Adres: | Aziz Mahmut Hüdayi, Aziz Mahmut Efendi Sokağı No:9, 34672 Üsküdar/İstanbul |
---|---|
Kategoriler: | Tapınak Cami İbadethane Dini kurum Kutsal yer |
Google Haritalar'da Aç |
Rabbim bize de nasib etti mübareğin kabrini ziyaret edip dua etmeyi hamdolsun. Kapıda ki güvenlikçi arkadaşlar içeriye giren bayanların kılık ve kıyafetine dikkat etmeleri gerekiyor. Türbede dua ederken önünüzden yarı çıplak bir bayanın geçmesi maneviyat olarak insanın içini acıtıyor.
1541'de Karaman Eyâleti'nin Aksaray Sancağı'nın Şereflikoçhisar kazâsında doğdu. Aziz Mahmud Hüdayi, Cüneyd-i Bağdâdî'nin neslinden olup "seyyid" unvanı taşımaktadır.[2] Bursa’da Muhammed Üftâde'den etkilendi. 1598'de Üsküdar'da cami ve dergah yaptırdı. 1628'de öldü. Mezarı, İstanbul Üsküdar'da kendi dergahı yanındaki türbesindedir. Asıl ismi Mahmud olmakla birlikte "Hüdâyî" ismi ve "Azîz" sıfatı kendisine sonradan verilmiştir. Mahmud Hüdayi, Fadlullah bin Mahmud'un oğludur. Çocukluğu Sivrihisar'da geçti. Burada ilk tahsiline başladı. İlmini ilerletmek için İstanbul'a gitti. Küçük Ayasofya Medresesinde tahsiline devam etti. Okuduğunu zihninde tutabilir ve bir daha kitaba bakma gereği duymazdı. Hocalarından Nazırzâde Ramazan Efendi, ona özel bir dikkat gösterdi. Mahmud Hüdayi genç yaşta; tefsir, hadis, fıkıh ve zamanın fen ilimlerinde büyük bir âlim oldu. Hocası Nazırzâde onu yanına yardımcı olarak aldı. Mahmud Hüdayi, bir taraftan hocası Ramazan Efendi'ye yardım ederken, diğer yandan da Halveti şeyhlerinden Muslihuddîn Efendi'nin sohbetlerine katılarak tasavvuf yolunda ilerlemeye çalıştı. Bu arada hocası Nazırzâde'nin, Edirne'de bulunan Sultan Selim Medresesine tayini çıktı. Mahmud Hüdayi, yirmi sekiz yaşında iken hocası ile Edirne'ye gitti. Ramazan Efendi, kısa bir süre Edirne'de müderrislik yaptıktan sonra, Şam ve Mısır'a kadı tayin edildi. Öğrencisi Mahmud Hüdayi'yi de götürdü. Mahmud Hüdayi Mısır'da Halveti şeyhlerinden Kerimüddin'den ders alarak, tasavvuf yolunda yetişmeye çalıştı.
Çok hoş bir maneviyatı var, hem camisi hem aziz Mahmut hüdai türbesi çok huzurlu 😍 insan manevi huzuru hissediyor Üsküdar Metro veya marmaray durağından 10 dk yürüme mesafesinde .. Abdest alma ve WC mevcut,, sıcak su imkanı var , bayanlar için de namaz kılma ve abdest alma yerleri var .. Düzenli temiz sakin huzurlu yer ,, 🙏🙏
Türbe, aynı adı taşıyan caminin sol tarafında yer alır. Türbeye camlı bir bölümden girilir. Bu kısım 1918 tarihinde yaptırılmıştır. 1910 veya 1911 senesinde camiin minaresi, yıldırım düşmesi neticesinde türbenin bir bülümünü bozmuş ve bu bölüm câmekânlı şekilde yapılmıştır. Türbeye girişte sağ tarafta sebil ve kuyusu bulunmaktadır. Zarif bir bileziği olan kuyunun, çıkrığı ve bakır kovası mevcuttur. Burada ayrıca büyük bir saat bulunmaktadır. Türbede en büyük sanduka Aziz Mahmut Hudai'ye aittir ve etrafında büyük, küçük pek çok sanduka bulunmaktadır.
Huzurun ve insanın kendini en iyi hissettiği kelimeler ile anlatılamayacak kadar maneviyatı çok yüksek bir türbe.İnsanın hiç çıkmak istemediği bir türbe.
Üsküdar’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken türbe.burada dua eden suda boğulmaz derler.Araştırmalarınızı yapınız ve hem Aziz Mahmut Hüdayi için hem de kendiniz ,sevdikleriniz için dualarınızı okuyunuz.
