Adres: | Hobyar, Aşir Efendi Cd. 12/1, 34112 Fatih/İstanbul |
---|---|
Kategoriler: | Cami |
Google Haritalar'da Aç |
Eminönü ilçesinin Sirkeci semtinde Âşirefendi caddesiyle Hamidiye Türbe sokağının köşesindedir; Hoca Hubyar Camii veya Büyük Postahane Camii adlarıyla da bilinir. Hadîkatü’l-cevâmi‘de kayıtlı Arapça kitâbesine göre ilk defa Mîr Hoca Hubyar tarafından 878’de (1473-74) yaptırılan mescid zamanla ortadan kalkmış ve yerine, 1905-1909 yılları arasında Mimar Vedat’ın (Tek) Büyük Postahane binası ile birlikte tasarladığı bugünkü cami inşa edilmiştir. Bu arada minarenin tamamlanması uzayarak basında eleştiri konusu olmuş, mimar yardımcısı Muzaffer Bey de tenkitlere cevap vermiştir (Hayal, sy. 30 [1326], s. 2; sy. 32 [1326], s. 2-3). 881 (1476) tarihli vakfiyesinden, bugünkü Cerrahpaşa Hastahanesi’nin arsasında bulunan ve aynı adı taşıyan bir mescidin daha mevcut olduğu ve 2300 akçelik vakıf gelirinin her ikisine birden tahsis edildiği öğrenilmektedir. 7,5 × 7,5 m. boyutlarında kare bir plana sahip olan caminin dört köşesi, yapıya sekizgen prizma izlenimi verecek derecede fazla pahlanmış ve üzeri geniş saçaklı, soğan kubbeye benzer sekizgen bir külâhla örtülerek âdeta Hint mimarisine has kule-bina tipi bir görünüm elde edilmiştir. Kurşun kaplı külâhın tepesinde, iri bir armut üzerinde yükselen sebil-şadırvan alemi tarzında oymalı bir safiha alem dikkat çekmektedir. Yapı arkasında yer aldığı, dönemin seçmeci mimari karakterini plan ve cephe düzenlemesi bakımından en iyi yansıtan örneklerden Büyük Postahane ile, özellikle çini süslemelerin cephede kullanımı açısından benzerlikler göstermektedir. Caminin yan yüzlerine açılmış olan sivri kemerli ve lokma demir şebekeli büyük pencerelerini, üzerine mavi-lâcivert renklerde sekiz köşeli yıldız motiflerinin işlendiği Kütahya çinisi bordürler çevrelemekte, üst bordürlerle pencerelerin kemerleri arasında kalan bölümlerde de yine mavi-lâcivert ve sarı renklerde palmet ve rûmî motiflerinin hâkim olduğu süslemeler bulunmaktadır. Ayrıca penceresiz yüzlerde de (pah) kûfî hattıyla “elhamdülillâh” yazılı çini panoların kullanılması cepheleri biraz daha zenginleştirmiştir. Dışarıda görülen bu zengin tezyinata karşı içeride sadelik göze çarpar. Tamamen beyaz badana ile boyalı duvarlarda Allah, Muhammed, Ebû Bekir, Ömer, Osman ve Ali levhalarından başka hiçbir şey yoktur. Alçı mihrap mermer görüntüsü verecek şekilde yağlı boya ile boyanmıştır.
Çok güzel ve tarihi bir camii. İçerisi çok aydın ve şirin.
Bence bu camii önce altıgendi sonra diğer kısmı eklenmiş gibi...
İlk bakışta büyük postanenin bir parçası gibi hissedilse de Hobyar cami esasında mükemmel bir yapıya sahip bir eser. Mîr Hoca Hubyar tarafından1473 'de yaptırılan mescid Büyük Postahane binası ile birlikte tasarlanarak yıkılmış ve yerine, 1905-1909 yılları arasında Mimar Vedat’ın (Tek) tasarladığı bugünkü cami inşa edilmiştir. Hobyar Mescidi’nde klasik ve oryantal-egzotik öğeler birlikte kullanılmıştır.
Dikkat çeken bir yapıya sahip çini işlemleri hayran bırakıyor muhteşem bir cami. . Büyük Postane nin arka kısmında yer alıyor.
