Adres: | Binbirdirek, At Meydanı Cd, 34122 Fatih/İstanbul |
---|---|
Kategoriler: | Turistik yer Tarihi yer Içme suyu İçme suyu çeşmesi |
Web sitesi: | http://www.fatih.bel.tr/icerik/4686/alman-cesmesinin-rolove-restitusyon-ve-restorasyon-projelerinin-hazirlanmasi/ |
Google Haritalar'da Aç |
Sultan Ahmet Cami meydanı arasında kalan çeşmedir. Bu alanda genellikle yoğunluk söz konusudur. Söz konusu çeşme Almanlar tarafından Almanya'da yapılmış ardından şuanda bulunan konumuna getirilmiştir. Renk ve yapı olarak Sultan Ahmet Camii mimarisi göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır.
Alman Çeşmesi'ne yaptığım ziyaret oldukça etkileyiciydi. Bu muhteşem yapı, İstanbul'un tarih ve kültür dolu sokaklarında önemli bir simge olarak yer alıyor. Çeşmenin detaylı işçiliği ve çevresindeki güzel peyzaj, ziyaretçilere görsel bir şölen sunuyor. Tarihi dokusunu koruyan çeşme, ziyaretçilerine hem dinlenme hem de fotoğraf çekme fırsatı sunuyor. İstanbul'un zengin tarihini keşfetmek isteyen herkese Alman Çeşmesi'ni ziyaret etmelerini öneririm.
Sultanahmet Meydanı’nda yer alan bu çeşme, Alman İmparatoru II. Wilhelm’in hediyesidir. Alman Çeşmesi’nin parçaları Almanya’da yapılmış, daha sonra İstanbul’a getirilerek burada birleştirilmiştir. Planını Mimar Spitta’nın çizdiği, yapımını Mimar Schoele’nin üstlendiği çeşme, 1901 yılında kullanıma açılmıştır.
Alman Çeşmesi, Dersaadet’in kalbi Sultanahmet Meydanı gibi çok merkezi bir konumda 1900 yılında inşa edilerek 1901’de Alman yetkililerin de katılımıyla açılışı yapılan, farklı mimarisiyle gözleri üzerine çeken bir meydan çeşmesidir. İnşa edildiği yerin merkezi olması gibi, aynı zamanda yakın tarihimiz açısından da önemli bir yerde durmaktadır. Zira Birinci Dünya Savaşı’ndaki müttefikliğe giden süreçte Osmanlı-Alman ilişkileri açısından son derece önemli bir dönemin simgesi olmuştur. Alman İmparatoru II. Wilhelm’in Osmanlı topraklarına gerçekleştirdiği ziyaretlerin ikincisinde Sultan II. Abdülhamid ile mülakatının ve Osmanlı-Alman dostluğunun bir hatırası olmak üzere İmparator tarafından çok değerli malzemeler ile zengin bir biçimde yaptırılmış, İstanbul halkına bir hediye olarak sunulmuştu. Bu anlamda bir ziyaret hatırası ya da Dersaadet halkına bir hediye olarak dile getirilse de aslında çeşme büyük bir siyasi anlam taşımaktaydı. II. Wilhelm’in çeşmenin İstanbul’un merkezi sayılan Sultanahmet Meydanı’na yapılması yönündeki ısrarı da bunun bir göstergesiydi. Çeşme, Alman İmparatorunun ziyaretini ebedileştirmek amacını taşıyordu ve bugün dahi bulunduğu konum itibarıyla bu amaca ulaştığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Alman Çeşmesi, Sultanahmet Meydanı'nda zarafetiyle dikkat çeken bir yapı. 1898 yılında Alman İmparatoru II. Wilhelm'in İstanbul ziyaretinin anısına inşa edilen bu çeşme, Osmanlı ve Alman mimari unsurlarını muhteşem bir şekilde birleştiriyor. Çeşmenin yeşil ve altın renkli mozaiklerle süslenmiş kubbesi, ince işçilik ve zarafetin bir örneği. Hem tarihi hem de estetik açıdan büyük bir öneme sahip olan Alman Çeşmesi, Sultanahmet'in tarihî atmosferini daha da zenginleştiriyor. İstanbul'u keşfederken bu güzel çeşmeyi görmek, şehrin kültürel çeşitliliğini ve zenginliğini daha iyi anlamak için harika bir fırsat.
Sultanahmet meydanında bulunan Alman çeşmesi mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.
Alman İmparatoru II. Wilhelm'in Sultan II. Abdülhamid'e ve İstanbul'a verdiği hediye.Berlin Pergama müzesinde sergilenen ,Osmanlıdan aldığı hediyeler karşılığında oyuncak gibi kalıyor.
çevredeki çeşmelerle aynı kaynaktan geliyor ancak bir tek bundaki tat insana tam anlamıyla su içmenin zevkini veriyor. belki tesisatından sebeplidir bilemiyorum. unutmadan, çöpünü çeşmeye atan denyoların soyu dilerim tez vakitte tükenir.
Tarihi çeşme yıllara da meydan okuyor.... Alman İmparatoru II. Wilhelm'in Sultan II. Abdülhamid'e ve İstanbul'a hediyesidir. 1901'de Almanya'da yapılıp İstanbul’daki yerine monte edilmiştir. Çeşmenin asli hatırası şöyle: Alman Çeşmesi, Türkiye'ye üç kez gelen İmparatorun 1898'de İstanbul’a ikinci kez gelişinin anısına ithaf edilmiş. İlk gelişinde 1889 Osmanlı ordusuna Alman tüfeklerinin satışını sağlayan II. Wilhelm, ikinci İstanbul ziyaretinde Bağdat Demiryolu'nun Alman firmalarına verilmesi vaadini almıştır. Bu ziyaretin anısına Alman hükûmeti tarafından yaptırılan çeşme, imparatorun bir deseninden yola çıkarak düzenlenmiştir.
Alman İmparatoru Kaiser II. Wilhelm’in 19 Kasım 1898’de Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid’i ikinci ziyaretinin hâtırası olarak Bizans’ın vaktiyle hipodromu olan eski Atmeydanı’nda inşa ettirilmiştir. sultanahmet meydanında en çok ziyaret edilen yerlerden biri.