Çok güzel ve manevitati ağır bir mekan. Daha önce defalarca gelmiştim. Son degisiklikler ile çok daha iyi olmus. Caminin içindeki boyama harika olmuş. Her yer restore edilmiş. Ve arka tarafta hizmete açılmış. Ruhen etkileneceğini bir mekan muhakkak gitmelisiniz
Hayatı Aziz Mahmud Hüdâyî, 948/1541’de Ankara/Şereflikoçhisar’da doğdu. Sivrihisar’da başladığı eğitimini Küçükayasofya Medresesi’nde tamamladı. Ardından hocası Nâzırzâde Ramazan Efendi’nin (ö. 1576) muîdi oldu. Nâzırzâde’nin Edirne’de müderrislik, Mısır ve Şam’da kadılık vazifelerini üstlendiği esnada onunla birlikte bulundu. Mısır dönüşünde (1573) Bursa Ferhadiye Medresesi müderrisliği ve Câmi-i Atîk Mahkemesi nâibliğine tayin olundu. Nâzırzade’nin ölümü sonrasında Hüdâyî müderrislik ve kadılık görevlerini terkederek bütünüyle tasavvufa yöneldi. Aslında Hüdâyî’nin tasavvufî muhîtler ile ilişkisi gençlik yıllarına dayanmaktaydı, Küçükayasofya Medresesi’ndeki öğrenciliğinde Halvetî şeyhlerinde Nûreddinzâde Muslihuddin Efendi’nin ve Mısır’da bulunduğu dönemde ise Halvetî-Demîrtâşî şeyhlerinden Kerîmüddin el-Halvetî’nin sohbetlerine iştirak etmişti. Halvetiyyeye mensup adı anılan iki şeyh ile ilişkisinin kurucusu olacağı Celvetîliğin tasavvuf anlayışının şekillenmesinde önemli bir yeri vardır. Fakat tasavvufa bütünüyle yönelişi ve tarîkat anlayışında Bayrâmîliğin etkisi 1576’da Bayrâmî şeyhi Mehmed Muhyiddin Üftâde’ye intisabıyla gerçekleşti. Sivrihisar’a kısa bir süreliğine şeyhinin halifesi olarak gitti (1579), ardından Rumeli’ye geçerek Eski Zağra’da kaldı, sonrasında İstanbul’a geldi. Küçükayasofya Camii Tekkesi postnişînliği Hoca Sâdeddin Efendi vâsıtasıyla uhdesine verildi. Bu esnada Fâtih Camii’nde ve Üsküdar Mihrimah Sultan Camii’nde vaizlik yaptı. 1589’da tekkesini inşâ edeceği araziyi satın aldı, tekkenin inşaatı 1595 yılında tamamlandı. Ayrıca Bulgurlu’da bir çilehane ile hamam yaptırdı. Sultan Ahmed Camii’nin açılışında (1616) ilk hutbeyi verdi ve burada bir süre vaizlik yaptı. Hüdâyî vefâtına dek (1038/1628) tarîkat faaliyetlerini Üsküdar’daki tekkesinde sürdürdü. Aziz Mahmud Hüdâyî Osmanlı sûfîleri içinde saray çevresi ile ilişkileri üst düzeyde olan bir isimdir. Kânûnî’den IV. Murad’a kadar sekiz padişahın saltanat döneminde hayat sürmüş (1543-1628) ve bunlardan dördü ile etki düzeyi oldukça yüksek ilişkiler geliştirmiştir. İmparatorluğun sosyal sorunlarına pratik çözüm önerileri getirmek maksadıyla padişahlara sunulmak üzere mektuplar kaleme alması, padişahların gördükleri rüyaları tabir etmesi bu ilişkilerin muhtevasına ışık tutan örnekler olarak zikredilebilir. Yine IV. Murad’a kılıç kuşatması da saray üzerindeki nüfûzunu göstermek bakımından önemli bir husustur. Hüdâyî’nin nüfûz sahası ve tarikat faaliyetleri yalnızca saray çevresiyle sınırlı değildi. Devlet adamları ve ilmiye sınıfı üzerinde de nüfûzu hissedilmiş, tarikat faaliyetleri hüsnü kabul görmüştür. Bunlar arasında Sadrazam Halil Paşa gibi devlet adamlarının, Hoca Sâdeddin Efendi, Şeyhülislam Hocazâde Esad Efendi ve Okçuzade Mehmet Şâhî gibi ilmiye mensuplarının isimleri sayılabilir.
Üsküdar merkezden yürüme 10 dakika civarı .. Aziz Mahmud Hüdayi hazretleri nin türbesi ve camii olan maneviyat , huzur dolu bir türbe ... Mekanı cennet olsun ...
Abdestininizi alıp Allah'tan dileyin ama bu türbeyi de ziyaret edin ve dilekleriniz gerçekleşince de lokum dağıtın orada maneviyatı çok yüksek bir türbemiz.
İstanbul'un manevi önderlerinden... Bulmak istersen eger Hudayı Ehl-i tevhide hidmet et Hüdayi Yola çeken odur bay u gedayı Hakk’a tevhid ile ermiş erenler Allah rahmet eylesin...
İmkanı olanın hiç değilse bir defa ziyaret etmesi gerek... sadece türbeyle kalmayıp mübareğin ziyaretinden sonra sahile uzanan bir yürüyüş yapmasını ve yollarda ki tarihi eserlerle hemhal olmasını öneririm...
Üsküdar a gidip uğramadan geçmeyin derim.Külliye şeklinde yapılmış olan yerde türbe,camii,aşevi mevcut.
