Adres: | Kılınçarslan, Hesapçı Sk. No:45, 07100 Muratpaşa/Antalya |
---|---|
Kategoriler: | Turistik yer Cami Cemaat |
Google Haritalar'da Aç |
Antalya, Kaleiçi, Kılıçaslan Mah. Zafer Sokakta bulunan Camii, üç nefli bir bazilika tipinde bir Rum kilisesi iken, Sultan Alaeddin Keykubat devrinde camiye çevrilmiştir. Tavan haç şeklinde çıkıntılarla süslüdür, iki taraftan üst kattaki pencerelerle cami aydınlanır. Papaz mahfeli olan bu kısım, bugün kadınlar mahfeli olarak kullanılmaktadır. Doğu ve batı cephelerinde giriş kapıları mevcuttur. Mevcut minare 1962 yılında yapılmıştır. Eski bir kilise olan eser, bir süre müze olarak kullanıldıktan sonra 1958 yılında camiye çevrilmiştir. Hem çan kulesinin, hem de minarenin bulunduğu nadir eserlerdendir.
sanırım bayram tatilinden dolayı guvenlik görevlisi arkadas Allah razı olsun cübbeyi giyip kıldırdı. bütün görevlilere çok teşekkürler.
Muhteşem bir eser..Gezerken adeta,tarihin büyüleyici girdabına giriyorsunuz.Resimlerini çekmekten ve içinde gezinmekten büyük bir mutluluk duyduğum nadide bir yapı..Mutlaka görülmesi,o tarihi atmosferin hissedilmesi gerektiğini düşünüyorum..
Ana caddeye yakın,vakit namazları için en sık gittiğim cami.Güvenliği, bayanlar için abdest yeri,wc mevcut.
Eskiden kilise olan ve camiye dönüştürülen tarihi mekanlardan. Özellikle avlusu çok güzel.
Ecdada rahmet olsun bu eserlerle kıyamete kadar ruhları şad olsun
20 Mayıs 2018 burada idim. Çok değerli bir yapı. Ama bir yenileme görmesi gerek. Tavan ve duvar motifleri silikleşmiş , nemden kabarmış. Ahşap kısımlar yağlı boya ile boyanmış. İçerisi nem ve küf kokuyor. Kılınçarslan Mahallesi'nde bir Rum kilisesi iken, Sultan Alaeddin Keykubat devrinde camiye çevrilen bu eser, üç nefli bir bazilika tipindedir. Tavan haç şeklinde çıkıntılarla süslüdür, iki taraftan üst kattaki pencerelerle cami aydınlanır. Papaz mahfeli olan bu kısım, bugün kadınlar mahfeli olarak kullanılmaktadır. NEFLİ : Kilise mimarisinde apsise dik yada paralel olarak yer alan ve birbirlerinden sütun yada paye dizileriyle ayrılan uzunlamasına mekanlara verilen ad. BAZİLİKA : İçi, ortadaki yüksek, yanlardakiler daha alçak olmak üzere iki sıra sütunla üç salona ayrılmış, dikdörtgen biçiminde büyük kilise.
Şehzade camiine göre lavabo vs bakımından tercih edilebilir.
