Adres: | Boyacıali, 42310 Ereğli/Konya |
---|---|
Kategoriler: | Cami |
Google Haritalar'da Aç |
1445 yılında İbrahim Bey oğlu Mehmet Bey tarafında yaptırılan caminin mimarı hakkında her hangi bir bilgi bulunmamaktadır.Dış yüzeyi taş işçilik olan caminin kadınlar için olan katı ahşap olarak iç yüzeyde çıkılmıştır.
Anadolu Selçuklu devleti döneminde( ilk tamiratı 1200'lü yıllarda görmüştür.) yapılmış olduğu yazıyor. İç mimarisine baktığınızda Selçuklu tarzını yansıttığı görünüyor. Cami minaresi aynı zamanda "gözetleme kulesi"olarak yapılmış. İlk kez böyle bir ifade ile karşılaştım. Bir de imar edenler:"Camide cemaatle namaz kılınsın." Vasiyetinde bulunmuşlar.
Klasik ulu cami formatında Ereğli şubesi, tarihimizin mimarimizin en güzel örneği
Ereğli'de ki belkide en eski dini mimari olabilir. 15.yy'da yapılan bu camii, mimari yapısı ve tarihi ile oldukça dikkat çekiyor. Kesinlikle içinde namaz kılınması gereken bir yer.
’nde bulunan Ulu Cami’yi, Karamanoğlu İbrahim Bey’in oğlu Mehmet Bey 1426 yılında yaptırmıştır. Bununla beraber caminin yapımı ile ilgili bazı çelişkiler bulunmaktadır. Selçuklular zamanında yapılıp, Karamanoğulları tarafından onarılarak kullanıldığı da iddia edilmiştir. Ayrıca 40 m. yüksekliğindeki minaresinin Selçuklular tarafından gözetleme kulesi olarak yapıldığı da ileri sürülmüştür. Minarenin yapım tarihi yazılı olmamasına rağmen buradaki “Sinetün” sözcüğü Ebcet hesabına göre h.510 (1116) yılına işaret etmektedir. Bu durumda minare Anadolu Selçuklu Sultanı I.Mesut dönemine (1098-1150) aittir. İ.Hakkı Konyalı’ya göre; Minarenin mimarı da Mehmet Mecnun Havlanoğlu Mehmet Dımışla’dır
Yedi yüz yıldır bilfiil bu kente hizmet etmiş şehrimizin kalbi, Ereğli eşrafının göz bebeği ibadethanemiz. Gemişten günümüze manevî mirasımıza ev sahipliği yapmış güzide mekan.
Konya ilinin Ereğli ilçesinde yer alan bir camidir. Karamanoğlu İbrahim Bey'in oğlu Mehmet Bey tarafından, 1426 yılında yaptırılmıştır. Türkiye’nin en eski minarelerinden olan minaresi gözetleme kulesi olarak, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Mesud döneminde, 1116 yılında yaptırılmıştır.
Gayet muazzam,ismi gibi uluydu.Yalnız eski meydanı ağaçlık yeşillikmiş eski resimlerde.Şimdi meydan sadece beton olmuş.Covid nedeniyle içerde ilaclama vardı.Yanlarında medrese,bedesten vb tarihi yapılar toplanmış.
Ereğli ye gittiğinizde mutlaka ziyaret edip bir iki rekat ziyaret namazı kılıp çıkabilirsiniz.Guzel bır minareye sahip cami
Ereğli'nin en tarihi hava yaşatan yeri farkli bi havası var bu meydanın
Atmosferi çok güzel , çocukluğum bu camide geçti neredeyse tarih huzur hepsi var
Çok harika bir atmosferi var. Ereğli de ender ziyarek edilebilecek yerlerden. Mutlaka gidin.
Eski selçuklu mimarisinin ereğlideki son denilebilecek yapıtı
Tarihi değeri çok özel muhteşem ambians sahip kutsal bir cami
M. 1426 Karamanoğlu Mehmet bey zamanında yaptırılmıştır. Ancak 40mt yüksekliğinde ve 101 basamaklı minare ise M. 1116 yılında Selçuklu Sultanı 1.Mesud döneminde yapılmıştır. Üzerinde ayetel kürsi yazılı, her ne kadar Cami Karamanoğlu eseri olsada, bu minare, daha öncesindede burda, Cami olduğunu tahmin etmek zor değil, ahşap tavanı sonradan betonla kaplanmış ve bir külliye özelliğinde olup, etrafında kervansaray, hamam, bedesteni var. Ereğli'nin merkezinde ve abidevi bir yapı, ufakta olsa park sorunu var gibi, yeraltı parkı girişini bularak bu sorunu aşarsınız
Çok feyizli bir cami. İçeri girerken atmosferin değiştiğini hissediyorsunuz.