M.emin tokadi Hz başlık yanlış oldu silemedim
Manevî olarak huzur ve dinlenmek için ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Daha içeri girer girmez manevi olarak rahatlama geliyor. "Edeple gelen lütuf lâ gider" “Ya Rabbi, Kıyamete kadar bizim yolumuza katılan, bizi sevenler ve ömründe bir kere türbemize gelip ruhumuza Fatiha okuyanlar bizimdir. Bize talebe olanlar denizde boğulmasınlar. Ömürlerinin sonlarında fakirlik görmesinler."
Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli dini liderlerinden biriydi. İslam alimi, mutasavvıf ve veli olarak tanınır. 16. yüzyılın sonlarında ve 17. yüzyılın başlarında yaşamıştır. Doğum tarihi kesin olarak bilinmese de tahminen 1541 veya 1542 yılında Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde doğduğu düşünülüyor. Hüdayi, genç yaşta dini eğitim almak için İstanbul'a gelmiş ve burada çeşitli alimlerden dersler almıştır. Özellikle tasavvufi öğretilere ilgi duyan Hüdayi, Nakşibendi tarikatına mensuptu ve bu tarikatın önde gelen isimlerinden biri haline geldi. Müslümanların manevi hayatına önemli katkılar sağlamış olan Hüdayi, dönemindeki sosyal ve siyasi olaylara da etkili bir şekilde müdahil olmuştur. Osmanlı Devleti'nin genişlemesi ve güçlenmesinde de rol oynamıştır. Hüdayi'nin en bilinen özelliği, halk arasında gösterdiği mucizeler ve iyileştirme yeteneğidir. İnsanlara manevi rehberlik yaparak onların dini ve ahlaki gelişimine katkıda bulunmuştur. Ayrıca dönemin devlet adamları ve padişahlarla da yakın ilişkiler içinde olmuş, onlara danışmanlık yapmıştır. Hayatı boyunca birçok eser kaleme alan Hüdayi'nin en önemli eserlerinden biri, "Risale-i Kuşeyriye" adlı eseridir. Bu eser, tasavvufi konuları ele alır ve Hüdayi'nin düşünsel mirasını günümüze taşır. Aziz Mahmud Hüdayi, 1628 yılında İstanbul'da vefat etmiştir. Ölümünden sonra da etkisi devam etmiş, onun izinden gidenler ve hayatını örnek alanlar olmuştur. Bugün bile Türkiye ve dünya genelinde birçok kişi tarafından saygı ve sevgiyle anılmaktadır.
Mükemmel güzellikte bir yer. Maneviyatı çok güzel huzurlu bir yer. Şifalı suyun yanlış çalışmalar sonucunda çıkarılmaması çok üzücü
Türbe ve cami yan yana. Epey kalabalıktı. İnsanların bir kısmı dua etmeye bir kısmı medet ummaya geliyor maalesef. İceride düzenli olarak bilgilendirme yapılması elzem fakat iki farklı noktada makbuz karşılığı para toplamak daha cazip gelmiş sanırım. Dışarıda toplanan yardım makul elbette fakat türbenin hemen içinde yapılması gerçekten hoş değil. İslam ile paranın yanlış tavır sebebiyle sürekli yan yana anılmasına sebep olmanın vebali ağır olsa gerek. Velhasıl türbe temiz ve düzenli idi. Cami de öyle. Ziyaret edip dua etmek, güzel insanlar hürmetine Allah'a dua etmek için gelebilirsiniz.
Herkese Allah o maneviyatı yaşamayı nasip etsin inşallah. Bügün çok kalabalıktı şaban ayı ve pazar günü olduğu için sanırım,Özel aracıyla gidicekler için yakınlarda ispark ' a ait otoparklar var .
Aziz Mahmut HÜDAİ HZ ni ziyaret çok önemli. Elhamdülillah gene hatunumla nasip oldu . Huzura durdum. Huzur buldum, namaz kıldım dua ettim. Herkese tavsiye ediyorum. RABBİM tekrarını nasip etsin inşallah amiin. Tertemiz düzenli bakımlı bir yer. Ornek bir ziyaret yeri. Tebrikler emeği geçen herkese. Hamza DİLLİ. Alibeyköy den sevgiler selâmlar.
Huzur bulduğum her sene gidip dua ettiğim yerdir Ağustos ayındayiz tadilat vardı bakalım seneye nasıl olucak
Gönlünü huzura kavuşturmak isteyenlere öneririm.Tam anlamıyla maneviyatı iliklerinize kadar hissediyorsunuz.
Kabri ziyaret edenlere hitaben edilen dua. Kıyamete kadar bizim yolumuza katılan, bizi sevenler ve ömründe bir kere türbemize gelip ruhumuza Fatiha okuyanlar bizimdir. Bize talebe olanlar denizde boğulmasınlar. Ömürlerinin sonlarında fakirlik görmesinler. İmanlarını kurtararak gitsinler ve öleceklerini bilip haber versinler.” Aziz Mahmud Hüdayi hazretlerinin kabri gorulemesi gereken türbelerden ulaşım kolay.