Sultanahmet meydanında bulunan Alman çeşmesi, türk-alman dostluğunun ve tarihi ilişkisinin ne kadar eskilere dayandığını gösteren bir yapıt. Son derece gösterişli ve ince işçilikler mevcut. Görmeye değer bir yapı Kısa tarihi : 1899.yılında Alman İmparatoru olan II. Wilhelm tarafından Sultan II. Abdülhamit’e ve şehre hediye edilmiş tarihi bir eserdir. Almanya’da yaptırılıp gemilerle taşınmış ve İstanbul’da yapımı tamamlanarak Sultanahmet Meydanında ki yerini almıştır.Bu gösterişli yapının mermerleri Almanya’da işlenmiş ve parçalar halinde getirilerek yapıya monte edilmiştir. Sütunlarla çevrili çeşmenin, su haznesinin üzerindeki sekizgen tabanlı kubbenin dört bölümünde Sultan II. Abdülhamit’in Tuğrası bulunmaktadır. Diğer dört bölümde ise İmparator II. Wilhelm’in isminin baş harfi olan “W” harfi ve II rakamı bulunmaktadır. Kubbenin duvarları yeşil ve mavi renklerle işlenerek, canlı bir görünümde inşa edilmiştir. Alman Çeşmesi İmparator II. Wilhelm tarafından Almanya’da yaptırılmasına rağmen ne Alman mimarisine, nede İstanbul’da inşa edilmesine rağmen tam olarak Osmanlı Mimarisine benzememektedir..
Tarihi İstanbul'un merkezi olan Sultanahmet Meydanında bulunan Alman Çeşmesi, Alman İmparatoru ll. William'ın İstanbul'a ikinci gelişinin anısına Almanya'da yapılıp İstanbul'da ki yerine monte edilmiş ve Padişah II. Abdülhamid'e hediye edilmiş. Çeşme 1901 yılında törenle açılışı yapılmış. Neo Bizans mimari tarzında yapılan çeşmenin mimarları; Çeşmenin planlarını ll. William'ın özel danışmanı Mimar Spitta çizmiş, yapımını Mimar Schoele üstlenmiştir.
20. yüzyılın başında Almanya İmparatoru tarafından hediye edilen çok güzel bir çeşme ⛲️. Fotoğraflar ve inceleme Kasım 2023'te.
Osmanlı-Alman işbirliğinin simgesel anıtlarından biri ve sanatsal olarak Osmanlı ve Alman mimarisinin birleştiren eşsiz eser, kubbenin içine Sultan II. Abdülhamid'in tuğrası ve Alman Kralı II. Wilhelm'in arması mozayik olarak işlenmiş, meydanın güzelliğine güzellik katmış.
Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından yaklaşık 1900 yılında II. Abdülhamide ve İstanbul halkına hediye olarak yaptırılmış heybetli bir çeşme.
Oldum olası sevmişimdir bu çeşmeyi. Farklı bir hava katıyor meydana.
Alman çeşmesi Alman imparatoru Wilhelm tarafından yaptırılmış Sultan Abdülhamit hana hediye edilmiştir. Sultanahmet meydanındadır.
Yaz aylarında çok takdir edilen, serinlemek ve içebilmek için birden fazla içme suyu kaynağına sahip olduğundan Konstantinopolis Hipodromu'nun yanına ulaşmak harika.
Alman Çeşmesi, Alman İmparatoru ll. William'ın İstanbul'a ikinci gelişinin anısına Almanya'da yapılıp İstanbul'da ki yerine monte edilmiş ve Padişah II. Abdülhamid'e hediye edilmiş.
Çeşme, Sultanahmet Camii'nin yanında, eskiden Roma hipodromu olan ve şu anda çeşitli hatıra unsurlarının bulunduğu tarihi bir meydan olan bir yerde bulunuyor. Almanya'nın Türkiye'ye hediyesidir. Hikayesinin İngilizce anlatıldığı bir fotoğraf koyacağım. Mimari olarak bölgedeki diğer binalara benzemeye çalışıyor ancak Orta Avrupa tarzı belirgin.
Sultanahmet Meydanı'nda, hemen caminin yanında ve Sultan I. Ahmed Türbesi'nin karşısında yer alan çeşmedir. Oldukça etkileyici bir görünüme sahip. Etrafında hediyelik eşya dükkanları var çok çeşitli içerik ve makul fiyatlar mevcut Çeşme Alman İmparatoru II. Wilhelm'in Sultana ve İstanbul'a hediyesiymiş. Almanya'da yapılıp 1901'de İstanbul’daki yerine monte edilmiş. Caminin kubbesi altın moziklerle süslü.
🕰️Sultanahmet'te bulunan Alman Çeşmesi , Osmanlı - Alman dostluğu için yapılmıştır. 🕰️ Alman İmparatoru II. Wilhelm'in Sultan II. Abdülhamid'e ve İstanbul'a hediyesidir. 🕰️Çeşmenin açılış töreni 27 Ocak 1901’de yapılmıştır. 🕰️ Söylentilere göre çeşmenin bütün parçaları Almanya'da yapılmış İstanbul'da birleştirilmiştir. 🕰️Kubbenin iç sathı altın mozaiklerle kaplanmış, burada ayrıca dört madalyon içine II. Abdülhamid’in tuğrası, diğer dördünün içlerinde taçlı “W” markası ile “II” sayısı yine mozaikle işlenmiştir. 🕰️Tarih içerikli bilgiler için ınstagram'da takip edebilirsiniz @vakanuvishanim
Eski Roma hipodromu, şimdi güzel bir tarihi meydan. Burada Alman Kralı William tarafından bağışlandığı için Alman çeşmesi adı verilen bir çeşme bulacaksınız. Atina'daki Delphi tapınağından getirilen iki dikilitaş ve yılan şeklinde sütunu buluyorsunuz.
Alman İmparatoru II. Wilhelm’in sultana ve İstanbul’a hediyesidir. Almanya’da yapılıp 1901’de İstanbul’daki yerine monte edilmiştir. Neo-Bizanten üslübunda bir çeşmedir; içerden altın mozaikle süslüdür. Kubbenin iç kısmında, yuvarlak kemerlerin üst tarafinda yer alan kitabede; "Alman Kaiser Wilhelm II 1898 sonbaharinda Osmanli hükümdari hasmetlü Abdülhamid II nezdinde ziyaretinin sükran hatirasi olarak bu çesmeyi yaptırdı" yazmaktadır. Osmanlıca yazılmış olan kitabenin dışında aynı cümleyi tekrarlayan bir de Almancadan yazılmış bir plaka var. Plaka çesmenin tunç haznesinin merdivene bakan tarafinda yer alir.
