Adres: | Birgi, 35750 Ödemiş/İzmir |
---|---|
Kategoriler: | Turistik yer Cami Cemaat |
Google Haritalar'da Aç |
Son cemaat yeri ve süslemeleriyle birlikte ilgi çekici Birgi'de görülmesi gereken kitabeli camilerimizden birisi. Meydanlık bir alanda bulunuyor. Birgi camileri Osmanlı mimarisini korumayı başarmış. Yakınında umumi tuvalet mevcut. Konum olarak iki ana caddenin ortasında bulunuyor. Ön tarafında araç park alanı da mevcut.
18. yüzyıl mimari tarzına uygun inşa edilen cami kesme taştan kare planlı olup, üzeri pandantifli merkezi bir kubbe ile örtülüdür. Ödemiş ilçesi Birgi Bucağında bulunan bu cami, Derviş Ağa tarafından 1663 yılında yaptırılmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde bahsettiği şekliyle caminin yanında 70 hücreli Derviş Ağa Medresesi ile 200 dükkân, iki han ve bir de hamam bulunuyor olsa da bu yapılar günümüze kadar ulaşamamıştır. 18. yüzyıl mimari tarzına uygun inşa edilen cami kesme taştan kare planlı olup, üzeri pandantifli merkezi bir kubbe ile örtülüdür. Ödemiş ilçesi Birgi Bucağında bulunan bu cami, Derviş Ağa tarafından 1663 yılında yaptırılmıştır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde bahsettiği şekliyle caminin yanında 70 hücreli Derviş Ağa Medresesi ile 200 dükkân, iki han ve bir de hamam bulunuyor olsa da bu yapılar günümüze kadar ulaşamamıştır.
Eski, güzel bir cami. Dışarısı sıcakken içerisi serindi. Caminin içinde, girişte işçiliği ilginç bazı ahşap yapılar var. Caminin bazı yerlerinde yer yer alçı vs dökülmesi var, onun dışında iyi durumda gözüküyor. İdare eder ancak biraz bakıma ihtiyacı var, aslına uygun kalınarak. Bahçesinde oturulabilenecek banklar var, otopark var.
17. yüzyılda yapılmış tarihi bir yapı. Günümüzde de cami olarak hizmet vermektedir.
İmam Birgivi Hazretlerinin türbesinde Cuma namazı kılınmıyormuş, Aydınoğlu Mehmet Bey Camii de tadilatta idi. Mecburen minareye bakıp en yakın camiyi aradım. Burada Cuma'yı eda etmek nasip oldu. Küçük ama taş işçiliğiyle ihtişamlı duran eski dönem köy camilerimizden. Ben çok beğendim.
Derviş Ağa tarafından h.1074 (1663) tarihinde yaptırılmıştır. Evliya Çelebiden öğrenildiğine göre caminin yanında 70 hücreli Derviş Ağa Medresesi ile 200 dükkân, iki han ve bir de hamam bulunuyordu. Giriş kapısı üzerinde de kitabesi bulunmaktadır.(alıntı)
Ödemiş' in tarihi BİRGİ KASABASINDA camiiler, medreseler, mezarlar, hamamlar, kervansaraylar gibi sayısı 100’ü aşkın tarihi yapı bulunuyor.DERVİŞ AĞA CAMİİ de bunlardan biri olarak kasabanın tam ortasında yer alıyor ve görülmesi gerekiyor.
