Adres: | Dabanoğlu, Gazi Cd. No:56, 21300 Sur/Diyarbakır |
---|---|
Kategoriler: | Cami Cemaat |
Google Haritalar'da Aç |
Muazzam bir cami içeriye girerken huzuru hissettiğin bir ibadet evi Mimari yapısı yatay olması şaşırttı Burada cuma namazına denk getirmeyi çok isterdim Tavan resmini de attım mutlaka bakmalısınız Mimari Yapısı temizliği mistik yapısı kendine hayran bırakıyor Diyarbakır’da en çok hoşuma giden yer oldu
Gerçekten mimarisi ile mükemmel bir camii. Diyarbakır da bu şekilde bir tarihi cami şehrin ve sur bölgesinin havasını çok değiştirmiş. Ramazan ayında çok maneviyatlı bir ortam oluyor. İnsanlar o tarihin kokusunu içine çekerek bir huşu ile namazlarını kılıyorlar.. Rabbim dularınızı kabul eylesin..
Diyarbakır Ulu Camii, tarihi ve manevi dokusuyla insanı derinden etkileyen bir mekân. Anadolu’nun en eski camilerinden biri olarak, taş işçiliği ve mimarisi büyüleyici. Cami avlusunda vakit geçirirken hem huzur hem de tarihle iç içe olmak mümkün. Bölgenin kültürel çeşitliliğini yansıtan yapısı ve şehrin ruhunu hissettiren atmosferi ile gerçekten unutulmaz bir deneyim yaşadım. Ziyaret eden herkese hem ibadet için hem de tarihe tanıklık etmek için burayı görmelerini tavsiye ederim.
Tarihi dokusu ve maneviyatı çok güzeldi. Gidip görmenizi ve tarihini öğrenmenizi tavsiye ederim.
İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i dir....İslam döneminin ünlü Şam Emeviye Cami'nin Anadolu'ya Ulu Cami, avlu cephelerinde farklı dönemlere ait mimari bezemeler, kabartma,yazıtlar ve sosyal donatıları vs. görebilirsiniz.
M.S. 639 yılında Martoma Kilisesinin Camiiye çevrilmesiyle oluşturulmuştur. Diyarbakıra geldiyseniz Ulu Cami‘yi görmeniz gerekiyor. İslam aleminin 5. Harem-i Şerifi olarak kabul ediliyor. Ayrıca Camide sibernetiğin babası olarak kabul edilen ünlü bilgin El Cezeri'nin yaptığı güneş saati bulunuyor. Camiye girişte giyim kuşam anlamında bir uyarı yazısı var, bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Çoğu yerde böyle uyarılar yoktu burada olması beni mutlu etti, çünkü aktif olarak kullanılan bir ibadethane.
Gerek tarihiyle gerek atmosferiyle insana farklı bir hava yaşatan camii ve avlusu. Konumu çok güzel. Yakın çevresinde ücretli otoparklar mevcut. Arka kapısından cikilimdiginda edebiyat muzelerine gidebiliyorsunuz
Diyarbakır Ulu Camii, Türkiye’nin en eski camilerinden biri olup hem mimari hem de tarihi açıdan büyük öneme sahiptir. Caminin yapım tarihi 639 yılına kadar uzanır ve Diyarbakır’ın kalbinde, Sur ilçesinde yer alır. Aynı zamanda Anadolu’daki ilk camilerden biri olma özelliğine sahiptir. Tarihi Ulu Camii, Diyarbakır’ın Müslüman Arapların eline geçmesinden sonra, Roma dönemine ait bir yapının (muhtemelen Martoma Kilisesi) camiye dönüştürülmesiyle ortaya çıkmıştır. Selçuklu Sultanı Melikşah döneminde 1091 yılında restore edilmiş ve genişletilmiştir. Zamanla farklı dönemlerde de onarımlardan geçmiştir; bu da caminin mimarisinde birden fazla kültürün izlerini taşır. Mimari Özellikleri • Avlusu: Ulu Camii, geniş bir avluya sahiptir. Avlunun ortasında şadırvan yer alır. Etrafında medrese odaları ve küçük dükkanlar bulunur. • Mimari Üslup: Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden izler taşır. Siyah-beyaz taşlarla yapılmış yapılar, Diyarbakır’ın karakteristik bazalt taş mimarisinin önemli bir örneğidir. • Ana Bölüm: Cami iki katlı revaklarla çevrilidir. Mihrap kısmı, taş işlemeciliğiyle dikkat çeker. Minaresi sade ama görkemli bir yapıdadır. Önemi Diyarbakır Ulu Camii, İslam dünyasında “Şam Emeviye Camii’nin Anadolu’daki izdüşümü” olarak kabul edilir. Yüzyıllardır hem ibadet yeri hem de ilim merkezi olarak kullanılmıştır. Bugün hâlâ aktif bir ibadethane olup yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çeker. Bu cami, hem manevi bir merkez hem de mimarlık ve tarih meraklıları için etkileyici bir mekândır.
