Adres: | Tepebaşı, Cami Sk. No:10, 27010 Şahinbey/Gaziantep |
---|---|
Kategoriler: | Turistik yer Cami Hapishane |
Google Haritalar'da Aç |
Kiliseden camiye çevrilmiş bir yapı. Kesinlikle gidip görmenizde fayda var. Mimarisi çok güzel. İçeride de gönüllü olarak çalışan bir amca var o da bilgilendiriyor, sağ olsun.
Önünden geçerken farkedip girip bahçesinde dolastigimiz eskiden kilise olan şimdi camii huzur veren bir yapı. Biz gittiğimizde bahçe kapısı açıktı fakat buna kapalıydı. Çok güzel bir mimariye sahip. Belki içine de girmek mümkündür. Bu tarihi şehirde çok beğendigimiz sayısız yapıdan biri.
Kiliseden döndürme bir cami, mimari olarak oldukça estetik bir bina. Çok güzel fotojenik bir yapısı var. Merkezi yerlere çok uzak da değil mutlaka bir gidip görün gezin derim.
“Kurtuluş Camii”nin gerçek adı Surp Asdvadzadzin Kilisesi. Yani aslında bir Ermeni Apostolik Kilisesi. Planı İstanbul’daki yapıları ile ünlü Balyan ailesinden Sarkis Bey’e ait olan kilisenin inşası 1892-1893 yılında tamamlandı. 1915’e kadar da bölgedeki yoğun nüfuslu Ermeni cemaati tarafından kullanıldı. Ümit Kurt’un Clark Üniversitesi’nde 2016 yılında tamamladığı “Antep Elitlerinin Oluşumu” başlıklı yayınlanmamış doktora tezine göre, 22 Ağustos 1915’te Surp Asdvadzadzin Ermeni Apostolik Kilisesi mühürlendi, sonrasında da Antep’te Ermenilere ait bütün kiliseler 15 Aralık 1915’te kapatıldı. Üç yılı aşkın zaman kilise binası, hükümet tarafından askeri gerekçelerle kullanıldı. 1920’lerin başındaysa cezaevine dönüştürüldü. 1980’lere kadar cezaevi olarak kullanılan yapı, 1988’deyse bir kez daha kimlik değiştirdi. Artık cezaevinden camiye dönüşmüştü. Adı da “Kurtuluş” oldu! “Kurtuluş Camii” son yıllardaysa bakımdaydı. 2013 yılında başlayan bu çalışmalar sürerken, kilisenin arkasında bulunan Ermeni öğrenciler için hazırlanan sıbyan mektebi bölümü yıkıldı. 17 Haziran’da 2017 tarihinde, restorasyonun ardından kapılarını tekrar açtı. Çok güzel bir yapı! Görmelisiniz!
Güzel restore edilmiş, eski bir kilise... Uzun süredir camii olarak kullanıldığı anlaşılıyor. Köşe taşları siyah ve sarı olarak dekore edilmiş, çok etkileyici... Kilise olarak veya müze olarak da hayatına devam edebilirmiş ancak hayatına camii olarak devam etmesi uygun görülmüş.
Kilise olarak inşa edilmiş sonradan camiye çevrilmiş tarihi bir ibadethane. Çok güzel bir mimariye sahip. Kurtuluş Savaşı'nın etkilerini üzerinde taşıyor. Bir çok kurşun izi bulunmakta. Ailenizle gelip tarihe tanıklık eden bu camiyi ziyaret ederek huzur içinde ibadetinizi yapabilirsiniz.
Kapalı Restorasyonda kısa sürede açılması dileğiyle Tarihi: Kurtuluş Camii, 1892 yılında Saint Mary (Meryem Ana) Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde Antep'te yaşayan Ermeni cemaati tarafından yaptırılmıştır. Mimari Özellikleri: Neoklasik bir mimariye sahip olan yapı, büyük taş işçiliği ve görkemli kubbesiyle dikkat çeker. İlk inşa edildiğinde bir kilise olarak tasarlandığı için kubbesi ve sütunları oldukça etkileyicidir. Özellikleri: Caminin minaresi, özgün bir şekilde kilisenin çan kulesinin dönüştürülmesiyle yapılmıştır. İç mekanındaki süslemelerde hem Hristiyan hem de İslami mimari detaylara rastlanabilir.
