Anavarza Kalesi

Anavarza Kalesi

Anavarza Kalesi, Kale olarak Dilekkaya, 01500 Kozan/Adana adresinde bulunmaktadır. Anavarza Kalesi 100 yorum ve 4.58 puanlamaya sahip.
Adres: Dilekkaya, 01500 Kozan/Adana
Kategoriler: Kale
Google Haritalar'da Aç

Anavarza Kalesi Yorumları

C
5/5

Daha dün gittik,öncelikle sabahın erken saatlerinde gidilmeli biz saat 9.30 civarı oralardaydik yaklasik 3 saat vakit gecirdik.Çıkarken sırt cantaniza en az 1.5 litre su almalisiniz,asagi yuruyus yolundan cikmayin az ileride kafeterya var oradan cikin,cikarken bayagi zorlu bir cikis oluyor çünkü basamaklar her sey doğal biz gidebilecek en sona kadar gittik hatta tehlikeli bir yer var oraya metalden sağlam merdiven yapmışlar o adrenalini yaşamak gerek ve sonunda da kalenin surlarına cıkıp dahada ileriye uzanan askerlerin yürüyüş yaptiklari gorebileceksiniz.Buraya dizler ayaklar tutuyoken gençken gitmelisiniz,menisküs carpraz bağ sıkıntımız olması bizi biraz zorladı ama tavsiye ederim gidin görün🙏 e tabiki bakimsiz bir yer onuda bilin

H
5/5

Kesinlikle gezip görmeniz gereken güzel bir yer. Dinlenerek çıkmalısınız. Yanınızda termos ile çayınızı ve suyunuzu eksik etmeyin. Keyifli gezmeler.🤗

T
5/5

Kozan tarafından gittiğiniz zaman yol yaklaşık 50 dakika sürüyor. Giriş ücretli değil,otopark sorunu yok,kaleye çıkacağınız yolun sol tarafında küçük bir çay bahçesi bulunuyor. Anavarza iki bölümden oluşuyor ,birincisi kale,ikincisi ören yeri. Oraya kadar gitmişken iki yeri de mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Kaleye çıkmak için yazı tercih etmeyin. Üzerinizde rahat kıyafetler, spor ayakkabı,şapka ve mutlaka su bulundurunuz. Çıkış sizi zorlayabilir çünkü yaklaşık yarım saat sürüyor,bazı yerler oldukça kaygan ve basamak mevcut değil. Küçük çocuklar için çok uygun olmayabilir.Yukarı çıktığınız zaman oldukça yoruluyorsunuz ama bütün zorluğa değecek bir manzara ile başbaşa kalıyorsunuz. Kale oldukça büyük, fotoğraf,dinlence ,manzaranın keyfini çıkarma derken 2 saat geçirebilirsiniz. Kalenin 2. Kısmına geçmek biraz zorlayıcı olabilir zira demir bir merdivenden tırmanmak ve dönüşte inmek durumunda kalıyorsunuz. Zorlanmazsanız mutlaka geçin ve diğer tarafları da gezin derim. Kaleden indikten sonra şehre giriş kapısının her iki kısmında çıkartılmış ve restore edilmiş kalıntılar göreceksiniz. Daha iç kısımlara gittikçe yer yer büyük kalıntılar ve yine kazı çalışmalarının yapıldığı yerler bulunuyor. Burası da 1 saatinizi alabilir. Burada inanılmaz bir sessizlik ve sakinlik sizi bekliyor. Yanınızdan kuzular akıp giderken,tepede kalenin kendisi ve altınızda binlerce yıldır çıkartılmayı bekleyen kalıntıların inanılmaz büyüsü sizi sarıp sarmalıyor. Mutlaka gidip görün ve bu anların keyfini çıkartın.

O
5/5

Kesinlikle görülmesi gereken bir yer, yıllardır yanıbaşımızda ancak görmemişiz. Gitmeden önce tarihinin araştırılmasında mekanın anlaşılması açısından büyük fayda var. Doğal yapısı büyük oranda korunmuş, absürt bir restorasyon çalışması görmedim. Büyük turizm potansiyeli olan bir yer, ancak buranın ya da diğer benzer yerlerin tanıtımı iyi yapılmıyor. Memleket, tarihi mekanların turizme katılması ve korunmasıyla ilgili büyük sıkıntı yaşıyor. Kalenin ve aşağısındaki şehir kalıntılarının gezilmesi minimum 1.5-2 saat vakit alır. Rahat kıyafetle gidilmesi, sırt çantası götürülmesi ve su bulundurulması tavsiyemdir.

S
5/5

Yaklaşık 4,5 km’lik devasa bir antik şehir kalelerle kaplı dağların arasında bir sürü antik çağdan kalmış taşlar. Henüz tamamlanamayan kazılar ve restorasyonda olan anıtlar var kesinlikle gitmeniz ve görmeniz gereken bir antik şehir. Hikayeleri yüzyıllardır anlatılıyor anavarza köylerindeki insanlardan dinleyin derim. Çok sıcak oluyor kaleye çıkarken yanınızda su bulundurun .

E
5/5

Böylesine görkemli köklü tarihi bulunan bir kale ve ören yerinin adının duyulmaması reklamının yapılmaması üzücü. Herhangi bir giriş ücreti yok.Kazılar halen devam ediyor.Kaleye çıkış ortalama yarım saat sürüyor.Ekim ayında bile çıkış zorladı hava sıcaktı.Muhakkak su alınmalı çıkarken. Dipnot kalenin ilk giriş kısmındaki bayrak geçen yıldan bu yana bakımsız acilen değiştirilmeli

O
5/5

Çok büyük bir alan üzerinde ayağınızı bastığınız her yer tarih dolu. Hâlen kazı çalışmaları devam etmekte. Ben kale kısmına çıkmadım ama çıkılacak yol çok zorlayıcı değil. Çıkmaya değer olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda antik kentin olduğu köyün çoğu yerinde belli başlı yapılara rastlamak mümkün.

E
4/5

Anavarza kalesi. Adana imamoğlu yolundan kozana varmadan sağa dönen yolda girdik. (ayvalı) dilekkaya köyünde hem kale hem ören yeri. Kaleye tırmanmak meşakkatli 30 40 dakika sürüyor. Bi yere kadar patika yoldan çıkıyprsunuz ve kayalık merdivenlerden kaleye kadar devam ederseniz kaybolmasınız. Hava durumuna dikakt edin. Biz kaleye çıkınca yağmura yakalandık ve çok şiddetliydi. Biraz bi süre bekledik ve jandarmaya haber vermemize ramak vardı. Bulutların hareketini takip ederek zorlukla indik aşağı. Hem çamur hem de kayalar jilet gibi keskin ve de kayıyor. Ama sarısı yeşili ve kahvesiyle kaleden çukurova bakmak harikaydı.

