Adres: | Birgi, 35750 Ödemiş/İzmir |
---|---|
Telefon numarası: | +2325449111 |
Kategoriler: | Turistik yer Görülecek yer |
Google Haritalar'da Aç |
İlgi çekici bir yer.
Hıdırellez günü orda olmamızın vardır bir sebebi. Ettiğimiz dualarımızın kabulü nasip olsun insallah oralarda hayır yapmak nasip olsun.
Her İzmirlinin her İzmire gelenlerin uğraması gereken manevi huzur dolu bir yer
Yapanlardan Allah razı olsun erkeklerin mescidi alt katta çok hoş olmuş kabartma derzlerle taş duvar külliye.
Maneviyatı çok yüksek bir yer.. İnsanı buram buram huzur sarıyor..
Satıcılar dilenci gibi olmuş. İnsanın önünü kesiyorlar bize yok mu allah rızası için alın filan... hoş değil
İslam alimi İmam-ı Birgivi Mehmet efendinin ismini alan ve bir eğitim okulu olan Birgivi Mehmet Efendi Külliyesi, Birgi mezarlığında türbesinin hemen karşısında yer almaktadır. 1998 yılında Ödemiş eşrafından İbrahim Çiftçi tarafından daha önce yıkılmış olan bir yapı üzerine külliye inşa ettirmiştir. Eski tip Selçuklu-Osmanlı medreselerini örnek alan yapıda;Giriş ön cümle kapısında sağlanıp kapalı büyük bir avluya açılmaktadır Ortada bir şadırvanlı havuz, etrafında eğitim odaları bulunmaktadır. Kuran- tefsir gibi eğitim faaliyetleri yapılmakta idi. Diğer katlarda ve yapının arka kısımlarında misafirhaneler, aş evi, gibi bölümlerle oldukça büyük ve modern bir yapıdır. İmamı Birgivi Mehmet efendi i 16. asırda yaşamış büyük bir Türk İslam âlimidir. İsmi Muhammed bin Pir Ali’dir. 1522 senesinde Balıkesir’de doğmuştur. Babası müderris Ali efendi isminde âlim ve fâdıl bir zattır. İlk tahsilini babasının yanında yaptıktan sonra, İstanbul’a gelerek, önce zamanın tanınmış âlimlerinden Âhizade Mehmed Efendi’nin derslerine devam etmiş, bilâhare Kazasker Abdurrahman Efendi’ye intisab etmiştir. Tahsilini ikmâl ettikten sonra, bazı medreselerde hocalık vazifesinde bulunmuştur. Pâdişah ikinci Selim’in hocası Âtaullah Efendi ile aralarında münasebet ve samimiyet vardı. Âtaullah Efendi, şimdi izmir vilâyetine bağlı Ödemiş kazası dahilinde bir nahiye olan Birgi kasabasında büyük bir medrese yaptırmıştı. Bu medresenin müderrisliğini Mehmed Efendi’ye vermiş ve o da ömrünün sonuna kadar burada islami ilimleri yaymıştır. Kendisine “Birgivi = Birgili” denmesinin sebebi bundan ileri gelmektedir. 1573 senesinde Birgi’de tedris, te’lif, irşad ve vaaz ile meşgulken veba (tâun) hastalığından vefat etmiştir. Beyeni ve yorumlarımızı Bekliyoruz...
Çok güzel çok beğendim. Öğle namazini burada kılmak nasip oldu maneviyatı çok yüksek
Tasfiyeci bir Sünnilik anlayışıyla hem devletin hem de halkın İslam yorumuna karşı radikal bir takım eleştiriler getiren Birgivi Hazretleri, garip bir tecellidir ki, hayatı boyunca türbe ziyaretleriyle ilgili olumsuz düşüncelerine rağmen, günümüzde kabri en fazla ziyaret edilen zatlardandır.
Çok güzel bir mekan yapılmış. Çok huzur buldum. İçerisini de çok beğendim. Sadece içerisinin temizliğine biraz daha dikkat edilse daha güzel olur. Kilimler biraz tozluydu.
Mutlaka ziyaret etmek lazım
Görülmesi gereken mekan