Önce kilise, ardından hapishane olarak kullanılan, en son da cami olarak ibadete açılan mekannın mimarisi görülmeye değer. Cami görevlisi dünya tatlısı Hamdi bey var, şahsına münhasır bir abi, size cami ile ilgili kısa bilgi vermekte. Geçerken görmekte fayda var
Maalesef depremde bir kısmı yıkıldı. Umarım düzgün bir şekilde restorasyon çalışmaları yapılır. Depremde vefat edenlere baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum.
Sultan ll.Abdülhamid zamanında mimar Sarkis Balyan tarafından planlanan ve Sarkis Taşçıyan tarafından 1892 yılında inşa edilen Surp Asdvadzadzin kilisesi.Gaziantep Tepebaşı semtinde yer alan ibadethane 1920 yıllarından sonra hapishane olarak kullanılmış;1980 yılından sonra ise camii olarak ibadete açılmıştır.Ibadethanenin köşelerinde ve pencere silmelerinde kullanılan yöresel siyah ve beyaz taşlar yapıya ayrı bir estetik katmaktadır.Çan kulesi yarıya kadar yıkılarak tek şerefeli minare eklentisi yapılmıştır. Ayrıca bir minare daha yapıya eklenmiştir.Eski kiliseye ait Brezilya'da yaptırılan ağırlığı 1 ton olan çan ise Gaziantep müzesinde bulunmaktadır.
Sabah namazına 46 kişi ile gittik.. Serin bir hava, derin üzüntüler ile dolu, kapalı kapılar, yetersiz lavabo.. Ayasofya gibi bir tarihin 24 say açık olduğu bir memlekette(ülkemde) derneğinin burayı bir müze nispetinde kullanması hoş değil, hatta kültür turizm Bakanlığı'nın bir el atması gereken tarihi, değerli bir cami... Değerinin bilinmesi gereken bir cami..
Güzel bir mimari. Kurtuluş Cami : Gaziantep’in Tepebaşı Mahallesindedir. 1892 yılında kilise olarak yapılan cami önceleri kilise ve cezaevi olarak kullanılmıştır. Bir tarih hazinesi gibi eski ihtişamından hiç bir şey kaybetmeyen Kurtuluş Cami, Gaziantep’in en büyük camilerindendir. KAYNAK.gaziantep.ktb.gov.tr
19. Yy yapısı. Eski bir Ermeni kilisesiyken camiye çevrilmiş. Daha sonra restorasyon yapılmış, Gaziantepin görülmesi gereken yerlerinden biri. Tavsiye ederim
Gaziantep'te bulunan Kurtuluş Camii ilk dönem kiliselerinden. Kurtuluş Savaşı yıllarında bir dönem hapishane olarak kullanılmış sonra restore edilerek camiye çevrilmiştir,camiye çevrilmesinde Gaziantep'in tanınmış rahmetli hafızı Kurra Alim Adil Özberk hocanın çok emeği vardır.
Tarihi camiilerimizde namaz kılmak ayrı bir güzel... Kılınan namazlarımızı Rabbım kabul etsin inşallah 🤲🏼
Kiliseden camiiye dönüştürülen bir mabet. Bu tarz dönüşüm yapılan camilerde en sevdiğim özellik dış yapısı uzun ince iken içeride kıble yönüne döndürülme zorunluluğu dolayısıyla namaz kılınan bölümün geniş ve kısa forma dönüşmesi. Camiilerde selçuklu ve osmanlı mimarisi dışına çıkılması ( zorunlulukta olsa) hoşuma gidiyor. Ayrıca kadın bölümü çok ama çok küçükmüş. Hanım öyle diyor.
Camiye girer girmez resmen büyüleniyorsunuz . özellikle caminin batı kısmının dış duvarı beni çok etkiledi. Maneviyatı yuksek bir yer kilise olduğu zamanlardan kalma çan kulesi hala duruyor fakat üzerine bir minare inşa edilmiş görülmeye değer
Cami önceleri kilise ve hapishane olarak kullanılmış. Genel mimarı kilise olarak goze çarpıyor. Camiye cevrildikten somra eklenen 2 mimaresi var. Minarelerden birisi doğrudan kolonlar insa edilirken, diger çan kulesine eklenmiş. Kilise ince uzun bir yapida olmasina ragmen camiye çevrilirken kible yönü kilisenin girişim karşısındaki en de duzenlenmis. Klasik bir cami konseptine uzak bu yüzden. Ayrica camiinin bahcesinde tas oymalarindan olusan bir duvar da bulunmaktadır.