Alaaddin Camii Kesin tarihi bilinmemekle birlikte, mevcut durumunun 19. yüzyıl başlarında inşa edildiği düşünülen yapı 1922 yılındaki mübadele öncesi, Kaleiçi’nin güneyinde Panhagia Kilisesi olarak bilinen ve kentte yaşayan Rumlar’ın en büyük dinsel yapılarından biridir. Mübadele sonrası bir süre dinsel işlevinden uzak, önce Kaleiçi ve civarında toplanan tarihi eserlerin korunduğu depo, sonraları ise Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan yapı, bu işlevini 1934 yılına kadar sürdürmüştür. Müzenin Kaleiçi’nin bir başka mekanına, Yivli Minare Külliyesi’ne taşınması sonrası cami olarak kullanılmaya başlanan yapıya 1958 yılında bir minare eklenmiştir; bu süreçte, yapının kuzey köşesinde yer alan çan kulesinin gövdesinin büyük bir bölümü de korunmuştur. Yapı, yakınlarındaki Kesik Minare Camii gibi, kilise olarak inşa edildiği dönemde tam olarak doğu-batı yönünde konumlandırılmamıştır. Özde güneydoğu-kuzeybatı istikametinde uzanan dikdörtgen bir plana sahiptir. Üst örtüsü oluklu kiremit örtülü ve beşik çatılıdır. Yapıya giriş kuzey ve güney yönlerdeki uzun yüzlerde yer alan birer kapı ile sağlanmaktadır. Kuzeydeki cephe yapının ana girişidir ve buradaki kapı güneydekine oranla daha ihtişamlıdır; iki sivri kemerli kapının her iki yanındaki burmalı sütunlar üst kemeri taşımaktadırlar. Bu yöndeki cephe boyunca ayrıca, taştan imal edilen bir oturma bankı uzanmaktadır. Yapı içte iki sıra halinde beşer sütunun ayırdığı üç nefli bir bazilika tipindedir. Dışta beşik çatı gösteren üst yapı, içte girişlerin eksenindeki 4 sütunun taşıdığı merkezi bir kubbeye ve tonozlar ile örtülmüştür. Yapının kilise olarak tasarlandığı yönünün geleneksel kilise yönünden sapması, camiye dönüştürülmesinde kolaylık sağlamış; mihrap apsisin içine inşa edilmiştir
Kaleicinde yer alan ic dizayninda tercih edilen koyu tonlariile farkli bir havasi var. Restore edilirken ic tarafa pek dokunulmamis gibi duruyor.
maşallah güzel feyizli bir cami. kiliseden çevrilmiş camiye. selçuklu mimarisi süsü verilmiş. güzel bir bahçesi var. kalabalık gürültü içinde İslam'ı temsil eden bir mabed
Antalya'daki selçuklu eserlerinden Alaaddin Camisi diğer adıyla Yivli minare Selçuklu sultanı Alaaddin keykubat tarafından 1230 yılından kiliseden camiye çevrilerek Antalya’nın şehir merkezinde olup o zamandan bugüne kadar tarihi güzelliklerini koruyarak getirmeyi başardığımız camiler arasında ön sırada yer almakta.İlk bakışta kuş misali göğe yükselen bir anıt görünüşü içerisinde olup ve şehrin simgesi olarak kabul edilen Yivli Minare gövdesi tamamen tuğladan dilimli ve sekiz adet yarım silindirlik biçimde yapılmıştır.Geniş gövdesi bu yivler sayesinde estetik bir görüntüye bürünmüş .Tabanın her yönünde furize ve lacivert renkli Allah ve Muhammed yazıları yer alıyor, bu yazıları görmek için heryıl milyonlarca insan ziyeret ediyor, denize oldukçe yakın mesafede bulunana Alaaddin cami diğer adıyla Yivli Minere camisini ziyeret edip hemde burada ibedet ederek geçmişi bir nebze olsun sizlerde yaşayın.
Zamanında Antalya’nın en büyük kilisesiyken(Panagiya Kilisesi),1924 yılındaki mübadeleden sonra kaderine terk edilmiş. 1955 yılına kadar depo olarak kullanıldıktan sonra camiye çevirilmiş. Yanlış restorasyon sonucu özgünlüğünü kaybetmiş olsada çan kulesi ve kiliseye özgü iç dizayn hala görülebilir.
Işıklar civarını gezerken namaz için gittiğim bir mekan.Bahçesinde tarihi taş sedirleri ilgi çekiyor.İçeride Antalyanın sıcağıyla kavrulmuşlar için soğuk su sebili bulunması büyük bir nimet 😊 wc side temiz pak.Bir daha ki gidişimde fotoğraflamayı düşünüyorum.Tarihi, küçük ve sevimli bir cami.
Kale içinin basık ve alkol kokan sokaklarından bir an sıyrılıp, huzur ve güven içinde Allah'a yönelmek ibadetinizi yapabilmek için şirin bir cami. Temiz havadar tarihi bir mekanda ibadet edebilmenin huzuru bir başka. Biraz ilerisinde Rus ortodoks kilisesi var. Orada da hıristiyan vatandaşlar huzur bulabilme adına kendi ibadetlerini yapıyorlar.