Hoş bir mimariye sahip klasik cami kalıbından çıkmis değişik bir yapi. Camiye daha sonradan eklenmiş bir bölüm var tarihi dokuya, estetige zarar verdiği kanaatindeyim. Sirkeci büyük postaneye komşu yolunuz düşerse postaneyide ziyaret edin.
Farklı mimarisiyle etkileyici güzel bir cami
Bu tarihi eserler şehirlerin incileri bayılıyorum bu canım eserlere lakin çok kuşatılmış çok garip birakilmislar gibi ama olsun Sirkeci civarında Büyük postanenin arkasında sokakla aynı isimli bu güzelim cami hizmete devam ediyor
Hobyar Camii, Hoca Hobyar tarafından 1473 yılında yapılmıştır. Fakat zamanla harap olmuş ve Yeni Postane yapıldığı zaman Mimar Vedat Bey tarafından köşe yeri kesik, kare planında yeniden inşa edilmiştir. Fatih ilçesi, Hobyar Mahallesinde Tarihi Postanenin arkasında bulunmaktadır. Tek kubbeli olan Cami çinilerle bezenmiştir. Eski yapısı ile bir ilgisi yoktur. 150 m²’lik iç alana sahip olan caminin tek şerefeli bir minaresi vardır. Kapı üzerinde Hobyar Camii’nin yapılış tarihini gösteren bir kitabesi vardır.
Tarihi bir camii; küçük, sessiz ve temiz. Bulunduğu mekan itibariylede mimari olarak çok uyumlu. Üst katı kadınlara ayrılmış olmakla beraber ekstra bir odası daha var. Bu odada minber ve mihrab bulunmakta, sanırım bu oda cuma namazları için kullanılmakta.
22.01.2023 bugün öğlen namazını kılmaya gittiğimde camiye caminin kapalı olduğunu gördüm pazar günlerinin kapalı olduğu söylendi ilgili kim var ise şikayet amaçlı yazıyorum...
Çok sevdiğim orta ölçekli bir camii.. Hava sının dilide kalemide keskin.Lafi eğip bükmeden doğrusu (islâmî acidan)Ne ise onu söyleyen bir imami var.. Cuma günleri müsait isem kadikoy den sırf cuma vaazı ni dinlemek için gider ,her gittiğim de bir şeyler öğrenirim.. Allah razı olsun..
1473 yılında Hoca Hobyar tarafından yapılmış fakat sonra harap olmuş ve yeniden inşa edilmiş. Tüm hikayesini okumak isterseniz paylaştığım fotoğraflarda Türkçe ve Ingilizce hallerini bulabilirsiniz. Görülmeye ve ziyaret edilmeye değer bir yapı.
Cami büyük postanenin arka tarafında şirin bir mescit.
Tarihi mimarisiyle şehrin göbeğinde muhteşem bir eser. Bu eserin içine Namaz Vakti girerseniz çok çalışkan bir İmam Hatib ile Namaz kılarsınız. Kendisini tanıdıkça çalışmalarını öğrendikçe hayretiniz artar
Adını bulunduğu mahalleden alan küçük yarı bir cami
Sirkeci’de herkesin Yeni Camii’ye odaklandığı alanın hemen yanıbaşında, biraz daha yukarı çıkmaya cesaret edenlerin farkına varabileceği camii, içiçe iki tane camii gibi. Kışın ve az cemaatle en içteki kısım kullanılıyor. Kalabalık cemaatlerde her tarafı kullanılıyor. Özellikle Cuma namazlarında sokaklar kapatılıyor. Camii tarihi yapısını koruyabilmiş ama etrafındaki yeni yapılarla da uyum sağlamış. Altındaki tuvalet ve abdesthaneleri ile ihtiyacı karşılıyor. Minaresi dışarıdan bakıldığında biblo gibi duruyor. En iç kısımdaki avize çok şık ve ayrı bir hava katmış.