Giriş ücretli değil içeride namaz kılabilirsiniz. Çok temiz bir camii bakımlı özenli bir camii. Büyük ve kütüphanesi gördüğüm en özenli kütüphanelerden biri küçük bir kütüphane daha doğrusu gezilmeye izin verilen kısmı ufak. Mimari yapısı, sütun işlemeleri, renkler cami yapımında kullanılan taş çeşitleri ve ahşap bir cümbüş gün batımında güneşin sıcağının ısıttığı gri taşlar bambaşka bir seyir zevki sunuyor. Bence herkesin bir süre oturup ta seyretmesi gereken ve her bakışta farklı detaylatın güzelliğine kapılacağı bir deneyim yaşamalı.
İnsanı çok etkileyen bir atmosferi var. Kiliseden camiye çevrilmiş bir yapı. Beşinci Harem-i Şerif yani Kutsal Mabed olarak kabul ediliyor.
Diyarbakır'a gelince kesinlikle uğramanız gereken beşinci harem-i şerif huzur dolu.
Çok otantik ve etkileyiciydi.. cami önünde sağdaki küçük sandalyelere oturup bi çay içmenizi tavsiye ediyorum, çok lezzetliydi 😊
Gerek tarihiyle gerek atmosferiyle insana farklı bir hava yaşatan camii ve avlusu. Konumu çok güzel. Yakın çevresinde ücretli otoparklar mevcut. Arka kapısından cikilimdiginda edebiyat muzelerine gidebiliyorsunuz
Üç dinin tek yapıda yaşanmış olması, İslam’ın 5.mabedi olması atmosferi mimari yapısı ile beni mest etti. Çok güzeldi.
Han gibi türkiyenin en eski camilerinden biri.
Harika bir mimariye sahip özellikle o kolonlardaki desenler muhteşem
Muazzam bir yapı. Milattan sonra 600lü yıllarda arapların Martoma kilisesi üzerine inşa edilmiş. Anadolunun en eski camilerinden biri olması hasebiyle Muhakkak ziyaret edilmeli.
Hayran olacağınız mimari! Diyarbakır’a her geldiğimde mutlaka uğrarım.
Tarihçe. M.S. 639 yılında Diyarbakır'a egemen olan müslüman Araplar tarafından şehrin merkezindeki en büyük mabedin (Martoma Kilisesi) camiye çevrilmesiyle oluşturulmuştur. Erken İslam döneminin ünlü Şam Emeviye Cami'nin Anadolu'ya yansıması olarak yorumlanan Diyarbakır Ulu Camii, İslam âleminin 5. Harem-i Şerifi olarak kabul edilmektedir. Ulu Cami'nin avlu cephelerinde farklı dönemlere ait mimari bezemeler, kabartma ve yazıtlar büyük bir uyum içerisinde yerleştirilmiştir.
Bu kadar muhteşem bir yapı görmedim diyebilirim. Tarihi, mimarisi, bahçesi, güneş saati hepsi ama hepsi harika. Anlatacak kelime bulamıyorum. Diyarbakır'a gelip diğer yapıları görmeye vaktiniz yoksa bile burayı mutlaka ama mutlaka görmelisiniz.
Diyarbakır’a gelindiğinde kesinlikle ilk görülmesi gereken yer Ulu Cami.