Üstünde ki Altın tavan çok güzel gözüküyor. Meydana gelmişken görülmesi gerek.
Alman Çeşmesinin muazzam duruşu ve mimarisi çok dikkat çekici idi.Seneyi hatırlamıyorum ama bir ramazanda teravihe gittik sultanahmet camiine ve alman çeşmesinden şerbet akıyordu çok güzel düşünülmüştü. Hikayesi de o zaman benden sizlere. Alman Imparatoru II. Wilhelm'in 1898 yılında II. Abdülhamid'i ikinci ziyaretinin anısına yapılan çeşme, aslında o dönem Almanya tarafından Osmanlı'ya yapılan anlaşmaların bir armağanı olarak verilmiş. Eserin bulunduğu Sultanahmet Meydanina aynı bir hava katan Alman Çeşmesi, İstanbul hatırası fotoğraf çektirmek isteyenler için de kartpostallık bir yapı konumunda. Eserin 1901 yılında açılışı yapılmış.
Sultanahmet Meydanı'nda bulunan tarihi bir çeşme, güzel bir yapısı var.
Alman Çeşmesi Dersaadet’in kalbi Sultanahmet Meydanı’nda 1900 yılında inşa edilerek 1901’de Alman yetkililerin de katılımıyla açılışı yapılan, farklı mimarisiyle gözleri üzerine çeken bir meydan çeşmesidir. Yakın tarihimiz açısından, bir dünya savaşında müttefikliğe varan süreçte Osmanlı-Alman ilişkileri açısından son derece önemli bir dönemin simgesidir aynı zamanda. Alman İmparatoru II. Wilhelm’in Osmanlı topraklarına gerçekleştirdiği ziyaretlerin ikincisinde Sultan II. Abdülhamid ile mülakatının bir hatırası olarak Alman hükümeti tarafından çok değerli malzemeler ile zengin bir biçimde yaptırılmış, ayrıca II. Wilhelm’in Osmanlı-Alman dostluğunun bir hatırası olarak İstanbul halkına sunulmuştur. Bu anlamda, bir ziyaret hatırası ya da Dersaadet halkına bir hediye olarak dile getirilse de aslında çeşme büyük bir siyasi anlam taşımaktaydı. II. Wilhelm’in çeşmenin İstanbul’un merkezi sayılan Sultanahmet meydanına yapılması yönündeki ısrarı da bunun bir göstergesiydi. Çeşme Alman İmparatoru’nun ziyaretini ebedileştirmek amacını taşıyordu ve bugün de bulunduğu konum itibariyle bu amaca ulaştığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Alman Çeşmesi, İstanbul'un tarihî atmosferine çağdaş bir dokunuş sunar. İstanbul'un simgelerinden biri haline gelen bu çeşme, Neo-Byzantine tarzıyla göz kamaştırır. 1898'de Alman İmparatoru II. Wilhelm'in ziyareti için yapılmıştır. 20. yüzyılın başlarında inşa edilen bu yapı, bugün İstanbul'un kültürel zenginliğini ve tarihini yansıtan önemli bir sembol haline gelmiştir.
Solunda Ayasofya sağında SultanAhmet Camii önünde up uzun kuyruklar var, herkes bu iki camii yi görmek, içeride 2 rekat namaz kılmak için büyük bir heyecanla geçip gidiyorlar bu güzel bir o kadar da asil çeşmenin yanından… Bir zamanlar Bizans hipodromunun olduğu bu meydanda sakin sakin geleni geçeni izleyen bu çeşme Sultan II. Abdülhamit’in zamanında kalmadır… Alman İmparatoru Kayser II. Wilhelm’in 19 Kasım 1898 tarihindeki İstanbul’u ikinci ziyaretinin hatırası olarak Sultan II. Abdülhamit’e hediye edilmiştir. Tabi ki bu hediye karşılıksız kalmamış, II. Wilhelm bu ziyaretinde İstanbul-Bağdat Demiryolu inşasının Alman firmalara verilmesi sözünü almıştır. Çeşmenin tüm parçaları Almanya’da hazırlanmış ve parçalar halinde İstanbul’a getirildikten sonra Alman heyeti tarafından önce At Meydanı’nı ağaçlandırma çalışmaları yapılmış ardından da çeşme bugün bulunduğu yerde birleştirilmiştir. Çevre düzenlemesinden çeşmenin kanalizasyon giderine kadar yapılan tüm işlerin masrafları II. Wilhelm tarafından karşılanmıştır. Olur da yolunuz SultanAhmet Meydanına ilk defa düşerse bu güzel çeşmeyi incelemeden, kitabesini okumadan geçmeyin yanından…
Alman İmparatoru Kaiser II. Wilhelm’in 19 Kasım 1898’de Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid’i ikinci ziyaretinin hâtırası olarak Bizans’ın vaktiyle hipodromu olan eski Atmeydanı’nda inşa ettirilmiştir. Mimarı M. Spitta’dır. Söylentilere göre çeşmenin bütün parçaları Almanya’da hazırlanmış, daha sonra İstanbul’a getirilerek burada birleştirilmiştir. Kubbeyi taşıyan kemerlerin iç tarafında Mehmed İzzet Efendi’nin sülüs hattıyla ziyaret yılını (1316) gösteren, Ahmed Muhtar Efendi’nin sekiz beyitlik manzum tarihi yer almaktadır. Çeşmenin açılış töreni 27 Ocak 1901’de yapılmıştır. Su haznesinin ortasında bulunan tunç bir levha üzerine kabartma harflerle Almanca olarak, çeşmenin Kaiser II. Wilhelm’in 1898 yılı sonbaharında Osmanlılar’ın hükümdarını ziyaretinin “şükran hâtırası” olarak yaptırıldığı ifade edilmektedir. Alman Çeşmesi çok değerli malzeme ile zengin bir biçimde yapılmış olmakla beraber Türk çeşme mimarisine aykırı bir görünüşte, tamamen Neo-Bizans üslûbunda inşa edilmiştir. Sekizgen biçiminde olup sekiz yeşil sütunun taşıdığı sekiz kemerin üstüne bakır kaplı bir kubbe oturur. Batı tarafından mermer merdivenle çıkılan bir dehliz, ortadaki mermer haznenin etrafını dolanır. Mermer kaidenin her bir yüzünde tunç oymaları olan musluklarla suların aktığı geniş yalaklar bulunmaktadır. Kubbenin iç sathı altın mozaiklerle kaplanmış, burada ayrıca dört madalyon içine II. Abdülhamid’in tuğrası, diğer dördünün içlerinde taçlı “W” markası ile “II” sayısı yine mozaikle işlenmiştir. Kemerlerin dış kenarları ile hazne etrafındaki dehlizin döşemesinde de yine mozaik süsleme vardır.