İslam kimliğine geçince cami içi yenilemelerle zümrüte dönmüş. Mutlaka gezilip bir vakit namaz eda edilmeli.
Meryem Ana Kilisesi olarak ermeni vatandaşlar için inşa edilip, tehcirden sonra camiye çevrilen çok güzel bir yapı. Mutlaka gidilip görülesi ve namaz kılınası, camiinin bahçesine yönlendirme amaçlı daha detaylı işaretçiler konularsa çok iyi olur. Hangi kapının açık olduğunu bulmak tamamen şansa kalmış.
Caminin öğlen ikindi arası kapalı oluşu hoş değil. Kapalı olduğu için içini gezemedik. Yapı müthiş
Gaziantep'in simge camilerinden birisi . Tarihî yapısı hayran bırakacak cinsten . Kesinlikle uğramanızı tavsiye ederim.
KURTULUŞ CAMİİ Gaziantep'in Tepe başı Mahallesindedir. 1892 yılında kilise olarak yaptırılmıştır. Önceleri kilise ve hapishane olarak kullanılan bu yapı, sonra camiye dönüştürüldü. Bu tarih hazinesi eski ihtişamından hiçbir şey kaybetmemiştir. Gaziantep'in en büyük camilerindendir.
Mutlaka gidin,caminin imamı çok güzel karşılıyor insanları.Camii de çok güzel etkilenmemek elde değil.
Çok güzel otantik. 1892 yılında Ermeni Kilisesi olarak açılmış. 1934'ten itibaren hapishane olarak kullanılmış. Şimdilerde Kurtuluş Cami olarak hizmet veriyor.
Ermeni kilisesinden camiye çevrilmiş. Yakın zamanda da restore edilmiş. heybetli bir yapı .
Lütfen bu resme dikkatle bakın. Eskiden kilise,sonra hapishane , daha sonra cami olarak hizmet veren bu kutsal yapının altındaki dükkanda, otomobil lastikçisi hizmet veriyor. Hepinizin, dünyanın ve Türkiyenin bir çok yerinde, cami, kilise, havra sinagog gezdiğini biliyorum. Ibadet yerinin altında, lastik tamircisinin olduğu başka bir yer varsa, lütfen burada paylaşın.
Ermeni Kilisesinden cezaevine ve sonunda camiye. Çok güzel restore edilmiş ama hüznünü atamamış üstünden.
Depremde bazı yerleri hasar almış olması son derece üzücü. Umarım aslına uygun restore edilebilir.
Eskinin kilisesi, bugünün camisi. 1800lü yılların sonlarında tarihleniyor. Caminin iç kısmı ve akustiği gerçekten çok güzel.
Henüz deprem sebebiyle oluşan hasar giderilmemiş olup ziyaretçi kabul etmemektedir
Çok güzel cami olmuş yapanlar dan Allah razı olsun
Kilise cezaevi sonrada cami olmuş Ayasofya gibi insanı büyülüyor
Eskiden kilise olan cami oldukça güzel. Görülmeye değer
Harika bir sokak harikabir cami cami tadilatta fakat altında TÜTEN çay ocağı var mekanı görmelisiniz ve sahibiyle taşmalısınız sır o çayı içmek o sohbeti etmek için gidilir
Tadilatta olduğu için giremedik ama dışından da zaten ne kadar önemli bir cami, tarihe tanıklık eden bir yer olduğu net olarak anlaşılıyor.
Çok güzel tasarlanmış harika bir yer
Şuan için diger yerler gibi tadilattaydi Kasim 2023
Eski tarihi dokusuyla güzel bir cami. LTINDA Mini mini küçük dükkanlar var. Özellikle tüten çay diye bir çay evi var. Orası kesinlikle ziyaret ederek bir çay içilmeli. 🇹🇷
Tarihi güzel bir cami ancak şu an tadilatta.