Tarihi cami atmosferi çok güzel akşam ışıklandırması harika lakin tek sıkıntı caminin yatsı namazından sonra kilitlenmesi
Diyarbakır Ulu Cami, Diyarbakır Kalesi'nin surları üzerinde Harput Kapısı ile Mardin Kapısı'nı birleştiren eksenin batısında yer alan cami. Gördüğüm en güzel camilerden bir tanesi. Mimarisi ve taş yapısı olarak çok güzel bir görsellik ortaya koyuyor. İçerisindeki tavanda edirnekâri işçiliğide göz kamaştırıyor. M.S. 639 yılında Diyarbakır'a egemen olan müslüman Araplar tarafından şehrin merkezindeki en büyük mabedin (Martoma Kilisesi) camiye çevrilmesiyle oluşturulmuştur. Daha sonra 1091 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah'ın buyruğu ile büyük bir onarım gördüğünü, değişik dönemlerde birçok kez onarım ve eklentilerle bugünkü şeklini aldığını kitabelerinden öğrenmekteyiz. 1115 yılında geçirdiği yangın ve deprem sonucu içerisindeki kemerler, sütunlar ve bezemeli taşlar hepsi yıkılmıştır. Dışarıda bulunan mermer taşları bu tarihten sonra yayılmıştır.
Diyarbakır sur'da tarihi bir cami içinde bir ikindi namazı kılma imkanı yakalamıştım gerçekten Cami cemaat olarak da kalabalık yapı olarak da çok güzel ve beğendiğim bir cami herkese gidip bir ziyaret etmesini tavsiye ederim
Maneviyatı ve tarihi öneml olan bir tarihi şaheser.
Doğasıyla tarihi dokusuyla eşsiz bir yer.
Dünya'daki semavi dinlerin en eski ibadethanelerinden biri. Normalde yerli yabancı yüz binlerce turist akınına uğraması lazım lakin çok değeri bilinmiyor.
Diyarbakır`da en çok ziyaret edilen tarihi camilerdendir.
Kliseden camiye çevrilmiş yillar once . Sütunlari dikkatli bakinca heykel yerleri duruyor zaten. Ayrica sutunlarda değişmiş, muhtemelen depremden etkilenmiş
Tarihi icinizde hisssedeceginiz onemli yerlerden biri. Mutlaka rotaniza ekleyin. Kac kisi gunes saatini cozebilir merak ediyorum. Cozenleri bekliyorum :)
Çok güzel tarihi ve otantik bir cami Bahçesinde matematikçi Cezirenin güneş saati mevcut Mutlaka gezilmesi gerekiyor
M.S. 639 yılında Diyarbakır'a egemen olan müslüman Araplar tarafından şehrin merkezindeki en büyük mabedin (Martoma Kilisesi) camiye çevrilmesiyle oluşturulmuştur.
Diyarbakır'da mutlaka gitmeniz gereken yerlerden biri. Tarihi dokusu ve manevi atmosferi ile ön plana çıkıyor.
4 mezhepli camileriyle tarihiyle görüntüsüyle Diyarbakır abyolun düştüyse görülmesi gereken bir yer ambiyansi da çok iyi
Pagan, Hristiyan ve İslam sentezi yapılarıyla görülmesi gereken bir yer.
Maneviyatı çok güzel bir yer mutlaka görülmeli
İslamın 5.mescidi, 15 asırdır ayakta ve restorasyonlarla ilk haline yakın şekilde duruyor içerideki el yazması eserleri avlusundaki güneş saati ve huzur verici ortamı şüphesiz dünyanın en güzel ibadethanelerinden biri🕌
Muhteşem bir mekan Yanında Zinciriye ve mesuliyet medreselerini ziyaret edin Çok huzur verici mekanlar
Anadolunun en eski camilerinden. Ancak tursitlerin kalabalığından huşu içinde ibadet yapmak güç.
Tarihin ayaklı hâli. 3400 yıllık dini bir yapı. 2 defa yangin geçirmiş bir defa tümüyle yok olmus.tarihe meydan okuyan bir cami. Anadolu'nun ayata olan en eski camisi. Surekli revizyonları gecirmis olsada ayakta kalabilmis guzel bir mekan. Bence diyarbakirda ilk görülecek yer.