Vedat Tek imzali 1.milli mimarlik dönemi eseri. Tum detaylarda donemin ve Vedat Tek'in izlerimi gormek mumkun. Geniş saçaklar, sivri kemerli pencereler, cehhe suslemesinde kullanilan çiniler... Hemen yanindaki Buyuk Postane yine ayni mimar tarafindan ve ayni mimari uslupla yapilmis.
Ecead yadigarı camiimiz kim bilir kimler ibadet etti ve bundan sonrada böyle devam edecek kıymetini bilmek lazım.
Güzel tatlı bir cami.tarihi eski.sirkecinin ara sokaklarında kaybolmuş.bakima ihtiyaci var
Batı mimarisinin oryantik mimariyle karışımı sonrası tam bir Osmanli son dönem mimari eseri.. Kubbesi ve minaresi kendine hayran biraktırıyor.
İlk gidişim. Dışı tarih kokan içi temiz ve huzur dağıtan bir ibadethane. Yapanlar ve koruyanlardan mevlamız razı olsun.
Mimari yapısı çok güzel mescit havasında camii...
Mimarisi çok değişik küçük bir camii. Sirkeci ve gulhaneye oldukça yakın. Eminönü ve beyazıt yönünden yürüyerek gelinebilir.
Çok güzel bir yer
İmam mükemmel gaza geliyor; yazın sıcağında cuma namazı için girdik, terlerken hararetli bir vaaz dinledik. Verim +9
Tarihi görmek güzel
Eminönü uçcuz bucaksız bir dünya… ara sokaklara hanlara girip çıkın ama tabi perakende satış yapanı da bulmak zor
Hobyar mescidi dışarıdan kendisine bakanlara farklı bir güzellik ve çekicilik ve sempatiktlik sunmaktadır.tarihi Ptt binasının hemen yanındaki bu biricik Arkadaşı onun her daim yanında olmuştur ve oluyordur. Binanın sekizgen yapılı olması ve dış yüzeyindeki çini kaplamaları ile yapılan sanatlar ve incelikler kendisine dışarıdan bakanlara bir heybet ve ihtişam ve güç ve Harika sanat olarak gösterirken içeri girdiğinizde olabildiğince sadelik basitlik sıradanlıklarında ve sevimlilik kendisine size hayran bırakmaktadır
Hoca Hobyar tarafından 1473 yılında yapılmıştır. Fakat zamanla harap olmuş ve Yeni Postane yapıldığı zaman Mimar Vedat Bey tarafından köşe yeri kesik, kare planında yeniden inşa edilmiştir. Tek kubbeli olan cami çinilerle bezenmiştir. Eski yapısı ile bir ilgisi yoktur. 150 metrekarelik iç alana sahip olan caminin tek şerefeli bir minaresi vardır. Kapı üzerinde caminin yapılış tarihini gösteren bir kitabesi vardır. Vakıf Tahrir defterinde Hoca Hobyar’ın 1477 yılında tasdik edilen vakfiyesinde, toplam 2300 akçelik gelirinin bu mescitle Cerrahpaşa’da ki ikinci mescidine bıraktığı görülmektedir. İmamlara ikşer akçe gündelik, Müezzinlere 40 akçe aylık tahsis etmiştir. It was built for Hoca Hobyar in the year 1473. But since it is ruined in time it was rebuilt in square design by Mimar Vedat Bey when the New Post Office was built. The mosque with a single dome is embellished with encaustic tiles. It has no bearing on with its old structure. The mosque which has 150 m2 inner space has one minaret with a single balcony. There ,s an inscription on the gate showing the construction date of the Registry Book of the Foundations, Hoca Hobyar’s the deed of trust was confirmed in the year 1477 and he left a totalincome of 2300 Akces to this and one another mosque in Cerrahpasa. Imams were assigned 2 akces per diem, whereas the muezzins ere put on 40 akces salary.
Tarihimiz ve atalarımızın yaptığı harikulade bir cami.
1473 yılında Hoca Hobyar tarafından yaptırılmıştır.
Sirkeciden süleymaniye'ye giderken sağda büyük postanenin ilerisinde küçük bir tarihi cami
Hobyar camii Sirkeci büyük postane sağ üst kısmında yer almaktadır.
Hobyar mahallesinde Sirkeci Büyük Postane yanında tarihi bir camii. Büyük Postane Camisi olsrak da bilinir.