Güvenliğin görev yapmak zorunda kaldığı bir cami. Tuhaf değil çünkü muslukları çalıp, camları kıran, lambalara zarar veren vandallar var.
Sultan Alaaddin Camii konumu itibariyle paha biçilemez bir mekandır. Antalya'da kale içine yolunuz düştüğünde vakit namazlarını kılmak için ya da ziyaret edip tarihi dokusundan feyz almak için müslüman kardeşlerimizin uğraması gereken bir camii olduğunu düşünüyorum.
Kaleiçinde eğlence mekanlarının olduğu bir yerde, müziklerin belirli saatten sonra hiç susmadığı yaz dönemlerinde ibadetini ve kulluk vazifesini yerine getirmek isteyenleri bekleyen, kilise den câmi ye çevrilmiş bir tarihi eserdir Sultan Alaaddin Camii Kubbesinde silinmiş resimlerin yanında haç işaretini görmek isteyen turistlerin çok sevdiği ve ilgi duyguyu câmi dir.. Mutlaka görülmesinde fayda var.😊
Bayan kılma yeri de var,bayan abdest alma yeri biraz sonradan çözüm üretilmiş gibi,şadırvanın bir köşesine perde gerilmiş ,tavanları enteresan ,kliseden çevirilsiğinden resimler silinmiş,kaleiçine gelmişken uğramadan olmaz. Otopark sorunu var içerilere araç giremiyor,Fazla yürümek istemiyorsanız 400-500m mesafede 10tl (4 saat) otoparka bırakmak gerekiyor Camide soğuk su mevcuttu👍
1845 de İlk kilise olarak inşa edilmiş daha sonra arkeolojoji müzesi olarak kullanılmış 1958 yılında camiye dönüştürülmüş tarihi yapı.
Çok deişik bir yer önceden kilise olduğu için kible falan dış görüntüsü görülecek bir yer...
Sultanım biz daha buradayız emanetin boş kalmayacak Allah'ın izniyle. Etrafta ne kadar yalan dünyanın güya eğlence merkezi olsa da torunların gideceği yeri biliyor. Mekaniniz cennet olsun inşallah.
Etrafta fazlasıyla cami var. Bu kadar az cemaat için yenilerine gerek olmadan meccutlar kullanılabilir
Barların ve cehennemliklerin arasından sıyrılıp huzura kavuşmak için tarihi ve otantik bir mekan.
3 kapilardan gecip sola dönülüp halıcilar ve sahaf ın arasından gecmenizi tavsiye ederim otel 267 nin onunden sağa döndüğünüzde sağınızda kaliyor eski kilise Camiye cevrilmis icerisi guźel bahçe düzenlemesi güzel caminin arka sokağından sahile inilebilir. aynı şekilde çok güzel balik restoranları mevcud görmenizi tavsiye ederim
Çok güzel, tarihi, havası, atmosferi, bulunduğu bölge ne kadar güzel ama cemaat yok ne yazık ki.
Üçkapılar'dan Kaleiçi'ne giriş yapılmışsa az sola yönelip ince sokağın devamı ile sağa veya sola sapmadan gelinebilir. Gelişte sonlara doğru soldaki bir sokağa yönelmek lazım. Kaleiçi Alaeddin Camii'nin bulunduğu yer Üçkapılar'a yakındır.
Eski tarihi yapısı kurunmaya alınmalı, yavaş yavaş dökülmeye başlayabilir.
Antalya Kaleiçini gezerken muhakkak görmeniz gereken bir Cami.
Antalya Muratpaşa Kaleiçi’n de bulunan tarihi Sultan Alaaddin Camii tarihi dokusu ile kendisine hayran bırakıyor. Kiliseden çevirme Camii olan bu yapının bahçesinde çan kulesi bulunmaktadır.
Çok nostaljik ve sessiz atmospheri var. Çok iyi korumuşlar bravo, bakıyorlar buralara
Alaaddin tepesinde şehrin göbeğinde çok eski bir cami huzur ve maneviyatı yüksek konyaya gelipte görmeden olmaz
kiliseden çevrilme caminin bahçesinde bir de çan kulesi bulunmakta
Tek namaz kıldığım camii 7yasinda burada namaz kilmaya basladim
Antalya kale içi tarihi eserlerinden eskiden kilise ilarak kullaniliomuş 1955-1960 yillarinda camiye cevrilmis
Kubbeleriyle harika bir eser ancak ismi yanlış yazılmış (Sultan Alaaddin Camii) olacak
Kiliseden Camiye çevrilmiş tarihi bir mekan.