Z
3/5

Maalesef heryer bakımsız virane olmuş vaziyetteydi. Tarihimizin böyle sahipsiz kalması çok üzücü. Kaleye çıkış oldukça yorucu idi.

M
5/5

Çukurovanın Kadim Bekçisi Anavarza Kalesi Gezisi : https://youtu.be/w0mK8zj7bOM?si=ekmdbwkGehwSEReP Anavarza Kalesi' nin kayalıkları kuzeyden güneye uzanmış bir gemiye benzer. Üstündeki eskimiş, dökülmüş örenleri, yıkıntılarıyla. Anavarza gemisi her zaman durgun bir denizde hiç sallanmadan ağır ağır ilerler. / İnce Memed 2

F
5/5

Anadolu için, özellikle Roma çağına ait görünen mimari eserler adına çok önemli bir antik kentin kalesi. Anavarza kalesi ve kenti, bünyesinde barındırdığı bence 3 önemli değer ile diğer kentlere kıyasla önemli bir noktada. İlki Anadolu'daki çift yönlü yolu olan ilke kent, ikincisi, Anadolu2da iki taç kapı ya da zafer takı diyebileceğimiz yapıyı barındıran tek kent, üçüncüsü ise, giysili Zeus betimlemesi ve kendine has kültü ile bu külte ait tapınağın kent sikkesinde betimlendiği bir antik yerleşim. Maalesef kazı imkanları kısıtlı olsa da, kent girişinde restore edilen kapının 2 kemeri çok etkileyici. Kazı ekibi ve başkanı Fatih Hoca'ya tebriklerimi sunuyorum.

A
5/5

Gezmeye değer.Aralık,Ocak,Şubat gibi havanın serin yada soğuğa yakın olduğu günler tercih edilmeli.Çünkü sıcak havada oraları gezmek zor.Hem kış aylarında yılan vb haşerat da olmaz.Antik şehir çok geniş.Kazı çalışmalarıyla birçok eserin ortaya çıkarılacağına inanıyorum.

N
5/5

Anavarza, Türkiye'nin Adana ilinde, Kozan sınırları içerisinde, Kadirli, Ceyhan ve Kozan ilçe sınırlarının kesiştiği yerde, tarihi Kilikya bölgesinde bulunan antik kent. Uzmanlarca Efes Antik Kenti'nin 5 katı büyüklüğünde olduğu söylenmektedir. Ancak şehirde çok fazla eser yoktur. Zafer Takı olarak anlandırılan büyük kemer ve 200mt yukarıdaki kale görülebilir.

Z
5/5

Kozan Dilekkaya köyünde Roma döneminden kalma gidilip görülmesi gereken ören yerlerinden biri. Yaşar Kemal'in İnce Memed'inde bahsi geçen kaledir. Kalenin yanına kadar gelen yol asfalt. Kalenin hemen dibinde park edecek yer var. Kalenin başlangıcında bir kafe var lakin ben hiç beğenmedim. Fiyatlari çok pahalı geleni kaz gibi yolalim derdinde. O yüzden uğramayin. Suyunuzu yanınıza alın, hatta mümkünse termosta çay alin zirvede dinlenirken ihtiyaç duyabilirsiniz. Çıkması zahmetli fazlaca basamak var. Ona uygun ayakkabı giyilmeli. Yaz ve bahar mevsiminde şapkaya ihtiyaç olacaktır. Çıkmadan tuvalet ihtiyacınızi giderin. Yukarıda böyle bir olanak yok. Hazırsanız çıkabilirsiniz. Zirvede giriş kapısı sizi karşılıyor. Devamında büyük sayilabilecek bir düzlük var. Kuzeye doğru tam zirveye çıkınca bütün Çukurovayı 360 dereceye yakın bir açıyla görebiliyorsunuz. Hava açık ise Kozan kalesi Tumlu kalesinden Akdeniz'e kadar uzanan bir manzaraniz oluyor. Zirvede iyi acılarla güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Dinleme esnasında çay hararetinizi alabilir. Artık dönebilirsiniz. Dönüş yolunda daha az yorulacaksiniz. Dikkatli inin basamaklar kaygan. Hepinize iyi seyirler...

E
2/5

Kaleye gidiş yolu ve manzara çok güzel. Yalnız kaleye cıkmak için uzun bir yol var ama yol belli degil. Ailecek gidilecek bir yer degil. Şuanda tadilatta, ama mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

N
5/5

-Anazarbos Antik Kenti- Keşfedilmeyi bekleyen bir antik kent. Çok az kazı çalışması yapılmış. Kent kalıntıları toprak altında gün yüzüne çıkmayı bekliyor. Kayalığın üzerindeki ortaçağ kalesi ve çok sayıda kaya mezarları kesinlikle görülmeye değer. Bir takım eser taşınarak ören yeri bekçiliği yapmış olan Dilci ailesinin bahçesinde toplanmıştır. Ayrıca burada bulunan mozaikler de yerinde sergilenmektedir. Giderseniz uğramayı unutmayın.

İ
5/5

Adana'nın Kozan ilçesi Dilekkaya Mahallesi'nde bulunan ve tarihte "yenilmez şehir" adıyla da tanınan Anavarza Antik Kenti; Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı medeniyetlerine yaptığı ev sahipliğiyle önemli kültür izleri barındırır. 1143 dönüm olan büyüklüğü ve diğer özellikleriyle dünyanın en büyük antik kentleri arasında gösterilen Anavarza’da, sur duvarı, sütunlu yol, hamam ve kilise, antik tiyatro, stadyum, su yolları, kaya mezarları, mozaikler, su kemerleri, kaya mezarları, stadyum, tiyatro ve kale yer alır. Anavarza’da bulunan, anıtsal kapıdan başlayan 34 metre genişliğinde 2 bin 700 metre uzunluğundaki çift şeritli sütunlu yol, bugüne kadar açığa çıkarılan antik dünyanın ilk ve en büyük ana caddesi olma özelliği taşıyor. Yani dünyanın ilk duble yolu 2 bin yıl önce Anavarza'da yapılmış. Anavarza Kalesi, ovanın ortasında bir ada gibi yükselir ve tarihe ışık tutar. Roma ve Bizans dönemlerinde de kullanılan kale, Romalılar zamanında görkemli oyunlara ev sahipliği yapmıştır. Roma İmparatoru Caracalla, şenliklere ve olimpiyatlara ev sahipliği yapan, "Metropolis" unvanını almış Anavarza'ya o kadar hayranmış ki kentte basılan paraların üzerine Metropolis damgası vurdurmuş. Depremler neticesinde 4 kez yıkılan kale, Bizans İmparatoru Iustinianus tarafından onarılarak sınır kalesi olarak kullanılmış. İlk kez Ramazanoğulları döneminde Türklerin eline geçmiş 14. yüzyıldan sonra kullanılmamıştır. Anavarza Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.

