Adres: | Gedikören, 42600 Ilgın/Konya |
---|---|
Kategoriler: | Tarihi yer Görülecek yer |
Google Haritalar'da Aç |
3000 yıllık çok değerli bir yapı ancak atıl kalmış olması çok üzücü.
Bakımsız yolun düşerse gidersin gidiş dönüş 50 km
Hititlilerden kalma su anıtı .Fazla bir şey yok.Bir havuz var havuz taşlarında Hititçe yazılar var.
Ilgın Çobankaya Yalburt Yaylası Yaylanın kralı yaylağın hası... Osmancık
Yalburt Hitit anıtı Konya sınırları içindeki en önemli Hitit eserlerinden biridir. Bence bugüne kadar çoktan bu üç bin küsur yıllık taşların/yazıtların müzeye kaldırılması ve yerlerine replikalarının konulması lazımdı. Neyse ki çevreye güvenlik kameraları yerleştirilmiş; etrafına yürüme yolları yapılmış. Ama bu sefer de bilgilendirme tabelası kaybolmuş. Gelenler Hitit tarihi bilmiyorsa neye baktıklarını haliyle anlayamazlar. Umarım yakında bir bilgi levhası konur. Sonuç olarak: Burası ancak Hitit tarihine veya eski eserlere üst düzey ilgi duyanlara önerilebilecek bir ziyaret mekanı. Yaklaşık 100 km uzaktaki Eflatunpınar Hitit anıtı ile benzerlikleri ve farklılıklarını gözlemlemek ilginç bir deneyim. Anıtın yolu asfalt ve rahat.. (Anıt zaten yolun hemen kenarında) GPS tam önüne kadar getiriyor. Hitit anıtlarına ve genelde Anadolu'daki anıtlara ilginiz varsa burayı görmekte yarar var. Ilgın buraya 20 dk uzakta.. Orada da tarihi camiler ve külliye var.
Suyu kurumuş terkedilmiş bakima ilgiye ihtiyac var
Uzun zamandır gitmek istediğim yerdi, şehre uzak olsada değdi, ama bakımsız kimsesiz, korunmasız görmek üzdü beni
Gitmeye değmez
Aslında pek birşey yok yolumun üstü diye uğradım yolunuzun üstünde değilse tavsiye etmem
Hitit su anıtı, oldukça bakımsız durumda. Ancak çevre düzenlemeleri içim çalışmalar başlatılmış durumda. Yavaş ilerliyor da olsa, umarım bitirilecek. Yalburt Hitit Havuzu Yalburt anıtı, Konya’nın Ilgın ilçesinin 23 km kuzeybatısındaki Yalburt olarak bilinen çayırlık bir alandadır. 1970 yılında YSE çalışmaları sırasında bir buldozer tarafından tepenin yamacı düzenlenirken tesadüfen bulunmuştur. Alan 1970-1975 yılları arasında Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Raci Temizer tarafından kazılmış ve anıt bugünkü haline restore edilmiştir. İç taraf bakan yüzeyleri üzerinde hiyeroglif yazılar bulunan 20 kireçtaşı bloğun duvarlarının en üst sırasını oluşturduğu, 13 metreye 8 metre boyutlarında dikdörtgen şeklinde bir havuzdur. Besleyen kaynak 1970'lerde civardaki köylere yönlendirilmiş olduğu icin havuz artık kurudur. İçe bakan yüzeyleri Luvice bir yazıt ile işlenmiş bloklar havuzun 3 kenarını (güney, batı ve kuzey) oluşturur. 4. kenarın (doğu), zamanında benzer bloklara sahip olup olmadığı belli değildir. Yazıtın ilk bloğunda Kral Tuthaliya adı, kanatlı güneş simgesi ile birlikte açıkça görülmektedir. Blokların çoğu aynı yerde geç devirlerde inşa edilmiş yapılarda kullanılmış olarak bulunmuştur. Blokların şu anki restore edilmiş sırası tamamen doğru değildir ve bir miktar bloğun da eksik olduğu anlaşılmaktadır. Poetto ve Hawkins’in incelemelerine göre 1., 16. ve 10. bloklar çok büyük ihtimalle yazıtın ilk üç bloğudur ancak kalan bloklar için kesin bir şey söylenemez. Yazıt, (IV.) Tuthaliya‘nın savaşlarından ve başarılarından bahsetmektedir. Anıt, büyük ihtimalle Hititlerin diğer su anıtlarına (örneğin Eflatunpınar) benzer şekilde bir havuz veya su rezervuarı olarak yapılmış olmalıdır.
Sadece bu var gerisi çöl 😂
Tahrip edilmiş bakımsız
Tarihi mekan
Muazzam
Eski bir yerleşim yeri
Mistik ve pek bilinmeyen bir yer
📍 Kayaağzı, 42490 Güneysınır/Konya
💬 ǩ̵̛̛̎͂͂͂͑̈́́͑̿̓̍̄͗̓̈́̄͆͌̐͗͛̃̀̃̆̂͂̑͗̋͂̽͌̈͂̆̆̎̎̍̉̅͗̾̍͋̕͘͘͘̕̚͝ ́ -̨̢̨̧̢̺̝̞̞̦̮͖͖͔̝̙͍̳̪̟͉̥͚̺͔̫̲̬̬͎̝̩̘͕͇͙̤̝̖̓́́͌͛͑̔͒͐͆́̂̕͜͜͝ͅ ̨̢̧̨̡̧̝̰̼̪͇̞̗̱̙̪͍̹͖̙̲̟͙̜͓͔͈̤̯̘̥̯͖͓̪̟͇̠͓̦...