Tarihi anlamda eski bir mimari daha önce kilise olarak kullanılan bu yapı günümüzde restore edilerek cami olmuştur. Bu kilise hakkında çok şey söylenmektedir. Gaziantep iline yolunuz düşerse buraya da mutlaka uğrayın.
Gaziantep’e yıllar önce yaptığım turistik ziyarette görme şansım olmuştu. Mimarisi ve süslemeleri çok güzel. Umarım depremde hasarlanmamıştır. Tekrar görmek isterim.
Abdest alırken güneş gözlüğümü şadırvanda unuttum. Bama kılıp gelip çalmışlar. Öğlen vaktiydi ikindiye 1 saat kalmıştı camide ne bir din görevlisi ne de başka bir görevli hiç kimse yoktu. Temizlikçi arkadaşa ulaştım hıcanın numarasını verdi hocayı arayıp kamera kayıtlarını istediğimde şadırvanı gören kameranın geçen hafta çalındığını söyledi. Diğer kayıtları da 2 gün sonra gösterebileceğini söyledi. Gaziantepe günübirlik ziyarete geldik tarihi camide namaz kılalım dedik rezil olduk. Eğer günübirlik gidecekseniz bu caminin bulunduğu mahalleden uzak durun tavsiyemdir.
Depremden dolayı yıkılan minare ve kubbesi onarılıyor bittiği zaman görülmesi gereken yerlerden bir tanesi..
*Araç parkı problemli bir noktada. Yürüyerek gelinmesi tavsiye edilir. *Eski kilise ve hapishane. *Bayan abdest alacak yeri problemli.
Gaziantep’te görülmesi gereken tarihi bir yer
Gerçekten çok merak ettiğim bir camiydi. Ancak malesef ki içerisine giremedik. Gaziantep Ayasofya'sı olarak geçen caminin içerisine giremedik. Bizim dışımızda bir de yabancı turist kafilesi bekliyordu.
Camii kapalı . Hanım lavabosu da abdesthanesi de yok. Bahçesi de leş gibi. Burası bir müze değil ibadethane böyle bir durum kabul edilemez.
Antep’in Şahinbey ilçesi, Tepebaşı Mahallesi’nde bulunan “Kurtuluş Camii” adından da anlaşılabileceği gibi tarihi bir cami değil. “Kurtuluş” adını taşıyan pek çok mahalle, cadde, sokak ya da yapı gibi kimliği değiştirilmişlerden, “kurtarılarak” geçmişi unutturulmaya çalışılanlardan biri sadece. “Kurtuluş Camii”nin gerçek adı Surp Asdvadzadzin Kilisesi. Yani aslında bir Ermeni Apostolik Kilisesi. Planı İstanbul’daki yapıları ile ünlü Balyan ailesinden Sarkis Bey’e ait olan kilisenin inşası 1892-1893 yılında tamamlandı. 1915’e kadar da bölgedeki yoğun nüfuslu Ermeni cemaati tarafından kullanıldı. Soykırım sürecinde bu kilise de zarar görenler arasındaydı. Ümit Kurt’un Clark Üniversitesi’nde 2016 yılında tamamladığı “Antep Elitlerinin Oluşumu” başlıklı yayınlanmamış doktora tezine göre, 22 Ağustos 1915’te Surp Asdvadzadzin Ermeni Apostolik Kilisesi mühürlendi ve içindeki her şey büyük bir ahıra konuldu. Ardından taşınabilir eşyalar buradan alındı ve açık artırmayla satıldı. Antep’te Ermenilere ait bütün kiliseler 15 Aralık 1915’te kapatıldı. Üç yılı aşkın zaman kilise binası, hükümet tarafından askeri gerekçelerle kullanıldı. Yani Ermeni Apostolik Kilisesi askeri bir üs yapıldı. Soykırım sonrasında cemaatsiz kalan kilise 1920’lerin başındaysa cezaevine dönüştürüldü. Kilise “1960’ların İsyankar Cezaevi” oldu Cumhuriyet döneminde de cezaevi olarak kullanılan yapının kilise geçmişinden çok fazla söz edilmedi uzun zaman. 28 Şubat 1963’te gazeteler o dönem şöyle hatırladılar cezaevini: “Gaziantep cezaevinde af kanunundan faydalanamayan 340 mahkum önceki gün açlık grevine başlamış, kapıları kapayarak içeri ziyaretçi sokmamışlar, zorla içeri giren jandarmalarla gardiyanlara hücum ederek camları kırmışlardır.” Milliyet gazetesinde yer alan haberin devamında cezaevinin geçmişine de atıfta bulunuldu, bir cümle içinde kısacık da olsa: “Eski bir kilise olan cezaevinde mahkumlar 10 kişilik bir jandarma müfrezesiyle içeri giren müdür aleyhinde gösteri yapmışlar, gardiyanların havaya iki el ateş etmesi ise havayı büsbütün gerginleştirmiştir. Ahşap kısımları kıran mahkumlar, savcının nasihati üzerine dün grevden vazgeçmişlerdir.” 1980’lere kadar cezaevi olarak kullanılan yapı 1988’deyse bir kez daha kimlik değiştirdi. Artık cezaevinden camiye dönüşmüştü.