Derviş Ağa tarafından 1074 yılında Derviş Ağa Camii, kesme taştan kare planlı olup, üzeri pandantifli merkezi bir kubbe ile örtülüdür. Dört paye üzerine oturan sekizgen kasnaklı kubbe köşe kuleleri ile takviye edilmiştir. Caminin önünde iki sütunlu ve duvar uzantıları ile de üç bölüme ayrılan bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yeri geç devirde yapılmış bir saçakla üzeri örtülmüştür. İbadet mekânı giriş kapısının iki yanında altlı üstlü birer, iki yan duvarda yine altlı üstlü ikişer, mihrabın iki yanında da birer pencere ile aydınlatılmıştır. Bunlardan alt sıra pencereler dikdörtgen söveli, üst sıra pencereler de yuvarlak kemerli alçı şebekelidir. Mihrap niş şeklinde olup, XVIII. yüzyıl üslubunda bezelidir. Caminin yanındaki minaresi kesme taş kaide üzerinde, yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir. Evliya çelebinin de yazıtlarına göre, caminin yanında 70 hücreli Derviş Ağa Medresesi ile 200 dükkân, iki han ve bir de hamam bulunuyordu. Giriş kapısı üzerinde de kitabesi bulunmaktadır. Kitabe,“Bu mâbedi tâ haşrederek ger hayrüşer a’mâlinâ Makbûlü dergâh âmeden tâkı bülendi rûşinâ Âkil odur hayrat idüb makdurini sarfeyliye Sâdi merkûn der rûzü şeb bâki değil dâr-i fenâ Âlid kisbile câmii şâdan iden Derviş ağa Bâğı vücûdun sebzter lütfunla kıl Yârab teba Dahî bunun emsâline vâsıl ide bâri Huda Her ruz duâdır mâcerâ bî-iştibah subhu mesâ Tûbâ bihişt-âsâ demek lâyıkdürür bu câmie Zâri begüft târihini kalûbelâ hayrulbina Sene 1074 (1663).”
Birgi bulunan bir başka güzel eserde Derviş Ağa camdir. Cami, Derviş Ağa tarafından 1663 yılında yaptırılmıştır. Giriş kapısı üzerinde de kitabesi bulunmaktadır. Birgiye girişte sağda sizi karşılıyor görmenizi tavsiye ederim. Cami kesme taştan kare planlı olup, üzeri pandantifli merkezi bir kubbe ile örtülüdür. Dört paye üzerine oturan sekizgen kasnaklı kubbe köşe kuleleri ile takviye edilmiştir. Caminin önünde iki sütunlu ve duvar uzantıları ile de üç bölüme ayrılan bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yeri geç devirde yapılmış bir saçakla üzeri örtülmüştür. İbadet mekânı giriş kapısının iki yanında altlı üstlü birer, iki yan duvarda yine altlı üstlü ikişer, mihrabın iki yanında da birer pencere ile aydınlatılmıştır. Bunlardan alt sıra pencereler dikdörtgen söveli, üst sıra pencereler de yuvarlak kemerli alçı şebekelidir. Mihrap niş şeklinde olup, XVIII. yüzyıl üslubunda bezelidir.
Derviş Ağa tarafından 1663 yılında moloz taştan yaptırılmış olan cami, kare planlı, açık revaklı, kubbelidir. Açık revaklı son cemaat yeri, devşirme sütunlara dayanan üç kemerle çevrili tonoz, kurşun kaplı üç basık kubbe ile örtülüdür. Minaresi, girişin sağında olup, pabucu ana duvardan ayrıdır. Kemerlerinde ve tonoz kaburgalarında biteviye dolanan asma dalları ile kırmızı ve mor üzümlü boya bezemeleri görülmektedir. İçeride kubbe geçişlerinde de boya bezemeleri vardır Ahşaptan yapılma kadınlar mahfili ve giriş üzerinde müezzin mahfili yer alır.
Tarihi bir Camii. Görülmesi gerekir.
Derviş Ağa tarafından 1663 yılında taştan yaptırılmış Minaresi, girişin sağında Ahşaptan yapılma kadınlar bölümü var.Giriş kapısı üzerinde de kitabesi bulunmakta.minaresi kesme taş kaide üzerinde, yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir.Birgi de mutlaka uğranılması gereken yerlerden
Tarihi şirin bir camii.
1663 yılında yapılan derviş Ağa camii doğal manzarasıyla ve tarihi güzellikleri ile kendini gösteriyor.