Tarihi bir camii huzur yeri
Oldukça bakımsız kalmış,caminin iç duvarları küflenmiş,boyalar dökülmüş.
Antalya kaleicinde kiliseden cevrilme bir camii.
Karaalioğlu parkına en yakın Camii Şerif'dir
Selçuklu mimarisinin son örneği,muhteşem
Güzel, tarihi bir camii
Çok güzel ve eski bir cami.
Kaleiçinin güzel camilerinden.
Burada namaz kılmakta ayrı bir tad veriyor
İmamın vaazleri yerinde ve cok etkili idi.
Muhteşem mimarisiyle huzur veren bir mekan
Antalya Kaleiçi'nde ferah ve mutluluk verici bir mekan
Değerli bir eser
Mabedin hakkında yorum olmaz
cok temiz
Tarih kokan camii
Kaleiçinde güzel bir cami
Mimarisi cok eski super
Eski ve güzel, merkeze yakın
Huzur dolu
Tarih kokan mekan
İnanç ve huzur
😍😍😍😍
Etkileyici.
Tarihi
Aşırı bakımsız
harika bir cami
Restoreye ihtiyacı var
Güzeldi
kaleiçinde tarihi vçcamii
Mükemmel
Maşallah
Muazzam, ibretlik
Güzel
Tarihin mescid
Eski şehirde güzel bir cami. Biraz eski, Cuma namazından önce ziyaret edilir. Ücretsiz giriş.
Güzel
Tarihi cami.
Çok eski bir cami, osmanlı mimarisi güzel ve huzurlu.
Mütevazi...
Güzel
Güzel
Güzel
İslam ufuklara yayıldığında, camiler ve mimarileri çeşitli dönemlerde İslam devletinin kültürel bir özelliği olmuş, deniz fenerleri ve kubbeler Allah'ın evlerine yol gösteren yıldızlar olarak ortaya çıkmış ve İslam mimarisi insan medeniyetlerinin en güzel mimari sanatı haline gelmiştir. Halid, İslam'ın yeryüzünü dolduran ve onu sofistike ve muhteşem bir bakış açısıyla geliştiren semavi bir din olduğuna ve Müslümanlar ülkeleri fethettiğinde Hakikat'in ışıklarını parlattığına ve ülke halkının mirasını, kentsel ve kültürel mirasını koruduğuna tanık oldu. hayat. Bugünkü camimizin hikayesi, İslam'ın hoşgörüsünü, onun her zaman ve mekana uygunluğunu, hakikatin ebediliğini ve aşkınlığını yaymaktadır ve kâfirler ondan nefret etse bile, Allah, nurunu mükemmelleştirmenin dışında bir şeyi reddeder. Antalya, Selçuklular tarafından fethedilmiş ve İslam'ın rahmeti ve Allah'ın rahmeti altında devam etmiştir. 1918-1923 yılları arasında I. Dünya Savaşı sonunda birkaç yıl İtalya'nın elinde kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti egemenliğine geri döndü. Burada Selçuklu ve Osmanlı tarzında camiler ve okullar inşa edildi. Antalya, 19. yüzyılda şehrin amblemi haline gelen Selçuklu Evli Minare Camii ile ünlüydü. Günümüzde belediye onu logosu olarak kullanıyor. Antalya Spor Kulübü'nün yanı sıra. Bahsetmek istediğimiz camimize gelince, Sultan Alaeddin Camii'dir ve tuhaf bir hikayesi vardır: Burası bir Ortodoks kilisesi için inşa edilmiş ve Selçuklular ve Osmanlılar zamanında olduğu gibi kalmış. İtalyanlar şehri işgal ettiğinde Ortodoks mezhebini katletmişler ve pek çok kişi kaçmış. Uzun bir süre insanlar burayı kiler olarak kullanmış ve 1958 yılında restore edilene kadar burada herhangi bir ibadet ve ayin yapılmamış, ancak Allah'ın anıldığı ve hakikatin oradan yayıldığı bir cami haline getirilmiştir. Restorasyondan sorumlu olanlar, binanın kubbeleri ve kemerleri ile orijinal