Adres: | Birgi, Okul Sk., 35750 Ödemiş/İzmir |
---|---|
Kategoriler: | Cami Yerel tarih müzesi |
Google Haritalar'da Aç |
Güzel bir 17.yüzyıl Osmanlı mimarisi örneğidir. Açık avlulu medresenin ortasında kuyusu bulunmaktadır ve avluyu iki kenardan çevreleyen öğrenci hücrelerinin her biri avluya bakmaktadır. Günümüzde bu hücrelerde kültürel öğeler ve el sanatları örnekleri sergilenmektedir. Medreseyi ve bu sergiyi ücretsiz gezebilirsiniz.
Eski incir pazarı ve medrese içinde yeni müze. Her oda güzel değerlendirilmiş ve bilgilendirme yapılmış. Bakımlı, temiz ve merkezde.
Yeniden restore edilmiş bir tarihi yapı. Eski haline ait bir fotoğraf da karşısındaki kafenin duvarında mevcut. Kapıları kapalı olduğu için içerisini gezemedim. Tarihçesi şu şekilde: İzmir ili Ödemiş ilçesi Birgi beldesinde bulunan Derviş Ağa Medresesi kitabesinden öğrenildiğine göre Derviş Ağa tarafından 1657 yılında yaptırılmıştır. Darülhadis, Çukur Medrese isimleri ile de tanınan bu medrese L planlı olup, medrese hücrelerinden beşi batı kanadında ikisi de güney kanadında bulunmaktadır. Ayrıca medresenin güneybatı köşesinde de dershaneye yer verilmiştir. Kesme Kayrak taşı, mermer, tuğla ve moloz taştan yapılan medrese hücrelerinin üzerleri küçük kubbelerle, dershanenin üzeri de merkezi bir kubbe ile örtülmüştür. Duvar örgüsünde taş tuğlalar almaşık bir düzende kullanılmıştır. Sonraki dönemlerde duvarlar sıvanmıştır. Hücrelerin önündeki payeler üzerine yuvarlak kemerlerle bağlanmış revakların üst örtüsü günümüze gelemediğinden örtü sistemi konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Hücrelerin günümüze gelen kalıntılarından anlaşıldığına göre içlerinde niş ve ocaklar bulunduğu, avluya ve dışa birer pencere ile açılmıştır. Medresenin dershanesi kare kaideli olup, üzeri kasnaklı kubbe ile örtülüdür. Dışa iki kenarında birer pencere ile açılmıştır. Buraya yuvarlak kemerli, taş lentolu bir kapıdan girilmektedir. Günümüzde oldukça harap olan bu medresenin yapım malzemelerinin ve tekniğinin gösterdiği çeşitlilik nedeniyle ayrı bir önemi bulunmaktadır. Bununla beraber doğal etkenlerden büyük ölçüde etkilenmiştir.
Ödemiş i ziyaret ederseniz mutlaka burayı da rotaya eklemelisiniz
1657 yılında Derviş Ağa tarafından yaptırılan bu medrese Birgi’de bulunan ender yapılardan birisidir. Kesme Kayrak taş, mermer, tuğla ve moloz taştan yapılan medrese hücrelerinin üzerleri küçük kubbelerle, dershanenin üzeri de merkezi bir kubbe ile örtülmüştür. Duvar örgüsünde taş tuğlalar almaşık bir düzende kullanılmış, sonraki dönemlerde ise duvarlar sıvanmıştır. Hücrelerin önündeki payeler üzerine yuvarlak kemerlerle bağlanmış revakların üst örtüsü günümüze gelemediğinden örtü sistemi konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Hücrelerin günümüze gelen kalıntılarından anlaşıldığına göre içlerinde niş ve ocaklar bulunduğu, avluya ve dışa birer pencere ile açılmıştır. L planlı olarak inşa edilen medresenin güney kanadın doğu ucunda dershane/mescit ve ayrıca çepe çevre revaka açılan kapı ve pencereleri olan yedi öğrenci hücresi bulunmaktadır. Medresenin dershanesi kare kaideli olup, üzeri kasnaklı kubbe ile örtülüdür. Dışa iki kenarında birer pencere ile açılmıştır. Buraya yuvarlak kemerli, taş lentolu bir kapıdan girilmektedir.