Cok kaliteli tarihi yansıtan bir cami
Mimarisi guzel bir camii. Arka tarafinda degisik oymalar var. Galiba kiliseden camiye cevrildigi icin olabilir. Aksam namazi oncesi gittik. Iceride birisi uyuyirdu. Bayanlara uygun sadirvan yok. Genel goruntusu, taslari cok guzel.
Camii çok güzel fakat sadece namaz vakitleri açık oluyor. Böyle bir şaheserin sadece ezan vaktinde açık olması biraz ayıp. Umarım düzeltilir.
Gördüğüm en güzel camii. Tabii kiliseden döndürüldüğünden dolayı güzel. Ermeni taş ustaları çok emek vermiş. Taş ustası Sarkis Balyan tarafından yapılmış. 1873 - 1892 yılları arasında. 1980 yılında hapishane olan yapı 1984 yılında restore edilerek 1988 yılında cami olarak ibadete açılmış.
Kilise olarak inşa edildiğini yeni öğrendim ama zaten caminin dış motifini incelediğinizde alışagelmiş bir şekilde olmadığını fark ediyorsunuz. Keşke orijinal hali korunsaydı ve kilise olarak ziyaret etseydik. Ama genel olarak çok beğendim resmen tarih kokuyor. Özellikle o bölgedeki dar sokakları gezmelisiniz.
Çok özel bir bina değil. Gaziantep de tarihi mekanlar az olduğu için gidip gördüm. Iceri girişler kapalı sadece namaz vakitlerinde açıyorlar. Ücretsiz tuvaletler var ve çok temiz. Görevliler kibar.
çok çile çekmiş bir yapı. adeta zaman içerisinde cezalandırılırılmış hor kullanılmış bedeninden bazı yerleri koparılıp atılmış belkide inşa olduğuna pişman ettirilmiş ama şu anki hali ile sanki binadan özür dilenmiş ve ibadet yeri olduğu hatırlanıp ona bu payesi geri verilmiş ve bir camiye dönüştürülmüş harika bir eser. kilisede olsa camide olsa tek Allahın kulları olarak bu yapıda mevlaya yönelmek güzel. restore edenlerden ona tekrardan bir ibadet yeri payesi verenlerden Allah Razi olsun inşallah sizinde bir gün yolunuz gaziler diyarına düşerse burada hakkın divanına durun derim
Çok güzel ancak kapalı ve bakımda
Gaziantep'in kiliseden döndürülmüş en büyük camilerinden birisi. Bir sürede cezaevi olarak kullanılmış. O nedenle bazı pencereleri taşla örülmüş ve hala kapalı durumda. Led aydınlatmaları gizlemek için pencere denizliklerine dökülen mozaik tablalar çok kötü olmuş. Yapının bütünlüğünü bozuyor. Cuma namazı dışında kapalı olduğu bilgisi var.