K
5/5

Kültür Turizm Bakanlığımız eğer buraya ağırlığını verirse güzel ülkemin 2. Efes antik şehri gibi olur, tek kelime ile bir tarih burada yatıyor.

M
5/5

Anavarza ören yerinin üzerinde bulunuyor. Çıkmak için çok tırmanmak ve dikkatli olmak gerekiyor. Dik ve kayalıklarla dolu bir tırmanış sizi bekliyor diyebilirim. Ama yukarı çıktığınızda bu manzara değdiğini anlayacaksınız.

E
5/5

Yola çıkmadan önce öneriler: 1- Küçük çocukla çıkılamayacak sarp bir yol 2- Kesinlikle spor ayakkabı giyilmeli 3- Yanınıza su almalı ( yorulacaksınız ) ! 4- Ocak Şubat ayında gidilmeli 👌🏻

F
5/5

Oldukça güzel bir kale çıkış yolu biraz zorlu. Özellikle direkt kalenin olduğu yere incecik bir merdivenle çıkılıyor ama tehlikeli olduğu birçok insan çıkmakta güçlük çekiyor. Dönüşte daha uzun dik olmayan alandan inince oradaki kaya mezarları da görmem mümkün.

A
5/5

Anavarza at oynağı Kana bulanmış gömleği Kıyman aşiretler kıyman Kör karının bir değneği Sayfa 283 Yaşar Kemal in ince memed eserinde sıkça bahsettiği görkemli kale tarihte nelere tanıklık etmiş yerinde görmek gerek seyehat planlari arasinda Şiiri özellikle yazmak istedim

K
5/5

Adana'da Kozan, Kadirli ve Ceyhan sınırlarının kesiştiği yerde Kozan'dadır. 9. yy da Asur ve Hititler tarafından yapılmış olabilir. Kale, kule, su deposu, hamam, kilise, tiyatro gibi birçok yapıyı barındıran, bir çok kültüre ev sahipliği yapmış yapıdır.

F
5/5

Anavarza antik kenti ve kalesi bir arada kaleye yürüyerek ulaşılabiliyor güzel bir yürüyüş parkuru

M
5/5

Çok büyük görkemli bir yer ama kaleye çıkmak biraz zor basamaklar ise çok kaygan bir rehber eşliğinde gezmenizi tavsiye ederim kaleye vardığınızda kale yapısı deprem veya diğer felaketlerden biraz nasibini almış ama büyük bir kısmı korunmuş durumda kaleye çıkabilid ve ovayı görebilir dilerseniz yolunuza devam edip şehrin yukarı tarafınıda gezebilirsiniz

Y
5/5

Harika bir kale, tepenin başına inşaa edilmiş çok geniş bir konuma sahip. Oraya ulaşmak için dağa tırmanmanız gerekiyor :) Kayaları oyarak doğal merdivenler yapılmış ama bayağı meşakkatli bir yol, çocuğunuz varsa veya yaz mevsimiyse erteleyin. Ayrıca aşağısında ören yeri de bulunuyor, dağa çıkmadan ulaşacağınız muhteşem kapı, eski yerleşim yerine ait kalıntıların sergilendiği alana açılıyor. Doğa seven, tarih seven biriyseniz kesinlikle görmelisiniz :)

H
5/5

Yaşlılar ve çocuklar için tırmanış çok uygun değil. Temponuza göre 30-45 dk sürüyor kale kapisina varış. Yanınızda su bulundurun. Kale'ye çıktıktan sonra tüm zorluklara değen bir manzara ve tarih sizi bekliyor.

U
3/5

kalede rehber yoktu ve bilgilendirme sadece girişte var.

O
5/5

Çok güzel kemerdeki yere benziyor

C
5/5

O ne muhteşem bir şey. Öncelikle uyarı yapmak istiyorum çok yüksek hazırlıklı gidin. Su ve atıştırmalık alın yanınıza. Adana veya osmaniyeden navigasyon ile her türlü gidebilirsiniz. Vardığınızda yukarı çıkmak için patika yol var onu kullanın. Taştan, küçük küçük merdivenlerden zirveye çıkmanız gerekiyor. 7 yaş altı çocukla çıkılması tehlikeli olabilir. Heyecan verici bir deneyim olacak başarılar.

A
5/5

Kondisyonunuza güvenmiyorsanız kaleye çıkmayı bile düşünmeyin. Çıkmak bir o kadar zahmetli olsa bile çıktıktan sonraki manzarası bile görmeye değer.

Ö
5/5

Tarihe tanıklık eden devasa bir kale. İnsan düşünüyor, o tepeye o kaleyi nasıl kondurdunuz diye. Çıkması zor ama çıktıktan sonraki rahatlatıcı manzarası için kesinlikle katlanılacak bir tırmanış. İnişi daha kolay fakat bahar aylarında ziyaret etmenizi tavsiye ederim

Y
5/5

Yaz aylarında sıcak oluyor. Diğer mevsimler icin daha uygun.

K
5/5

Anavarza Kalesi, zamanın kudretli eliyle işlenmiş bir taş parçasıdır. Ceyhan Nehri'nin çağlayan sularıyla kuşatılmış, yüzyıllara meydan okuyan bir zaman yolcusudur. Göz alabildiğine uzanan mavi örtüsüyle çevrili, adeta doğanın kollarında korunan bir inci gibi parlar. Kale, tarih kokan taş duvarlarıyla büyüleyici bir masal anlatır. Roma İmparatorluğu'nun izlerini taşır; o dönemin görkemli yapısına tanıklık etmiş, savaşların, zaferlerin, aşkların ve hüzünlerin sessiz tanığı olmuştur. Her taşında bir zaman dilimi saklıdır; geçmişin esintileriyle dolu, sırlarla dolu koridorlarında kaybolmaya davet eder ziyaretçilerini. Kale, yüksek tepeye konumlanmış, göz kamaştırıcı bir manzaraya sahiptir. Ceyhan Nehri'nin coşkulu sularını seyretmek, dağların sırtında dans eden bulutları izlemek insanı büyüler. İhtişamıyla doğanın gücünü yansıtır; zamanla yarışan, ancak asla boyun eğmeyen bir yapıdır. Anavarza Kalesi'nin mimari zarafeti, her detayında görülür. Taşların üzerindeki zamanın izleri, geçmişin hikayelerini anlatır. Surlar, kuleler ve içindeki yapılar, bir zamanlar burada yaşamış insanların hikayelerini hayal ettirir. Kale, kültürel mirasımızın önemli bir parçasıdır; tarih, arkeoloji ve mimariyi bir araya getirerek ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunar. Anavarza Kalesi, geçmişiyle günümüze ışık tutan, adeta zamanın içinde bir yolculuğa çıkaran bir hazinedir. Her taşıyla, her nefesiyle büyüleyici bir masalın parçasıdır.

