Adres: | Cemal Yılmaz, 21200 Sur/Diyarbakır |
---|---|
Kategoriler: | Han |
Web sitesi: | https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/diyarbakir/gezilecekyer/delller-hani |
Google Haritalar'da Aç |
Müze harika,mozaikler görülesi.
Sur içinde Mardin Kapısı yakınında yer alan yapı Hüsrev Paşa Hanı olarak da adlandırılmaktadır. Han 934 (1527-28) yılında Diyarbakır’ın ikinci Osmanlı beylerbeyi Deli Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapının Deliller Hanı adını almasının sebebi, hacı adaylarına rehberlik yapan delillerin burada konaklamasıdır. Han karşısındaki geniş alana da Hacılar Harabesi denilmekteydi.
Menü istedik getirmediler olanları ağızlarıyla saydılar ve bizde soda istedik 2 tane markası bile belli olmayan sodaya 150 lira aldılar şaka gibi . Yani 1 soda nasıl 75 lira olabilir insanı sövüşlemek bu dışarıdan geldiğimizi anladığınız için mi böyle yapıyorsunuz? Allah'tan kahve filan içmedik evin tapusunu isterlerdi herhalde .
Pazar günü akşam gittik sakin ve güzel yerdi aynı zamanda otel olarak da kullanılıyormus adını hatırlayamadım otelin. Sülüklü Han mi burası mı diye tercih yapsam kesin Deliler Han derim. Tabi aşırı kalabalığı benim gibi sevmiyorsanız kesin sizinde tercih edeceğiniz yer olacaktır bu arada baya geniş bi alanı var aynı zamanda masalar birbirine yakın da değildi
Eski zamanlarda, kervanlara yol gösteren ve onları istedikleri şehirlere,en doğru yollardan götüren yol Rehberlerine "DELİL" denilirdi. Merkezî konumlardaki şehirlerde bu delillerin toplandığı hanlar olurdu. Delil'e ihtiyacı olan bu hanlara gelip, kervanı için delil-rehber ile anlaşırdı. İşte bu Han, o meslek grubunun bir hatırası olarak günümüze ulaşmıştır.
Diyarbakır’da önemli kervansaraylar arasında olan tarihi han 1527 yılında dönemin Diyarbakır Valisi Hüsrev Paşa tarafından arkasındaki cami ve medrese ile birlikte inşa edilmiştir. Evliya Çelebinin de bahsettiği üzere oldukça fazla sayıda odası bulunan Deliller (Hüsrev Paşa) Hanı, 20 Haziran 1603 tarihli bir vakfiyede Mardin kapusu Menzil Han şeklinde geçmektedir. Deliller Hanı olarak bilinmesinin nedeni Hicaz’a gidecek hacı adaylarını götürecek delillerin (rehberlerin) bu handa kalmalarındandır. Han sefere çıkan Osmanlı Hükümdarlarına bile ev sahipliği yapmıştır. Han avlulu, iki katlı olarak inşa edilmiştir. Çok geniş bir alanı kaplayan hanın ortasında havuzlu, kareye yakın bir avlusu vardır. Ana malzeme olarak siyah bazalt taş ve beyaz kalker taşı kullanılmış olan hanın caddeye bakan kısmında ahır bölümü yer almakta ve burası tek katlı olmaktadır. Yanlarda geometrik geçmeli bordürler ve mukarnaslı nişlerle çerçevelenmiş bir kapıdan girilen hanınikinci katında kalın ayakların taşıdığı revakların arkasında han odaları sıralanmıştır. Daha önce deve ve atların gecelediği ve yaklaşık 6-7 m. yüksekliğinde ahır olarak yapılmış birim günümüzde kapalı restaurant olarak kullanılmaktadır.
Çok sıkışık, tuvaletler temiz değil.
Hanın tarihi estetiğine sözüm yok ancak bünyesindeki işletme felaket ötesi. Hanı gezmek ve biraz soluklanmak için içersindeki cafede oturduk ve marketlerde de 5 ₺ ye satılan sodayı 45 ₺ olarak içtik. Sonuç olarak tavsiyem girin, gezin, görün ve çıkın.
Öncelikle belirtmem gerekiyor burası bir han başka işletmelerde var, benim paylaştığım fotoğraf ve eleştiri tamamen otel kısmıyla alakalı , bize kahvaltı hamam dahil indirimli bir fiyat verdiler sırt çantasıyla gezen bir çift olduğumuz için sıcak bir duş ve hamam da yıkanmak bize cennet gibi gelecekti . Otele yerleştik personel olmadığı için hamam kapalı cevabını aldık :(( üzülerek odamıza çıktık dışardan iş makinası sesi geliyor meğer klimaymış Sabaha kadar sivri sineklerle savaştık yorgunlukta uyuya kalmışım bir sivri sinek altımda ezilmiş okadar yani , oda da çok fazla toz var bu mesajım sonrası paramı iade etmelerini çok isterdim ama hiç zannetmiyorum henüz kahvaltıya gitmedim kahvaltının olup olmadigindan şüpheliyim kahvaltı sonrası belki yorumumu tekrar guncellerim . Hakkı adaleti görmediğimiz için evimizden yurdumuzdan ayrıldık her haksızlık bizi sahada kırıyor 🙏 Gerçekten üzgünüz ...