Kurtuluş Camii 1892 yılında Valide Meryem Kilisesi (St. Mary) olarak yaptırılmıştır. Önceleri kilise ve hapishane olarak kullanılan bu yapı, sonradan camiye dönüştürülmüştür. Bu tarih hazinesi, eski ihtişamından hiçbir şey kaybetmemiştir. Gaziantep'in en büyük camilerindendir.Dikdörtgen planlı, Haç biçimindeki camiinin içerisi mihraba dik sütunlarla üç sahna ayrılmıştır. Haçın kolları dıştan alınlık şeklinde, içten de çapraz tonozlarla örtülmüştür. Ana mekânın ortası yuvarlak kasnaklı, oldukça yüksek kubbelidir. Kesme taştan yapılan duvarlar üzerinde ilk iki sırada sivri kemerli, üst sırada da yuvarlak pencereler bulunmaktadır. Yapının üzeri kırma bir çatı ile örtülmüştür. Mihrap, dikdörtgen bir niş şeklinde dışarıya çıkıntılıdır. Mihrap duvarına üç sıra halinde pencere dizisi yerleştirilmiştir. Alınlığın ortasında da yuvarlak bir pencere bulunmaktadır. Yapı, ana hatları itibari ile gotik üslubu yansıtmaktadır. Kilisenin çanı Londra’da yaşayan Hirant Köşkeryan adındaki bir Ermeni tarafından Brezilya’da yaptırılmıştır. Ağırlığı bir ton olan bu çan, Gaziantep Müzesinde korunmaktadır.Sonradan eklenen minare, kare kaide üzeride yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir. Caminin 5 kapısı bulunmaktadır. İki kapısı kuzeye, iki kapısı güneye, ana kapısı ise batıya açılmaktadır. Cami olarak kullanılan yapının çan kulesi minare olarak düzenlenmiştir.
Saint Marry Kilisesi/Kurtuluş Camii Gaziantep'in Tepebaşı mahallesinde yeralan bu muhteşem eserin mimarı Sarkis Balyan, ustaları Sarkis Taşçıyan ve Sarkis Kadehçiyan. Kilisenin çanı Hrant Köşkeryan tarafından Brezilya'da yaptırılmıştır. Yaklaşık yüz yıl önce vatanlarından sürülen Ermeni yurttaşların Gaziantep'e bıraktıkları muazzam yapılardan sadece birisi. Binanın acı kaderi ise kentin tarihini yansıtmakta. 1872 yılında yapılmış, 1892 yılında ibadete açılmıştır. Harp döneminde Fransız işgal kuvvetleri çeşitli amaçlarla kullanmışlar. 1930 yılında adalet bakanlığına devredilen kilise ne yazık ki cezaevine çevrilmiştir. Söylentilere göre burada bir isyan çıkmış ve mahkumun biri çanı üç gün boyunca çalmış. 1980'den sonra diyanet işleri başkanlığına* devredilmiş, çan indirilip minare yükseltilmiş ve camiye çevrilmiştir. Bütün bunlara rağmen bina çok iyi korunmuş durumda.
Kurtuluş camiisi ünlü ermeni mimar sarkis balyan ve taş ustası sarkis taşçiyan tarafından inşa edilmiştir. 1892 yıllında inşa edildi ve gaziantap'in tepebeşı semtinde bulunuyor. Bu camii eskiden cezaevine dönüştürülmüştür ve sonra da camiiye çevrilmiştir..
Gaziantep'in en büyük camilerindendir. Bu tarih hazinesi mutlaka bir hafta sonu yada herhangi bir zamanda gezilmesi, görülmesi gereken bir camidir.
Yillanmis ve bir kiliseden dönüşe bileceği cok şeye dönüşmüş harika bir yapı... Ve gercekten bir hapishaneye ev sahipligi yapmış simsi ise muazzam yapisiyla hala camii olarak hayranligi ile goze carpan bir yapi... Eskiden yer alti tunelleri ile bile bağlantıları varmış ama şuan bariz bir sekilde görünmüyor tabi... Tarihi seviyorsaniz iste eser diyebileceğiniz bir antepden size armağan 🍁
Tarihini okumadan gitmiştik. Dışardan bakınca camii olarak inşa edilmediği o kadar belli ki. Minaresi sonradan yapıldım diyor zaten.
Eski Surp Asdvadzadzin Katedrali'nin camiye çevrilmiş hali (Ermenice: Սուրբ Աստուածածին Եկեղեցի Surp Asdvadzadzin Egeğedzi). Meryem Ana Kilisesi olarak da biliniyor. Gaziantep'in Tepebaşı semtinde bulunuyor. Çok güzel bir mimarisi var. Doğu cephesinde haç figürünün izi duruyor. II. Abdülhamid'in mimarı olan Osmanlı Ermenisi Sarkis Balyan tarafından planlanmıştır ve 1892 yılında Sarkis Taşçıyan tarafından inşa edilmiş.