Bu mübarek zatın duasına mazhar olma, kabrini ziyaret etme şansını verdiği için Allah'a binlerce şükürler olsun. Huzur dolu ve sizi çok düşündürecek bir yer. Allah, Aziz Mahmud Hüdai ve yolundan gidenlerin mekanlarını cennet eylesin...
Her şeyin Allahtan olduğunu bilip Allah rızası için kabrini ziyaret ettik. Duasına mazhar oluruz inşaallah.
Bir gün Üsküdar sokaklarında kaybolmuştum ve yolum bu türbeye çıktı. Gerçekten huzur dolu bir yer. Şimdi ne zaman kaybolsam yolum buraya çıkıyor. İç huzur arayanlar buraya da baksınlar :)
Yıllardır çok kez gittim. Şu anda çalışma var. Bir puanı maalesef kötü kokudan dolayı düşürdüm. Halılar ne zamandır temizlenmemiş bilemiyorum her yer çok kötü ayak kokuyor. Böyle büyük bir zâtın türbesine daha iyi bakılmasını umarım 🌸
İnsanı duygulandıran güzel türbe ve kapıdaki anlamlı dua...
Şükür nasip oldu geldik gördük ziyaret, olduk.. insaAllah rivayet edilen güzelliklere de nail oluruz... En azından hayatta 1 de olsa ziyaret şart böyle yerleri...
tadilat ve onarımlardan sonra güzel olmuş... harika bir yer ... atmosfer eskiye götürüyor.. rabbim orda görev yapanlarinda, ne denli güzel ve hoş bir yerde gorevlendirildiklerinin farkında olması temennisiyle..
Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri külliyesinde ilim ve irfanla gözlerimizi ve kalplerimizi açmak. Sabah namazına fırsat buldukça eskiden giderdim şimdi pandemi vs sıkıntılardan dolayı gidemedik özledim
Bu mübarek Hazreti muhakkak ziyaret edin ,ruhuna bir Fatiha okuyun ve duasını alın.Biz O'ndan nasıl dua alıcağız derseniz mübarek sağlığında ziyaretçilerine dua etmiş.Böyle bir zâtın duasından mahrum kalmayın.
Aziz mahmud hüdayi hazretlerinin hayatini okumanizi veya dinlemenizi tavsiye ederim
Gidilmesi gereken yerlerden biri ''Aziz Mahmud Hüdai Hazretleri buyurmuş! Kim ömründe bir kere benim kabrimi ziyaret ederse denizde boğulmasın, yangında yanmasın, depremde ölmesin!'' Şimdi Hazret'in bu tavsiyesini duyan Üsküdar'daki türbeye koşuyor.
Mutlaka ziyaret edin. İstanbul baştan sona tarih kokuyor. Üsküdar’ın manevi havasıda bir başka güzel…
Mükemmel bir atmosfer. İstanbul a her geldiğim de ziyaret etmeye çalışır manevi hazzından faydalmaya çalışırız. Rabbim Aziz Mahmut Hudayi Hz.lerinin duasına nail olmayı nasip eylesin inşallah.
Mahmut Hüda-i Hazretlerinin türbesine ulaşmak biraz zor oldu.Dar yollardan geçtik.Park yeri bulmak zor.Türbeyi günün her saatinde ziyaret edenlerle dolu;Abdest alma yerleri var.Türbede dua edip namaz kılabilirsiniz.Mistik bir havası var.Mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer...
Rivayetlere göre Aziz mahmud hüdayi hazretlerini ziyaret eden boğulmazmış. Çok nurani huzurlu bir yer. Üsküdar tarihini bu gibi zatlardan aldığı için tarih kokuyor.
Aziz Mahmut Hüdayi Hz lerini her ziyaretimde Tarif edilmez bir duygu , anlatılmaz , yaşanır ..illa hu.
Manevi olarak ziyaret etmesi oldukça huzur veren bir yer.
İstünbula gelen herkesin ziyaret etmesi gereken bir camii ve türbe
İstanbula gelipde Aziz mahmud hudai hz lerine ugramamak olmaz hazrete ziyaret edip bir fatiha okuyun .Hazretin duasında dedigi gibi ; bizi ziyaret eden denizde bogulmasin ahir onurlerin fakirlik gormesin imanlari kurtarmadikca olmesin duasina nail oluruz inşallah
Bizi ziyaret edenin ölümü ateşten,sudan olmasın, maneviyatı bol, sultanların hocası mübarek,
Huzur veren bir yer olması nedeniyle kesinlikle gidilip görülmesi gereken bir yer. Ulaşımı biraz sıkıntılı, araç park etmeye çok yer yok. Giriş-çıkış ve lavobolar ücretsiz.
Kendisini ilk kez rüyamda gördüm. İsmini cismini tanımaz bilmezdim.Sanırım kendisiyle yeniden karşılaşacağız. Selamlar sevgiler.
Gidince görünce insanın içini feyiz alıyor. bir büyük bir veli. Hafta içi olmasına rağmen kalabalıktı.