Alman çeşmesi Sultanahmet meydanında bulunuyor.Güzel bir tarihi çeşme.Tüm ihtişamıyla meydana güzellik katan yapıtlardan biri
Yapımına 1899'da başlanan çeşmenin 1 Eylül 1900'de, Sultan II. Abdülhamid'in 25. cülus törenine yetiştirilmesi planlanmıştı. Ancak çeşmenin inşası bu tarihe yetişmeyince. II. Wilhelm’in doğum günü olan 27 Ocak 1901'de görkemli bir tören ile çeşmenin açılışı gerçekleşmiştir.
Alman Çeşmesi, Sultanahmet Meydanı’nın kuzey ucunda bulunan ve çevresindeki diğer tarihi eserlere göre oldukça yeni ve farklı bir stile sahip olan çeşmedir. Alman İmparatoru Kayser II. Wilhelm’in 19 Kasım 1898 tarihindeki İstanbul’u ikinci ziyaretinin hatırası olarak Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit’e hediye edilmiştir. Tabi ki bu hediye karşılıksız kalmamış, II. Wilhelm bu ziyaretinde İstanbul-Bağdat Demiryolu inşasının Alman firmalara verilmesi sözünü almıştır. 1889 yılındaki ilk ziyaretinden ise Osmanlı ordusunun Alman tüfekleri satın alması sözüyle dönmüştü. Çeşmenin planlarını Kayser’in özel danışmanı olan Mimar Mark Spitta çizmiş, yapımını Mimar Schoele üstlenmiştir. Ayrıca Alman Mimar Carlitzik ve İtalyan Mimar Joseph Antony de bu projede çalışmışlardır. Alman ÇeşmesiÇeşmenin tüm parçaları Almanya’da hazırlanmış ve parçalar halinde İstanbul’a getirildikten sonra Alman heyeti tarafından önce At Meydanı’nı ağaçlandırma çalışmaları yapılmış ardından da çeşme bugün bulunduğu yerde birleştirilmiştir. Çevre düzenlemesinden çeşmenin kanalizasyon giderine kadar yapılan tüm işlerin masrafları II. Wilhelm tarafından karşılanmıştır. Çeşmenin, Sultan II. Abdülhamit’in 1 Eylül 1900 tarihindeki 25. cülüs töreninde açılması planlanmış ancak bu tarihe yetiştirilemeyince çeşme, II. Wilhelm’in doğum günü olan 27 Ocak 1901 günü görkemli bir törenle açılmıştır. Alman Çeşmesi18. yüzyıldan itibaren Osmanlı şehirlerinde görkemli, süslü meydan çeşmelerine rastlasak da Bizantino-morik / Neo-Bizans mimarideki bu çeşme, Türk cami şadırvanları örnek alınarak tasarlanmış olmasına rağmen kendinden önce inşa edilen hiç bir Osmanlı çeşmesine benzememektedir. Aynı şekilde üstü açık, heykelli Avrupa çeşmelerinden de oldukça farklıdır. Yine de çeşmenin genel konsepti bir tür Alman neo-rönesansı olan rundbogenstil çizgisindedir. Çeşmenin sekizgen mermer kaidesinin, merdiven olan güney yüzü hariç diğer her bir yüzünde oymalarla süslenmiş döküm musluklar ve bunların geniş mermer yalakları bulunur. Musluklar, muslukların takılı olduğu levhalar, kubbe çemberi, sütun kaideleri ve başlıkları Alman üslubunda kabartma nakışlı tunçtan yapılmıştır. Güney tarafından sekiz basamaklı merdivenle çıkılan bir platform, sütunların ortasında kalan mermer su haznesinin etrafını dolaşır. Platformun içinde yedi tane sabit mermer kanepe bulunmaktadır, zemininde ise mozaik süslemeler mevcuttur. Bu mermer kanepeler zamanının İstanbul serserileri arasında “Lüks Otel” ve “Alman Palas” adları ile meşhur olmuş, bu yüzden zemin mozaikleri de zarar görmüştür. Alman ÇeşmesiSon derece iyi bir işçilikle kaliteli malzemelerden inşa edilen sekizgen biçimdeki çeşme sekiz yeşil sütunun taşıdığı bakır kaplı açık yeşil renkte bir kubbeye sahiptir. Kubbenin iç yüzü altın mozaiklerle kaplanmış ve bu yüzde bulunan sekiz madalyondan dördünün içine yeşil zemin üstüne Sultan II. Abdülhamit’in tuğrası, diğer dördünün içine de Prusya mavisi üstüne II. Wilhelm’i temsilen üzerinde taç bulunan “W” harfi ile altına “II” rakamından oluşan imparatorluk arması yine mozaik ile işlenmiştir. Kubbeyi taşıyan kemerlerin dış yüzleri mozaiklerle süslenmişken iç yüzünde Hattat Mehmed İzzet Efendi’nin sülus hattıyla Ahmed Muhtar Efendi’nin sekiz beyitlik manzumesi her kemere bir beyit denk gelecek şekilde yer almaktadır.
Güzel! İzlemesi ücretsiz
Sultanahmet Meydanının önemli figürlerinden biri. Yapısı, dokusu ve mimarisi ile harika…
Alman İmparatoru Kaiser II. Wilhelm’in 19 Kasım 1898’de Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid’i ikinci ziyaretinin hâtırası olarak Bizans’ın vaktiyle hipodromu olan eski Atmeydanı’nda inşa ettirilmiştir. Mimarı M. Spitta’dır. Söylentilere göre çeşmenin bütün parçaları Almanya’da hazırlanmış, daha sonra İstanbul’a getirilerek burada birleştirilmiştir. İstanbul’un yoğun tarihî eserlerinin arasında Sultanahmet Meydanı’na ayrı bir renk katan Alman Çeşmesi, aynı zamanda yakın tarihin bir hâtırasını yaşatması bakımından da ilgi çekici bir anıttır.
Sultanahmet Meydanı'nın tüm çevresine bakış açısı sağlayan, zemin katında içme suyu bulunan bir çeşmedir. Üç imparatorluğun kalıntılarıyla hiçbir ilgisi olmayan tek turistik yer burası. 19. yüzyıldan kalma olup Hipodrom ve Sultanahmet Camii yakınında yer almaktadır.
