imamı bize çeşitli ikramlarda bulundu. Kendisine Teşekkür ediyorum.
Camii ve etrafı özenli ve temiz. Giriş kapısı üzerine kıymet bilmeyenlerce yazılmış saçma yazıları görünce insan biraz kızıyor. Caminin çevre düzenlemesi çok güzel. Ayrıca camii imamı güler yüzle hoşgeldiniz diye karşılaması memnuniyet verici.
İzmir'in Selçuk ilçesinde 1375 yılında Aydınoğlu İsa bey tarafından yaptırılmış. Çok güzel heybetli bir Camii. İçinde Kur'an-ı Kerim okunması ayrı bir güzeldi, Huzur bulduk.
Bambaşka bir yer. Avlusu çok güzel. Emevi Camii' ne benzetilmiş. Turkuaz çinileri harika. Pencere süslemeleri çok güzel.. Restoresi hiç iyi değil maalesef. Selçuk'ta mutlaka görmeniz gereken bir yer.
Bu tarihi caminin kıblesi 46 derece hatalı ne yazık ki. Daha da kötüsü yıllardır bunun minber açısı ve halıdaki çizgilerle düzeltilmemiş olması.
Tadilat nedeniyle içine giremediğim ve gerçekten bunu kaçırdığıma üzüldüğüm bir yer görkemli ve heybetli bir havası var. İçini göremediğim için yorum yapamıyorum. Cami hakkında; "Camii 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından Şamlı Mimar Ali İbn-el Dımışkü’ye yaptırılmıştır. 51X57 m ölçülerindeki camide Efes’le Artemis Tapınağından bazı parçalar özellikle sütunlar kullanılmıştır. Taç kapı üzerinde yer alan kitabede Mehmet oğlu İsa Bey ve Mimar Dımışık’lı oğlu Ali’nin adları okunabiliyor." denmiş.
14. Yüzyıldan kalma bu güzel tarihi yapı, cami imamının da dediği gibi tam bir " başkent camiisi". Büyük, yeşil, huzurlu avlusu insanı zaman yolculuğuna çıkarıyor, modern hayatın kargaşasından, huzurlu ve sakin yüzyıllara götürüyor. Efes'e uğrayanların mutlaka Selçuk ilçesine de uğrayarak bu camiiyi görmelerini öneririm.
Efes’ e gidip buraya gitmemezlik etmeyin. Bakımsız gibi dursa da ben çok etkilendim. Mistik havası ve etraftaki eserler için görülmeye değer.
Etkileyici bir ihtişamı var. St.jean kilisesi ile komşu. Görmek gerek mutlaka.💯👍💯🍁
Buralara kadar gelmişken görmeden geçmeyin derim. 650 yıllık camii. günümüze kadar muntazam bir şekilde korunmuş. Tarihi dokuyu avludan başlayarak hissedebiliyorsunuz.
İsa Bey Camii 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından inşa edilmiştir. Selçuklu sanatının en önemli eserlerinden biridir. Anıtsal giriş kapısı, huzur veren geniş avlusu, camii içi zengin süslemeleri ile görkemli bir yapıdır. Hazırlıksız gelen bayan konuklar için girişte kıyafet ve başörtüsü bulunuyor ve her zaman temiz. İslam dinin öğrenmek isteyenler için de farklı dillerde kitaplar bulunmakta. Tarihi alanda, yeşillikler içinde, huzur dolu avlusu olan bu muazzam camii mutlaka ziyaret edilmelidir. Camii imamı İbrahim Beyle sohbet etme şansını yakalayabilirseniz, ziyaretiniz daha da unutulmaz olacaktır. Kendisine tüm emekleri için çok teşekkürler.
Aydınoğlu İsa bey'in ayasuluk (Efes) denilen yerde 1370 de ST.jean kilisesi yanina kesme taştan yaptırdığı camidir
Çok eski bir mekan😍💓 yapanlar ın ve yaptıran dan Allah'ım razı olsun🍀
Önemli bir tarihi eser olarak Selçuk ilçesinde bulunmaktadır.
Bir vakit namaz kilmak nasip oldu bu tarihi camii de.. İsa Bey Camii , İzmir'in Selçuk ilçesinde, Artemis Tapınağı'yla Saint Jean Kilisesi arasındadır. 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılmıştır.