Planlı bir ziyaret olmadı. Tabelayı görüncü bir göreyim dedim. Hamdolsun iyiki ziyaret etmişim. Aziz Mahmut HÜdai Hazretlerinin kabri ve çocuklarının kabri aynı yerde. Allah bu Allah dostlarının hürmetine bizleri de bağışlasın. Caminin de ayrı bir maneviyatı var. Herkese kesinlikle tavsiye ediyorum. bir de orda bağış yapılan bir yer var. sordum. ordaki tüm yardımlar türbenin ve bu caminin bakım, onarım ve giderleri için harcanıyormuş. Hayır vermek için güzel bir yer tavsiye ederim.
Namaz kılma yerinde (erkekler için) gereksiz bir sıcaklık var ve israfın ta kendisidir. Rabbim bu zatın hürmetine hepimize iyilik güzellik sağlık sıhhat dünya ve ahiret muvvafakiyetleri nasip etsin.
Maneviyatın yüksek olduğu yerlerin başında geliyor. Bu tarz ziyaret sevenlerin öncelikle tercih edecekleri bir türbe ve cami birleşimi bir merkez...
Üsküdar semtinin incisi bu evliyayı uğramadan geçmeyin sakın. Üsküdara yolunuz düştüğünde uğramadan geçmemeniz gerek bir yer. Hüdayi Hazretleri’nin sevenlerine duâsı: “Yâ Rabbî! Kıyâmete kadar bizim yolumuzda bulunanlar, bizi sevenler ve ömründe bir kere türbemize gelip rûhumuza Fâtiha okuyanlar bizimdir… Bize mensub olanlar, denizde boğulmasınlar; âhir ömürlerinde fakirlik görmesinler; îmanlarını kurtarmadıkça ölmesinler; öleceklerini bilsinler ve haber versinler ve de ölümleri denizde boğularak olmasın!..”
Manevi olarak kendini geliştirmek isteyenler için ideal gözü yaşarmamak ve kalbin yumuşamamasi imkansız.
Üsküdar'ın Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi içerisinde yer alan Osmanlı döneminin evliyalarından, Celveti Tarikatının kurucusu , Sultan I. Ahmet'in sevdiği ve sözüne itimat ettiği, Keramet sahibi Aziz Mahmut Hüdayi Hazretlerinin camii şerifi ve türbesi .Aynı zamanda geçmişte tarikatında yer alan binlerce müride ev sahipliği yapan merkezi yeri. Günümüzde Vakıf haline gelen ve vakıf kontrolünde ziyaretlere açık haldedir. Ancak günümüzde pandemi dolayısıyla türbe kapalı tutulmakta ,camii şerif açık tutulmaktadır.
İstanbul’umuzun manevi önderlerinden Aziz Mahmut Hüdai hazretleri CAMİİ ve türbesi önemli bir ziyaretgah. Her an ziyaretçisi eksik olmayan bir yer. Türbe girişinde “EDEB İLE GELEN LÜTUF İLE GİDER” sözü çok manidar ve bize çok şey anlatıyor.
Manevi olarak muhteşem zenginlikte huzur bulduğum etrafını güneş gibi aydınlatan anlatmaya kelimelerin yetmediği nefsini terbiye etmiş Allah dostu. Rabbim bizleri Aziz Mahmud Hüdayi hazretleri gibi hidayete erdirdiği kullarından eylesin inşallah.
Üsküdar a gelince muhakkak uğranması gerek tavsiye ederim
SELAMIN ALEYKÜM ELHAMDÜLİLLAH YÜCE ALLAH CELLE CELALUHU Nasip Eyledi Bu Mübarek Zatın Türbesini Ziyaret etmeyi. Muhteşem bir Manevi atmosfer. Bu Mübarek zatları Tgrt sayesinde tanıdım.Bu Yıl Tatil Amaçlı İstanbula Geldim. Ve ALLAHIMA Ne Kadar Şükretsem azdır Ziyaret etmeyi nasip eyledi. Buradan tgrt nin Sahibi Merhum Enver Ören Beyefendiye YÜCE RABBİMDEN rahmet dilerim. Bu güzel Programları Yapmasaydılar Bizlerinde Bu Mübarek Zatları Tanıması çok zor olurdu. Kardeşlerim Hepinizin Bu Mübarek Zatı Ziyaret etmesini ve Bu Manevi Atmosferi Teneffüs Etmesini İsterim. Bu İstanbul Öyle Mübarek Bir şehirki Toprağına, Abdestsiz basmak bile doğru değil bence. Yeterki İsteyin Rabbim Uzakları Yakın Ediyor. YÜCE ALLAH CELLE CELALUHU Bu Zatların Şefaitine Bizleri Nasip Eylesin inşaALLAH.
Üsküdar meydandan 10 dk yürüme mesafesinde. Muhteşem bir manevi havası var. Aziz Mahmud hüdainin türbesi de bulunuyor. Abdest alma alanı ve lavabolar mevcut ayrıca temiz.