Almanların 1901 yılında osmanlıya hediye ettiği çeşme. Lütfen türbe sanıp dua etmeyiniz :)))
Ayasofya veya Sultan Ahmed'e uğrarken yol üstünde görebileceğiniz tarihi bir yapı.
Sultan Ahmet meydanında mutlaka görülmesi gereken bir yapı. Turkuaz kubbesiyle kendisini fark ettirmektedir. İç tavan süslemeleri harikadır. II. Wilhelm tarafından yaptırılmıştır. Burayı ziyaret ettikten sonra meydanda bir çık tarihi yeri görebilirsiniz.
Çok etkileyici ve kişilikli bir çeşme. Durup, incelemeyi fazlasıyla hak ediyor. Hala çalışıyor olması ise beni her zaman mutlu etmiştir.
Sultanahmet Camii'nin karşısında,,Sultan 2.Abdulhamid dönemi hediyesi olup ,II. Wilhelm’in doğum günü olan 27 Ocak 1901'de ihtişamlı bir tören ile,çeşmenin açılışı yapılmıştır..
Burası bir Osmanlı çeşmesi sanılmakta ama gerçek bam başkadır. Hitabeyi okusak bile yeterli olur.... Alman Çeşmesi Alman İmparatoru II. Wilhelm'in Sultana ve İstanbul'a hediyesidir. İstanbul'daki Sultanahmet Meydanı'nda bulunur. Almanya'da Neo-Bizanten üslubunda yapılıp 1901'de İstanbul’daki yerine monte edilmiştir. küçük ama güzel bir eserdir.
Alman Çeşmesi Sultanahmet Meydanı'nda bulunur. Alman İmparatoru II. Wilhelm'in Osmanlı'ya hediyesidir. Sekizgen planlı bir yapıya sahip olan çeşme Almanya'da yapılmış olup gemilerle parçalar halinde İstanbul’a getirilerek 1901 yılında şimdiki yerine monte edilmiştir.
Bu çeşme Alman imparatoru II.Wilhelm tarafından Osmanlı imparatorluğuna armağan edilmiştir. Aslında imparator Osmanlı sevgisinden dolayı yapmamıştır bunu. Asıl yapılış amacı göz boymaktır. Almanların bağdat demiryollarını almasıyla beraber Osmanlı'nın ilikleri iyice sömürülmeye devam etmiştir. Hem de trajikomik bir şekilde ne alman ne de Osmanlı mimarisinden izler barındırıyor. Tabi içindeki 2.Abdülhamid tuğrası ve imparatorun mührünü saymazsak. Neo-bizans üslubu ile yapılmış bir alman yapımıdır. Peki imparator bu çeşmeyi hiç kontrol etmedi mi ? Osmanlı'dan ilk ayrılan ulus olan ve Bizans varisi olan , aynı zamanda İstanbulu isteyen Yunanlıların üslubuna göre yapıldığında ittifaklarının ne diyeceğini düşünmedi mi ? Zaten diğer yorumlar yeterince tarihi bilgi vermiş bu yüzden daha yazmayacağım. Alman ve Türk dostluk suyunu Bizans çeşmesinden içmeyi unutmayın
Sultan II. Abdülhamid ile iyi ilişkileri olan Alman Imparator II. Wilhelm'in İstanbul halkına hediyesi olan bu çeşmenin kubbesinde Sultan'ın ve Imparator'un tuğraları yan yana yer almaktadır.
Konumu güzel sabah erken saatlerde sakinken güzel resmini çekebilirsiniz zaman ilerledikçe turist sayısı çok artıyor güzel resim çekmeniz zorlaşıyor...
Turizm açısından ilgi gören bu çeşme turistlerin ilgisini çekmektedir gezilip görünmesini gereken yerlerdir İstanbulun tarihi yerlerinden biri olan Alman çeşmesi daha çok yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir fotograf çektiren insanlarla doludur İstanbul'daki tarihi dokularından bir tanesidir
Sultanahmet meydanında bulunan Alman çeşmesi, Türk-Alman dostluğunun ve tarihi ilişkisinin ne kadar eskilere dayandığını gösteren bir yapıt. Son derece gösterişli ve ince işçilikler mevcut. Görmeye değer bir yapı
Alman Çeşmesi; Prusya Kralı ve Alman İmparatoru 2.Wilhelm’in 1898 de Türkiye’ye yaptığı ikinci ziyaretinin anısına yapılmış.Çeşmenin planı Kaiser’in özel danışmanı çizmiş ve Mimar Schoele tarafından yapılmış.
Sultanahmet Meydanı’nda bulunan Alman Çeşmesi Alman İmparatoru Kayser II. Wilhelm’in 19 Kasım 1898 tarihindeki İstanbul’u ikinci ziyaretinin hatırası olarak yaptırılmıştır. Çeşmenin tüm parçaları Almanya’da hazırlanmış ve parçalar halinde İstanbul’a getirildikten sonra Alman heyeti tarafından önce At Meydanı’nı ağaçlandırma çalışmaları yapılmış ardından da çeşme bugün bulunduğu yerde birleştirilmiştir.
Alman Çeşmesi,İstanbul'daki Sultanahmet Meydanı'nda, Sultan I. Ahmed Türbesinin karşısında yer alan çeşme. Alman İmparatoru II. Wilhelm'in Sultana ve İstanbul'a hediyesidir. Almanya'da yapılıp 1901'de İstanbul’daki yerine monte edilmiştir. Neo-Bizanten üslubunda bir çeşmedir; içeriden altın mozaikle süslüdür. Ayrıca yanındaki Çınar ağacı tarihte birçok idama sahne olmuştur.İsyan eden askerler yahut devlet adamları ibret olsun diye At meydanındaki bu çınar ağacına asılır günlerce orada kalırdı.Adı bu yüzden Kanlı Çınar diye geçer.Çeşmeyi ziyaret ettiğinizde yanındaki çınar ağacına da dikkat vermenizi öneririm..
Oldukça ihtişamlı Bir çeşme Almanların yaptığı bir çeşmedir mozaiklerle göz kamaştırıyor.
Sultanahmet meydanında tavanında altın işlemeler olan eser... Alman imparatoru wilhelm'ın almanyada yaptırıp osmanlı hanedanlığına hediye ettiği bu eserin o kadar yolu nasıl geldiğini merak ediyorum. Bazı vatandaşlar türbe sanıp dua ediyor ...