Tarihi bir cami. İç ve dış mimarisi de ilgi çekici. İki kattan oluşuyor.
Küçük ama güzel ve huzurlu bir cami.
Sokağın başından gözunüze çarpan çok hoş sevinli bir camii
Değişik mimarisi ile dikkat çeken eski bir cami
Altı yüz yıllık tarihi bir cami tarihi büyük posta hane ile bitişik
Camilerimiz bizim için değerlidir
iş yerine yakın ramazanda hep orada idik.
Dışarıdan çok güzel gözüküyor.
Hoça harika bir hafız vakit namazı nasip olsun inşallah
Gayet temiz ve nezih tam da tarihi anımsatıyor..
Tarihi bir camii
Güzel ferah tarihi bir mekan
Tarihi yer namaz kılmak nasip oldu
İstanbulun köşede kalmış küçük camilerinden
Minik ve Güzel bir cami
🇹🇷🕌☪️🕋🛐
İstanbul'un tarihi camilerinden biri
Enerjisi yüksek bir cami.
Ne desem boş, muhteşemsin Osmanlı
Tarihi ilginç bir yapı
Tarihi güzel. Güzel camii
Güzel bir cami :)
Hocamızı dinlemeye doyamıyoruz
Allah razı olsun
Güzel cami
Tarih
İkindi namazını kıldım
Tarihi cami
Hocası bir tuhaf ))
Sakin,tarih kokan guzel biyer
Ibadet zamanı
Cuma namazına
Ufak ama harika bir cami
Wc deki turnike hoş değil
Harika mimari
İbadet için çok iyi
güzel
Sanat eseri
Cok tarihi
Cami
Çok çok çok güzel
Allah onsuz birakmasin
Huzurlu yer
Ferah
tarihi camii
Güzel temiz cami.
Osmanlı'dan farklı tarzda bir cami. Oraya yakınsanız ziyaret edebilirsiniz. Merkezi bir yer, sadece birkaç dakika daha yürüyün ve başka bir camiyi görebilirsiniz.
İstanbul'un göbeğinde güzel bir cami. Beni insta'da takip edin: theistanbulians
Abdest için para alıyorlar...
Türkiye'nin herhangi bir sokağında vaktinde namaz kılmanın keyfi 🇹🇷 Cami geniş ve mimarisi her zamanki gibi muhteşem!
Temiz, güzel ve sakin bir yer Kalabalık pazar/giysi pazarının ortasında namazınızı kılabilirsiniz... Yan daldaki banyolar... Banyolar bedava değil... Caminin içinde ayakkabıların saklanması için ayrılmış alanlar var ki bu çok güzel bir şey, ortamı temiz tutuyor ve insanı tedirgin etmiyor... Kadınlar için ayrılmış bir iç oda bulunmaktadır.
Güzel, küçük tarihi Camii
Burası bakmak ve fotoğraf çekmek için harika bir binaydı, aslında yapacak başka bir şey yoktu. İçeri giremedik ama ön tarafta hem İngilizce hem de Türkçe tabela var. İngilizce mükemmel değil ama bu konuda bir fikir edinebilirsiniz. Burası Ayasofya'ya birkaç dakikalık yürüme mesafesinde bir yol üzerinde.
Kare planlı ve tek minareli muhteşem mimari tarz! Arka taraftaki ünlü tarihi postaneyle tam bir uyum içerisinde. Türkiye'deki Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın (Türkçe: Birinci Ulusal Mimarlık Akımı) önde gelen üyelerinden Mimar Vedat Tek tarafından tasarlanmıştır. Caminin ön cephesindeki mavi çinileri görmeyi kaçırmayın.
Cami
Eski camilerden biri. Sadece bir kez orada bulundum. Ve hikayeyi okumadım.
Güzel bir eski cami ve şeyhin harika bir sesi var
Güzel ve temiz
Harika bir cami :)
Sirkeci bölgesinde güzel eski cami
Avizeleri ve harika tablolarıyla öne çıkan çok güzel bir cami
Çok güzel bir cami..
9olo
Tanrının evi
Cami