Aziz Mahmud Hüdayi hazretlerini ilk defa Türkiye Gazetesi nin hediye verdiği Evliyalar Ansiklopedisinde hayatını okuyarak öğrendim. Daha sonrada yine Türkiye Gazetesi okuyucularına hediye olarak Aziz Mahmud Hüdayi hazretlerinin hayatını radyo tiyatrosu şeklinde çok güzel hazırlamış ve defalarca dinlemiş ve kabrini ziyaret ederek şereflenmişdim. Daha sonrada TGRT meşhur sanatçılarla bu mübarek zâtın hayatını sinemalaştırarak ekranlarında defalarca izlemiştim. Emeği geçen ve bizlere böyle kıymetli Allah Dostlarını tanıtan ve sevdiren ve bu mekanlara sahip çıkan , hizmet eden herkese teşekkür ve dua ederim. Allahü teâlâ cümlemizi , Aziz Mahmud Hüdayi hazretlerinin şefatinden mahrum etmesin.Müjdesindeki dualara kavuşanlardan oluruz İnşâallah.
Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi, İstanbul’da bulunan manevi yerler arasında ziyaret edilmesi gereken en önemli yerlerden biridir. Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri, İstanbul’da yaşadığı dönemde Osmanlı Padişahlarının saygısını ve hürmetini kazanmış abide bir şahsiyet olmakla birlikte, dilden dile aktarılan menkıbeleri ile de halkın gönlünde taht kurmuş birisidir. Celveti Tarikatı'nın kurucusu olan ve Sultanahmet Cami'de ilk vaaz veren Aziz Mahmud Hüdayi; 1598'de Üsküdar'da cami ve dergah yaptırdı, 1628'de öldü. Mezarı, İstanbul Üsküdar'da kendi dergahı yanındaki türbesindedir. Asıl ismi Mahmud olmakla birlikte "Hüdâyî" ismi ve "Azîz" sıfatı kendisine sonradan verilmiştir.
Edeple Gelen Lütuf ile Gider.. Bizi hayatında bir defa ziyaret eden fakirlik yüzü görmesin ve denizde boğulmasın.. Duasına nail olmak nasip olur inşallah Mahşerde şefaat etme imkanı varsa olursa bizlere de şefaat etmesini isterim Yüce Allahtan.. Böyle mübarek zaatlerın yüzü suyu hürmetine ayakta kalıyor İstanbul
Mescidin içi iyi 🤲 fakat bahçedeki ⛔️⛔️ 🐈🐈 kediler 🐈🐈⛔️⛔️ hastalıklı. gözleri yara bere içinde üsküdar belediyesi neden bu hayvanlarla ilgilenmiyo Neden bir veteriner tahsis edip bu hayvancıklara tedavi uygulanmıyo çok üzüldüm içim acıdı yakalasaydım ben orda bir veterinere göturüp tedavi ettiricektim @üsküdar belediyesi lütfen bir el atın o yavrulara yardım edin ben bahçeşehirde oturuyorum çok uzağım yakın olsam ilgilenirdim bahçede bazı yerlerde kuru mama var ama acil tedaviye muhtaç kediler var #üsküdar#belediyesi
İçerisi tamamen bayanlarla doluydu çekinerek girdim görevliye sordum neden bayanlar çok diye, onların boş zamanı çoktur belki dedi.
Gunes oradan doğuyor gbiydi hislerdeki berraklik kedilere,havaya sirayet etmiş vaziyette hersey birbiriyle ahenkli ve huzurlu.
Üsküdar'da Aziz Mahmud Hüdâî'nin, Beykoz'da Yûşâ peygamberin, Sarıyer'de Telli Baba'nın ve Beşiktaş'ta Yahya Efendi'nin boğazın "dört manevî bekçisi" olduklarına inanılır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerine kadar, Boğaz'da deniz seferi yapan kaptanlar, yolcularını Üsküdar'dan geçerken Aziz Mahmud Hüdayi'nin türbesine, Beşiktaş önünden geçerken Yahya Efendi'nin türbesine, Beykoz'dan geçerken de Yuşa Peygamber'in türbesine doğru yönelterek Fatiha Suresi'ni okumaya davet ederlerdi.
Aziz mahmut hüdai hazretleri türbesi ve camisi Üsküdar’ın manevi bekçiliği yapan bir müstesna bir yerdir. Aziz mahmut hüda hazretlerin bulunduğu yerde muhtaçlara ve çare arayanlara bir nevi hekim olup dertleriyle ilgilenip onlara ilaç olmuştur
İstanbula her geldiğimde ziyaret ediyorum allah dostları istanbulun manevi koruyucularıdır herkeze ziyaret etmelerini tavsiye ederim allah dostlarının yüzü suyu hürmetine bizleri affetsin.
Büyük Allah dostu Aziz Mahmud hudai hazretlerini ziyaret etmek nasip oldu.Rabbim şefaatlerine nail eylesin.anlatılmaz bir huzur var mutlaka hayatını araştırıp gidin
Yerini biraz zor bulduk ama gitmeye değer namaz kılmak için kadınlar mescidine girdim orada ders yapan hanımlar vardı onların bölümü ayrı olsa daha iyi olur diye düşünüyorum.