Bir Alman imparatorunun Sultana ve İstanbul’a hediyesi olan çeşme Almanya’da yaptırılıp 1901 yılında İstanbul’daki yerine monte edilmiştir. İçerisi altın mozaikle süslüdür. Günümüze kadar böyle korunmuş olması sevindirici.
Alman İmparatoru II. William'ın 1898 yılında İstanbul'u ziyaretinin ikinci yıl dönümü anısına inşa edilmiştir. İmparatorun bizzat çizdiği bir çizimden yola çıkılarak tasarlandığı söylenmektedir. Tamamı Almanya'da inşa edilen yapının mermer, taş ve mücevher parçaları parça parça gemilerle İstanbul'a taşınmış ve imparatorun doğum günü olan 27 Ocak 1901'de açılışı yapılmıştır. Alman imparatorunun İstanbul'a yaptığı ikinci ziyarette, Bağdat demiryolunun (Berlin'den Basra Körfezi'ne) inşasının Alman şirketlerine devredileceği vaadinin verildiği bu belge, Sultan II. Abdülhamid'e hediye niteliğinde. Giriş kapısına kadar basamaklı bir kaide üzerine oturan sekizgen planlı bir yapıdır. Su deposunun üzerindeki sekiz mermer sütunla desteklenen kubbesi neo-Bizans tarzındadır ve iç kısmı, padişah ve imparatorun dönüşümlü olarak tuğralarının öne çıktığı altın mozaiklerle kaplıdır. Kemerlerin etrafında mermer fıçılar içerisinde dışarıya su sağlayan yedi adet pirinç fıskiye ağzı bulunmaktadır.
Sultanahmet Meydanında bulunan Alman Çeşmesi Alman İmparatoru II. Wilhelm'in Sultana ve İstanbul'a hediyesidir. Almanya'da yapılıp 1901'de İstanbul’daki yerine monte edilmiştir. (Resim yedi kıta tarih ve kültür dergisi)
Bu kadar yakınında 3. Ahmet çeşmesi olması bu çeşmenin benim adıma şanssızlığı oldu. O çeşmeyi gördükten sonra bundan çok fazla etkilenemedim açıkçası ama yine de fena yapı değil.
Kanalizasyon giderleri dahil Almanlar tarafından yapılıp yerine monte edilmiş. Çeşme demek biraz hafif kalır. Heybetli bir kule gibi Sultan Ahmet meydanını süslüyor. Suyu ile sıcaktan bunalan insanlara çare olmaya devam ediyor. Çeşmeden su içilmesinde sakınca yok. Gerekli tahliller zaman zaman yapılıyormuş.
Yapımına on dokuzuncu yüz yılın sonunda başlanır ve yirminci yüzyılın başında bitirilmiştir. Alman kralı tarafından inşa ettirilmiştir. Abdülhamit döneminde faaliyete açılmıştır. Sultanahmet meydanı içinde olup yerleşke olarak güzel bir lokalizasyondadır. Farklı bir mimarisi ve dizayn ile yapılmıştır. Kendini klasik Osmanlı mimarisinden farklı kılmaktadır. ..
Neo-Bizanten üslubunda olan çeşme, oldukça süslüdür.İçte altın mozaikler, mermerin dokusu, değerli taşlar ile çeşme bir yapı harikasıdır.Kubbelidir.Bu kubbeyi taşıyan kemerlerin üzerinde Mehmed İzzet Efendi’ye ait sülüs hattı ile yazılmış bir manzum bulunur.Su haznesinin ortasında ise tunç levha yerleştirilmiştir.Çeşme sekizgen planlıdır.Sekiz sütun üzerine oturan kubbe sekiz kemer ile taşınmaktadır.Alman Türk mimarisinin özelliklerini bir arada barındıran yapı oldukça önemlidir.Yapıda 4 tane madalyon bulunur.Bunlardan birincisinde II.Abdülhamid’i simgeleyen tuğrasıda bulunurken diğer üç madalyonda Alman Kralını simgeleyen W harfi yazmaktadır.Yapının muslukları tunç oymadır.Kubbesi bakır kaplı ve bu kubbenin iç kısmı altın mozaikler ile bezenmiştir.Oldukça gösterişli olan yapı İstanbul’un tarihi eserleri arasında yerini almıştır
Bisiklet turu yaparken su içmek için güzel bir çeşme
Suyu çok lezzetli bir çeşmemiz. Alman dostlarımıza thank you :)
Alman imparatoru 2 Willem in Osmanlı Sultanı 2. Abdulhamite hediyesi olarak Almanya’da yapılıp burada monte edilmiştir
Sultanahmet Meydanında İstanbul’un simge eserleri arasında bir eser.
Bu harika mekanda Alman imparatoru hediyesiyle katkı yapmasaymis olmazmış harika bir eser daha
Harika buram buram tarih kokan görmeye değer yerlerden mutlaka ziyaret etmelisiniz
Sultanahmet meydanına girerken sizi karşılıyor bu güzel çeşme. Restorasyonu tamamlandı. Suyu sizi istanbul sıcağında serinletiyor. Görmeden geçmeyin.
Türk Alman dostluğun simgesi olarak 1898 de 2. Wilhelm tarafından tüm masraflar karşılanarak yapılmış.
Çok iyi restore edilmiş! Sunduğu su içilebilir ve tazedir!
Çok şükür De la Fuente, yaz aylarında su soğuk çıkıyor. Sıcaktan dolayı serinlemek 10 derece
Kalabalık arasında kaybolan, dikkat çekmeyen bir güzellik.
Alman imparatoru II. Wilhelm tarafından dönemin Osmanlı padişahı II.Abdülhamit’e hediye edilen çeşme.
Mimari açıdan güzel yapılmış bir çeşme.