Rehber eşliğinde gezilirse daha anlamlı olacaktır.
Muhteşem. İlk defa ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen, Dünyanın en eski ibadethanelerinden. Anadolu'nun kullanilan en eski camisi.
Sivri minareli tek camiymiş
Etkiliyeci bir ortam, huzur içinde bir yer
Tarihi dokusu mezheplerin buluşma noktası güzel bir Cami çok büyük bir cami değil yeni Merkezi çarşıların ortasında Diyarbakır denince gidilmesi gereken yerlerden
Manevi olarak en etkikendiğimiz yer oldu. Mutlaka gidilmesi ve görülmesi gerekiyor. Bayanlar için uygun örtü vs. İlgililer temin ediyor. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden.
Mükemmel bir görüntü. Böyle bir camii önce den görmemiştim.
Tam bir sanat eseri her gidişinizde ayrı bir özellik ve güzelliğini keşfedeceksiniz
Muazzam bir tarihi yapı ancak içerisinde tarihini anlatan detaylı bir yazı yok, bu bilgileri kendiniz araştırmak zorunda kalıyorsunuz.
Diyarbakırın ünlü bir sembolü güzel bir yapı. Gitmişken bir görülmesi gerekiyor bence
Bir günümü Diyarbakır'a ayırdım. Tarihi dokuyu görmek adına yürüdüm sokak sokak. Mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken bir şehir. Tarihin her döneminde ait eserler görmeniz mümkün. Güzelliği ile başımı döndüren ise Ulu Cami oldu. Etkileyici demek yetersiz.
Tarih kokan huzur mekânı
Çok beğendik Diyarbakır a has siyah taş
Bir dünya mirası kesinlikle gidilip görülmesi gereken tarihi ve mimari bir yapı içinde kütüphane ve benzeri yapılar da barındırıyor gündüz siyah taş yapısı akşamları ise aydınlatması ile mükemmel bir mabet
Dini ve tarihi mekanın görülmesi gerekenler listesinde ...
Muazzam manevi atmosferi var....
Diyarbakır’a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken bir yer.
Tarih kokan mimari özellikleriyle ön plana çıkan ve kendisine hayran bıraktıran bir cami.
Kiliseden camiye çevrilmiş. Diyarbakır'a has siyah taşlar kullanılmış mimarisinde. Büyük bir avlusu var. Çok güzel bir cami.
Diyarbakır Ulu camii kalabalık merkezi bir yerde camii ziyaretçileri de bir o kadar kalabalık.Tarihi cami görülmesi gereken bir yer fakat temizliğinin yetersiz olduğunu gördüm, böyle kıymetli ve etkileneceğimiz yerlerin bakım ve temizliğine dikkat edilmesini düşünüyorum, yalnız yerli değil yabancı turistler de geliyor.
Yanlış zamanlama ile maalesef bayram tatilinde gittik ve çok kalabalıktı daha sakin zamanda mutlaka tekrar ziyaret edeceğim
Gece saatlerinde gittik. Sanırım 21.00 sıralarıydı. Kapalıydı. Dıştan görüntü otantik. Resmen tarih kokuyor. Mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.
Çok eski bir camii restore edilmiş.
Mutlaka görülmesi gereken bir yer
Tarihi eser bi cami, kesinlikle gorulmesi gerekenden yerlerden biri👌🏻
Çok etkileyici bir yer
Süper bir eser
Diyarbakırla özdeşleşen, ismi ilk akla gelen tarihî bir camii.
Anlatılmaz... Yaşanılır..
Tarihin en kadim ibadethanelerinden biri an diyarbakır ulucami üç dinede hizmet etmiş.Museviler zamnında havra,iseviler zamanında kilise ve müslümanlıkla şereflenincede camii olarak yapıldığı günden buyana aynı uhrevi vazifesini sürdürmüştür.Cami içinde özel bir yerde bu üç dönemin izlerini görsel olarak sunan bir zemin penceresi ile bu özelliği ziyaretçilere görsel olarakta sunulmaktadır.