Gaziantep'in dünyaca tanınan ve Restorasyonu bitince muhteşem bir cami olacağı kesin olan Kurtuluş Camii , ilk önce kilise olarak yapılmış daha sonra bir ara hapishane olarak kullanılmış. En sonundada camiye çevrilmiş. Görülmesi gereken bir mekan.
Gaziantep'in "Bey" mahallesinde görülmesi gereken bir başka güzelliği. 19. Yüzyıldan kalma kilise olarak yapılıp halen Cami olarak kullanılan Kurtuluş Camii. Restorasyon sonrası bir başka güzel. Camii'nin yanından yukarı doğru çıkan yoldan da güzel fotoğraf çekiliyor.
Eskiden ermenilere ait bir kilise olan altında zindanların bulundugu tarihi bir yapıt.. Ama uzun zamandır bitmeyen restorasyon yüzünden hala ziyarete kapalı.. Restorasyon bitince Camiiye dönüşecek.
Cami güzel, büyük ve ferah. Ancak cemaat yok denecek kadar az. Görevli daha önce tanıdığım Mürşit hocaydı. Namazdan sonra az bir sohbet ettik,hal hatır sorduk.
Önceden Ermenilere ait bir kilise olarak kullanılıyordu. Sonra hapishaneye çevrilmiştir. Taş bir yapıdır. 1879 yılında inşa edilmiştir. Şu an tedilat yapılmaktadır. Giriş ücretsizdir. Şimdi cami olarak kullanılmaktadır. İki minarelidir. Minareler sonradan inşa edilmiştir.
Eski hapishane sonra kilise şimdi camii
Gaziantebin sehir olarak yillardir göz ardi edilip fakat suan en gözde camiilerinden olmakla birlikte cok güzel restore edilmis tarihi bir camiisi 👍🏽
Güzel büyük tarihi bir cami isminin de kurtuluş olması gaziantep kurtuluşunun 100.yilinda manevî bir önem taşıyor caminin klima ve ısınma tesisat boruları çalınmış yardım edilmesi gerekiyor
Gaziantep ilimizin en eski camilerinden birisi olan Kurtuluş Cami gaziantep ilimizin yine kültürel miraslarını olan Bey Mahallesi'nin girişinde bulunmaktadır camimiz kilise Dönemi'nden kalma olup sonradan camiye çevrilmiştir son zamanlardaki restorasyon çalışmalarıyla bölgenin en güzel en turistik yerlerinden bir tanesi olmuştur
Daha önce kilise olan bu tarihi yer şimdi cami olarak ibadete açık durumda. Çok güzel bir mekan.
Burayı gezerken mutlaka eski bir kilise olduğunu unutmayın Kıble için akustik ses yanlış normalde doğu kısmı uygun elektrik alet kullanmadan herkes ordaki papazı duyabiliyormuş çan kulelerine dikkat sonradan minare olmuş Daha önce hapishane olarak kullanıldığını anımsa
Istanbuldaki camiler gibi rahat girip gezilecek bir her olduğunu düşünmüyorum yerli halk pek uygun bulmuyor geçilmesini anladığım kadarıyla zira biz bakışlardan sonra kapıdan döndük
Gordugum en guzel en muhtesem cami..ferah temiz. Namaz kildiktan sonra etrafta gezebilip yiyip icebilecegini, alişveris yapacaginiz yeni iş merkezi var..
Kilise olarak yapılmış daha sonra camiye dönüştürülmüş bir dönem alt katları hapishane olarak kullanılmış Ancak bu günlerde restorasyonu bir türlü bitirilemeyen çok güzel turistik mekan...
Kurtuluş CAMÎ şehrimizin tarihi çok eskilere dayanan bir geçmişine ait Eblehan semtinde şehrin tam merkezinde bulunan tarihi yapısı ve güzelliği ile hizmet vermeye devam etmektedir. Ben saygılarımla selamlıyorum ve teşekkürler ediyorum... ------------------ Kurtuluş CAMÎ continues to serve with its historical structure and beauty in the center of the city in the Eblehan district, which has a long history of our city. I salute and thank you ...
Çan kulesinin üzerine yapılan minare ilginç. Kiliseden camiye dönüştürülen bir yapı.