Huzur veren bir mekan çok güzel yapılmış herkesin emeğine sağlık
Manevi olarak görülmesi gereken bir yer. Aziz Mahmud Hüdai Bursada kadılık yaparken bir kadının kocam bir kaç gün de hacca gittiğini iddia ediyor diyerek sikayet eder. Bu olaydan sonra Eskici Mehmet Efendi ve Uftade hazretleri ile yolları birleşir. İstanbul a yerleşir. Bizleri sağlığımızda ve ölümümüzden sonra ziyaret edenler ve Fatiha okuyanlar imanlarını kurtarmadikça ölmesinler ve ölümleri denizde olmasın diye dua etmiş ve bu duası günümüze kadar gelmiştir. Dönemin padişahları onun fikirlerine saygı duymuslardir. Allah razı olsun.
Çok güzel bir yer tavsiye ederim .
Edeple gelen lütufla gider. El açıp dua eden herkesin duasını kabul et Allahım 🤲
Türbe hergün ziyarete açıktır pazartesi ve perşembe günleri temizlik günleri olduğu için ziyarete biraz geç açılıyor...
Pazartesi günleri kapalı (temizlik dolasıyla) ----------------------------------------------------------------- Diğer günler saat 20.00 ye kadar açık ------------------------------------------------------------------- Ve bağışlarınızı bağış kulübesine verin girişlerdeki sahtekarlara kanmayın
Ziyaret ettik Fatiha okuyup dua ettik. Allah kabul etsin.
Muhammed Mustafa yi alan dünya değilmisin. Ğavsul azam, mürşidi kamil, mehdiyi muntazar ,sahibuzzaman ,kutbul aktap seyhina ve seyyidena Aziz mahmut Hüdayi.
Ramazan'ın ilk haftasında geldik ,yine tadilat yine tadilat ,oranın taşını toprağını öpenlere gelsin ,hersene tadilat var öpmeyin öpmeyin🤭dua edin el açın, Rabbim kabul etsin
Allah CC vakıf yetkililerinden razı olsun. Her yer tertemiz, her şey çok düzenli.
Menaviyat olarak cok güzel geldi..allah dualarımızı kabul etsin inşallah.
Aslında çok güzel bir yer, osmanlı tarihin en önemli Evliyaullahlardan biri. Malesef manevi tadını alamıyoruz, bir grup insan oraları adeta sahiplenmiş babaların malıymış gibi. Caminin içerisini görmek isteyen eşime kabaca davranıyorlar kendi mekanlarıymış gibi, Türbenin içerisi Türbe ziyaretinden bihaber onlarca bayan oturmuş Kuran'ı Kerim okuyorlar sanki yeriymiş gibi (niyet ile bayanların mescidinde de okunur) orda kimseyi rahatsız etmemek için 1 Fatiha 3 veya 11 ihlası Şerif okunur az dua edilir manevi havasından faydalanıp çıkılır ama öyle değil malesef, hem kendileri maneviyattan uzak hem gelenler rahatsız oluyor. Yazık çok yazık...
Üsküdar’ın aynı isimle anılan mahallesinde bulunan dergah Celvetî Tarikatı kurucusu Şeyh Aziz Mahmud Hüdâyî tarafından 1594-1595 senesinde yaptırılmıştır. Külliye şeklinde kurulan tekkede mutfak, mezarlık, türbe, cami, tevhidhane, kütüphane, kadınlar bölümü ve evler bulunmaktadır. Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri Kimdir? Aziz Mahmut Hüdâyî Hazretleri, İstanbul’un ileri gelen Hak dostlarındandır. Hüdâyî ismi ve Aziz sıfatı, şeyhi tarafından kendisine verilmiştir. Üstadı Üftade Hazretlerine intisap etmeden önce Bursa kadısı ve müderrislerindendir. Bir kadınının, kocasından boşanma talebinde bulunduğu ilginç bir dava, hayatını tamamen değiştirmiştir. Kadılığı ve müderrisliği bırakıp Üftade Hazretlerinin önüne diz çöküp talebe olmuştur. Kendisine Hüdâyî ismini de üstadı vermiştir. Hüdâyî Hazretleri, İstanbul’a gelip dergâhını kurduktan sonra Üsküdar’daki dergâhı, kısa zamanda bir ilim ve irfan mektebi hâlini almıştır. Zamanının sultanları, Sultan III. Murat ve I. Ahmet Han kendisinin talebesi oldular. II. Osman ve IV. Murat Han da kendisine gönül veren sevgili talebelerindendir. Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri’nin Duası Aziz Mahmut Hüdâyî Hazretlerinin vefatından önce yaptığı şu dua münasebetiyle türbesi, İstanbulluların en sık ziyaret ettiği mekânlardan biri olmuştur: “Ya Rabbi! Kıyamete kadar bizim yolumuzda bulunanlar, bizi sevenler ve ömründe bir kere türbemize gelip Fatiha okuyanlar bizimdir. Bize mensup olanlar denizde boğulmasınlar, ahir ömürlerinde fakirlik görmesinler, imanlarını kurtarmadıkça ölmesinler, öleceklerini bilsinler ve haber versinler ve de ölümleri denizde boğularak olmasın.
Güzel manevi duygular, huzurlu olmak...