yapısını korumaya özen göstermişler ve üzerine Majesteleri yazan basit çizimler eklemişler, canlı varlıkların resimlerini tam anlamıyla silip içinde tutmuşlar. Orta kubbeye melekleri simgeleyen çizimlerin yer aldığı kitabeler, içine ahşap bir minber, bir niş ve müezzin için bir hoparlör yerleştirmişler, dışarıdan da yürüyüşçülere yol göstermek için bir işaret lambası yerleştirmişler. Caminin şimdiki imamı, merkezi kubbenin neden bu şekilde kaldığı sorulduğunda şöyle cevap verdi: Dünya İslam'ın hoşgörüsüne şahit olsun. Rapor Türkiye'deki uzman tarafından hazırlandı @NALI3ON
Hala görülecek bir cami, tuvaletler ve tatlı su mevcut
Selamun aleyküm! Dua ettim ve aynı zamanda telefonumu şarj ettim
Bu görkemli mekanın uzun bir geçmişi var ve pek görkemli değil. İçeri girmek için ayakkabılarınızı çıkarmanız gerekiyor ve koku da pek hoş değil.
Lütfen mescidin dışındaki insanlara dikkat edin; cami adına para istiyorlar. Mescid ayrıca turistleri bu konuda uyarmak için İngilizce bir duyuru da astı.
Güzel kokulu bir geçmişi var Güzellik ve sadelik bir arada Dezavantajı ise kadınların ibadet yerinin geçici olması nedeniyle yeterince büyük olmaması ve orijinal kadın namaz yerinin şu anda açık olmamasıdır. Kubbenin iç kısmında tuhaf çizimler olduğundan eski bir kilise olduğunu düşünüyorum.
Pek ulaşılabilir değil, 5 gün denedim göremedim, imkansız diye bıraktım, küçük, çok daha bakımlı, korunmuş, tarihi bir tanesi iki adım ötede.
Aleaddin Camii. Dikdörtgen bir plana sahiptir. Duvarlar kesme ve moloz taş, tuğla ve ahşap kirişlidir. Önceleri kilise olarak kullanılmış, daha sonra cami olarak düzenlenmiştir. Doğu cephesinde iki adet çıkıntılı apsis bulunmaktadır. Güneydeki kapı ise basit kornişli ve sivri kemerlidir. Pencereler mermer kasalı olup, lentolar üzerinde sivri takviye kemerlidir. Kuzeydeki kapı, yanlardan sivri kemer şeklinde birbirine bükülmüş yarım iki mermer sütundan oluşmaktadır. Ahşap ve iki kanatlı kapısı kabartmalıdır. Camiye çevrilmeden önce Panaya kilisesi olarak bilinmiyordu.
Antalya'nın en iyi galerilerinden biri
Temiz ve güzel dekoratif iç mekan. İbadet için güvenli alan Ne yazık ki gün batımı namazını yalnızca üç kişi kılabiliyor ☹️ özellikle de Müslüman bir ülkede
Burası serin./ Soğuk.
Çok güzel küçük tarihi cami
Huzurlu, bir kez ziyaret edilmeli.
Bir caminin tüm tipik olanaklarıyla konforlu ve havalı.
Çok güzel ve tarihi bir cami..
Avluda yer aldığından bulmak o kadar kolay değil ama içi bir güzellik.
Yetkililerin daha fazla dikkat etmesi gerekiyor
Ezan okunduktan beş dakika sonra namaz kılıyorlar ve ibadet edenlerin sayısı çok az
Eski şehirde bulunan güzel bir cami. Ziyaret etmeye değer.
Ziyaretim sırasında saat 15.45'te açık değildi.
📍 Çağlayan, 2033. Sk. 11/1, 07160 Muratpaşa/Antalya
💬 Allah'ıma hamdolsun ki bülbül gibi sesiyle hocayı çok beğendim böyle hocalar ve müezzinler her camide olsaydı insanlar koşarak değil uçarak gelirdi benim görüşü...
Antalya En İyi İbadethane Listesi Muratpaşa En İyi İbadethane Listesi