Muhteşem
Atalarımız yapmış ama biz koruyamıyoruz insanlar çok hor kullanıyorlar hele lavabolar hiç girilebilecek gibi değil.
Farklı bir atmosferi vardı, ilginç.
Google navigasyon kullanmayın boşuna dolaştırıyor yoldan geçen birine sorun
MUAZZAM MANEVİYATI OLAN BİR YER. ŞİMDİLERDE TURİZM AMACIYLA GEZMEK İÇİN GELEN ÇIPLAK KADINLAR TARAFINDAN İSTİLA EDİLMİŞ DURUMDA. MAALESEF SAYGI SEVGİ HÜRMETİN İSMİ BASKI OLMUŞ. ÇIPLAKLIK PERVASIZLIK VE SAYGISIZLIĞIN ADI ÖZGÜRLÜK OLMUŞ...
Mutlaka gezi rotanıza alın, harika bir yapı. Akşam ışıkları ile daha görkemli bir hal almış
Tarih severler için Güneş saatinin önemi büyüktür görmeniz gerekmektedir
Ulu Camii Diyarbakır'ın kalbidir, Diyarbakır'a burdan kan dolaşımı başlar.
Müthiş bir yer
Dört mezhebe ait dört mescid olduğu yazıyor tanıtıcı levhalarda ama keşke bu mescidlerin nerede olduğunu da görebilseydik...
Mutlaka ziyaret edin. Sadece camii değil harika bir eser, külliye.
Değişik bir mimari şekli ve kendine özgü bir tarza sahip heybetli bir cami. Kesinlikle görülmeli.
Mimarisine ve manevi atmosferinden etkilenmemek mümkün değil.
Buram buram tarih kokuyor.
Diyarbakır da kesinlikle gelinmesi gereken bir camii Mükemmel bir atmosfer
Anadolu coğrafyasının ilk islam mabedi Mezheplerin yıllarca bir arada ibadet ettiği mekan
Olağanüstü
Güzel bir cami gezilmesi gerekir Diyarbakır'a yolu düşenin
Tarihi bir cami avlusu akşam yaz aylarında güzel oluyor
Uyumak için tercih edilir
Söylenecek sözler boşa gider. Enfes bir eser.
Huzur dolu bir atmosferi vardır mekanı
Müthiş bir Cami. Her santimetre karesi tarih kokuyor.
4 dine ibadet hanelik yapmış bir ibadet hane
Harika bir camii muhakkak görülmesi gereken tarihi bir yer
Muazzam bir camii tarihi bir yapı görülmesi gereken bir yer.
Büyüleyici bir havası var.özellikle aksam gitmenizi tavsiye ederim.
Burayı görmeden gitmezsiniz umarım.
Güneş saatini görmeden, içeride bir süre oturmadan ayrılmayın.
Büyüleci bir Atmosphäre
📍 Cami Nebi, Gazi Cd. No:10, 21300 Sur/Diyarbakır
💬 Nebî Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. 15. yüzyılda Akkoyunlular döneminde yaptırılmış olan cami ayrıca Peygamber Camii olarak da...
Diyarbakır En İyi Cami Listesi Diyarbakır En İyi Cemaat Listesi Sur En İyi Cami Listesi Sur En İyi Cemaat Listesi
📍 Huzurevleri, 53. Sk., 21070 Kayapınar/Diyarbakır
💬 Çok iyi teşekür ederiz
Diyarbakır En İyi Vakıf Listesi Kayapınar En İyi Cemaat Listesi Kayapınar En İyi Vakıf Listesi
📍 Feridun, 903. Sk. No:8, 21640 Silvan/Diyarbakır
💬 Gayet güzel temiz hijyen
📍 Saray, 50. Yıl Cd. No:27, 21950 Ergani/Diyarbakır
📍 Kooperatifler, Tren Yolu Sk., 21100 Yenişehir/Diyarbakır
💬 Huzur dolu camilerimizden biri. Arka bahçesinde şadırvanı ve tuvaletleri bulunmakta. Kucukken top oynayip kosa kosa buraya gelir suyundan icerdik. Cami kışın sı...