Geçmişin izlerini görmek ,onlardan ilham almak çok güzel bir duygu. Gerçekten gidilmesi gereken bir yer. Üstelik giriş bile ücretsiz.
Kolayca ulaşabilirsiniz herkesin görmesi gereken bir yer.
Mederese güzel bir restorasyon sonrası herkese açık ücretsiz gezilebilir. Bahçe içerisinde ödemiş belediyesine ait kafeterya mevcut.manazarasi güzel bir ortamda uygun fiyata atıştırmalık birşeyler eşliğinde her türlü sıcak soğuk içecek bulabilirsiniz
Haftasonu ziyaret ettik,avlusu acikti medresenin ama odalar kapali idi. Ziyaret edip gormek isterdik ama kapliydi odalar.
Izmir katip Çelebi üniversitesi burayi sanat merkezi olarak acmis ve iceriyi duzenlemis. Medresenin avlusunda bir kuyu ve L tipi yapilmis ve hucrelerle donatilmis bir medrese. Birgiye gelenlerin ziyaret etmesini tavsiye ederim. Giris ucretsiz, hemen karsisin da cukur hamami da var ikisini de ziyaret edebilirsiniz birgi sokaklarinda gezerken.
İyi bir mola için çok güzel bir mekan işletmesi belediye tarafından yapılmakta olup fiyatları da çok uygundur herkese tavsiye ederim birgiye giderler ise .....
Derviş Ağa tarafından 1657- 58 yılında , moloz taştan yaptırılmış açık avlulu bir yapıdır. Avlusunda kuyusu olan , asimetrik , L planlı bu darülhadisin güney kanadının doğu ucunda dershane/ mescit ve her iki kanatta da kapı ve pencereleri revaka açılan yedi öğrenci hücresi vardır. Dershane ve hücrelerin üzeri kubbelerle örtülüdür.Halk arasında çukur Medresesi olarak anılır.
Derviş ağa medresesi Birgi görülmeye değer yerler
Ozensiz kirli ayrica hesap keserken inanilmaz bir ek ucreti eften puften nedenle istediler biztalep etmemistik ama kendi kurdugumuz sofraya bir rabak salata ve yaklasik 200 gr kadar zeytin getirdiler sabahta herkese 1 dilim peynir koymadiklari icin peynir vermediklerine peynir verdiler ki verdikleri peynirde bize aitti ek 300 tl hesap cikardilar
Gezilesi bir yer. Gezildikten sonra özellikle kafeteryasında bişeyler içmek güzel. Ve fiyatlar çok ekonomik.
Sakin bir yer Birgi. Burası da sakin
sakin ve güzel bir yer kafa dinlemek için tam ideal
Aydınlatma çok güzel gece görünüşü efsane
Birgi, maneviyat yüklü bir beldemiz .Her gittigimde huzur buluyorum. Derviş Ağa Medresesinde arkadaşım sergi yapti. Görülmesi gereken bir mekan.
Mutlaka görün.
Malesef gittiğimde kapalıydı
Tarihi anlatan görülmesi gereken bir yer
ćok hoş bir yer.lutfen uğrayin
Otontik bir yer
Merkezden dışarıda bir kültür abidesi
Cafesi aliam üzeri çok güzel.
Tarihi bir mekan
Birgide görülmesi gerken yerlerden
Güzel memleketim ve Güzel insanları. Her karışı tarih kokan cennet Ödemişim
Tarihi ve güzel bir mekan.
Fiatlar iyi pahalı değil
Tarih kokuyor 👍🤗
Ödemiş Birgi
Birgi daha iyi olabilirdi
Süper ötesi
Güzel
Dervis aga medresesi izmir
Keyfli ve huzurlu
Otantik bir yer...
Kapalı
💬 Bir devrin büyük âlimlerinden. 16. Yy'da yaşamış, Arapça okuyanlar bilir, Avâmil kitabını yazmıştır. Balıkesir'in Kepsut ilçesinin Bektaşlar köyünde doğup İzmir...
İzmir En İyi Mezarlık Listesi Ödemiş En İyi Cami Listesi Ödemiş En İyi Mezarlık Listesi