Beylikler döneminin önemli eserlerinden olan bu cami osmanlı döneminde gereken ilgiyi görmediğinden harap olmuş. yüzlerce yıl atıl kalmış. Camiyi 1895’te Avusturya lı arkeolog G. Niemann bir derece düzenleyip müdahele etmiş. Ayrıntılar için tdv ansiklopedisindeki İsa bey Cami ile ilgili maddeyi okuyunuz
Aydınoğulların inşa ettiği Selçuk'un ilk kurucularına ait olan bir cami. Caminin imamı, evladını Allah yolunda Bu Vatana özel harekatçı olarak Şehit vermiş ve metanetle Durmuş bir imam. Maalesef caminin bakımıyla devletin çok ilgilendiği söylenemez ama İmam Efendi çok güzel çalışmalar yapıyor buradan kendisini tebrik ediyoruz. Hem gelen turistlere İslam'ı anlatmak hem de yerli turistlerin camiye davet etmek gibi güzel bir adeti var. Hocanın şöyle bir sözü var selfie cemaatim çok ama Cami cemaatim yok.
Huzur veren bir atmosfer, hele avludaki palmiye ağacına sarılmış çiçekler harika bir duygu veriyor.
İsabey Camii , Selçuk’a İslam dokusunu işleyen tarihi bir Mabet içerisinde gayrimüslimleri bilgilendiren onlarca farklı dilde islamı anlatan güzel eserler bulunmaktadır.
Efes'e gidenler için bu cami arabayla on dk mesafede o yüzden görmenizi tavsiye ederim. Sadece avlusu bile çok güzel. Cami imamını görmedim ama cami ile samimi bir şekilde ilgilendiği içeriye girince anlaşılıyor.
Çok hoş atmosferi olan bir camii. Değerini bilip korumak gerek.
Aydınoğlu İsa Bey Cami pek çok özellikleri bakımından İslam ve Türk Mimarlık/Sanat tarihinde mühim yer tutar.
Camii bu güne kadar gördüğümüz yapılardan çok farklı bir yapıya sahip. Kesinlikle görülmesi gereken bir yapı. Camii imamı İbrahim hocam pırıl pırıl bir insan, ilgi alaka had safhada MaşaAllah. Camiide tüm dillerde Kur'an'ı Kerîm ücretsiz olarak turistlere dağıtılmakla birlikte hocamızın güzel İngilizcesi sayesinde turistlere birebir bilgi verebilmekte. Kendisine teşekkür ediyorum.
Cami avlusu ön dış kapı detayları haricinde, arka taraftaki kapı içinde de süslemeler var. Cami karşısındaki arazide İsabey Hamamı kalıntıları var. (2019 minare restorasyonda)
Yabancılar için kuran'dan ve İslam ile ilgili çeviriler olması güzel.
Çok güzel sakin bir camii. 14.yy da Şamlı Ali diye bir mimara yaptırılmış. İzmir Selçukta ruhu diinlendirecek huzurlu yer.
Sanki mescid-i aksa ya da Şam Ümeyye Camii
Mükemmel yapılmış fakat restorasyonunda perişan edilmiş bir camii.
14.yy. Aydınoğulları beyliğinden kalan UNESCO Dünya Mirası bir eser.
St.John Kathedrali'ne yakın mesafede bulunan bu 14.yy yapısı birkaç sefer onarım görmüş Anadolu Beylikleri dönemine ait en eski yapılardan biri olarak biliyor. Avlusundaki revakla diğer plan tipolojilerinden ayrılabiliyor. Minarelerden biri yıkılmış, diğeri restore edilmekte.
İzmir Selçuk ilçesine yolunuz düşerse mutlaka uğramanız gereken bir yapıt Adından da anlaşıldığı gibi İsa bey tarafından yapılmıştır.
selçuk'a veya efese geldiğinizde burayı ziyaret etmezseniz eksik kalır. çok yüksek ve ihtişamlı avlu duvarları olan selçuklu tarzı bir eser. namaz kılmak için uğradım ve cami imami ibrahim hocayla tanıştım. Turistlere vermek için 14 farklı dilde kuran-i kerim ve dini kitapları tamamen kendi imkanlarıyla getirtmiş. Bunları yazmamdan bile rahatsız olacak ama Allah kendisinden razı olsun. Zaten diyanet neden böyle şeyleri akıl etmez o da ayrı mesele.
Ön kapısı kapandığı için diğer iki kapıyı açmışlar ama merdivenleri çok tehlikeli. Selçuklu mimarisinin güzel bir örneği...