Tarihi dolu bir mekan görseli fevkalade Bahçe ve tuvalet kısımlarında tedbirli olun madde bağımlıları çıkabiliyor her an maalesef.
Eski bir kilise olan kurtuluş camii , halk dilindeki adıyla hapis camisi , görmeniz gereken bir yer …
Gaziantep'in mutlaka görülmesi gereken yerlerinden...
KURTULUŞ CAMİİ (Şahinbey, Tepebaşı Mahallesi) Yapi, 1892 yılında kilise olarak inşa edilmiştir. Kilise ve hapishane olarak kullanıldıktan sonra camiye çevrilmiştir. Kilisenin çan kulesi minare olarak düzenlenmiştir, diğer köşesine de bir minare eklenmiştir. Özgün mimarı özelliklerini koruyan eser, Gaziantep 'in en büyük camilerinden biridir. English KURTULUŞ MOSQUE (Şahinbey, Tepebaşı Neighborhood) The building was built in 1892 as a church. After being used as a church and prison, it was converted into a mosque. The bell tower of the church was arranged as a minaret and a minaret was added to the other corner. The monument, which preserves its original architectural characteristics, is one of the largest mosques in Gaziantep.
Gaziantepteki en eski camilerden.Kiliseden hapishaneye daha sonra camiye dönüştürülmüş.Restorasyonu yeni biten camide halen kilisenin izleri mevcut ama görüşmeye değer bir şaheser.
Şanlıurfada yeni açılan mimarisi ve yapılış tarzı ile harika bir cami. Novada park yanı merdivenleri biraz dik ama o kadar da olur
Gaziantebin görülmesi gereken bir mekan. Yanlız içerisini göremedik kapılar kilitli olduğu için
Kiliseden dönme cuma namazına 40 dak.once geldim hocalar piyasada yok kapali
Muhteşem bir mimariyi aslına uygun bir restorasyon tamamlamış. Ve Antebin tarih kokan eblehan bölgesinden hele bir de aylardan mübarek ramazan..
Güzel bir cami
Tarihi bir bina kilise olak inşaa edilen daha sonra hapishane olarak kullanılan en nihayetinde camii olarak yoluna devam eden bir kültür mirası
Kiliseden camiye dönüştürülmüş, değişik mimari tarzda güzel bir cami. Altında küçük dükkanlar var.
Camii değişik bir mimariye sahip bide açık olsaydı güzel olacaktı. Akşam namazını dışarıda kılmak zorunda kaldım
Çok güzel tarihi bir cami mutlaka herkesin gezip görmesini tavsiye ederim
Camii çok güzel fakat 10 dakika içinde arkadaşımızın çantasından parası çalındı ve görevliler inandırıcı cevaplar veremedi..
Caminin mimari yapısı çok estetik, bilinir ki geçmişte kilise olarak hizmet vermiş.
Tarihi bilindiği takdirde çok güzel oluyor hele de orda namaz kılarken insan bir garip hissediyor
İlk kilise olarak inşa ediliyor daha sonra hapishane olarak kullanılıyor ve şu an camii olarak kullanılıyor.
Kiliseden camiye dönüştürülmüş. Muhtemelen yan kapılar sonradan açılmış. Kiliseye ait her şey değiştirilmiş.
📍 غازي انتيب،
💬 Ziyaretler cumartesi günü olup, haftanın geri kalanında eşya veya kıyafet getirmek isterseniz yanınızda sadece kağıt para dışında herhangi bir şey getirmeniz ya...
📍 Yeni, Çayır Cad./mezbahane Sok. No:76, 35840 Bayındır/İzmir
İzmir En İyi Tutukevi Listesi İzmir En İyi Hapishane Listesi
📍 Harman, Cumhuriyet Cd. No:242, 42930 Doğanhisar/Konya
Konya En İyi Tutukevi Listesi Konya En İyi Hapishane Listesi
📍 Fatih, 191. Sk. No:1, 42613 Ilgın/Konya
Konya En İyi Tutukevi Listesi Konya En İyi Hapishane Listesi
📍 Hacı Seyit Ali, Ordinaryus Profesör Sadi Irmak Cad. No:14, 42370 Seydişehir/Konya
Konya En İyi Tutukevi Listesi Konya En İyi Hapishane Listesi