Adres: | Atikali, Kovacı Cami Sk. No:1, 34087 Fatih/İstanbul |
---|---|
Kategoriler: | Cami |
Web sitesi: | http://kovacidede.org.tr/ |
Google Haritalar'da Aç |
Bir gün Şeyhülislam Hamîdeddin b.Efdalüddin Hazretleri ve doğruluk timsali ünlü İstanbul Kadısı Kirmastî Hazretleri ve Kovacı Dede Hazretleri, bir toplantıda dinî konular üzerinde sohbet ediyorlardı. Yerinden doğrularak, sözüne kuvvet ve sesine özel bir eda vererek konuşan Kadı Kirmastî Hazretleri: "Zamanın mutasavvıf geçinenleri ve Allah'ın kulluğunu kendilerine şeref ve mutluluk bilen birçok tasavvuf adamları, şer-i şerif ve Peygamber Efendimiz'in izlediği Hakk yoldan gitmeyip, zikir sırasında raksederler" diyerek şikâyette bulunmuş. Mevlana Efdalzâde: "Onların başkanı bu zattır demiş. Eğer onu yola getirirseniz, diğerlerini de zahmetsizce yola getirebilirsiniz" diyerek Kovacı Dede Hazretleri'ni gösterdi. Bu toplantıdan birkaç gün sonra, Kadı Kirmastî Hazretleri, evinde yemekli bir davet düzenleyerek Kovacı Dede Hazretleri'ni müridleriyle birlikte çağırdı. Usul ve kaidesine göre, Kirmastî Hazretleri'nin isteği ile sükûnet ve vekar ile zikrullaha başladılar. Bu sırada Kovacı Dede Hazretleri, Kirmasti Hazretleri'nin kulağına, yüksek bir sesle bir bağırış bağırdı ki, neye uğradığını ve ne olduğunu anlamadan, iradesini yitirerek ayağa fırladı. Başından sarığı, sırtından hırkası yere düştü. Heybetli ve kâmil bir insan olan Kovacı Dede'nin, İsrafil surunu andıran sesi, Kirmasti Hazretleri'nin başında kıyametler kopardı, aklını, iradesini, sabır ve kararını darmadağın etti. Gece yarısına kadar ızdırap ve sersemliği gitmedi. Gece yarısından sonra içine bir ateş düştü. İçindeki neşe ve şevk denizinin dalgaları sakinleşince, Kovacı Dede Hazretleri, Kadı Kirmasti Hazretleri 'ne: "Sofiye taifesini hal ve vecd kaplayıp, kendi iradeleri dışında sema ve devran eylediklerini ikrar edip dururken, şimdi niçin aynı şeyi siz de yaptınız? dediğinde Kirmastî Hazretleri, artık hakikati anlamış olduğundan, Kovacı Dede Hazretleri'ne intisap edip, tasavvuf yoluna girdi ve Kovacı Dede Hazretleri'nin talebeleri arasında yer aldı.
Kovacı Dede Mescidi; İstanbul Suriçi Fatih Atikali Mahallesi Manyasizade caddesine cepheli olarak Yavuz Selim İlköğretim Okulunun bahçesinde ve Fatih Kız Lisesi karşısında inşa edilmiş olup yapım tarihi bilinmemektedir. Halveti Şeyhi Sevindik Şucaaddin tarafından 15. yüzyıl sonlarında yaptırılmıştır. Yapı aslında ilk dönem zaviye iken 17. yüzyılda Vardarlı Kovacızade Şeyh Mehmet Efendi tarafından minber koydurulmuştur. Zamanla harap olan yapıdan geriye sadece minare kalmıştır. 1984 yılında tekrar inşa edilmiştir. Camii yoldan bir bahçe duvarı ile ayrılmıştır. Ufak bir avlusu bulunmaktadır. Avluya girilince solda bir küçük hazire bulunmaktadır. Mevcut cami yüz metrekarelik bir harime sahiptir. Yapının planı kare şeklindedir. Son cemaat yeri ve harim toplam 170 metrekare olarak tek çatı altındadır. Caminin içinde ahşap bir mahfil vardır. Mahfilin harime bakan kısmı epek yüksek parapetle kapatılmıştır. Caminin mihrabı tamamen çinilerle kaplanmıştır. Minber ahşaptır. İç mekan çatısı ahşap ile kaplanmıştır. Caminin minaresi alışıla gelmiş dışında soldadır. Minarenin gövdesi tuğladan, kaidesi ve şerefesi taştan yapılmıştır. Külahı kurşun kaplanmıştır.