Cami karşısında Roma kalıntılarının kullanıldığı Çeşme (Bıçakçı Çeşmesi (Koca Çeşmesi) ) var. Arka tarafında eski bir ev ve karakol binası var. Yanında ise eski bir bina var (dükkan olarak kullanılıyor). Cami de Roma sütun başlıkları ve yapı malzemeleri görülüyor.
Camii mimari olarak çok güzel fakat bakımsız. 3 yıldızı ilgililere verdim. Sorumsuzlukları yüzünden
Birgi ye geldiğinizde mutlaka ziyaret edin.
Çok güzel, serin, temiz, güzel korunmuş ve iyi bakılmış. Avlusu içinde biraz iyileştirme yapılırsa çok iyi olur
Derviş Ağa tarafından 1663 yılında moloz taştan yaptırılmıştır. Açık revaklı son cemaat yeri , devşirme sütunlara dayanan üç kemerle çevrili tonoz, kurşun kaplı üç nasıl kubbe ile örtülüdür. Minaresi , girişin sağında olup, pabucu ana duvardan ayrıdır. Kemerleri de ve tonoz kaburgalarında bitebiye dolanan asma dalları ile kırmızı ve mor üzümlü boya bezemeleri görülmektedir. İçeride kubbe geçişlerinde de boya bezemeleri vardır.
Anlatılan hikayelere göre derviş Ağa rüyalarında hep bir nasibi olduğu ve gitmesi gereken bir yer olduğunu görür. Ve en sonunda nasibinin olduğu yere gitmeye ve onu almaya karar verir . Anlatılan rivayetlerde bu yerler hep farklılık gösterdiği için bu yerlerden herhangi birini yazmıyorum. Rüyasında gördüğü adrese gelir ve orada bir mutdet oyalandıktan sonra bunun bir rüyadan ibaret olduğunu kabullenmeye başlar ve geri dönmeye karar verir dönerken yerde bir meyve görür ve onu alır.Düşünerek benim de nasibim buymuş diyerek onu azına atar. Tabi bu meyve için üzüm tanesi diyenler bir ceviz diyenler olduğu gibi ortak tanı bunun küçük taneli bir metne olduğudur. Neyse o sıradan yerden bir meyve alıp yediğini gören biri onun yanına yaklaşır ve sorar açmısın diye derviş ağada hayır der ama diyerek buralara gelme sebebini söyler. Adam gülerek buna benzer rüyalar gördüğü söyler rüyasında bir ev vardır evin altında da altın dolu bir küp olduğu ancak kulak asıpta hiç gitmemiştir. Ancak ilginç olan anlattığı ev derviş Ağa'nın kendi evidir. Adama bunu belli etmeden oradan ayrılır. Evine dönüp o altınları bulur. Sonrasında cami ve medrese yaptırır.
Tarihi doku
Birgi kültürel mirasının günümüze kadar gelen yıldızlarından 🙏
Tarihimize ve değerlerimize lütfen sahip çıkalım.
Mahallenin girişinde park sorunu da bulunmayan camınin manevi atmosferi çok guzel
Birgi'de 17 yüzyıldan kalma harika bir cami.
Mutlaka gidilmeli çarşının ortasında esnaf lokantasında ne bulursanız yenmeli
Ödemiş Birgi de yıllarameydan okuyan tarihi camii.
her zaman girmek mümkün olmuyor galiba. ben gittigimde kapalıydı.
Özellikle süslemeleri çok güzel
kaldığım otelin karşısında güzel aydınlatılmış yeniden ve guzelce imar edilmiş mabed.etkileyici ihtisamli
Derviş Ağa Camii. 1663 yılında kurulmuş küçük bir antik cami (caminin duvarında belirtildiği gibi) Güzel Bergi köyünde yer almaktadır. Caminin yanında otopark, tuvalet ve bahçe bulunmaktadır.