E
5/5

Tırmanmak kondisyon gerektiriyor ama biz beğendik manzara ve tarih açısından önemli bir nokta.

M
5/5

Yorucu ama değer. Su ve yiyecek olmadan çıkmayın.

Y
5/5

Bir kac ay önce gittim Çok güzel bir kale ama yukarı cikarken dikkatli olun düşmemeye çalışın

C
5/5

Hava açık bi zamanda çıkarsanız, Kozan, Kadirli Osmaniye, İmamoğlu görünüyor. Antik kent oluşu tarihi mekanı manzarası çok güzel ailecek yürüyüş yapacağınız tarihi bir yer gitmenizi kesinlikle tavsiye ederim

I
5/5

Zamanın muhteşem mimarisi ile yapılmış muazzam bir eser. Ama gel gör ki bakımsızlıktan dökülüyor. Bu tarihi yapıt bir avrupa ülkesinde olsa yüzlerce lira ile ancak girebilirsiniz. Kaleye çıkan yolda koca koca taş mezarlar hala sağlam. Zindan yapılmış ve hala dimdik ayakta. Ancak bakım olmadığı için her yer pislik içerisinde. Yazık böyle bir tarihe.

S
5/5

Anavarza antik kenti, roma, Bizans, Arap, ermeni, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin yaşandığı önemli bir antik kent. UNESCO Dünya geçici miras listesinde yer alan bir antik kent. Kazılar yeni olduğu için daha ortaya çıkmayı bekleyen bir çok eser var. Ancak bu halde bile gezilmeye değer bir yer. Geçmişte köylüler geçimlerini sağlayabilmek için şehrin kesme taşlarını sattıkları için sur duvarları ve bina kalıntıları az. Ancak kazılarda roma dönemine inilerek yeni eserler gün yüzüne çıkarılmaya başlamış.

Z
4/5

Adana‘nın Kozan ilçesinin 28 km güneyinde yer alır.Anavarza Antik Kenti, görkemli giriş kapısı, tiyatrosu, kalesi ve surlarıyla Kilikya bölgesinin en önemli antik yerleşimlerinden biri. MÖ 19 yılında Roma İmparatoru Augustus tarafından ziyaret edilen kent, 1100’lü yıllarda bir süre Ermeni Krallığı’nın başkenti oldu. Daha sonraki dönemlerde tamamen terk edilen bir yerleşim yeri haline gelen Anavarza’ya ilişkin ilk kesin buluntular MÖ 1. yüzyıldan kalma sikkeler. Antik kentteki kalıntıların çoğu ise Roma ve Bizans dönemine ait. Roma imparatorluk devrinin ilk 2 yüzyılı boyunca büyük bir varlık göstermeyen ve Kilikya başkenti Tarsus‘un gölgesinde kalan antik kent, MS 260 yılında Sasani Kralı Şapur tarafından fethedildi. 525 yılında yaşanan büyük depremden zarar gören kent, İmparator Justinianus tarafından onarılarak Justiniopolis adını aldı. Kent, 561 yılında ikinci bir deprem yaşayarak büyük hasar gördü.

L
5/5

İyi bir restore edilse harika olacak . Üşenmeyin çıkın tüm merdivenleri. Fotoğraf çekinmeyi sevenler için de güzel yerler var. Yolu zahmetli olsada kesinlikle çıktığınıza değiyor.. Yanınızda su bulundurun. Çoğu insan aburcubur getirmiş yanında, yukarı çıktığınızda dinlenirken canınız isteyebilir 😁😁

Ö
5/5

Yakın çevrede gerçekten görülmeye değer nadir medeniyet yerleşkesi. Suyu kilometrelerce ötelerden su kemerleri ile taşıyarak getirmişler. Kale oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Eteklerinde tarımsal faaliyetler yapılmış, kale giriş kapısına da çok sayıda işyeri yapılmıştır. Tıbbi bitkiler üzerinde çalışmalar yapmış olan Dioskorides te burada yaşamıştır. Bir Anavarza efsanesi var, netten araştırıp okuyabilirsiniz.

S
5/5

Gerçekten bir tarih yatıyor. Ama özellikle Yaşar Kemal'in romanlarının ana mekanı olduğu için çok sevdik. Kaleye kadar arabayla ulaşım yok. Çıkmak oldukça yorucu. Dik ve sarp. Merdivenler var ama yine de zor. Çıkmak en az yarım saatinizi inmek de on beş dakikanızı alıyor. Küçük çocukla ve sıcak havalarda gitmeyin. Kendisi, manzarası oldukça güzel. Ama maalesef bakım hiç yok. Acilen Bakanlığın bu konuya el atması gerek.

L
2/5

Bakımsız ve sahipsiz kale Anavarza, yön levhası yetersiz. Köy içerisinden kaleye çıkacak alan yok, kaleye çıkaracak yer ise ilgisiz ve bakımsız. En önemlisi ÇIKARILAN ESERLER ADANA'YA GÖTÜRÜLÜYOR. Kalenin surlarından başka bişey yok. Ala kapı restorasyon da, yürüyüş yolu daha gezilemiyor. Gezilse bile eser mi kalmış hep götürmüşler. Ne yapmaya çalışılıyor anlam veremedim. Ülkenin en tembel ve en garip çalışma yapan kurumu müze ve kültür müdürlüğü. Tarihi eserleri koruyalım diye memleketin her yerine levha istiyoruz.