Kubbenin içerisinde çok güzel mozaikler barındıran heybetli ve kullanışlı bir çeşme... Devamı ve daha fazlası için Instagram: @geziflix
Atmosfer güzel ama çeşmenin tam karşısında masa sandalye atmış dolandiricilar var dikkat edin herşeyin fiyatı x2 ayrıca %10 servis ücreti alıyorlar bu tip dolandırıcılada dikkat edin
2.wilhelm' in Osmanlı- Alman ilişkilerine binaen İstanbul halkına bizzat kendi tasarlayıp yaptırdığı çeşme
Alman imparatoru 2.willhelmin osmanli imparatoru 2.abdulhamid han ve esine hediyesi olan muazzam sanat eseri almanyada yapiliyo buraya demonte gelip 1901 monte edilen bir şaheser ve güzellik abidesi ayasofyaya sultan ahmedin turbesine komşu bir yapit.. wikipedia bilgisi olarak sunlarida paylasayim: Alman çeşmesi, ne heykelli Avrupa çeşmelerine ne de Osmanlı meydan çeşmelerine benzer. Yüksek bir taban üzerine oturtulmuş, sekizgen planlı bir yapıdır. Su haznesinin üzerinde sekiz sütunun taşıdığı bir kubbe yer alır. Sütunları birbirine bağlayan kemerlerin üzerindeki pandiflerde birer madalyon bulunur. Dördünün içinde yeşil zemine II. Abdülhamid tuğrası, diğer dördünün içinde Prusya mavisi üzerine II. Wilhelm’in simgesi olan "W harfi" altında II sayısı konulmuştur. Koyu yeşil renkte kolonların taşıdığı görkemli bir kubbe ile örtülü çeşmenin tunç kitabesinde Almanca olarak “Alman Kaiser’i Wilhelm II 1898 yılı sonbaharında Osmanlıların hükümdarı haşmetlü Abdülhamid II nezdinde ziyaretinin şükran hatırası olarak bu çeşmeyi yaptırdı” yazmaktadır.
Bir İstanbul klasiği...Alman İmparatorluğunun Osmanlı İmparatorluğuna hediyesi.Alman ve Osmanlı sanat eseri eşsiz bir yapı...
Parçaları Almanya'da yaptırılıp gemilerle Osmanlı'ya getirilierek yaptırılmış bir çeşme.
Sultanahmet meydanında bulunan Alman çeşmesi türk alman dostlugunu simgelemek için inşaa edilmiştir .Almanya'da yapılan sütunlar mermerler vs.gemi ile getirilip 1901 yilinda bulunduğu yere inşaa edilmiştir.antik Yunan ve Bizans mimarisinde tasarlanan çeşme degerli taşlarla bezelidir.
Alman Çeşmesi, 1899.yılında Alman İmparatoru olan II. Wilhelm tarafından Sultan II. Abdülhamit'e ve şehre hediye edilmiş tarihi bir eserdir. Almanya'da yaptırılıp gemilerle taşınmış ve İstanbul'da yapımı tamamlanarak Sultanahmet Meydanında ki yerini almıştır.
Güzel bir Eylül günü hafif yağmurlu bir havada ziyaret ettim. Harika bir eser lakin kilitli olması beni üzdü. Görülmesi ve önünde resim çekilmesi tavsiyemdir. Saygılar Sevgiler. I visited on a beautiful September day with light rain. It's a great piece, but it made me sad that it was locked. I recommend seeing it and taking a picture in front of it. Regards Love.
Alman Imparatoru 2. Wilhelm tatafindan 1901 yilinda Sultan Abdülhamid'e hediye edilmis.
Alman İmparatoru 2. Wilhelm'in istanbulu birinci ziyaretinde Osmanlı Devleti'ne hediye olarak sunulmuştur. 2. Wilhelm'in Osmanlı Devleti'ne ikinci hediyesi ise ünlü boğa heykelidir (Bu hediyelerin amacı Osmanlı Devletinden bağdat demiryolları ihalesini almaktır). Bu çeşme dönemin Alman İmparatoru 2. Wilhelm'in hediyesi oldugu icin "2. Wilhelm Çeşmesi" olarak da bilinir. Bu çeşme 1898-99'da Almanya'da yapılmış ve sonra Osmanlı Devleti'ne hediye edilmek üzere paketlenerek gemi ile yola çıkartılmıştır. Mimarisi spitta olan bu yapı, sekizgen plana oturmakta olup, bir yüzünde basamaklar, diger yedi yüzünde de birer çeşme bulundurmaktadır. Her köşesinde parlak yeşil mermerden sütunlar kubbeye kadar yükselir. Bu sütunlar, çeşmenin üzerini örten sekizli tonoza taşıyıcı kolon gorevi üstlenir. Kubbenin içi altın yaldızlarla , dışı ise renkli çinilerle bezenmiştir. Sütunları işlenmesi çok zor bir maden olan 'siyenit' yapılmıştır. Ceşmenin açılışı aslında 2. Abdulhamit'in padişah olmasının 24. yılı olan 31 ağustos 1900'e denk getirilmek istenmiş ancak çeşmenin yapımı yetiştirilememiştir. Bu nedenle çeşme 2. Wilhelm'in doğumgünü olan 27 ocak 1901'de açılabilmiştir. Bu çeşme için ilk restorasyonun 2014 yılında yapılması planlamış ancak bu restorasyon bir felaketle sonuçlanmıştır. Bu restorasyonun sırasında basınçlı su ile çeşme düzeltilemeyecek bir şekilde tahrip edilmiş ve çeşmenin yapısal durumu düzeltilemeyecek ölçüde deforme olmuştur.
Alman İmparatoru 2. Wilhelm’in 1898 yılında Türkiye’ye yaptığı ziyaretin anısına ithaf edilmiş bir anıttır. Yapıldığı tarihte Türk-Alman dostluğunun simgesi olarak politik bir değere sahip olsa da günümüzde anıtsal değeri ile tanımaktadır. Çeşme 2. Wilhelm tarafından kanalizasyon giderleri dahil yaptırılmış ve Osmanlı Hükümeti’ne teslim edilmiştir. Kitabesi Ahmed Muhtar Bey tarafından yazılmıştır. Çeşmenin giriş bölümünde bronz bir plaka ve üzerinde de Almanca olarak bir kitabe bulunmaktadır. Bütün yapısal öğeleri Almanya’da hazırlanan çeşme gemiyle İstanbul’a taşınarak 1901’de şimdiki yerine monte edilmiştir.
Güzel bir yer, biraz kalabalık ama çevresinde birçok mağaza var
Çok güzel özenle yapılmış harika. Alman Çeşmesi, 1899.yılında Alman İmparatoru olan II. Wilhelm tarafından Sultan II. Abdülhamit’e ve şehre hediye edilmiş tarihi bir eser.
Sultanahmet Meydanı'nda Alman kralı 2.Wilhem için Türk tarzı yaptırılan Alman çeşmesi.. Türk-Alman dostluğunu bengi bir yapıtı.