Konya Ereğli ilçesinde bulunan Ulu Cami’yi, Karamanoğlu İbrahim Bey’in oğlu Mehmet Bey 1426 yılında yaptırmış. Bununla beraber caminin yapımı ile ilgili bazı çelişkiler var. Selçuklular zamanında yapılıp, Karamanoğulları tarafından onarılarak kullanıldığı da iddia edilmiş. Ayrıca 40 m. yüksekliğindeki minaresinin Selçuklular tarafından gözetleme kulesi olarak yapıldığı da ileri sürülmüş. Ulu Cami’nin kuzeydoğu köşesinde bulunan minare kırmızıya yakın renkte kesme taştan yapılmış, kaide ile küp arasına sülüs yazı ile Ayet’el Kürsi yazılmış. Şerefe altındaki geniş kuşakta ise mavi zemin üzerine siyah renkte kufi bir yazının izleri görülmekte. Külahın altında pencereyi andıran açıklıklardaki çiniler ise yer yer dökülmüş. Şerefe altı 1994 yılında çökmüş ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmışsa da bu onarım minarenin orijinal görünümünü bozmuş. Ulu Cami’nin ibadet mekânı dikdörtgen planlı olup, kuzeydoğu yönünde uzanmakta. İçerisinde 32 sütun tavanı destekliyor. Kemerlerle birbirine bağlı olan bu sütunların sekizi yığma, diğerleri de devşirme malzemeden meydana gelmiş.
Çok güzel ve sütunları bir birinden farklı bir camii bahçesi vs geniş güzel
Korunması gereken çok önemli tarihi bir miras. Ereğli'nin simgelerinden.
Güzel mimari çok huzurlu manevi bir cami
Çok güzel bir cami, mükemmel restore edilmiş. Tarihi çok eski. Etradında bir zamanlar kervansaray, şimdilerdw kütüphane içerikli mükemmel nir millet kıraathanesi var
Çok güzeller tarihi bir camii
Ereğli'nin merkez noktasında Cami-i Kebir Mahallesi’nde bulunan Ulu Cami’yi, Karamanoğlu İbrahim Bey’in oğlu Mehmet Bey 1426 yılında yaptırdığı söylenmektedir. Bununla beraber caminin yapımı ile ilgili bazı çelişkiler bulunmaktadır. Selçuklular zamanında yapılıp, Karamanoğulları tarafından onarılarak kullanıldığı da iddia edilmektedir. Yolu düşenlerin bu camiyi ve etrafında bulunan diğer tarihi eserleri mutlaka görmesi lazım.
Ereğlinin en eski camisi etkileyici bir eser .Manevi ortamı çok kuvvetli
Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu şehzade Mustafa’nın katlinden sonra cenazesinin getirildiği, büyük bir öfke ve hüzünle karşılandığı camii. Bu öfkenin sebebi olan Rüstem paşa Halkın gölünü almak ve öfkeyi dindirmek için hemen yanıbaşındaki kervansarayı yaptırarak Ereğli’ye ve Ereğlili’lerin hizmetine sunmuştur.
Cenaze için gittik.hocası iyi insan .ama cemaat az
Tarih insana huzur veriyor
Osmanlı öncesinde yapılan, huzur duyabileceğiniz güzel bir camii. Yanındaki kervansaray da görülmeye değer.
Tarihi dokusu ve manevi havasını hissettiren bi yer. Yanında rüstem paşa kervansarayının da restorasyonu yapıldı, şadırvanından akan ivrizin buz gibi suyunun da tadına bakmayı ihmal etmeyin.
Ulu camii ve hemen yanında yeralan Kervansaray, Selçuklu dönemi mimari yapılarının özgün ve önemli örneklerindendir. Kervansaray, Nisan 2019 sonu itibariyle tadilat dönemi içindedir ve tadilatın Mayıs ayı içinde biteceği belirtilmiştir. Kervansaray ve Ulu Camiinin tarihî ve mimarî yapısının detay anlatıldığı, görsel anlatımın ağırlıklı olduğu, o dönemin sosyo-kulturel yapısını da anlatan bir sunumun hazırlanması aydınlatıcı olacaktır.
Etkileyici bir havası var. İçinde pek çok dikkat cekici sütun var. Gezip görülmesi gereken bir yer
Sevgili yiğidim Mustafa Selim Arı Alkollü Araç kullananlara kurban verdik Cenaze Namazını kıldık ALKOLLÜ ARAÇ KULLANANLAR Bu sizin eseriniz
Tertemiz , tarih kokan bir mekan
Ulu cami ve rustem paşa kervan sarayı bir birini tamamlayan tarihiyle geçmişimizi daima bize hatırlatan güzel yapilar
Karamanoğullarından bugüne kadar kesintisiz olarak ibadete açık, maneviyat dolu bir mabed.