F
2/5

Verdiğim puan kalenin kendisi ilgili değildir. Eğer ulaşamıyorsak, göremiyorsak güzelliğin ne önemi vardır. Güzellik paylaşılmalıdır. Bölgede Tporakkale, Yılankale, Dumlu kalesi Kozan Kalesi ve diğerleri. Bu kalelerin en önemlisi ve büyük bir yerleşimi de olan Anvarza kalesidir. Kalenin köy girişindeki girişinde 8-10 satırlık küçük bir tanıtım tabelası var. Bulması zor. Navigasyonla gitmenizi tavsiye ederim. Bir köylü kaleye çıkmak için patikayı takip etmemizi, merdivenleri göreceğimizi ve oradan tırmanmamızı söyledi. Biz merdivenleri göremedik ve bir patikayı takip ederek kalenin diğer ucundaki tepeye tırmandık. Burası Nekropoldü. Bazalttany apılmış lahitler kırılmış kapakları etrafa saçılmıştı. Kaleye kadar bölüm büyük bazalt blokları ile kaplı, binlerce yılardır yağan yağmurlar, depremler, rüzgar ve sıcaklıklar bazalt blokları çatlatmış, blokların uçlarını sivriltmiş. Bloklar arasında ancak bir ayağın girebileceği aralıklar oluşmuş.Zorluk içinde kısa mesafeyi bir saatte alarak kalenin yıkılan 2 metrelik bölümüne ulaştık. Kale sahasında yıkılmayan 3-4 sur parçası kalmış. Sahaya ise sanki 2 bin yıldır kimse ayak basmamış. Hiç tabele yok. Anlamak hayal gücüne kalmış. Aynı yerden dönmeyi göze alamadık, merdivenlerden inmeyi planladık. Kale giriş kapısından 9-10 metre açıldıktan sonra merdivenleri bulduk. Merdivenle 2 bin yıl önce yapılmış siyah bazalt taşları düzeltilerek yapılmış, çok dik, dar ve kaygan. Depremlerde de yıkılma ve kaymalar nedeniyle merdiven sıraları bozulmuş. Batonları kullanarak merdivenleri yarım saatte indik. Eğer başınız dönse veya ayağınız kaysa, yahut ta dikkatiniz dağılsa uçurumdan yuvarlanır, keskin bazalt kayalarına çarparak ölürsünüz. SİZLERE TAVSİYEM: ASLA KALEYE ÇIKMAYIN. Muazzam manzara sunan Yılankalesi de aynı şekilde sekilde tehlikelidir. Turizm ve Şehircilik Bakanlığı, turizmi bırakmış, nerede ormanlık bir koy, büyük park ve bahçe alanı, değerli büyük arsa varsa belediyelere bile sormadan el koyup Toki'ye devrederek imara açmaktan ve böyle yerleri aramaktan zaman bulamadığından turizme zaman bulamamakta. Bölgede gezdiğim kaleler, tarihi yerlerde tabele bile asmaya tenezzül etmeyen turizm yetkilileri varken bu turizm nasıl gelişecek. Eğer bu yerler Avrupa ülkelerinde olsa milyonlarca turisti çekecek şekle getirilirdi. YAZIK...

Y
5/5

Bir çok devlete başkentlik yapmış Anavarza Kalesi eşsiz güzelliği ile sizleri bekliyor. Dilekkaya Köyü içinden geçerken mutlaka etrafınıza bakarak, özellikle bahçe içlerine bakarak giderseniz muhteşem güzellik ile bezenmiş lahit mezarlar görebilirsiniz. Kazı devam eden alan hemen köyün sonuna doğru sizleri bekliyor. Müthiş emek harcanıp yapılan bu şehri gezerken acele etmeyin zira bir çok güzelliği kaçırabilirsiniz. Keyifli gezmeler dilerim.

S
5/5

1. Yüzyıldan öncesi bilinmeyen ve kalenin hiç bir teknoloji kullanılmadan oraya insan gücü ile nasıl yapıldığını merak etmemek elde değil. Kaleye kayalar oyularak yapılan merdivenlerden çıkılabilir. En yüksek yeri 226 metre olan ve ovanın ortasında yükselen kayalardan oluşan tepenin üzerinde. Kaleden önce lahitlerden oluşan mezarlığınıda görebilirsiniz.

T
4/5

Adana’ya 70 km uzakta Kozan ile Ceyhan arasında bulunuyor. Anavarza Antik Kenti'nden günümüze çok fazla bir şey ulaşamamış. Klikya döneminden kalma bu kalıntılardan hamam, kilise, büyük sur ve sütunlu yolu ayakta kalabilmiş. Kentin çevresindeki kale ihtişamlı yapısıyla ayakta duruyor. Büyük bir ovanın ortasında bir ada gibi yükselen kayalıkların üzerine kurulmuş bu Anavarza kalesi için Delikli kaya mevkiinden yarım saaaten fazlı bir engebeli ve kayalık bir ortamda yürümeniz gerekiyor. Yürürken bile karşınıza bir çok lahit ve tarihi yapılar çıkıyor. Macera ve tarih dolu bir yürüyüş olacaktır. Fotoğrafta görüldüğü gibi. Herhangi bir giriş ücreti ylok. Yaşlı ve çocuklar için bu yürüyüş sorun olabilir.

R
5/5

Tarihi yapıları tam anlamıyla yaşanacak yer...

B
2/5

Adanadaki tüm kalelerin hakkını kozan kalesi yemiş bence. Kozan kalesi hariç hiçbir kale özenli ve bakımlı değil. Anavarza kalesinin girişi restore altındaydı. Nereden gireceğimizi dahi bilemedik ve geri döndük. Adanada o güneşin bağrında o tepe tırmanılamazdı

H
5/5

Bu kadar degerli olmasina ragmen bu kadar deger vermememiz insanin icini parcaliyor. Baska devletlerde olsa burayi korur bakima alir ve tarihi yasatir. Gittim gezdim bir her yerinden tarih fiskiriyor. Yuzlerce yil once islenmis taslar, duvar sekilleri ve yazilari. Gercekten cok uzulerek gezdim. Harika bir yer ancak bu kadar yok edilebilir. Yine de tek sansimiz o medeniyetin burada yasamis olmasi.

R
5/5

Ören yeri ve 🏰 içi gezildi. Azimle en tepeye çor çocuk çıktık. AVM gibi yerleri gezmekten vaz geçip tarihi yerleri görmek gereklidir. Çocuklar için güzel bir gündü.

E
5/5

Tarihin en büyük kalesini gördüm diyebilirim. Buraya yahudiler in sahip çıkmaya çalıştığını gözlemledim. Çok büyük bir tarihi şehir yatıyor orda. Tarihi yerler seviyorsanız bir gününüzü buraya ayırın. Çay satan amca sizi kazılamamasını düşünüyorsanız çayınızı termusla getirin hatta yiyeceğiniz herşeyi. Bir de kaleye tırmanmak için ayakkabılarınıza dikkat. Malum kayabilirsiniz.