İçerde 2 arakadaş oturup şarap tatmak istedik. Yanımızda hanım arkadaş yok diye gizli saklı bir köşeye oturtmak istedi çalışan arkadaş. Böyle çağ dışılık olmaz.
Eskiden Hac ve İpekyolu yolcularının bir durağı iken şimdi otel ve bar olarak kullanılıyor.
Kalabalıktan uzak dinlenmek için güzel bir yer.
Guzel mekan lakin otel izinsiz kesinlikle girmeyin. Ben kapidaki görevliden izin aldim odalar disinda heryeri gezebilirisiniz. Gayet nazikler bu konuda. Otel olarak kalacaksaniz cok serin bir yer eski yapi oldugu icin dogal yalitim sagliyor bilginize.
Diyarbakırdaki en büyük han.Eskiden kervanların uğrak yeriymiş.Günümüzde turistik otel olarak kullanılıyor.
1527 yılında Hüsrev Paşa tarafından inşa ettirilen Deliller Hanı, Diyarbakır'ın tarihine tanıklık etmiş, görkemli yapılardan biridir. Hüsrev Paşa Hanı olarak da adlandırılan han, Mardin Kapı yakınlarında bulunuyor. İki katlı bir yapıya sahip olan hanın ahır bölümleri genellikle cadde üzerinde bulunmakta. Giriş bölümünün etkileyici havasında içeri girildiğinde şadırvanlı orta avlu ve çevresinde revaklar görülür. Revakların arkasında han odaları sıralanmakta… Deliller Hanı günümüzde otel olarak işletiliyor.
Diyarbakır’ın güzel tarihi hanlarındandır. Şu anda bir otel bulunmaktaysa da bahçesinde oturup çay, kahve içebileceğiniz bir kafe var. Sarmaşık ve çam ağaçları arasında huzurlu bir ortamı var. Odalarını görmedim ancak bahçesi daha bakımlı olabilir.
Sur'daki pek çok han gibi burası da çok güzel. Avlusunda ağaçları ve havuzu, dingin ortamı ve menengiç kahvesi ile rahat edebileceğiniz bir yer.
Diyarbakır’daki en büyük handır. Diyarbakır Valisi Hüsrev Paşa tarafından, Hicaz’a ve İpek Yolu üzerindeki Suriye, İran ve Hindistan’a gidecek olan ticaret kervanlarına hizmet etmek için yaptırılmıştır. Hanın inşaatına 1521 yılında başlanmış, 1527’de tamamlanmıştır. Bu hana hacca giden kervanlara rehberlik eden delillerin (rehber) burada konaklamasından dolayı Deliller Hanı da denilmektedir.
Ufak bir han. İcerisinde otel mevcut. Ortasinda cafe mevcut.
Konaklama yapmadık sadece ziyaret ettik güzel bir mekan
Şuanda otel hâlinde işletiliyor...!
Eskiden kervanların uğrak yeri imiş şimdi bakımsız otel
otel kullanımı da fakat ziyaret edilebilir
Hanin havasi, tarihi dokusu cok guzel. Konaklamadik sadece gezdik ama begendik.
Türistik bir otel olarak hem otantik hem de tarihi.
Misafirperver bir ortam.Girip bir şeyler içebilirsiniz.
Namı diğer REHBERLER HANI. Büyük bir kısmı otel olmuş.
Tarih kokan bir mekan... Konaklama için ideal...
Diyarbakır'ın eski tarihi mekanlarından biridir. Görülmesi tavsiye edilir.
Hicaz'a gidecek hacı adaylarını götüren rehberlerin konakladığı han.
Otantik
Çok guzel
Sıradışı tavsiye ederim.
Şimdi kimlerin elinde, sahipsiz memleket
Tarih kokan mekanlarımızdan biri
Amatör işletmecilik. Yazık!
Otel olarak kullanılıyor.
deli değil delil. yani rehber.
Eskiden düğün yapılırdı burda.
Oturup bir çay içmeden geçmeyin. Deliller Hanı olarak bilinmesinin nedeni Hicaz’a gidecek hacı adaylarını götürecek delillerin (deli değil delil, yani rehberlerin) bu handa kalmalarındanmış.
Tarih
Mükemmel tarihi yer
Otelin güzel bir lokasyonda bulunan Kervensaray kısmını geziyoruz. Eski zamanların atmosferi tüm ziyaretçileri cezbetmektedir.
Huzur yuvasi
Mükemmel
Süperr
Burada kalmıyor olmamıza ve avludaki restoranda bir şeyler içmek istemememize rağmen, restoran personeli dış cepheyi incelememize ve fotoğraf çekmemize izin verdi. Çok şık bir ortam.
Çok güzel bi yer
📍 Savaş, Süleyman Nazif No:, Gazi Cd. No:21, 21200 Sur/Diyarbakır
💬 Rezervasyonla 40 kişilik kongre ekibi olarak katıldık. Mekani tarif etmeye anlatmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Canlı müzik ve eğlence eşliğinde yemeklerimizi...
📍 Seyrantepe Sanayi, Sanayi 34. Sk. No:15, 21120 Yenişehir/Diyarbakır
📍 Bozkurt, Dicle Cd., 21500 Bismil/Diyarbakır
💬 iyi sayilir...