Adres: | Meydancık, 5. Hamam Sk. No:2, 16350 Yıldırım/Bursa |
---|---|
Kategoriler: | Tarihi yer Devlet |
Google Haritalar'da Aç |
Biraz bakimsız gibiydi sanki kapısı bahçenin kilitli ydi bi görev lide yoktu bayram da
Türbe kapalı ancak dışarıdan görülebiliyor.önemli.bir zaat.
Germiyan beyi Süleyman Şah'ın kızı Mevlana Celalettin Rumi'nin de torunu olan Devlet Hatun Osmanlı ve Germiyan beylikleri arasında ki dostluğun pekiştirilmesi amacıyla, Murat Hüdevandigar oğlu Şehzade Beyazıt ile evlendirildi. Çelebi Mehmetin annesidir. 1413 yılında vefaat etti. Türbe kapısı kilitlidir.
Yeşil cami ile Gökdere meydanı arasındaki Çelebi Mehmetin annesinin türbesidir.
Annesi, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin oğlu Sultan Veled’in kızı Mutahhara Hâtûn; babası Germiyanoğlu Süleyman Şah'tır. 1381 yılında Yıldırım Bayezid'ile evlenmiştir. 1412'te vefat etmiştir. Devlet Hâtûn, Rum (Anadolu) bacılarının başına geçtikten sonra Bacı Bey olmuş, Osmanlılar’ın Derin Geçit’i aşmalarında bütün gücünü kullanmıştır. Sultan I. Mehmed'in tahta geçtiğini göremediği için Valide Sultan olamamıştır. SULTAN YILDIRIM BAYEZİD İLE EVLİLİĞİ Karaman ve Osmanlı Devleti gibi iki kuvvetli hükümetin arasında kalmış olan Germiyan Devleti, bu iki hükümetin saldırılarına daima açıktı. Bu tehlikeli vaziyeti gören ve her iki devletle de dostluk ilişkileri iyi olmayan, bilhassa Karaman oğlunun düşmanca tutumundan fevkalade tedirgin olan Süleyman Şah, kızını Sultan I. Murad'ın oğlu Yıldırım Bayezid'e vermek isteyerek Edirne'ye bir heyet gönderdi ve kızına çeyiz olarak da en güzel memleketlerini Osmanlılar'a armağan etti. Geri kalanlarının da oğlu II. Yakub Bey'de kalmasını rica etti. Süleyman Şah, ulemadan Cemaleddin İshak Fakih'i bir heyetle I. Murad'a gönderdi. Beraberinde meşhur Germiyan atları, Denizli'nin ak bezleri ve Alaşehir'in kızıl üzümlerinden hediyeler takdim etti. Sultan I. Murad bu teklifi kabul etti. Gelini getirmek için Bursa Kadısı Koca Mahmut Efendi ve kapıkullarından Emir-i Alem Aksungur Ağa, Çavuşbaşı Demir Han, Yıldırım Bayezid'in dadısı, Kadı Mahmut ve Ak Sungur'ın zevceleri ile üç binden fazla kapıkulu Kütahya'ya gittiler. Bunlardan bazıları çeyiz olarak verilen şehirleri teslim alacak muhafız askerlerden oluşuyordu. Süleyman Şah, düğünün kendisine ait olanını Kütahya'da yaptı. Büyük ziyafetler verildi, hediyeler alındı-verildi ve nihayetinde gelin Ak Sungur ile Bayezid'in dadısına teslim edildi. Çeyiz olarak verilen şehirler teslim edildi ve Osmanlılar da oralar asker yerleştirdiler. Süleyman Şah, çaşnigirbaşısını ve onun zevcesini de beraberinde gönderdi. Çaşnigirbaşı ve zevcesi Devlet Hâtûn 'un ricası üzerine geri dönmeyerek Sultan Bayezid'in hizmetinde kaldılar. Daha sonra kendisi Kütahya'yı terkederek Karahisar'a çekildi Osmanlılar'ın 1381'de yaptıkları asıl düğün çok gösterişli oldu. Düğüne Mısır hükümdarı ile etraftaki Anadolu hükümdarları davet edildi. Nişan merasiminden sonra Rumeli sıkıntıları dolayısıyla düğün gecikmiştir. Bu izdivaçtan Sultan Çelebi Mehmed doğmuştur.