R
5/5

Tarihi 2100 yıl öncesine giden ve en parlak dönemini Roma İmparatoru Septimius Severus’un ödüllendirmesiyle MS 2. yüzyılda yaşamaya başlayan Anavarza, zaman içinde önemli bir kent haline gelerek 408 yılında Kilikya başkent unvanına kavuşmuştur. Bizans Dönemi’nde önemini devam ettiren, sonraki yıllarda Ermeniler, Abbasiler, Selçuklular, Ramazanoğulları, Osmanlılar gibi çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Anavarza’da farklı kültürlere ait izleri bir arada görmek mümkün. Bu kültürel zenginliği sayesinde de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alması uygun görülen kent; kalıntıları, tarihi ve efsaneleri ile dikkat çekiyor. Bir süreliğine bölge başkentliği yapan Anavarza’nın bu dönemde şenlik ve spor müsabakalarının da merkezi olduğu biliniyor. Stadyum ile tiyatro kalıntılarını gördüğünüzde bir zamanlar sahnelenen oyunlar ve heyecanlı yarışlar gözünüzün önünde canlanacaktır. Antik kentte sütunlu yol, mozaikli havuzlar ziyaretçilerin ilgisini çeken diğer kalıntılar. 6. yüzyıla ait Kaya Kilisesi ve Havariler Kilisesi Bizans, batı kapısının dışındaki bir kulede görülen Arapça kitabe ise Abbasi Dönemi’ne işaret ediyor. Anavarza ören yerini çevreleyen surlar 1500 metre uzunluğunda ve giriş kapılarından 3. yüzyıla tarihlendirilen bir tanesi zafer takı biçiminde tasarlanmış. Halen devam eden kazı çalışmalarında tespit edilerek bir bölümü açığa çıkarılan 32 m genişliğe ve 1700 m uzunluğa sahip olan yolu ise antik dünyanın en geniş ve büyük sütunlu caddeleri arasında. Kentin yüzlerce yıl stratejik önemini yitirmeyen kalesi 200 metre yüksekliğinde ovaya hâkim bir tepede yükseliyor. Yolu son derece dik ve sarp olduğu için çıkış zahmetli olsa da 11. yüzyılın ortalarına tarihlendirilen kiliseyi ve Çukurova’nın panoramik manzarasını görmek isteyenler için zor olmaktan ziyade keyifli bir tırmanış olacaktır. Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Tanıtıcı Yayınlar

S
5/5

Kentin Roma İmparatorluk Devri öncesi tarihi hakkında hemen hemen hiçbir bilgi yoktur. MÖ 19. yılında İmparator Augustus tarafından ziyaret edilen kent "Anazarbus yanındaki Caesarea" diye anılmaya başlamıştır. Anazarbus veya Anabarzus adının esasen kente hakim olan ve Çukurova düzlüğünün en çarpıcı fiziki oluşumlarından biri olan 200 metre yüksekliğindeki kaya kütlesine ait olduğu ve belki Eski Farsça Na-barza ("Yenilmez") adından tahrif edildiği düşünülebilir.[kaynak belirtilmeli] Anavarza Roma İmparatorluk Devrinin ilk iki yüzyılı boyunca büyük bir varlık göstermemiş, Kilikya başkenti Tarsus'un gölgesinde kalmıştır. Tarsus günümüze kadar yaşayabilmiştir ama bunun karşılığında tarihi anıtlarının büyük bir bölümünü kaybetmiştir. Roma imparatorlarından Septimius Severus'un, Pescennius Niger ile yaptığı iktidar savaşı sırasında, Severus'un tarafını tutan kent, onun Niger'i 194 yılında İsos'ta yenerek imparatorluğun tek hakimi olmasından sonra ödüllendirilmiş, tarihinin en parlak dönemini yaşamaya başlamıştır. 204-205 yıllarında Kilikya, İsauria ve Likaonia eyaletlerinin metropolisi olmuştur. 260 yılında diğer Kilikya kentleri gibi Anavarza da Sasani Kralı Şapur tarafından fethedilmiştir. 4. yüzyılda İsaurialı Balbinos tarafından tahrip edilmiş olan Anavarza, İmparator II. Theodosius zamanında 408 yılında kurulan Cilicia secunda'nın ve eyaletin başkenti olmuştur. 525 yılındaki büyük depremden zarar gören kent, İmparator İustinianus tarafından onartılarak İustiniopolis adıyla onurlandırılmıştır. Ancak 561 yılında ikinci kez deprem felaketine ve bunu hemen izleyen büyük bir veba salgınına uğramıştır. İslam İmparatorluğunun zuhurundan sonra Arap ve Rum devletleri arasındaki sınır bölgesinde kalan kent sürekli akın ve savaşlarla tahrip edilmiş ve nüfusunun büyük bir bölümünü kaybetmiştir.

P
5/5

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve görkemli giriş kapısı, kalesi, tiyatrosu ve surlarıyla dikkati çeken Adana'daki Anavarza Antik Kenti'nin yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olması hedefleniyor. Kozan ilçesi Dilekkaya Mahallesi'nde bulunan ve tarihte "yenilmez şehir" adıyla da tanınan Anavarza Antik Kenti, Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı medeniyetlerine yaptığı ev sahipliğiyle önemli kültür izleri barındırıyor. Tarihçesi MÖ 19 yılına dayanan ve Roma İmparatorluğu'nun Doğu Akdeniz'deki en önemli ordugah merkezleri arasında yer alan antik kent, Anadolu'nun bilinen en büyüğü Efes'ten daha geniş yerleşkeye sahip.  Kapladığı alan ve diğer özellikleriyle dünyanın en büyük antik kentleri arasında gösterilen Anavarza’da sur duvarı, sütunlu yol, hamam ve kilise, antik tiyatro, stadyum, su yolları, kaya mezarları, mozaikler, Kilikya Bölgesi’ndeki tek örnek olan 3 girişli zafer takı ve Ortaçağ kalesi yer alıyor. MS 2. yüzyıldan itibaren Anadolu'nun en önemli metropollerinden biri olan antik kentten ismini alan ve ovanın ortasında ada gibi yükselen tepe üzerindeki Anavarza Kalesi de tarihe ışık tutuyor. Tarihi kaynaklara göre MS 4. yüzyılda nüfusu 100 bine kadar çıkmış Anavarza'da bulunan, anıtsal kapıdan başlayan 34 metre genişliğinde, 2 bin 700 metre uzunluğundaki çift şeritli sütunlu yol görenlerin dikkatini çekiyor.  UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne 2014'te alınan ve kalıcı listeye dahil edilmesi hedeflenen antik kent, yerli ve yabancı ziyaretçilerini bekliyor. "Daimi listeye girmesi için başvuracağız" Kültür ve Turizm İl Müdürü Sabri Tari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 bin dönüm araziye inşa edilmiş bir antik kent olan Anavarza’nın, o dönemki bütün savaşlardan galip çıkması dolayısıyla "yenilmez şehir" olarak bilindiğini söyledi. Anavarza’nın UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne dahil edilmesi için Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ın girişimi, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle "Alan Yönetim Planı" oluşturmak için çalışmalara başladıklarını belirten Tari, "Planı en kısa sürede hayata geçirerek UNESCO’ya daimi listeye girmesi için başvuracağız. Daimi listeye girdiğinde UNESCO tarafından da destek görecek ve kamuoyuna daha iyi tanıtılacak bir duruma gelecek." diye konuştu.  Tari, 2014 yılında Anavarza'da başlatılan kazı çalışmalarında belli bir aşamaya gelindiğini kaydederek, "İlk çalışmalarımız, dünyanın tarihte en eski duble yolu olarak bilinen yolun açılmasıyla ilgili başladı. Daha sonra antik kentin sur duvarlarının restorasyon projeleri hazırlandı. En kısa sürede onarıma başlanacak." bilgisini verdi. Anavarza Kalesi'nin de ihtişamıyla bölgenin ve ülkenin en önemli kalelerinden olduğuna dikkati çeken Tari, şunları söyledi: "Bu kalede çevre düzenlemesi ve yol yapımıyla ilgili projelerimiz de onaylandı. İnşallah en kısa sürede onlar da hayata geçirilecek. Vatandaşlarımızı karşılama ünitesi inşaatı da yapıldı. Yazın sonuna doğru onu da hizmete açacağız. Anavarza’yı turizme arz etme anlamında ciddi bir mesafe katedildi. Turizm açısından da kente çok büyük bir katma değer sağlayacağına inanıyoruz.