Yapı mescid olarak 15. yüzyılda Halvetî şeyhi Sevindik Şucaaddin tarafından yaptırılmış. 17. yüzyılda ise Kovacızade Mehmed Efendi tarafından minber eklenerek camiye çevrilmiş. Cami çeşitli zamanlarda restorasyonlar görmüş.
Seyyar satıcıların çevirdiği cami. Yazık olmuş.
İmamıyla , Müezziniyle,mevlidlhan ekibiyle teravih namazları çok güzel oluyor.
Küçük bir cami. Önünde mezarlık olmaması sebebiyle burada kılıyorum. Mezarlara doğru namaz kılınmaz! Evet yan tarafında mezar var. :)
Kovacı Dede Camii, ibadet edilecek huzurlu bir mekan. Tarihin kokusunu hissediyorsunuz. Halveti Şeyhi Sevindik Şucaaddin tarafından 15. yüzyıl sonlarında zaviye olarak yaptırılmıştır. 17. yüzyılda Vardarlı Kovacızade Şeyh Mehmed Efendi tarafından minber koydurulması neticesinde camiye dönüştürülmüştür. Zamanla harab olan yapı 1984 yılında tekrar yapılmıştır.
İbadet ettiğim ve sevdiğim camiilerden birisidir , önündeki dilencilere çözüm bir türlü bulunamadı , hele bir tane siyah takkeli arkadaş var orta yaşlarda yıllardır kadrolu dilencisi bölgenin maşallah
Perşembe yatsı namazından sonra 14 secde ve Hocamızın eşsiz duasına katılmak gerek.
İstanbul un ufak camilerinden biri , yan tarafı caminin iki üç katı kadar bir mezarlık var.
Çarşamba'nın ortası ismail Ağa'nın girişi minik mükemmel biz cami
Lavabosu düzgün değil, paralı madem lavaboyı düzeltin
Tarihi objeleri ile ve mimarisiyle küçük sempatik orijinal bir cami
Sokak arası ama girişi wc leri de büyük görünüyor iyi fena sayılmaz. önü açık bi kötülüğü önü yaz için gölge olmaz açık çünkü
Evimin sokağında küçük şirin bir cami huzur veren bir yer
Kovacı Dede Camii Çarşamba'dadır, Kovacı Camii Sokağı yanındadır. Yavuz Selim Caddesi ve sonrasında devamı takip edilerek caminin bulunduğu yere gelinebilir. Kovacı Dede Camii, Yavuz Selim Camii'ne yakındır. Burada caminin ismi yanlış yazılmış. Kovacı Dede Camii olarak düzeltilmesi uygun olur.
👍👍👍
Hayvanlara yemek konulmasını istemiyor Cami imamı veya müezzini olacak sanırım kendileri...
Çarşamba fatih
Her çarşamba 20.30 Mahmud Eren hocaefendinin sohbeti var.Erenler vakfı
Mistik bir ortam
Tarihi ve ruhani bir cami
Maneviyatı ile güzel bir cami
Ben imamını tanıyorum çok iyi bırısı
Çarşamba mızın önemli cami lerinden biri
Manzara güzel.guzel tadilat yapılmış
Tarihi eski küçük şirin bir cami
Mükemmel
Çarşambanın en güzel namaz kıldığım yer
Güzel bir cami.
Cok guzel bi cami
huzurun duragi
MERAK EDEN GİDER YAŞAR
Harikadan öte...
Çok güzel
Şerif Ağa İsmail Camii yakınında bulunmaktadır. Ünlü Muhammed El-Fetih Camii'ne birkaç dakika uzaklıktadır.
Fatih bölgesindeki tüm camiler gibi güzel ve küçük bir cami
Hoş bir cami
Merkezinde güzel çinili mihrap bulunan hoş küçük bir cami.
Otantik
Güzel, küçük ve süslü cami
...Barış...
Tanrı en iyisini bilir
Çok güzel, harika ve sessiz