Yeşil Külliyesinin altında, Meydancık Mahallesinde bulunmaktadır. Çelebi Sultan Mehmet tarafından annesi Germiyanoğlu Yakup Bey’in kızı Devlet Hatun için 816 H. (1414) yılında yaptırılmıştır. Sivri külahlı, içten kubbeli, yanları açık bir türbedir. Yapı dıştan dışa 5,75 x 5,75 metre ölçüsündedir. Tamamı mermerden yapılmış, köşelerde gönye ayaklar üstüne, ortada ise silindirik sütunlara basan sekiz sivri kemere sahiptir. İçeride kırk sekiz dilimli helezoni kubbe, dıştan yüksek kasnağa oturan kurşunla kaplı bir külahı bulunmaktadır. Kubbe kasnağında baklava motifleri veren bir kuşak yer almaktadır. Yapı külahlı türbelerin Osmanlılar döneminde yapılan en son örneği olması nedeniyle önem taşımaktadır.
Kapısı kapalı. Cadde üzerinde olmadığı için ilk bakışta bulamayabilirsiniz ama hemen abir arka sokakta.
Devlet Hâtun (1365-1413), Yıldırım Bayezid'in eşi Sultan, I. Mehmed'in öz annesidir. Babası Germiyanoğlu Süleyman Şah, annesi Mevlâna Celaleddîn-i Rûmi'nin torunu olan Mutahhara Hatun'dur.
Türbe Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Devlet Hatun Yıldırım Beyazıt ın karısı ve Çelebi Sultan Mehmet in annesidir. Devlet Hatun Germiyan Bey in kızıdır. Devlet Hatun nun annesi Mevlana Celaleddin Rumi nin torunudur.
Bursa-Yıldırım, Meydancık semtinde bulunan türbedir. Türbede defnedilmiş olan hatun kişi, Yıldırım Bayezid Han’ın eşi, Germiyanoğlu Süleyman Şah’ın kızı ve 5. Osmanlı padişahı Çelebi Mehmed Han’ın annesi olan Devlet Hatun’dur. Devlet Hatun aynı zamanda Mevlana Celaleddin’i Rumi’nin de torunudur. Devlet Hatun “Osmanlı’nın 2. Hayme Anası” olarak da bilindiğinden dolayı, kendisi Devletşah Hatun olarak da anılmaktaydı.
Orjinal hali korunan tarihi turbe
Türbe Kapısı kapalı. Yanında eski bir ev kalmış. Devamında İncirli Hamamı var.
İnançlara hitap ediyor.Temiz ve bakımlı bir yer.
Gökdere civarı, 2. İncirli sokakta.
Etrafındaki yapılardan gözükmez olmuş koca tarih :(
Mahallenin içinde kalmış, oysa ana caddeye (Erikli) çok yakın, pek ziyaret eden yok.
Yeşil olan eski ev dedelerinin ve benim doğduğum ev
Türbe güzel fakat etrafındaki evler türbeyi resmen saklamış. Çevresindeki evlerin yıkılarak ortaya çıkarılması gerekiyor.
Yeniden Bursa'ya kazandırılmış eser..Bursa ruhaniyetli bir şehir Tanpınar ın dediği gibi..
Bakımlı fakat Yalnız bırakılmış gibi görünüyor. Allah cc rahmet eylesin
Yıldırım Beyazıt in kızı veya hanımı olmasi lazim
Güzel
Elhamdülillah
Maalesef kapalı idi ...
Tarih
Ziyaret edin mutlaka
😊😉
Bakımsız, giriş yasak.
Çok özel bir yer..
Bakım şart
Devlet Hatun Türbesi ( Sultan I. Bayezid'in eşi El-Devle Hatun (1365-1413), Fatih Sultan Mehmed'in biyolojik annesidir. Germiyanoğlu'nun babası Süleyman Şah, annesi Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin torunu Mutahhari Sultan'dır.
Tarih
📍 Veysel Karani, 409. Sk. No:2, 16290 Osmangazi̇/Bursa
💬 Türkiye'nin Bursa şehrinde bulunan ve tüm yabancıların işlerini yöneten Göç İdaresi Merkezi, Al-Watan bölgesine ve Millat bölgesine yakındır. Al-Kent Meydanı ga...
Osmangazi En İyi Devlet dairesi Listesi Osmangazi En İyi Devlet Listesi Bursa En İyi Devlet dairesi Listesi Bursa En İyi Devlet Listesi