Yüzyıllar önce yapılmış bir camii. İç kubbeleme sistemi, dokusunun bozulmaması için verilen çaba çok güzel ayrıca çok duygusaldı. Çokça etkilendiğim bir yer oldu
Ben yapısını biraz kiliseye benzettim ve sorduğumda ise direk cami olarak inşa edildiğini ve Şamlı Ali tarafından Şamdaki bir caminin kopyası şeklinde inşa edildiğini öğrendim. Özellikle avlusu huzurlu sakin bir ortam. St.Jean Basilicasini gezdikten sonra uğramanızı o avluda biraz dinlenmenizi oneririm :)
Şehidimiz Ahmet Alp Taşdemir in babası İmam İbrahim Taşdemir in görev yeri... mutlaka gidilmeli.. İsa Bey Camii
Enteresan bir mimari proje çok güzel olan kadınlar için uygun abdest yeri olması ve İngilizce konuşup islam anlatan imam İbrahim
Mutlaka görün aziz Yahya klisesi ile aynı yerde ve yürüme mesafesinde şuan için tadilatta ... kapalı
Tarihi ve Turistik açıdan olduğu kadar ibadet içinde ferah ve Nezih bir cami
Tarihi eser olması bakımından önemli. Selçuk ilçesine yolu düşenlerin ziyaret etmesini tavsiye ederim
Uzun süreli bir ziyaretim olmadı. Ama kenarında bile o tarihi tadı alıyor, ihtişamı yaşıyorsunuz. Mermerden taşları, bu bölgedeki değişik tarzıyla övgüyü hak ediyor. Bulunduğu yer ayrı bir dünya gibi. Geçerken de olsa uğramanızı tavsiye ederim...
Yeni onarilmis guzel bir camii. Keske aslini gormek mumkun olsaydi..
Tarihi ve mistik bir havası var. Ayrıca leyleklerin de yuvası olması bakımından çok beğendim.
Çok güzel, sade bir camii. Bahçesinde ağaçları olan, huzurlu sakin bir yapı.
Selçuklu dönemi Harika bir yapı. Mutlaka görülmesi gereken bir eser. Diğer camilere nazaran daha farklı bir yapısı var.
Mimari olarak çok farklı bir camii. Kilise ve lahitlerden alınan malzemeler ile yapılmasının yanı sıra her pencere de farklı bir çalışma olmasi çok farklı.
Tarihi yapılarımızı turizme kazandırmak yerine zamanla yıpranmasına müsaade ediyor olmamız üzücü..
Harika bir yer abdest alma yeri güzeldi. Bit. Sutun mısırdan diyerleri ise efesten alınma...
Hem tarih kokan, hem şirin, hem de gezi sırasında girip huzur bulacağınız bir yer, görevlisi de çok tatlı biri.
Yeri , konumu , klâsik Selçuklu mimarisi güzel olan tarihi bir camii olup gitmenizi öneririm. Ayrıca Selçukta bulunan tüm tarihi yerleride gezmenizi ve tarihçesini öğrenmenizi tavsiye ederim. Selçuk ilçesi camileri, kiliseleri, ören yerleri ile çok güzel bir bölgedir. İzmirin ilçeleri içinde güzel mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.
Her tarafi tarih.huzurlu.vakit namazlarinda imam var cemaat yok.
Restorasyon bitmez denize yakın yer tatil önemli çalışanlar icin
Yazılanlardaki gibi zannedilenin aksine İsa Bey Cami bir kilise ya da mabed üzerine inşaa edilmemiş olup 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılan döneminin hem avlulu hem de sütunlu ilk cami örneklerindendir.
Tarihî bir yerde ibadet 🙏🕌🙏.
📍 Cumhuriyet, Büyük Parkı, İzmir, 5109 Nolu Sokak, 35920 Selçuk/İzmir
💬 Öyle nezih ve sakin bir yer ki size anlatamam
Selçuk En İyi Arkadaşlar kilisesi Listesi Selçuk En İyi Kilise Listesi
📍 14 Mayıs, Kobuleti Cd. No:72, 35920 Selçuk/İzmir
💬 Bu Camiyi yaptıranlardan Allah razı olsun. İbadet için Büyük ve güzel bir Camii yapılmış.🙏
Selçuk En İyi Cami Listesi Selçuk En İyi Dini kuruluş Listesi