E
5/5

Muhteşem bir uygarlık yaşamış orada. Günümüze kadar gelen tarihi eserler toprak yüzeyine çıkmayı bekliyor. Adana'ya bir saatlik mesafede bulunan açık hava müzesi insanların ziyaretine açık.buradaki tarihi doku gün yüzüne çıkarıldığında Türkiye'nin en birinci gezilecek görülecek yerler arasında yer alacaktır.

A
4/5

🅰️🅱️ℹT / 6 Ekim 2019 👇👇PAZAR🌜🌜 BİSİKLET TURU

T
5/5

Daha çalışmalar devam ediyor etmeli de, koskoca bir şehir çıkacak ortaya geçen yıl uğradıgımda fazla bişey göremedim ama ilerleyen zamanda gittiğimde şehrin ortaya cıkmasını umuyorum..

F
5/5

Çok güzel bir mekan , kale oturumu çok geniş 1buçuk saatte anca gezilir . Çıkışı zor ama çıktığınıza değer , yanınıza su almayı unutmayın

F
4/5

Kale oldukça yüksek bir tepede. Buraya çıkmak isteyenler yanlarına tırmanmak için lazım olan bazı ekipmanları getirmeleri kendileri için iyi olur.

N
4/5

Adana, Anavarza Antik Kenti Helenistik, Roma, Bizans, Orta Çağ, Arap, Ermeni ve Osmanlı gibi Anadolu'nun önemli uygarlıklarının kültür izlerini taşıyor. Romalilardan kalan tarihi olimpiyatlarin yapıldığı yer, kaya mezarları, antik tiyatrosu, gladyatörlerin sava ştığı hipodromu, Hiristiyanlık dönemi kilisesi, Anavarza parası, dünyanin en uzun su kemerlerinden birisine sahip olmasi, gösterişli kale, sur kapiları ve zafer taki, tapinaklar, açıkta duran lahitlerle dolu nekropolü, saray ve hamami, Kilikya Ermeni dönemi yapiları, Anavarza'yi Kilikya'nın en büyük kent ve kalelerinden biri yapmiştır. Romalilann ordugahi buradaydı. Asil ismi de bir rivayete göre eski Farsça 'na-barza'dan geliyor Yani 'yenilmez demek. Girdiği hiçbir savaşta yenilmemiş bir kent burasi. Orta Doğu ve Mezopotamya'daki bütün tarihin yönünü değiştiren olaylara buradan hükmedilmiş. Bir bakima da bir strateji merkezi burası O sebeple 60-70 bin kişilik Roma ordugahi sürekli burada olmuş. Burada yaşayanlarla birlikte 80 bin kişilik bir nüfusa ulaşılmiş Dağ üzerinde oturan heybetli Anavarza Kalesi'ne çikip, bir zamanlar kentin tannlar evi ve hükümdar sarayı denilen Akropol'ün bulunduğu tepeden bereketli Çukurova'nın dört bir yanını görebilirsiniz. Kastabala, Toprakkale, Sis(Kozan), Tumlu ve Yılankalesi'de görüş alanındadır.

E
2/5

Bakımsız, ilgisiz başka bir değerimiz. İnsan gördükçe üzülüyor, bi benzeri yurtdışında olsaydı bizler buradan görmek için turlarlar akın ederdik eminim. Ama ülkemizde bakımsız ve tesissiz olduğu için hakettiği ilgiyi görmesi mümkün değil malesef.

S
5/5

Yaşar Kemal’in de tasvir ettiği üzere ihtişamlı bir metropol. tarihin derinliklerini teninize kadar hissettiren bir dokusu var. mutlaka görülmesi gereken bir yer muhteşem bir atmosfer. şehrin bu dokusunu canlı tutan ve gün yüzüne çıkaran tüm arkeolog ve kazı ekibine minnettarım.

V
5/5

Hergittiğimde hayranlıkla eski eserleri seyrettiğim herkerışını Tektek dolaştığım harikabir mekan ama niçindir buralara bakımyapılmazki anlamışdeğilim halbukiburada kazıçalışması olsa kimbilir toprağın altından nelerçıkacak aynızamanda buralara yerli ve yabancı turistlerde gelir eger bumekan egede muğlada antalyada olsaidi mutlaka ücretliolurdu ama adanamızın böylemekanları hepten beleş buraları görmeklazım harikayer

S
5/5

Çok güzel bir yer Ama biz tarihi eserlerin değerini hiç bilmiyoruz. Bakımsız berbat bir şekilde . ama manzarası çok güzel gidilmesini öneririm. Yolları biraz dar ve bozuk.

S
5/5

Mükemmel.... mutlaka görülmeli ama hazırlıklı gidilmeli. Kaleye nasıl gidilmeli diye araştırıp öyle gidiniz.

A
4/5

Bölgenin en büyük kalesi yukarı çıkmak zahmetli olsa da kesinlikle görülmeye değer.Büyük bir yerleşim alanı olduğu belli olan kalenin hakim olduğu ovada restorasyon devam ediyor.Restorasyonun elekrikli matkap ile yapılıyor olduğunu görmek bize ziyaretimizin süprizi oldu :-/

R
4/5

Restore edilip turizme kazandırılması gereken bir şehir çalışmalar var umarım kısa sürede tamamlanır Yer çok sarp bir yerde tırmanmak gerekiyor şuan çok tehlikeli çocuklarla gidilecekse dikkatli olmak lazım basamaklar kuruyken kaymıyor ıslandığında kayganlaşıyor sağ tarafınız uçurum inişte dikkatli olun

M
5/5

Yorucu bir çıkış süreci var. Fakat bütünlüğünü büyük oranda koruyan büyük bir kale alanı olduğundan gidilmeye değer

K
5/5

Adana' Kozan ilçesinde Dilekkaya Köyünde Kazı çalışmaları devam eden, gizli kalmış bir Tarihi Kent. Görülmeye değer.