Maneviyat dolu
Eskiden Çok Yeşillik Vardı Şimdi Hiç Kalmamış Maalesef Ama Ziyaret Edilmelik Cami Kesinlikle...
Selçuklu'nun muhteşem eserlerinden. Üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen dimdik ayakta duruyor.
Cok güzel tarihi bir camimiz
Tarihin en önemli yapıtlarından
Ereğli nin tarihi camilerinden. Merkezi bir konumdadır.
İçinde namaz kılmanızı öneririm.
Allah cc rahmet eylesin.
Namaz kılmak tarihle buluşmak dileğiyle için ideal.
Şadırvanı efsane…
Ulu camiler Her zamanki gibi huzur dolu. Ecdad çok ihlaslı yapmışlar.
Geniş yapanlardan Allah razı olsun
Ereğli'nin en kadim camisi. Ereğli'deki herkesin en az bir kere görmesi gerek
Tarih kokan bir mekan. İçeri girdiğiniz anda bunu hissedebiliyorsunuz. .
Buram buram tarih kokan, ancak çevre düzenlemesi çok kötü bir yer.
Huzuru hissedin...
ereğli nin simgesi
Ahşap tavanı çok enteresan...
Tarihi bir cami.
🤗🤗🤗
Çok güzel bir cami
Teşekkürler
Çok güzel
Değerli varlığımız.
Çünkü ben orada okudum
Harika
Cami ufak geliyor
Çok güzel bir yer
Cami Kebir semtinde bulunan Ulu Cami, kızak planlıdır. 26*39 metre ölçülerindeki ve 1426 yılında Karamanoğlu Mehmet Bey adına yaptırılan Ulu Cami, en önemli kültür varlıklarından biridir. Başlangıçta sadece minare kalmıştı. Kuzey-güney doğrultusunda uzanan sekiz sıra kemer, kirişlerin kapatılmasıyla oluşturulan düz bir çatı ile örtülmüştür. 32 sütuna oturan kemerler beyaz taştan olup, sütunların sekizi kagir, diğerleri devşirmedir. Geriye kalan yirmi dört sütun ve başlık ise Roma ve Bizans dönemlerine aittir. Minarenin yanındaki kapının üzerinde ve yanında onarım kitabeleri bulunmaktadır. Sunak 1940'ta yeniden inşa edildi. Caminin kuzeydoğu köşesindeki minare 40 metre yüksekliğinde olup kırmızımsı kesme taştan yapılmıştır. Sekizgen mermer bir kaide üzerine oturmaktadır. Tabandaki bölümde sekiz adet kavisli yüzey ve bir adet küp kısım yapılmıştır. Kaide ile küp arasındaki mermer şerit üzerinde Sülüs alfabesiyle Ayet-ül Kürsi yazılıdır. Minarenin gövdesinde beyaz taştan on adet kuşak bulunmaktadır. Tezahüratların arasında geniş mavi zemin üzerinde siyah Kufi yazısının kalıntıları görülüyor. Koninin altındaki fayanslardan bazıları düşmüş. Ayrıca külahın altında pencere benzeri açıklıklar ve çinili minareler bulunmaktadır. 5 Temmuz 2022 tarihinde ziyaret ederek “Gezi Raporu 105 Pozantı Ereğli Gezi Raporu”nda detaylı olarak anlatmış ve fotoğraflarla desteklemiştik.
1444 yılında yapılmış büyük bir camidir. Taş ve ahşaptan yapılmıştır. İçeride kendinizi rahat hissedebilir, oturup gözlemleyebilirsiniz. Büyük alan, perdelerle bölünmüş yumuşak halı. Şehir merkezinde ve Rüstem paşa konağının karşısındadır.
Tarihle iç içe
Çok güzel
Maneviyatı yüksek
Ereğli'nin en eski ve en büyük camisi. Cami Karamanoğlu Hanedanlığı döneminde inşa edilmiştir. Caminin mimari tasarımı İstanbul'un fethinden önceki dönemi yansıtmaktadır. Büyük kubbe olmadan rahatlıkla anlayabilirsiniz. En etkileyici olanı minaredir.
Tarihi yerler
Tamam
💬 Kutören Yeni Camii adı gibi yeni ve güzel. Ferah ve tertemiz bir ortamı var. Bahçesi de mükemmel. Girişten itibaren türlü türlü çiçekler karşılıyor sizi. Zaten...