Kadınlar için cuma namazını kılabileveğimiz ayrı bir yer var
İstanbul’un 4 kutbundan biri Diğerleri: Yuşa a.s Yahya Efendi Mehmed Emin Tokadi Mutlaka ziyaret edilmeli
müthiş bir maneviyat her müslümanın bu ve bu tür mübarek zâtları ziyaret edip manevi alışveriş yapması gerek yoksa dünya bizi yutar
Camii ve türbenin atmosferi ve o güzel kokusu tam bir maneviyat yüklemesi yapıyor insana. Pazar sabahı sohbeti de çok güzeldi.
Oldukça organize bir hava var. Mekanın tümünde sistemli bir ekip çalışması görünüyor.Vakıf görevlileri her detayı düşünmüş.
Maneviyat ve huzur dolu bir yer. Alim Aziz MAHMUD HÜDAİ HZ. (K.S) mekanı.
İstanbul'un gidince kesin ziyaret edilmesi gereken bir yer
Çok büyük bir zattır. Maneviyatı çok yüksek bir mekan. Muhakkak ziyaret edilmesi gereken İstanbul'un değerlerinden biridir. Umarım faydalı olur.
Aziz Mahmud Hüdai Hz. Türbesini hayatıniz da mutlaka 1 kez bile olsa gelip ziyaret edin
Mübarek Pir Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri'ni ziyaret etmeyi Nasib eden Yüce RABBİM'e Hamd-û Senâlar Olsun
AZÎZ MAHMÛD HÜDÂYÎ HAZRETLERİ (1541-1628) Cihan Pâdişahlarına Yön Veren Eşsiz Bir Mâneviyat Sultânıdır. Osmanlı devri İstanbul velîlerinin büyüklerindendir. Bir asra yakın ömür sürmüş ve sekiz pâdişah devrini idrâk etmiş bir gönül sultânıdır. Asıl adı Mahmûd’dur. “Hüdâyî” ismi ve “Azîz” sıfatı kendisine sonradan verilmiştir. Cüneyd-i Bağdâdî Hazretleri’nin neslinden olup, “seyyid”dir. Ömürde en az bir defa ziyaret edilmelidir.
allah dostlarını ilk fırsatta ziyaret ediniz. onların dualarından nasiplenelim.
Maneviyat ve huzur için gitmeniz gereken bir yer 🙏
Normalde her zaman hafta içi giderim sakin olması açısından,geçtiğimiz hafta arkadaşım istiyor diye Pazar günü gittik,sürekli türbe başında dönenler mi dersiniz,el yüz sürüp medet umanlar mi ama orada bulunan Edep'den bir haber güvenlik görevlisi biz durarak dua ettiğimiz için o büyük zatın huzurunda bize bağırdı,hayret içinde kaldım!Üstelik duaları kısa tutup,Yasin okuyacaklar dışarıda okuyacakmis.Kapisinda "Edeple Gelen Lütufla Gider"yaziyor böyle bir insanın orada, o mübarek huzurda bana bağırması tartışma çıkarması kendi vicdanıma dokundu!Gerekli yerlerede şikayet edeceğim kendisini,oraya insanlar manevi nasip almak için geliyor,türbe etrafında dönmek,çaput bağlamak,el yüz sürmek nerede yazıyor keske uyarılarınızi bu bidatlari uygulayanlara söyleseydiniz!Telefonla görüntülü konuşan dahi varken sesini bize çıkarması!Neymiş kurallara uyacakmis!?Kural ne türbe etrafında dönmek!Azıcık okuyup akletseniz!Fıkıh,ilim,mektubat!Diyanet işleri acilen artik türbe ziyareti yapanları çalışanları uyarıp el atsın velhasıl benim için çok üzücü bir gün oldu,o kişiyi de Allah'a havale ediyorum!
Huzur dolu bir mekan. Ziyaret edilmesi gerekli olan bir yer.
Mükemmel bir yer insan huzur buluyor imkanım olsa hiç ayrılmam
Herkes mutlaka o mübarek Allah dostlarını ziyaret etsin, dualarına mazhar olsun
Yolunuz Üsküdar a düşenler mutlaka bir ziyaret etmeli ve duayı çok etmek lazım ayrıca Aziz Mahmut Hüdayi Hz lerinin Duasına layık olmuş olursunuz.Aziz Mahmut Hüdayi Hazretlerinin Duası....Kim Benim Kabrimi Ziyaret Ederse Yangında Yanmasın Denizde Boğulmasın Son Nefeste İmanını Kurtarmadan Ölmesin Diye Duası Var Böyle Büyük Bir Alimim Dua'sını Almak Her Kula Nasip Olmaz.
📍 Sultantepe, 34664 Üsküdar/İstanbul
💬 Aziz Mahmud-ı Hüdai hazretlerinin kamil bir tarikat haline getirdiği Celvetî tarikatının önemli isimlerinden biri olan Devati Mustafa Efendi’nin ne zaman ve ner...
İstanbul En İyi Tapınak Listesi Üsküdar En İyi Tapınak Listesi Üsküdar En İyi Dini kurum Listesi