H
5/5

Harika bir deneyim. Tarihi bir koku ve Yaşar Kemal.

Z
3/5

Romanın en büyük en gelişmiş antikkenti ama günümüzde sahipsiz viran bir yer insan üzülüyor. İsteseler kaleye bir yol yapabilirdiler.

G
4/5

İzmir efesten bile daha büyük bir Antik kent ama gelin görünki restore calışmaları cok az..kaleye direk cıkabileceginiz dogru bir yol yok...cevrede dinlenmek veya bölge hakkında bilgi alabilecek bir mekan yok...kaleye cıkarken bile birçok lahit ve yazıt var ama dedigim gibi kıymeti bilinmiyor...güzel bir çalışmayla burası turizm merkezi olur...

H
4/5

Bu denli bir tarihi değere ulaşmak daha kolay olmalı. Başka ülkede olsa neler yapılır, özel yollar , teleferikler. Bizim ülkemizde ne de olsa çok var bu gibi kalelerden...

Ü
5/5

Mutlaka gezilmesi gereken tarihi yerlerden birisidir. Zamanı ve ilgisi olanlar gittiğine memnun kalacaktır.

K
5/5

muhtesem ve yorucuydu ama cok güzel yerlerdi

Y
4/5

Kaleye çıkmak gercekten çok zor sabah yada öğleden sonra gidilmesi gereken bir yer öğlen sıcakta kaleye cikarken daha cok yorulabilirsiniz çünkü

U
3/5

Kale kapısı restorasyon sonrası gayet ihtişamlı duruyor. Etrafındaki evler ise bu tarihin üzerine kirlilik gibi çökmüş. Kaleye çıkarken baya dik bir yokuş sizi bekliyor olacak. Su almanız tavsiye edilir:) yukarıda kale içinde çok sağlam yapılar beklemeyecek sizi. Bir kaç yapı kalmış durumda ve surların bir kısmı ayakta. Şimdiden iyi eğelenceler gidecek olanlara. Umarım yardımımız dokunmuştur.

A
5/5

Tarihi güzel bir mekan ama yeterli değer verilmediği için bakımsız.

E
4/5

tarihi dokusu güzel ama belediye yada turizm bakanlığı çevresini guzellestirebilir ve daha popüler bir yer yapabilir

H
5/5

Sıcakta baya zorluyor, gerçekten film gibi denebilir coook başka zamanlara götürüyor insanı sadece çıkıp o surların üstüne burada nasıl insanlar yaşadı acaba diye düşünmek bile yetiyor insana

T
5/5

Güzel bir yer gezilmesi görülmesi gereken tarihi yerlerden birtanesi

Y
5/5

Çok yüksekte Anavarza Kalesi. Sağlığı elverişli olan herkesin çıkmasını tavsiye ederim👍

H
5/5

Tırmanması bi hayli meşakatli gitmeyi düşünen varsa tırmanmaya uygun kıyafet ve ayakkabı seçilmesi tavsiye olunur

D
5/5

Tarihi antik kent güzel bir yer muhakkak görülmesi gereken yerlerden birisi

M
5/5

Tek kelime ile harika

R
4/5

Muhteşem manzarası olan ve el değmemiş bakir bir antik kent. Kentin geçmiş zaman havasını his edebiliyorsunuz.

O
5/5

Güzel tarih sevenler için iyi bir yer. Yalnız kaleye çıkmak biraz yorucu

S
5/5

Mükemmel Tarih

O
2/5

Sadece bir giriş kapısı. Yerde yatan sütunlar.. başkada bir şey yok. Yukarıdaki kale için gelinebilir .

S
5/5

Dünyanın en büyük antik kenti ayağa kalmak için dünya turizimi ni bekliyor

S
4/5

Muhteşem bölgenin en kıyık kapsamlı yerleşim yeri ve kalesi mozaiği almışlar

Y
5/5

Muhteşem manzara tarihi mekan mutlaka görülmeli

H
5/5

Muhteşem güzellikteki kale ve antik kentte koyun sürülerinin dolaşması insanı gerçekten üzüyor...

H
5/5

Harika bir kale.. Mutlaka görülmeye değer

İ
4/5

ADANA CEYHANDAN KOZANA GİDERKEN KOZANA GİRMEDEN SOLDA GÜZEL BİR KALE TURİSTİK BİR YER OLMASINA RAGMEN MALESEF İYİ BİR BAKIM YAPILMADIGINDAN İYİ BİR GÖRÜNTÜ VERMEMEKTEDİR. İYİ BİR BAKIMLA ÇOK TURİST ÇEKECEGİNDEN EMİNİM. AYRICA BU ANAVARZA KALESİ İLE İLGİLİ PİYASADA ÇOK GÜZEL BALI SATILMAKTADIR. KULLANDIM NEVİS BİR REHA VE TADI VAR.

A
4/5

Yaşar Kemal ince memed adlı romanında buradan çokça söz eder. Gidip görmek lazım

A
5/5

Tarihi eski ve mevkisi yüksek çok güzel yer

Siz de beğenebilirsiniz

📍 Cumhuriyet, Andıl Cd. No:19/A, 01510 Kozan/Adana

Kozan En İyi Kale Listesi

📍 Ceyhan/Adana

💬 Bir derede olması gerekli su miktarı mevcuttu domates ve muz seralarına az azda olsa hayat veriyor

Adana En İyi Irmak Listesi Ceyhan En İyi Kale Listesi

📍 Yeşilbağlar, 1 Nolu Sk., 01740 Saimbeyli/Adana

💬 Roma ve bizans dönemlerine uzanan bir tarihi vardır. Eski adı haçin dir. Bu ismi o zamanki otağ beyinin oğlundan aldığı söylenmektedir.. obruk şelalesi ve tarih...

Saimbeyli En İyi Tarihi yer Listesi

📍 Yeşiloba, 46025. Sk., 01100 Seyhan/Adana

Seyhan En İyi Kale Listesi

Yorumunuzu yazın


Hata
Hata Alınıyor: Mesajınız gönderilemedi. Lütfen daha sonra deneyin.
Sistem bilgisi
Lütfen adınızı girin.
Lütfen yorumunuzu girin.


Bu alan zorunludur