TURKİSH/ENGLİSH/ARABİC İstanbul’da Sultanahmet Meydanı`nda, Sultan I. Ahmed Türbesi`nin karşısında bulunan tarihi çeşme. Alman İmparatoru II. Wilhelm’in sultana ve İstanbul’a hediyesidir. Almanya’da yapılarak 1901 yılında İstanbul’daki yerine monte edilmiştir. Neo-Bizanten tarzında bir çeşmedir; içerden altın mozaikle süslenmiştir. Alman Çeşmesi, Türkiye’ye 3 kez gelen imparatorun 1898’de istanbul’a 2. kez gelişinin anısına ithaf edilmiştir. İlk gelişinde 1889 Osmanlı ordusuna Alman tüfeklerinin satışını sağlayan II. Wilhelm, ikinci İstanbul ziyaretinde İstanbul-Bağdat Demiryolunun Alman firmalarına verilmesi vaadini almıştı. Bu ziyaretin anısına Alman hükümeti tarafından yaptırılan çeşme, imparatorun bir deseninden yola çıkarak düzenlenmiştir... İstanbul'a yolu düşenlerin görmesi resimlemesi gereken muazzam eserlerden biridir...👍 Historical fountain located in Sultanahmet Square in Istanbul, opposite the Tomb of Sultan Ahmed I. The German Emperor II. Wilhelm's gift to the sultan and Istanbul. It was built in Germany and installed in its place in Istanbul in 1901. It is a Neo-Byzantine fountain; it is decorated with gold mosaic. German Fountain in Istanbul Turkey 3 times emperor from 1898 2 was dedicated to the memory of the arrival times. On his first visit to 1889, he sold German rifles to the Ottoman army. In his second visit to Istanbul, Wilhelm had promised to give the Istanbul-Baghdad Railway to German companies. The fountain, built by the German government in memory of this visit, is based on a pattern of the emperor. It is one of the great works that must be pictured for those who come to Istanbul to see ... 👍 نافورة تاريخية تقع في ميدان السلطان أحمد في اسطنبول ، مقابل قبر السلطان أحمد الأول. الامبراطور الالماني الثاني. هدية فيلهلم للسلطان واسطنبول. تم بنائه في ألمانيا وتم تركيبه في مكانه في اسطنبول عام 1901. إنه نافورة بيزنطية جديدة. إنه مصمم بفسيفساء ذهبية. وخصص النافورة الألمانية في اسطنبول تركيا 3 مرات الإمبراطور من 1898 2 لذكرى أوقات وصول. في زيارته الأولى لعام 1889 ، باع بنادق ألمانية للجيش العثماني. في زيارته الثانية لإسطنبول ، وعد فيلهلم بإعطاء سكك حديد إسطنبول-بغداد للشركات الألمانية. وتستند النافورة ، التي بناها الحكومة الألمانية في ذكرى هذه الزيارة ، على نمط من الإمبراطور. إنه أحد الأعمال العظيمة التي يجب تصويرها لأولئك الذين يأتون إلى اسطنبول لرؤية ... 👍
Alman Kaiserin Hediyesi, meydanın en güzel yerinde bir renk cümbüşü, mutlaka ziyaret edilmesi gerekli
Sultan Ahmette alman çeşmesi
Osmanlı Devleti'nin Almanya ile dostluğunun nişanesi...
ALMAN çeşmesi ; İSTANBUL SULTANAHMET Meydanı'nda Sultan 1.Ahmed türbesi nın karşınında herkesin görebileceği bir yerde bulunan çeşme,dönemin Alman Imparatoru tarafindan Sultan II. Abdülhamid'e hediye edilmiştir.Alman imparator un doğum günü olan 27 ocak 1901 yılında açılışı yapılmıştır. Yüksek mermer üzerine kurulan çeşme sekizgen gövde kubbesiyle 8 musluğu vardır...2004 yılı Ramazan ayın da Eminönü belediye başkanı tarafından çeşmenin içerisi bal şerbetiyle doldurulmuş olup ramazan ayı boyunca bal şerbeti akan musluklarin önün de vatandaşlar izdiham oluşturmuşlardır,
Şehir turuna başlamak için rehberlerle buluşma yeri.
Sanat tarihçileri arasında Meydan’ın tarzına uymadığı gerekçesiyle çok eleştirilen bir yapı olmasına rağmen; dönemin diplomatik koşulları gereği konulduğu konusunda fikir birliği vardır. Dönemin Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm’in Sultan 2. Abdülhamid Han’a hediyesi olarak takdim edilmiştir. Yapı Osmanlı Mimarisinin izlerini taşımamaktadır. Daha çok Neo-Bizans üslûbunda inşa edilmiştir. Sekizgen formunda olan çeşmeyi sekiz tane yeşil sütunun taşıdığı sekiz kemer ile dikkat çekmektedir. Kemerlerin üstüne ise bakır kaplı bir kubbe oturtulmuştur. Osmanlı hoşgörüsünün bir timsali olarak ziyaretçilerini beklemektedir.
Görülmeye değer ilginç bir çeşme. Sultan II. Abdülhamid döneminde Alman Kaiser William II'nin İstanbul'a yaptığı bağıştır.
Alman İmparatoru Kaiser II. Wilhelm’in 19 Kasım 1898’de Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid’i ikinci ziyaretinin hâtırası olarak Bizans’ın vaktiyle hipodromu olan eski Atmeydanı’nda inşa ettirilmiştir. Mimarı M. Spitta’dır. Söylentilere göre çeşmenin bütün parçaları Almanya’da hazırlanmış, daha sonra İstanbul’a getirilerek burada birleştirilmiştir.
Sultanahmet meydanı yada eski adiyla at meydanin da Alman İmparatoru Kaiser II. Wilhelm’in 19 Kasım 1898’de Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid’i ikinci ziyaretinin hâtırası olarak Bizans’ın vaktiyle hipodromu olan eski Atmeydanı’nda inşa ettirilmiş yaptiran arkadas alman oldugu icin cesme bizans usulune benzemis
📍 Şehsuvar Bey, Ustad Sk. 15-3, 34130 Fatih/İstanbul
💬 Restoranlar ve canlı müzikle dolu bir bölgede yemek yemek isteyenler için mükemmel bir konum. Çeşme çevresindeki restoranların dolmaya başladığı saat 19:00'dan...
Fatih En İyi Içme suyu Listesi Fatih En İyi İçme suyu çeşmesi Listesi